20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Τι θεωρούν κακή τύχη οι Ρώσοι; Γιατί έγιναν Χριστιανοί; Πόσες φορές γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά; Δείτε τις απαντήσεις για τα παράξενα που δεν γνωρίζετε για τη Ρωσία

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Αν και η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με το όγδοο μεγαλύτερο ΑΕΠ, λίγα είναι ευρέως γνωστά για το έθνος και τον πολιτισμό της. Κι επειδή η χώρα απασχολεί όλο και περισσότερο τα διεθνή πρωτοσέλιδα, δείτε κάποια από τα απίθανα και περίεργα που συνοδεύουν την ιστορία της.

Η μπύρα δεν θεωρούνταν αλκοολούχο ποτό στη Ρωσία μέχρι το 2011. Μόνο τότε, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σχετικό νόμο που διευκρίνιζε ότι η μπύρα είναι ποτό με αλκοόλ και καθόριζε τους περιορισμούς για τα σημεία όπου μπορούσε να πωληθεί.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Ένας στους τέσσερις Ρώσους πεθαίνει πριν από τα 55 του. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία είναι τα 64 έτη που είναι από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο. Μόλις το 10% των ανδρών στις ΗΠΑ πεθαίνουν πριν από τα 55α γενέθλια τους και μόλις το 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κίνδυνος να πεθάνουν πριν τα 55 μεγαλώνει πολύ για όσους δηλώνουν ότι πίνουν ενάμισι λίτρο βότκας την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει η λέξη «διασκέδαση» στα ρώσικα. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που μεταφράζονται ως «ευθυμία» ή «χαρά», αλλά δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει διασκέδαση. Δεν υπάρχει λέξη ούτε για την «ιδιωτική ζωή». Η πιο κοντινή σε έννοια λέξη σημαίνει «απόρρητο».

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 2

Οι Ρώσοι τρώνε τις τηγανίτες τους με ξινή κρέμα και χαβιάρι. Η ρωσική εκδοχή της τηγανίτας λέγεται μπλιν και παραδοσιακά συνοδεύεται από ξινή κρέμα και χαβιάρι ενώ κάποιοι προσθέτουν και αβγά, άνηθο και καπνιστό σολομό. Η νεότερη γενιά Ρώσων πάντως βάζει πλέον σιρόπι και ζάχαρη.

Οι Ρώσοι κρεμάνε τα χαλιά τους στους τοίχους. Αυτό γίνονταν – και γίνεται ακόμα και σήμερα – κυρίως γιατί οι τοίχοι των σπιτιών στο παρελθόν ήταν τόσο λεπτοί που μπορούσες να ακούσεις όλα όσα έλεγαν και έκαναν οι γείτονες. Τα χαλιά λειτουργούσαν για την ηχομόνωση των δωματίων.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 3

Στις εκλογές του 2012, όταν ο Πούτιν εκλέχθηκε για τρίτη θητεία, υπήρξε περιοχή όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιξε το 146%, κάνοντας φυσικά τους επικριτές να μιλούν για νοθεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Πούτιν νίκησε με 64%.

Στη Ρωσία βρίσκεται το 20% της δασικής έκτασης του πλανήτη. Επίσης, εδώ βρίσκεται και η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, η λίμνη Μπάικαλ.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 4

Κάποιοι από τους πολύ πλούσιους Ρώσους μετακινούνται με... ασθενοφόρα, ώστε να γλυτώνουν από την κίνηση. Επειδή η κίνηση στη Μόσχα είναι τρομακτική, ορισμένοι Μοσχοβίτες αγόρασαν ασθενοφόρα ώστε να μετακινούνται άνετα τις ώρες αιχμής.

Οι Ρώσοι κάθονται για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλοί πριν ταξιδέψουν. Πριν ξεκινήσουν λένε «ας καθίσουμε για το δρόμο» και για λίγα δευτερόλεπτα μένουν σιωπηλοί και λένε μια γρήγορη προσευχή για το ταξίδι που έρχεται.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 5

Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η διανομή των άλμπουμ των Beatles ήταν απαγορευμένη από την κυβέρνηση και γι' αυτό πολλοί φοιτητές ιατρικής έκαιγαν τα άλμπουμ σε παλιά μηχανήματα με ακτίνες x. Πολλά αγαθά και υπηρεσίες από τη Δύση απαγορεύονταν τότε, γι' αυτό και οι άνθρωποι γίνονταν πολύ δημιουργικοί προκειμένου να τα αποκτήσουν.

Πρόσφατα, ορισμένα ρώσικα εστιατόρια σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μπορς» - αντίθετα λένε «σούπα από παντζάρια» - κι αυτό γιατί η λέξη «μπορς» είναι ουκρανική.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 6

Ο θρύλος λέει ότι οι Ρώσοι επέλεξαν τον χριστιανισμό από το Ισλάμ το 988 π.Χ. εν μέρει γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ.

Οι Ρώσοι δεν σφυρίζουν ποτέ μέσα σε ένα σπίτι. Αν το κάνουν, σύμφωνα με την παράδοση, τότε τα χρήματα θα πετάξουν από το παράθυρο.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 7

Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ρωσίας είναι χριστιανοί, η Πρωτοχρονιά θεωρείται μεγαλύτερη γιορτή από τα Χριστούγεννα. Οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου γιατί ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, οπότε η γιορτή έπεται αυτής της Πρωτοχρονιάς.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 8

Αγαπούν μάλιστα τόσο πολύ την Πρωτοχρονιά, που την γιορτάζουν δύο φορές: η δεύτερη είναι στις 13-14 Ιανουαρίου και ακολουθεί κι αυτή το Ιουλιανό ημερολόγιο. Αυτή η δεύτερη γιορτή πάντως έχει περισσότερο οικογενειακό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Θεωρείται κακή τύχη να επιστρέψουν στο σπίτι αφού έχουν ήδη φύγει. Προκειμένου να αποφύγουν την κακοτυχία, θα επιστρατεύσουν όποιον συγγενή είναι στο σπίτι για να τους φέρει ότι έχουν ξεχάσει.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 9

Στη Ρωσία υπάρχουν 1.159 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Στις αστικές περιοχές η ανισορροπία είναι ακόμα εντονότερη: υπάρχουν 1.183 γυναίκες για 1.000 άνδρες.

Το 75% της ρωσικής επικράτειας βρίσκεται στην Ασία. Ωστόσο μόνο το 22% του πληθυσμού ζει στα τμήματα της Ρωσίας που τεχνικά βρίσκονται στην Ασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων συγκεντρώνεται στη δυτική Ρωσία.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 10

Η Μόσχα έχει ένα πολύ ωραίο δίκτυο μετρό. Στη Μόσχα επίσης βρίσκεται και ο 4ος πιο βαθιά στη γη χτισμένος σταθμός μετρό στον κόσμο, στο πάρκο Πομπέντι. Το 1930, όταν κατασκευάζονταν το υπόγειο δίκτυο, οι Ρώσοι προετοιμάζονταν για έναν ακόμα πιθανό πόλεμο, γι' αυτό και υπήρχε η πρόβλεψη ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο.

Οι Ρώσοι μαζεύουν μανιτάρια για πλάκα. Κάποιοι μαζεύουν και μούρα, αλλά κατά κύριο λόγο τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα τους.

Πηγή: Business Insider

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 17 Σεπ 2020 | 08:14

Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε ενεργοποιήσει ακόμη τους ρωσικούς πυραύλους S-400

Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Σεπ 2020 | 08:10

Εξελίξεις στη Λιβύη: Επισημοποιήθηκε η παραίτηση Σάρατζ - Ο ρόλος Ρωσίας και Τουρκίας

"Ανακοινώνω την ειλικρινή μου πρόθεση να παραδώσω την εξουσία το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου", δήλωσε ο Σάρατζ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

ΣΤΟ ΝΟΒΟΣΙΜΠΙΡΣΚ 08 Σεπ 2020 | 20:52

Ναβάλνι: Νέα επίθεση με άγνωστη ουσία σε γραφεία του στη Σιβηρία - Τρεις εθελοντές στο νοσοκομείο [Βίντεο]

Τουλάχιστον τρεις εθελοντές που συνδέονται με την ρωσική αντιπολίτευση του Αλεξέι Ναβάλνι αρρώστησαν μετά από επίθεση με άγνωστη ουσία.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 08 Σεπ 2020 | 18:05

Κορονοϊός: Σε κυκλοφορία το ρωσικό εμβόλιο "Sputnik V"

Σε δημόσια κυκλοφορία το εμβόλιο κατά του κορονοϊού "Sputnik V" όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 07 Σεπ 2020 | 13:23

Μάικλ Κοέν: Ο πρώην δικηγόρος του "ξεγυμνώνει" τον Τραμπ: Απατεώνας, ψεύτης, ρατσιστής, εκβιαστής και ψεύτης

Παράνομες συναλλαγές, εκβιασμοί, σχέσεις με Ρώσους και κολ γκερλς ανάμεσα στα "μυστικά" του Προέδρου Τραμπ.

05 Σεπ 2020 | 19:38

Ελληνοτουρκικά: Παρέμβαση της Ρωσίας - Κάθε κράτος έχει δικαίωμα στα 12 ναυτικά μίλια

"Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ 05 Σεπ 2020 | 08:36

Μαύρη Θάλασσα: Οκτώ ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά

Οκτώ ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30 απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν τρία βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-52 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

«ΣΠΕΚΟΥΛΕΣ» 04 Σεπ 2020 | 16:05

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Fake news οι δήθεν ρωσικές "πλάτες" στην Τουρκία

Μετά τις χθεσινές διευκρινίσεις του ρωσικου ΥΠΕΞ και η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, "αδειάζει" την Τουρκία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 03 Σεπ 2020 | 18:52

Ανατολική Μεσόγειος: Το επικίνδυνο παιχνίδι της Άγκυρας με τις Navtex και η ηχηρή διάψευση του Κρεμλίνου

Hχηρή διάψευση από το Κρεμλίνο, ότι η Άγκυρα προχωρά σε επιθετικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη στήριξη της Μόσχας.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ 03 Σεπ 2020 | 08:41

Δύο νέες τουρκικές Navtex στην ανατολική Μεσόγειο για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά

H Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 02 Σεπ 2020 | 19:34

Μέρκελ εναντίον Πούτιν: Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για το τι συνέβη στον Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας που έγινε με χρήση ουσίας από την ομάδα Novichok, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ» 28 Αυγ 2020 | 21:24

Ρωσία: Στη δημοσιότητα η ταινία για τη μεγαλύτερη έκρηξη βόμβας υδρογόνου στον κόσμο

Η Tsar Bomba, που περιείχε περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους συμβατικών εκρηκτικών, δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο του 1961