20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Τι θεωρούν κακή τύχη οι Ρώσοι; Γιατί έγιναν Χριστιανοί; Πόσες φορές γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά; Δείτε τις απαντήσεις για τα παράξενα που δεν γνωρίζετε για τη Ρωσία

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Αν και η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με το όγδοο μεγαλύτερο ΑΕΠ, λίγα είναι ευρέως γνωστά για το έθνος και τον πολιτισμό της. Κι επειδή η χώρα απασχολεί όλο και περισσότερο τα διεθνή πρωτοσέλιδα, δείτε κάποια από τα απίθανα και περίεργα που συνοδεύουν την ιστορία της.

Η μπύρα δεν θεωρούνταν αλκοολούχο ποτό στη Ρωσία μέχρι το 2011. Μόνο τότε, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σχετικό νόμο που διευκρίνιζε ότι η μπύρα είναι ποτό με αλκοόλ και καθόριζε τους περιορισμούς για τα σημεία όπου μπορούσε να πωληθεί.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία

Ένας στους τέσσερις Ρώσους πεθαίνει πριν από τα 55 του. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία είναι τα 64 έτη που είναι από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο. Μόλις το 10% των ανδρών στις ΗΠΑ πεθαίνουν πριν από τα 55α γενέθλια τους και μόλις το 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κίνδυνος να πεθάνουν πριν τα 55 μεγαλώνει πολύ για όσους δηλώνουν ότι πίνουν ενάμισι λίτρο βότκας την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει η λέξη «διασκέδαση» στα ρώσικα. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που μεταφράζονται ως «ευθυμία» ή «χαρά», αλλά δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει διασκέδαση. Δεν υπάρχει λέξη ούτε για την «ιδιωτική ζωή». Η πιο κοντινή σε έννοια λέξη σημαίνει «απόρρητο».

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 2

Οι Ρώσοι τρώνε τις τηγανίτες τους με ξινή κρέμα και χαβιάρι. Η ρωσική εκδοχή της τηγανίτας λέγεται μπλιν και παραδοσιακά συνοδεύεται από ξινή κρέμα και χαβιάρι ενώ κάποιοι προσθέτουν και αβγά, άνηθο και καπνιστό σολομό. Η νεότερη γενιά Ρώσων πάντως βάζει πλέον σιρόπι και ζάχαρη.

Οι Ρώσοι κρεμάνε τα χαλιά τους στους τοίχους. Αυτό γίνονταν – και γίνεται ακόμα και σήμερα – κυρίως γιατί οι τοίχοι των σπιτιών στο παρελθόν ήταν τόσο λεπτοί που μπορούσες να ακούσεις όλα όσα έλεγαν και έκαναν οι γείτονες. Τα χαλιά λειτουργούσαν για την ηχομόνωση των δωματίων.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 3

Στις εκλογές του 2012, όταν ο Πούτιν εκλέχθηκε για τρίτη θητεία, υπήρξε περιοχή όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιξε το 146%, κάνοντας φυσικά τους επικριτές να μιλούν για νοθεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Πούτιν νίκησε με 64%.

Στη Ρωσία βρίσκεται το 20% της δασικής έκτασης του πλανήτη. Επίσης, εδώ βρίσκεται και η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, η λίμνη Μπάικαλ.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 4

Κάποιοι από τους πολύ πλούσιους Ρώσους μετακινούνται με... ασθενοφόρα, ώστε να γλυτώνουν από την κίνηση. Επειδή η κίνηση στη Μόσχα είναι τρομακτική, ορισμένοι Μοσχοβίτες αγόρασαν ασθενοφόρα ώστε να μετακινούνται άνετα τις ώρες αιχμής.

Οι Ρώσοι κάθονται για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλοί πριν ταξιδέψουν. Πριν ξεκινήσουν λένε «ας καθίσουμε για το δρόμο» και για λίγα δευτερόλεπτα μένουν σιωπηλοί και λένε μια γρήγορη προσευχή για το ταξίδι που έρχεται.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 5

Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η διανομή των άλμπουμ των Beatles ήταν απαγορευμένη από την κυβέρνηση και γι' αυτό πολλοί φοιτητές ιατρικής έκαιγαν τα άλμπουμ σε παλιά μηχανήματα με ακτίνες x. Πολλά αγαθά και υπηρεσίες από τη Δύση απαγορεύονταν τότε, γι' αυτό και οι άνθρωποι γίνονταν πολύ δημιουργικοί προκειμένου να τα αποκτήσουν.

Πρόσφατα, ορισμένα ρώσικα εστιατόρια σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μπορς» - αντίθετα λένε «σούπα από παντζάρια» - κι αυτό γιατί η λέξη «μπορς» είναι ουκρανική.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 6

Ο θρύλος λέει ότι οι Ρώσοι επέλεξαν τον χριστιανισμό από το Ισλάμ το 988 π.Χ. εν μέρει γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ.

Οι Ρώσοι δεν σφυρίζουν ποτέ μέσα σε ένα σπίτι. Αν το κάνουν, σύμφωνα με την παράδοση, τότε τα χρήματα θα πετάξουν από το παράθυρο.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 7

Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ρωσίας είναι χριστιανοί, η Πρωτοχρονιά θεωρείται μεγαλύτερη γιορτή από τα Χριστούγεννα. Οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου γιατί ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, οπότε η γιορτή έπεται αυτής της Πρωτοχρονιάς.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 8

Αγαπούν μάλιστα τόσο πολύ την Πρωτοχρονιά, που την γιορτάζουν δύο φορές: η δεύτερη είναι στις 13-14 Ιανουαρίου και ακολουθεί κι αυτή το Ιουλιανό ημερολόγιο. Αυτή η δεύτερη γιορτή πάντως έχει περισσότερο οικογενειακό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Θεωρείται κακή τύχη να επιστρέψουν στο σπίτι αφού έχουν ήδη φύγει. Προκειμένου να αποφύγουν την κακοτυχία, θα επιστρατεύσουν όποιον συγγενή είναι στο σπίτι για να τους φέρει ότι έχουν ξεχάσει.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 9

Στη Ρωσία υπάρχουν 1.159 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Στις αστικές περιοχές η ανισορροπία είναι ακόμα εντονότερη: υπάρχουν 1.183 γυναίκες για 1.000 άνδρες.

Το 75% της ρωσικής επικράτειας βρίσκεται στην Ασία. Ωστόσο μόνο το 22% του πληθυσμού ζει στα τμήματα της Ρωσίας που τεχνικά βρίσκονται στην Ασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων συγκεντρώνεται στη δυτική Ρωσία.

20 απίθανα πράγματα που δεν ξέρετε για τη Ρωσία - εικόνα 10

Η Μόσχα έχει ένα πολύ ωραίο δίκτυο μετρό. Στη Μόσχα επίσης βρίσκεται και ο 4ος πιο βαθιά στη γη χτισμένος σταθμός μετρό στον κόσμο, στο πάρκο Πομπέντι. Το 1930, όταν κατασκευάζονταν το υπόγειο δίκτυο, οι Ρώσοι προετοιμάζονταν για έναν ακόμα πιθανό πόλεμο, γι' αυτό και υπήρχε η πρόβλεψη ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο.

Οι Ρώσοι μαζεύουν μανιτάρια για πλάκα. Κάποιοι μαζεύουν και μούρα, αλλά κατά κύριο λόγο τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα τους.

Πηγή: Business Insider

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

16 Οκτ 2020 | 21:18

Κορονοϊός: Η Ρωσία ετοιμάζει και τρίτο εμβόλιο - Εντός του 2021 η παραγωγή του

Μετά το Sputinik-V και το EpiVacKorona, η Ρωσία αρχίζει την παραγωγή και τρίτου εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΜΗΝΥΜΑ 15 Οκτ 2020 | 14:40

Η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα: Έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια

Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια διαμηνύει η Ρωσία

ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ 14 Οκτ 2020 | 08:29

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο πρώτος Ελληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο - "Δεν φοβήθηκα" [βίντεο]

Ο Βαλέριος Ασλανίδης είναι ο πρώτος Έλληνας, οποίος εμβολιάστηκε εθελοντικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik 5 κατά του κορονοϊού.

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΖΟΥΝΤΟ 13 Οκτ 2020 | 11:07

Κορονοϊός - Βαλέριος Ασλανίδης: Ποιος είναι ο πρώτος Έλληνας που εμβολιάστηκε με ρωσικό εμβόλιο - Η ζωή του [βίντεο]

Ο Έλληνας πόντιος Βαλέριος Ασλανίδης εμβολιάστηκε για να δώσει το καλό παράδειγμα.

ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 09 Οκτ 2020 | 11:44

Με παρέμβαση Πούτιν αρχίζουν συνομιλίες των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Το Κρεμλίνο απηύθυνε πρόσκληση στις δυο χώρες να ξεκινήσουν συνομιλίες.

ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 05 Οκτ 2020 | 21:48

Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Χερσόνησο της Καμτσάτκας - "Ξεβράστηκαν" χιλιάδες νεκρά ζώα [εικόνες]

Η Ρωσία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τις ακτές στην Καμτσάτκα ενώ η Greenpeace χαρακτήρισε την κατάσταση ως οικολογική καταστροφή

20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 05 Οκτ 2020 | 19:05

Σοκάρει ο διάλογος Πούτιν-Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ το 2000 [βίντεο]

20 χρόνια έχουν περάσει από τη βύθιση του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ με τους 118 νεκρούς - Τι έλεγαν τότε Πούτιν και Κλίντον

ΕΩΣ 500 ΑΤΟΜΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 05 Οκτ 2020 | 12:01

Κορονοϊός: Παρατείνεται έως 12 Οκτωβρίου η αεροπορική οδηγία για Ρωσία - Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 τα μεσάνυχτα η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ρωσίας.

ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 02 Οκτ 2020 | 13:28

Πούτιν: Η "ζωτικότητα" του Τραμπ θα του επιτρέψει να νικήσει τον κορονοϊό

Το τηλεγράφημα του Πούτιν στον Τραμπ και οι ευχές του για ανάρρωση από τον κορονοϊό.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ 01 Οκτ 2020 | 12:37

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Παρίσι κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει μισθοφόρους από τη Συρία

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία δεν αναφέρεται καθόλου το θέμα των κατηγοριών της Γαλλίας για τους μισθοφόρους.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ 29 Σεπ 2020 | 22:51

Έξαλλη η Ρωσία με τον Πομπέο: Η αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό

Αντιρωσική υστερία καταλογίζει η Ρωσία στον Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα

«ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ 29 Σεπ 2020 | 21:07

Επικίνδυνο αδιέξοδο στον Καύκασο: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αρνούνται τον διάλογο - Για ευρεία κλιμάκωση προειδοποιεί η Ζαχάροβα

Σε αδιεξοδο οδηγείται η σύρραξη στον Καύκασο την ίδια στιγμή που η Ρωσία διαπιστώνει μια ευρείας κλίμακας επιδείνωση της διένεξης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ 29 Σεπ 2020 | 18:18

Βλάντιμιρ Πούτιν: Θα κάνω το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό