Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (@nutricare4health).
Αν προσπαθείς να βελτιώσεις τα επίπεδα υγείας σου μέσω των διατροφικών συνηθειών, συνιστάται να μειώσεις την κατανάλωση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων (ultra processed foods), όπως τα αλλαντικά και τα προπαρασκευασμένα γεύματα, που σχετίζονται με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων υγείας. Ωστόσο, τα ερεθίσματα σχετικά με το πρόχειρο φαγητό είναι απεριόριστα, ενώ είναι αναπόφευκτη η κατανάλωσή του σε απαιτητικές περιόδους. Πώς θα γίνει, λοιπόν, το πρόχειρο φαγητό μέρος ενός ισορροπημένου πλάνου χωρίς ενοχές; Πάμε να το δούμε!
Η ανατομία του fast food
Περιέχει συχνά:
1. Αλλαντικά (ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι, προσούτο, λουκάνικο), τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί ως παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
2. Τυριά πλήρη σε λιπαρά (γκούντα, ένταμ, παρμεζάνα) και σάλτσες (κρέμα γάλακτος, Caesar, BBQ, μαγιονέζα, γουακαμόλε), με αποτέλεσμα να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
3. Λιπαρές ύλες χαμηλής ποιότητας οι οποίες καταναλώνονται στα τηγανητά ορεκτικά-συνοδευτικά (πατάτες, spring rolls, onion rings, mozzarella sticks).
Χαρακτηρίζεται από:
1. Χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δεδομένου ότι τα φαγητά περιέχουν λευκό αλεύρι και τα λαχανικά απουσιάζουν.
2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και υδατάνθρακες και έτσι παρατηρείται κατακράτηση την επόμενη ημέρα.
3. Μαλακή υφή, που συνεπάγεται γρήγορο ρυθμό μάσησης και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη καταναλισκόμενη ποσότητα.
Δείτε περισσότερα στο shape.gr