Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό

Ο Κοντογεώργης πέταξε ως και 8000 πόδια πάνω από το Α. Ορος κι ο Στεφανίδης δοκίμασε να περιγράψει τις εικόνες της ίδιας της ιστορίας. Μας μιλά για το «Εξ Ουρανού».

Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό

Πως προσεγγίζει κανείς σήμερα το ΄Αγιον ΄Ορος; Πως προσεγγίζει αυτό τον διαχρονικό (άχρονο) χώρο τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σωματικά; Με τη διάνοια ή με τις αισθήσεις; Πολλοί έχουν δοκιμάσει κι ένα είναι σίγουρο: Ενώ κανείς νομίζει ότι γνωρίζει τα βασικά γι' αυτό το «μαγικό» μέρος, κάθε φορά που επανέρχεται ως προσκυνητής είτε ως ερευνητής, αλλά και ως περιηγητής, του αποκαλύπτεται ένας άλλος ΄Αθως.

Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό
Ο αρσανάς της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Μοναδικές εικόνες των φρουριακών μονών αλλά και της ίδιας της ιστορίας

Κάπως έτσι ο ο αν. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, και ο φωτογράφος Αριστείδης Κοντογεώργης επιχειρούν να κάνουν μια διαφορετική «ανάγνωση» του χώρου με την υπερχιλιετή ιστορία. Πετώντας συχνά σε ύψος ως και 8.000 ποδιών επί σχεδόν ένα χρόνο σ' ένα θηριώδες ελικόπτερο, ο Α. Κοντογεώργης αποτύπωσε από ψηλά μοναδικές εικόνες των φρουριακών μονών αλλά και της ίδιας της ιστορίας. Κι ο Μ. Στεφανίδης δοκίμασε να πλαισιώσει με τα κείμενά του τη - δύσκολα περιγράψιμη - ατμόσφαιρα των φωτογραφιών. Των εικόνων εκείνων των είκοσι μοναστηριών και των πολυάριθμων σκητών ή των κελλιών αυτής της πολιτείας των αφιερωμένων, των λογοδοσμένων στο Θεό.

Η γαλάζια θάλασσα περιλούζει τον πανέμορφο αυτό τόπο
Η γαλάζια θάλασσα περιλούζει τον πανέμορφο αυτό τόπο

Λαμπρές ανατολές, δραματικά ηλιοβασιλέματα

Ανάμεσα από σύννεφα, λαμπρές ανατολές, δραματικά ηλιοβασιλέματα, με το θερμό φως της άνοιξης, με το χιόνι του χειμώνα, με τη γλύκα του μεσημεριού ή εκείνη τη μαγική ώρα που οι σκιές μαλακώνουν και τα κτίσματα επί της γης μοιάζουν να πλέουν αβαρή μέσα στη διαφάνεια αναδύεται το ΄Αγιον ΄Ορος μέσα από το «Εξ' Ουρανού». Γι αυτό το βιβλίο (εκδόσεις «Τέχνης Οίστρος») μας μίλησε ο Μάνος Στεφανίδης:

Η Μονή Ιβήρων.
Η Μονή Ιβήρων.

- Γιατί αποφασίσατε να βάλετε το λιθαράκι της συγγραφής σ' αυτό το βιβλίο;

«Με τον κ. Αριστείδη Κοντογεώργη έχουμε ήδη συνεργαστεί σε μιαν πλήρη καταγραφή και ανάλυση όλων των δημοσίων γλυπτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Αυτή είναι ή δεύτερή μας συνεργασία και η τυχερότερη γιατί εκδόθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις χάρη στον Γιώργο και τον Κώστα Κωστόπουλο. Αν όλα πάνε καλά η γλυπτική θα ακολουθήσει. Σταθερή μας φιλοδοξία είναι να εμπλέκουμε κείμενα και εικόνες».

Η Μονή Γρηγορίου.
Η Μονή Γρηγορίου.

- Σας προβλημάτισε καθόλου μήπως οι τόσο εντυπωσιακές εικόνες «κατάπιναν» το λόγο; Πετύχατε τελικά την ισορροπία;

«Το αν έχει επιτευχθεί κάποια ισορροπία δεν θα το πω εγώ, αλλά ο αναγνώστης. Πάντως, όλα μου τα βιβλία ως τώρα - και είναι πάνω από είκοσι - φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα κρυμμένα νοήματα της εικόνας. Ας πούμε πως οι φωτογραφίες είναι η σάρκα και τα κείμενα η ψυχή του βιβλίου. Ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα θέλω να είναι ερωτικό ή όπως θα έλεγαν οι αγιορείτες πατέρες "αγαπητικό". Ζούμε στην εποχή της εικόνας και γι 'αυτό οφείλουμε να υποκύπτουμε μεν στη γοητεία της χωρίς όμως να ξεχνάμε πως αυτά που κρύβει είναι περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει. Ο Μπαρτ σχετικά μιλούσε για την "καταδήλωση" και για την "συνδήλωση"».

Η Μονή Καρακάλου
Η Μονή Καρακάλου

- Ποιος ο σκοπός αυτής της έκδοσης Τι θέλει να πει στο μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη; Του γυναικείου κοινού ιδιαίτερα;

«Φιλοδοξήσαμε το "Εξ ουρανού" να μην είναι ένα ακόμα τουριστικό βιβλίο ή ένα βιβλίο για ειδικούς και μόνο, αλλά ένα οδοιπορικό που θα αγγίξει τόσο τους θρησκευόμενος όσο και τους μη πιστούς, επειδή κυρίως αποτελεί μιαν αποθέωση της υλικής ομορφιάς, της γοητείας του τώρα αλλά και μία καταβύθιση στο χτες και την ιστορία. Ελπίζουμε να έχουμε κάνει ένα πολύ σπουδαίο δώρο στο γυναικείο κοινό και μάλιστα από μία θέση ...υπεροπτική».

Η Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου.
Η Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου.

- Τι έχει να προσθέσει η παρούσα έκδοση σ' αυτή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με την υπογραφή του Παύλου Μυλωνά;

«Η έκδοση του αείμνηστου Π. Μυλωνά, δασκάλου, φίλου, και μοναδικού μελετητή του Άθω, υπήρξε για μένα πολύτιμη πηγή όπως είναι φυσικό. Το υλικό όμως του Κοντογεώργη έχει την ποιοτική, τουλάχιστον, διαφοροποίηση των περίπου τριάντα χρόνων που διέρρευσαν από την έκδοση του Γερμανικού Ινστιτούτου».

Η Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
Η Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

- Ειδικά στους καιρούς που διανύουμε που στέκεται η Αθωνική Πολιτεία με την υπερχιλιετή της ιστορία και τους χιλιάδες ανθρώπους που έζησαν και πέθαναν εκεί «ερήμην και σε πείσμα της Iστορίας»;

«Σήμερα το Άγιον Όρος καλώς ή κακώς είναι της μόδας. Η θέση του και η ιστορία του επιτρέπουν ακόμα και πολιτικά παιχνίδια, επίδειξη ισχύος των δυνατών της γης κλπ. Συγχρόνως όμως παρατηρείται μία αληθινή αναγέννηση πνευματική, μία ανανέωση της παράδοσης μέσα από τον πολυφυλετικό και διαχρονικό χαρακτήρα του. Ένα ταξίδι στο χρόνο και ένα αναστοχασμός σχετικά με το ποιοι είμαστε τελικά ως άτομα και ως κοινωνία, είναι ή ακριβή προσφορά του Άθω σήμερα».

Η Μονή Παντοκράτορος.
Η Μονή Παντοκράτορος.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Η Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Το μοναστήρι του Βατοπεδίου.
Το μοναστήρι του Βατοπεδίου.

Η Μονή Ξενοφώντος.
Η Μονή Ξενοφώντος.

Η γυμνή κορυφή του όρους ΄Αθω μέσα στο Αιγαίο.
Η γυμνή κορυφή του όρους ΄Αθω μέσα στο Αιγαίο.

Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά.
Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά.

Η αίσθηση μιας υπερχιλιετούς ιστορίας πλανιέται παντού.
Η αίσθηση μιας υπερχιλιετούς ιστορίας πλανιέται παντού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

27 Οκτ 2021 | 07:17

Τι κρύβουν τα ζώδια για τον εαυτό τους; Ζηλεύουν;

Πολλές φορές θάβουμε πράγματα μέσα μας, πράγματα που δεν τα παραδεχόμαστε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Οκτ 2021 | 06:42

Magic cake από τον Ακη Πετρετζίκη - Πανεύκολο, δεν χρειάζεται καν μίξερ

Αυτή η συνταγή του Ακη Πετρεζίκη για κέικ θα σας ξετρελάνει. Γίνεται πανεύκολα, με πολύ απλά υλικά και δεν χρειαστείτε ούτε μίξερ!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Οκτ 2021 | 06:40

Ακης Πετρετζίκης: Μωσαϊκό με ταχίνι και αμύγδαλα - Ετοιμο σε 20 λεπτά

Αυτή η συνταγή του Ακη Πετρετζίκη απογειώνει το κλασικό μωσαϊκό!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Οκτ 2021 | 06:18

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για cupcakes με 4 υλικά - Πανεύκολα, γίνονται σε 15 λεπτά

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο εύκολη συνταγή για τα αγαπημένα μας cupcakes!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Οκτ 2021 | 08:24

Ακης Πετρετζίκης: Απίθανο κέικ με υγρή σοκολάτα, με μόλις 3 υλικά

Αυτό το κέικ με σοκολάτα του Ακη Πετρετζίκη θα το λατρέψετε! Φτιάχνετεια πανεύκολα και θέλει μόνο... τρία υλικά.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2021 | 08:26

Ακης Πετρετζίκης: Τσιζ κέικ black forest, όνειρο - Ετοιμο σε μόλις 30 λεπτά

Αυτή η εκδοχή τσιζ κέικ black forest, από τον Ακη Πετρετζίκη, σίγουρα θα σε ξετρελάνει! Είναι πανεύκολη και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 23 Οκτ 2021 | 00:37

Cozy ατμόσφαιρα και urban αισθητική σε μια κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Αίσθηση πολυτέλειας από την cozy κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

22 Οκτ 2021 | 13:10

Ποιος περιμένει να στεγνώσουν τα ρούχα τον χειμώνα; Σίγουρα όχι εγώ!

Το πλύσιμο των ρούχων και η πρόβλεψη του καιρού είναι δύο πράγματα που δεν με απασχολούν πια.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Οκτ 2021 | 06:42

Συνταγή Ακη Πετρετζίκη: Πανεύκολη κοτόπιτα με ζύμη κουρού

Η κοτόπιτα του Ακη Πετρετζίκη με ζυμη κουρού είναι πανεύκολη και μπορείτε να τη φτιάξετε για κάθε περίσταση.