Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό

Ο Κοντογεώργης πέταξε ως και 8000 πόδια πάνω από το Α. Ορος κι ο Στεφανίδης δοκίμασε να περιγράψει τις εικόνες της ίδιας της ιστορίας. Μας μιλά για το «Εξ Ουρανού».

Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό

Πως προσεγγίζει κανείς σήμερα το ΄Αγιον ΄Ορος; Πως προσεγγίζει αυτό τον διαχρονικό (άχρονο) χώρο τόσο σε πνευματικό επίπεδο όσο και σωματικά; Με τη διάνοια ή με τις αισθήσεις; Πολλοί έχουν δοκιμάσει κι ένα είναι σίγουρο: Ενώ κανείς νομίζει ότι γνωρίζει τα βασικά γι' αυτό το «μαγικό» μέρος, κάθε φορά που επανέρχεται ως προσκυνητής είτε ως ερευνητής, αλλά και ως περιηγητής, του αποκαλύπτεται ένας άλλος ΄Αθως.

Αγιο Ορος από ψηλά. Εκεί που «ακουμπάς» το Θεό
Ο αρσανάς της Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Μοναδικές εικόνες των φρουριακών μονών αλλά και της ίδιας της ιστορίας

Κάπως έτσι ο ο αν. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, και ο φωτογράφος Αριστείδης Κοντογεώργης επιχειρούν να κάνουν μια διαφορετική «ανάγνωση» του χώρου με την υπερχιλιετή ιστορία. Πετώντας συχνά σε ύψος ως και 8.000 ποδιών επί σχεδόν ένα χρόνο σ' ένα θηριώδες ελικόπτερο, ο Α. Κοντογεώργης αποτύπωσε από ψηλά μοναδικές εικόνες των φρουριακών μονών αλλά και της ίδιας της ιστορίας. Κι ο Μ. Στεφανίδης δοκίμασε να πλαισιώσει με τα κείμενά του τη - δύσκολα περιγράψιμη - ατμόσφαιρα των φωτογραφιών. Των εικόνων εκείνων των είκοσι μοναστηριών και των πολυάριθμων σκητών ή των κελλιών αυτής της πολιτείας των αφιερωμένων, των λογοδοσμένων στο Θεό.

Η γαλάζια θάλασσα περιλούζει τον πανέμορφο αυτό τόπο
Η γαλάζια θάλασσα περιλούζει τον πανέμορφο αυτό τόπο

Λαμπρές ανατολές, δραματικά ηλιοβασιλέματα

Ανάμεσα από σύννεφα, λαμπρές ανατολές, δραματικά ηλιοβασιλέματα, με το θερμό φως της άνοιξης, με το χιόνι του χειμώνα, με τη γλύκα του μεσημεριού ή εκείνη τη μαγική ώρα που οι σκιές μαλακώνουν και τα κτίσματα επί της γης μοιάζουν να πλέουν αβαρή μέσα στη διαφάνεια αναδύεται το ΄Αγιον ΄Ορος μέσα από το «Εξ' Ουρανού». Γι αυτό το βιβλίο (εκδόσεις «Τέχνης Οίστρος») μας μίλησε ο Μάνος Στεφανίδης:

Η Μονή Ιβήρων.
Η Μονή Ιβήρων.

- Γιατί αποφασίσατε να βάλετε το λιθαράκι της συγγραφής σ' αυτό το βιβλίο;

«Με τον κ. Αριστείδη Κοντογεώργη έχουμε ήδη συνεργαστεί σε μιαν πλήρη καταγραφή και ανάλυση όλων των δημοσίων γλυπτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Αυτή είναι ή δεύτερή μας συνεργασία και η τυχερότερη γιατί εκδόθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις χάρη στον Γιώργο και τον Κώστα Κωστόπουλο. Αν όλα πάνε καλά η γλυπτική θα ακολουθήσει. Σταθερή μας φιλοδοξία είναι να εμπλέκουμε κείμενα και εικόνες».

Η Μονή Γρηγορίου.
Η Μονή Γρηγορίου.

- Σας προβλημάτισε καθόλου μήπως οι τόσο εντυπωσιακές εικόνες «κατάπιναν» το λόγο; Πετύχατε τελικά την ισορροπία;

«Το αν έχει επιτευχθεί κάποια ισορροπία δεν θα το πω εγώ, αλλά ο αναγνώστης. Πάντως, όλα μου τα βιβλία ως τώρα - και είναι πάνω από είκοσι - φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα κρυμμένα νοήματα της εικόνας. Ας πούμε πως οι φωτογραφίες είναι η σάρκα και τα κείμενα η ψυχή του βιβλίου. Ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα θέλω να είναι ερωτικό ή όπως θα έλεγαν οι αγιορείτες πατέρες "αγαπητικό". Ζούμε στην εποχή της εικόνας και γι 'αυτό οφείλουμε να υποκύπτουμε μεν στη γοητεία της χωρίς όμως να ξεχνάμε πως αυτά που κρύβει είναι περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει. Ο Μπαρτ σχετικά μιλούσε για την "καταδήλωση" και για την "συνδήλωση"».

Η Μονή Καρακάλου
Η Μονή Καρακάλου

- Ποιος ο σκοπός αυτής της έκδοσης Τι θέλει να πει στο μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη; Του γυναικείου κοινού ιδιαίτερα;

«Φιλοδοξήσαμε το "Εξ ουρανού" να μην είναι ένα ακόμα τουριστικό βιβλίο ή ένα βιβλίο για ειδικούς και μόνο, αλλά ένα οδοιπορικό που θα αγγίξει τόσο τους θρησκευόμενος όσο και τους μη πιστούς, επειδή κυρίως αποτελεί μιαν αποθέωση της υλικής ομορφιάς, της γοητείας του τώρα αλλά και μία καταβύθιση στο χτες και την ιστορία. Ελπίζουμε να έχουμε κάνει ένα πολύ σπουδαίο δώρο στο γυναικείο κοινό και μάλιστα από μία θέση ...υπεροπτική».

Η Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου.
Η Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου.

- Τι έχει να προσθέσει η παρούσα έκδοση σ' αυτή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου με την υπογραφή του Παύλου Μυλωνά;

«Η έκδοση του αείμνηστου Π. Μυλωνά, δασκάλου, φίλου, και μοναδικού μελετητή του Άθω, υπήρξε για μένα πολύτιμη πηγή όπως είναι φυσικό. Το υλικό όμως του Κοντογεώργη έχει την ποιοτική, τουλάχιστον, διαφοροποίηση των περίπου τριάντα χρόνων που διέρρευσαν από την έκδοση του Γερμανικού Ινστιτούτου».

Η Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
Η Μονή της Μεγίστης Λαύρας.

- Ειδικά στους καιρούς που διανύουμε που στέκεται η Αθωνική Πολιτεία με την υπερχιλιετή της ιστορία και τους χιλιάδες ανθρώπους που έζησαν και πέθαναν εκεί «ερήμην και σε πείσμα της Iστορίας»;

«Σήμερα το Άγιον Όρος καλώς ή κακώς είναι της μόδας. Η θέση του και η ιστορία του επιτρέπουν ακόμα και πολιτικά παιχνίδια, επίδειξη ισχύος των δυνατών της γης κλπ. Συγχρόνως όμως παρατηρείται μία αληθινή αναγέννηση πνευματική, μία ανανέωση της παράδοσης μέσα από τον πολυφυλετικό και διαχρονικό χαρακτήρα του. Ένα ταξίδι στο χρόνο και ένα αναστοχασμός σχετικά με το ποιοι είμαστε τελικά ως άτομα και ως κοινωνία, είναι ή ακριβή προσφορά του Άθω σήμερα».

Η Μονή Παντοκράτορος.
Η Μονή Παντοκράτορος.

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας.
Η Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Το μοναστήρι του Βατοπεδίου.
Το μοναστήρι του Βατοπεδίου.

Η Μονή Ξενοφώντος.
Η Μονή Ξενοφώντος.

Η γυμνή κορυφή του όρους ΄Αθω μέσα στο Αιγαίο.
Η γυμνή κορυφή του όρους ΄Αθω μέσα στο Αιγαίο.

Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά.
Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά.

Η αίσθηση μιας υπερχιλιετούς ιστορίας πλανιέται παντού.
Η αίσθηση μιας υπερχιλιετούς ιστορίας πλανιέται παντού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2020 | 15:41

Ποιο στυλ και χρώμα μαλλιών σού ταιριάζει ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου

Το σχήμα του προσώπου σου είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για να αποφασίσεις πώς θα κόψεις τα μαλλιά σου αλλά και πώς θα τα βάψεις.

21 Οκτ 2020 | 15:41

"Προς τη Λίμνη": Η ρωσική εμμονή του Netflix

Η ρωσική δυστοπική σειρά "Προς τη Λίμνη" κέντρισε ακόμη και το ενδιαφέρον του Stephen King, για όλους τους σωστούς λόγους.

21 Οκτ 2020 | 15:39

Το φιάσκο του Fyre Festival έγινε podcast

Ο Billy McFarland, ιδρυτής του φεστιβάλ, αφηγείται μέσα από τη φυλακή την ιστορία της διοργάνωσης.

20 Οκτ 2020 | 15:22

Τα κορυφαία best sellers όλων των εποχών

Εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις για τις πιο πολυδιαβασμένες σελίδες της ιστορίας.

20 Οκτ 2020 | 14:37

Τηλεργασία: Τι να προσέξεις αν δουλεύεις από το σπίτι

Φαίνεται πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει (τουλάχιστον, προς το παρόν). Μάθε πώς θα την κάνεις πιο αποδοτικά και πιο ευχάριστα.

19 Οκτ 2020 | 15:25

Οι πιο επικίνδυνες διαδρομές στον πλανήτη

Χιλιόμετρα, υψόμετρο και αναμετρήσεις με το θάνατο.

19 Οκτ 2020 | 15:25

Γιασίντα Άρντεν: Ποια είναι η γυναίκα που σάρωσε στις εκλογές στη Ν. Ζηλανδία

Χάρη κυρίως στον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία, η Πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας επανεξελέγη θριαμβευτικά στις χθεσινές εκλογές.

19 Οκτ 2020 | 15:11

Τα best sellers που οι περισσότεροι αναγνώστες αφήνουν στη μέση

Μία νέα επιστημονική (;) μέθοδος επιβεβαιώνει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: πολλοί τα ξεκίνησαν, λίγοι τα τελείωσαν.

19 Οκτ 2020 | 15:11

Οι νόμοι που προστατεύουν τις σημαίες

Πόσο βαριά είναι τα πρόστιμα ανά τον κόσμο για τη βεβήλωσή τους; Σε ποια χώρα μπορεί κανείς να τις κάψει χωρίς πρόβλημα;

ΕΓΙΝΕ VIRAL 16 Οκτ 2020 | 21:11

Η φωτογραφία της χρονιάς: Νεογέννητο τραβά τη μάσκα του γιατρού μόλις ήρθε στη ζωή

Φοβερός συμβολισμός στη φωτογραφία - "Το είχαμε ανάγκη αυτό το σημάδι ότι θα βγάλουμε σύντομα τις μάσκες" αναφέρει ο γιατρός

16 Οκτ 2020 | 15:07

Οι πιο επιτυχημένοι Ευρωπαίοι σεφ αυτή τη στιγμή

Ο Massimo Bottura ξεχωρίζει και στο Celebrity chef credit report.

16 Οκτ 2020 | 14:57

Νέες εικόνες του σύμπαντος τόσο φαντασμαγορικές που μοιάζουν fake

Η μεγαλοπρεπής γοητεία του διαστήματος σε μερικά κλικ.