Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας»

Το Θείο Δράμα, ο Θάνατος, η Ανάσταση, η Ζωή, ο αέναος κύκλος της πίστης και η αναζήτηση της πνευματικότητας, απαντώνται στη γεμάτη ταπεινότητα και κατάνυξη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας»

Το Άγιον Όρος είναι ο πιο σημαντικός μοναστικός ιστός της Ορθοδοξίας, ο τόπος που η εκκλησιαστική παράδοση του έχει αποδώσει το προνόμιο να αποτελεί «το Περιβόλι της Παναγίας».

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας»
Μονή Αγίου Γρηγορίου

Πάνω από χίλια χρόνια, στη χερσόνησο του Άθω, στον απόκοσμο παράδεισο της Χαλκιδικής, οι Αγιορείτες μοναχοί, έχουν αφιερώσει την ύπαρξή τους στην συνδιαλλαγή με τον Θεό, στην καλλιέργεια της ψυχής και της ανθρώπινης σωτηρίας.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 2
Μονή Βατοπεδίου

Η μοναστική πολιτεία, αποτελούμενη από 20 αιωνόβια μοναστήρια, με τα εξαρτήματά τους, τις σκήτες, τα κελιά, τα καθίσματα και τα ασκηταριά, άρχισε να θεμελιώνεται γύρω στο 800, με πρώτους ασκητές τον Πέτρο τον Αθωνίτη και τον Άγιο Ευθύμιο τον νέο.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 3
Μονή Διονυσίου

Το 963 ιδρύεται η πρώτη μονή από τον Όσιο Αθανάσιο, η Μεγίστη Λαύρα, ενώ το 972 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής εκδίδει το πρώτο «Τυπικό» του Αγίου Όρους, τον «Τράγο», δηλαδή τους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας των κοινοβίων, οι οποίοι καταγράφονται πάνω σε τραγίσια περγαμηνή, και αναγνωρίζουν την αυτοτέλεια της μοναστικής κοινότητας. Ανάμεσα στους πιο αρχαίους και αυστηρούς κανόνες, απαράβατος μέχρι σήμερα, το «άβατο», η απαγόρευση της εισόδου κάθε γυναίκας στο Όρος.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 4

Χάρη στις αυτοκρατορικές και ιδιωτικές δωρεές, οι μονές ενισχύονται σημαντικά, αποκτούν μετοχιακές εγκαταστάσεις στις εύφορες περιοχές της Χαλκιδικής κατά τον 10ο και 11ο αιώνα, ενώ τον 13ο και 14ο αιώνα η περιοχή δέχεται επιδρομές Φράγκων, Καταλανών και γνωρίζει την σερβική κυριαρχία. Επί οθωμανικής κυριαρχίας, οι Αγιορείτες δηλώνουν υποταγή στους Τούρκους, ωστόσο η μοναστική κοινότητα υπόκειται σε επανειλημμένες καταστροφές και χάνει τα προνόμια της. Παρ’ όλ’ αυτά, το Άγιο Όρος, αποτελεί σημαντικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο και εστία παιδείας του ελλαδικού χώρου και των γύρω περιοχών, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 5
Μονή Παντελεήμονος

Στις μέρες μας, μετά από μια περίοδο φθίνουσας πορείας, ο αγιορείτικος μοναχισμός παρουσιάζει μια ανάκαμψη, οι νέοι μοναχοί συνεχώς αυξάνονται και μαζί τους και οι προσκυνητές, που σπεύδουν να αναζητήσουν τη λύτρωση και την επαφή με το Θείο.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 6
Μονή Ξενοφώντος

Όπως κάθε πολιτεία, έτσι και το Άγιον 'Ορος έχει κι αυτό την πρωτεύουσά του, τις Καρυές, που βρίσκονται στο κέντρο της αθωνικής χερσονήσου. Η μικρή πρωτεύουσα των 200 κατοίκων, χτισμένη σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με πετρόχτιστα οικοδομήματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, διαθέτει εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, εκκλησίες και κονάκια στα οποία διαμένουν οι αντιπρόσωποι των μονών.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 7
Μονή Σίμωνος Πέτρας

Οι είκοσι μονές του Αγίου Όρους, μοναδικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, απλώνονται στις δασωμένες βουνοπλαγιές, πάνω από τις απόκρημνες δαντελένιες ακτές του Σιγγιτικού κόλπου. Δεκαεπτά ελληνικές, μια ρώσικη, μια σερβική και μια βουλγαρική, οι μονές διακρίνονται σε ιδιόρρυθμες, όπου οι μοναχοί επιτρέπεται να έχουν προσωπική περιουσία, φαγητό και πρόγραμμα και σε κοινόβιες, όπου ενδυμασία, διατροφή, λατρεία και εργασία είναι κοινές.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 8

Οι αγιορείτικες μονές ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και μετρούν το χρόνο από τη δύση του ηλίου και όχι από τα μεσάνυχτα. Για να επισκεφθεί και να διαμείνει κάποιος στο Άγιο Όρος, χρειάζεται ειδική άδεια από το γραφείο της Ιεράς Επιστασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραλαμβάνεται από το γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, το τελευταίο «κοσμικό» κέντρο πριν την Αθωνική πολιτεία. Καθημερινά φέρι μποτ εκτελούν δρομολόγια από την Ουρανούπολη προς το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους, τη Δάφνη, καθώς και προς τους αρσανάδες, δηλαδή τα λιμανάκια των μονών της δυτικής πλευράς της χερσονήσου.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 9

Το Πάσχα

Ξεχάστε όσα ξέρετε από τον κοσμικό εορτασμό της Ανάστασης. Στο Άγιο Όρος, η ακολουθία της Ανάστασης ξεκινά γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται με το χάραμα, με τις καμπάνες να χτυπάν χαρμόσυνα. Μετά το τέλος της Ακολουθίας, μοναχοί και πιστοί παρακάθονται στην Τράπεζα για το Πασχαλινό τραπέζι που αποτελείται μονό από ψαρόσουπα και ψάρι ενώ γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι τελείται ο εσπερινός της αγάπης με τις καμπάνες να ηχούν ασταμάτητα.

Άγιον Όρος: Πάσχα στο «Περιβόλι της Παναγίας» - εικόνα 10
Μονή Ξενοφώντος

Τη Δευτέρα του Πάσχα, γίνεται περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές. Η Θεία Λειτουργία τελείται στον Ιερό Ναό του Πρωτιάτου και ακολουθεί η περιφορά της εικόνας, με την ηγεσία της Αγιορείτικης πολιτείας, κοσμικούς, μοναχούς και εκατοντάδες προσκυνητές.

Μονή Αγίου Γρηγορίου

Μονή Βατοπεδίου

banner

Μονή Διονυσίου

banner

Μονή Παντελεήμονος

Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μονή Ξενοφώντος

banner

Μονή Ξενοφώντος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

527 ΝΕΚΡΟΙ 08 Δεκ 2021 | 10:19

"Μαύρο" ρεκόρ για τη Γερμανία - Κατέγραψε σε ένα 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κορονοϊού από τον Φεβρουάριο

Η Γερμανία κατέγραψε τον υψηλότερο από το Φεβρουάριο αριθμό θανάτων από Covid-19 μέσα σε 24 ώρες καθώς η χώρα δίνει μάχη για να σταματήσει το 4ο κύμα της πανδημίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 07 Δεκ 2021 | 17:33

Κορονοϊός: Πάλι σχεδόν 100 νεκροί σε μια μέρα - 7.009 νέα κρούσματα και 697 διασωληνωμένοι

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 είναι ανεμβολίαστοι και 137 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2021 | 12:04

Γκάγκα: Οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ακόμα και αν μειωθούν τα κρούσματα

"Ο μέσος χρόνος που περνάει από τη διάγνωση στον θάνατο ξεπερνάει τις 10 μέρες", τόνισε η κ. Γκάγκα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 07 Δεκ 2021 | 10:14

Τζανάκης: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ξεκινά από 50 ετών και άνω - Περισσότεροι από 20.000 θάνατοι έως το τέλος του 2021

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις του Νίκου Τζανάκη. "Θα φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα τους 750 διασωληνωμένους και προς το τέλος του μήνα θα δούμε τους θανάτους να μειώνονται κλιμακωτά".

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 06 Δεκ 2021 | 11:02

Πρόβλεψη σοκ από Τζανάκη: "Θα έχουμε εκατόμβη νεκρών αν αποδειχθεί σοβαρή η μετάλλαξη Όμικρον"

"Η μετάλλαξη Όμικρον, αν αποδειχθεί σοβαρή θα οδηγήσει σε "εκατόμβη νεκρών", υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν. Τζανάκης

ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ 05 Δεκ 2021 | 19:38

Άρης Σερβετάλης: Στο Άγιο Όρος ο ηθοποιός μετά τη θύελλα αντιδράσεων [Εικόνες]

Η επίσκεψη του ηθοποιού Άρη Σερβετάλη στο Άγιο Όρος - Συμμετείχε στην Αγρυπνία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 03 Δεκ 2021 | 17:25

Κορονοϊός: Σχεδόν 100 θάνατοι σε μια μέρα - 694 διασωληνωμένοι και 6.201 νέα κρούσματα

Σήμερα Παρασκευή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι, 694 διασωληνωμένοι και 6.201 νέα κρούσματα

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 02 Δεκ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Εσπασε το φράγμα των 700 διασωληνωμένων - 89 θανάτοι και 6.260 νέα κρούσματα

Αυξάνονται θάνατοι και διασωληνωμένοι - Σταθεροποιούνται τα κρούσματα - Πολλές και οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 01 Δεκ 2021 | 17:29

Κορονοϊός: Μια ανάσα από τους 700 διασωληνωμένους - 75 θάνατοι και 6.196 νέα κρούσματα

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια στο 1.04 - Από τους 690 διασωληνωμένους 550 είναι ανεμβολίαστοι ι και 140 (20.29%) πλήρως εμβολιασμένοι

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Δεκ 2021 | 12:02

Ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο - Εκτιμήσεις για 6.000 νοσηλείες σε ΜΕΘ μέχρι τις γιορτές

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 67.186 νέα κρούσματα και 446 θανάτους, -τον υψηλότερο αριθμό από τις 18 Φεβρουαρίου.

ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 30 Νοε 2021 | 17:32

Κορονοϊός: "Εκτόξευση" με 7.486 νέα κρούσματα - 88 θάνατοι και 664 διασωληνωμένοι

Συνολικά 18.157 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού - Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι οι 532 από τους ασθενείς σε ΜΕΘ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Νοε 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 104 θανάτους και 657 διασωληνωμένους - 6.677 τα νέα κρούσματα

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 526 (80.06%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19.94%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Νοε 2021 | 13:30

Η απάντηση στην "απορία" του Στέφανου Μάνου: Γιατί στην Ελλάδα θρηνούμε περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό

Πώς απάντησε στον Στέφανο Μάνο για τους θανάτους από κορονοϊό ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με άρθρο του στην Καθημερινή