Ακης Πετρετζίκης: 2+1 συνταγές για λαχταριστά φθινοπωρινά γλυκά

Τρεις συνταγές του Ακη Πετρετζίκη για υπέροχα, λαχταριστά γλυκά του φθινοπώρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΛΥΚΑ

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά και τι καλύτερο από το να συνδυάσεις τον καφέ σου με υπέροχα γλυκά που φτιάχνονται με υλικά της εποχής!

Παρακάτω θα βρεις τρεις συνταγές για υπέροχα, λαχταριστά και πανεύκολα γλυκά του φθινοπώρου από τον Ακη Πετρετζίκη.

Ακης Πετρετζίκης: Γλυκιά πίτα κολοκύθας

Συστατικά

6 φύλλα κρούστας για γλυκά

Για τη γέμιση

500 γρ. πουρέ κολοκύθας
400 γρ. γάλα εβαπορέ
2 αβγά
200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

Επιπλέον

80 γρ. βούτυρο, λιωμένο για άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
κανέλα, για το πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μίξερ με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
Σε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. με αποσπώμενη βάση, αρχίζουμε και το στρώνουμε με τα φύλλα κρούστας πασπαλίζοντας βούτυρο πάνω σε κάθε ένα. Τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα, ανάμεσα από το φύλλο και τη φόρμα.
Από πάνω βάζουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά για να μπορέσουμε να την κόψουμε.
Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Ακης Πετρετζίκης: 2+1 συνταγές για λαχταριστά φθινοπωρινά γλυκά

Ακης Πετρετζίκης: Κέικ σοκολάτας με αχλάδια

Συστατικά

Για το κέικ

200 γρ. βούτυρο
200 γρ. κουβερτούρα
5 αβγά, μεσαία
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 αχλάδια
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ
βούτυρο, για τη φόρμα
κακάο, για τη φόρμα

Για το crumble

40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ. φουντούκια, τριμμένα
40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει τοποθετούμε ένα μπολ ώστε να δημιουργήσουμε μπεν μαρί. Βάζουμε το βούτυρο και την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το μείγμα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα από το μπεν μαρί στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για να ανακατέψουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα 10x35 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κανέλα και το τζίντζερ. Απλώνουμε πάνω από το κέικ και αφήνουμε στην άκρη.

Για το crumble

Προθερμαίνουμε τον φούρνος τους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα τριμμένα φουντούκια, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε το crumble με τα χέρια μας πάνω από τα αχλάδια και ψήνουμε για 60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Διαβάστε Επίσης

Ακης Πετρετζίκης: Μηλόπιτα

Συστατικά

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. αλάτι
250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
50 γρ. νερό, κρύο

Για τη γέμιση

4 μήλα πράσινα
4 μήλα κόκκινα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1 αβγό, για το άλειμμα
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).
Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.

Για τη γέμιση

Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.

Για τη συναρμολόγηση

Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.
Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.
Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.
Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες της ζύμης.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Νοε 2021 | 07:52

Ακης Πετρετζίκης: Θεϊκή συνταγή για μαλακά μπισκότα τριπλής σοκολάτας

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο τέλεια και απλή συνταγή για μαλακά μπισκότα με τριπλή σοκολάτα. Δοκιμάστε τα και δεν θα απογοητευτείτε!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Νοε 2021 | 06:42

Παρλιάρος: Συνταγή για υπέροχο χριστουγεννιάτικο κέικ - Με κομμάτια φρούτων, σούπερ αφράτο

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίν ει μία υπέροχη και απλή συνταγή για αφράτο και σούπερ γευστικό χριστουγεννιάτικο κέικ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Νοε 2021 | 06:43

Συνταγή για αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Θεϊκό και πανεύκολο

Θέλετε να φτιάξετε ένα κλασικό αγαπημένο κέικ σοκολάτας αλλά να αποφύγετε το αλεύρι; Αυτή συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ MOOD 21 Νοε 2021 | 22:12

Ακης Πετρετζίκης- Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ: Το εντυπωσιακό δέντρο που στόλισαν στο σπίτι τους

Ξεχωριστά θα είναι θα φετινά Χριστούγεννα για τον Άκη Πετρετζίκη και τη σύζυγό του Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ, αφού είναι τα πρώτα που θα περάσουν ως παντρεμένοι και ως γονείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 25 ΧΩΡΕΣ 21 Νοε 2021 | 18:32

Μπακλαβάς: Το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό των Ιωαννίνων έγινε... τέχνη και "ταξιδεύει" σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Κάτοικοι από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τις αυθεντικές Γιαννιώτικες συνταγές μπακλαβά.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Νοε 2021 | 06:29

Ακης Πετρετζίκης: Πανεύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με κανταΐφι - Αφράτη και ζουμερή

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία απίθανη και πανεύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα με κανταϊφι, που θα τη φτιάξετε και θα σας ξετρελάνει!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΑΙΡΟΥ 17 Νοε 2021 | 06:34

Συνταγή για ένα κέικ κόλαση - Γεμιστό με πραλίνα

Ο pastry chef Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει την πιο τέλεια συνταγή για κέικ σοκολάτας. Ένα κέικ γεμιστό με πραλίνα σκέτη κόλαση.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 15 Νοε 2021 | 06:25

Ακης Πετρετζίκης: Τρουφάκια γάλακτος με μπισκότα - Εύκολα, με 4 υλικά

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο εύκολη, πεντανόστιμη συνταγή για τρουφάκια γάλακτος με μπισκότα. Θα χρειαστείτε τέσσερα υλικά και μόλις 20 λεπτά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Νοε 2021 | 09:17

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για κέικ σοκολάτας με 3 υλικά - Απίθανο, με πραλίνα

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο τέλεια και απλή συνταγή για κέικ σοκολάτας με μόνο 3 υλικά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Νοε 2021 | 06:32

Συνταγή για σοκολατένιο κέικ με μόνο 4 υλικά, χωρίς αλεύρι - Πανεύκολο, λαχταριστό

Μία απίθανη συνταγή για κέικ σοκολάτας με τέσσερα μόλις υλικά. Μάλιστα, δεν θα χρειαστείς καθόλου αλεύρι!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 06:43

Συνταγή για το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ καρότου - Ετοιμο σε ελάχιστα λεπτά

Το carrot cake αποτελεί ένα από τα πιο ωραία γλυκά για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας, αν θέλετε να αποφύγετε τα κλασικά κέικ με σοκολάτα ή βανίλια.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 08 Νοε 2021 | 06:43

Ακης Πετρετζίκης: Κέικ πορτοκάλι με λευκή σοκολάτα - Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ

Αυτό το κέικ πορτοκάλι με λευκή σοκολάτα του Ακη Πετρετζίκη θα το λατρέψετε!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ 04 Νοε 2021 | 07:03

Συνταγή για τέλειο φθινοπωρινό κέικ με μπαχαρικά, φρούτα και σοκολάτα - Χωρίς μίξερ

Αυτό το κέικ γίνεται χωρίς μίξερ, μόνο με ένα ανακάτεμα με κουτάλι, είναι ζουμερό και κανένα δεν συναγωνίζεται τα αρώματά του.