Follow us

Ακης Πετρετζίκης: Σούπερ συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι, έτοιμη σε 30 λεπτά

Στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν την τιμητική της θα έχει φυσικά η βασιλόπιτα, και αν την έχετε φτιάξει μόνοι σας, σίγουρα θα έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2022 και να υποδεχθούμε το 2023 και στο αυριανό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν την τιμητική της θα έχει φυσικά η βασιλόπιτα, και αν την έχετε φτιάξει μόνοι σας, σίγουρα θα έχει και μεγαλύτερη βαρύτητα!

Ο Ακης Πρετρετζίκης μάς δίνει την τέλεια, πρωτότυπη και σούπερ γευστική συνταγή για βασιλόπιτα - τσουρέκι, η οποία μάλιστα είναι έτοιμη σε μόλις 30 λεπτά.

Βασιλόπιτα τσουρέκι του Ακη Πετρετζίκη

Υλικά

1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 ml νερό
100 ml γάλα, 3,5%
18 γρ. μαγιά ξηρή
640 γρ. αλεύρι σκληρό
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
6 αυγά
120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Διαβάστε Επίσης

Προαιρετικά για τη γέμιση

60 γρ. σταφίδες, ξανθές
60 γρ. σταφίδες, μαύρες
60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
60 γρ. κόντιτα
30 γρ. κονιάκ

Προαιρετικά για τη γκανάζ

200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Διαβάστε Επίσης

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ (κάρδαμο), 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή μας και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε περίπου σαν άχνη.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά, την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα κράμπερις, τα κοντίτα, το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
Το μείγμα μας θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη Βασιλόπιτα τσουρέκι.
Βουτυρώνουμε μία 20άρα φόρμα και στρώνουμε στον πάτο της μία λαδόκολλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
Σκεπάζουμε προσεκτικά με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ - 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι μας.
Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω τη γκανάζ.

Για τη γκανάζ

Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 31 Ιαν 2023 | 06:21

Πετρετζίκης: Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα - Εύκολο, θα ξετρελαθείτε

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία τέλεια και απλή συνταγή για το αγαπημένο μας γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα.

ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΣΗ ΩΡΑ 30 Ιαν 2023 | 06:28

Πετρετζίκης: Κέικ τριπλής σοκολάτας πανεύκολο και πολύ γρήγορο

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία απλή, εύκολη και γευστική συνταγή για απίθανο κέικ με τριπλή σοκολάτα!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Ιαν 2023 | 06:50

Πετρετζίκης: Σούπερ κέικ βανίλια-σοκολάτα χωρίς μίξερ - Ετοιμο σε 15 λεπτά

Το κέικ είναι το καλύτερο συνοδευτικό για τον καφέ, το γάλα ή το τσάι. Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει μία απλή, εύκολη και γευστική συνταγή για κέικ βανίλια-σοκολάτα.

ΕΤΟΙΜΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ 26 Ιαν 2023 | 06:50

Το πιο απίθανο γλυκό: Συνταγή για γρήγορα ντόνατς σοκολάτας από τον Ακη - Θα ξετρελαθείτε

Συνταγή για απίθανα και γρήγορα ντόνατς σοκολάτας, από τον Ακη Πετρετζίκη.

ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Ιαν 2023 | 06:45

Η πιο λαχταριστή, ζουμερή και νηστίσιμη σοκολατόπιτα - Ετοιμη σε μόλις λίγα λεπτά

Η πιο γρήγορη και εύκολη συνταγή για νηστίσιμη σοκολατόπιτα. Μπαίνει στο φούρνο και είναι έτοιμη μέσα σε λίγα λεπτά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Ιαν 2023 | 06:24

Πετρετζίκης: Πανεύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη, με 4 υλικά - Ετοιμη σε 15 λεπτά

Μία πανεύκολη, τέλεια συνταγή για σοκολατόπιτα χωρίς κρυσταλλική ζάχαρη, μας δίνει ο Ακης Πετρετζίκης.

ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Ιαν 2023 | 07:00

Φανταστικές τηγανίτες με μέλι, χωρίς αυγά - Ιδανικές για πρωινό, έτοιμες σε 10 λεπτά

Το πιο γλυκό πρωινό και το καλύτερο σνακ για τα παιδιά!

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Ιαν 2023 | 06:48

Σούπερ μπανόφι εύκολο και γρήγορο - Το καλύτερο που φάγατε ποτέ

Συγκλονιστικό γλυκό με μπανάνες, μπισκότα και ζαχαρούχο γάλα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Ιαν 2023 | 06:52

Αλμυροί λουκουμάδες του Ακη εύκολοι και τραγανοί - Με υλικά που όλοι έχετε στο ψυγείο σας

Αξιοποιήστε με τον καλύτερο τρόπο απλά υλικά που έχετε στο ψυγείο σας, φτιάχνοντας αλμυρούς λουκουμάδες με τυρί, ζαμπόν και πιπεριά εύκολα και γρήγορα.

ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ 17 Ιαν 2023 | 06:24

Συνταγή για πανεύκολο κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια

Αυτή η συνταγή για κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια της Αργυρως Μπαρμπαρίγου είναι πανεύκολη και θα σας ξετρελάνει.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 16 Ιαν 2023 | 06:22

Πετρετζίκης: Συνταγή για τρομερά brownies χωρίς αλεύρι - Με ελάχιστα υλικά

Η συνταγή για αυτό το πανεύκολο γλυκό (brownies) του Ακη Πετρετζίκη που θα σας ξετρελάνει.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 15 Ιαν 2023 | 08:26

Τοπ συνταγή για εύκολη και ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο

Αυτή η πανεύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα θα σας ξετρελάνει!

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 14 Ιαν 2023 | 18:34