
Περιτρυγιρισμένη από την οικογένειά της, έφυγε ήσυχα σε ηλικία 96 ετών η μεγάλη ελληνίδα γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά. «΄Εφυγε γελαστή... Ευτύχησε να δει το έργο της ολοκληρωμένο, ευτύχησε να δει ένα μουσείο στ' όνομά της, ευτύχησε να δει εκθέσεις κι αναγνώριση από το χώρο της τέχνης. Ηταν μια πολύ αγαπημένη γυναίκα σε όλους μας», λέει στο TheTOC ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στενός συνεργάτης και φίλος της σπουδαίας γλύπτριας, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Μια πρωτοπόρος της τέχνης

Ηθελε ένα Μουσείο που να μην είναι Μαυσωλείο

Πειραματισμός σε πολλαπλά μέσα
Η Αλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Οι γονείς της, Μαρία Χαλκοκονδυλη και Θρασύβουλος Μπογδάνος, αντελήφθηκαν σε μικρή ηλικία το ταλέντο της στο σχέδιο και στα 8 της ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Το 1940, η Μυλωνά παντρεύτηκε το Γεώργιο Μυλωνά.

Από τις Νέες Μορφές στη Μπιενάλε της Βενετίας
Το 1945 παρά το γεγονός ότι είχε ήδη δύο κορες η Μυλωνά ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου και πρωτοεμφάνισε τη γλυπτική της στην Πανελλήνια έκθεση του 1952 στο Ζάππειο και το 1953 στην γκαλερί Κνωσσός στην Αθήνα. Η Άλεξ Μυλωνά συνεργάστηκε με τις Γκαλερί Ζυγός, Νέες Μορφές, Πολυπλάνο, Γκαλερί Αθηνών και πολλές άλλες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά τη δεκαετία του 1960 επροσώπησε την Ελλάδα στην 30η Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1962, έλαβε μέρος στο Salon de la Jeune Sculpture στο Παρίσι, στη Διεθνή έκθεση του Μόντρεαλ το 1967, καθώς και σε Μπιενάλε στις Βρυξέλλες, στην Αλεξάνδρεια, στο Μπουένος Άιρες και στη Βουδαπέστη. Την ίδια περίοδο διατηρούσε ατελιέ στο Παρίσι. Η καλλιτεχνική της έκφραση εξακολούθησε με πειραματισμούς σε πολλαπλά μέσα και υλικά, τυπώματα, κολλάζ, υφάσματα, χαλιά, ζωγραφική. Το 2002 ξεκίνησε το ύστατο έργο της δημιουργίας του Μουσείου που επανεγκαινιάστηκε στις 14 Απρλίου.

Ποιο είναι το μέλλον του Μουσείου;
«Το Μουσείο είναι ένα Ιδρυμα με μια σχετική αυτονομία δεδομένου του ότι είναι στα χέρια του Μακεδονικού Μουσείου. Η Αλεξ μας το εμπιστεύτηκε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη συνένωση με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. ΄Οποια θα είναι η τύχη του Μεκαδονικού θα είναι και του Μυλωνά. Από το 2007 που αναλάβαμε το Μουσείο μέχρι σήμερα αναδείξαμε πολλούς καλλιτέχνες, έγινε ζύμωση με νέες τάσεις και νοοτροπίες», επισημαίνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος.
Η κηδεία της Αλεξ Μυλωνά είναι την Παρασκευή 27/5 (ώρα 15.00) στο Α' Νεκροταφείο.

Η δήλωση Μπαλτά
O υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε μετά την είδηση του θανάτου της Άλεξ Μυλωνά: «Μια σπουδαία καλλιτέχνις έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας σε όλους εμάς ένα μεγάλο έργο. Η πρωτοπόρος Άλεξ Μυλωνά, που τόσα χρόνια απέδειξε το περίσσιο ταλέντο της, υπήρξε αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σχέσης που τελικά αναπτύσσεται μεταξύ καλλιτέχνη και δημιουργήματος. Τα συλλυπητήρια μου στους οικείους της».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr