Follow us

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία

Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, η εταιρεία που δημιούργησε στο ναδίρ της οικονομικής κρίσης στήριξε πάνω από 320 επιχειρηματίες από τα τέλη του 2011 μέχρι σήμερα

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία

Θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη ως και ... μη γνωστική. Όμως εκείνη επέμεινε. Αψήφησε και ανέτρεψε όλα όσα οι περισσότεροι θεωρούσαν ανορθόδοξα και μη ρεαλιστικά, από την απόφασή της να σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός ως το εγχείρημα του να στήσει μια μη κερδοσκοπική εταιρία στο ναδίρ της ελληνικής οικονομικής κρίσης,

Κι όμως, κόντρα σ' όλες τις προβλέψεις, η Metavallon.org, η επιχείρηση που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η νεαρή Αλεξάνδρα Χολή το 2011, αποτέλεσε μια πρωτοπόρα δράση στο χώρο των επιχειρήσεων, ως υποδειγματική αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση για την στήριξη και προώθηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Κάπως έτσι, η εμπνεύστριά της, κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, όσο και της παντελούς έλλειψης του σχετικού οικοσυστήματος, το στήσιμο της υποδομής του οποίου ανέλαβε το εν λόγω εγχείρημα.

Η Metavallon.org «έβγαλε φτερά» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από τα τέλη του 2011, η εταιρεία ενδυνάμωσε και στήριξε με τα προγράμματά της πάνω από 320 επιχειρηματίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ενώ πρόσφατα, βάσει της επιτυχημένης και αναγνωρισμένης πορείας της, η Metavallon.org μετεξελίχθηκε σε πρότυπη επενδυτική εταιρία, την Metavallon VC. Πλέον αποτελεί τη μια από 4 Partners του επενδυτικού αυτού fund, το οποίο συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια ευρώ (!) προς διαχείριση.

Πως να μην έρθει ως φυσική συνέχεια το ότι η η Αλεξάνδρα Χολή αποδείχτηκε, μετά από ένα σκληρό και δύσκολο συναγωνισμό, η νικήτρια του του Study UK Entrepreneurial Award 2018 στην Ελλάδα στο πλαίσιο της απονομής των υψηλού κύρους Βραβείων Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης 2017-18 (Study UK Alumni Awards) από το British Council Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα που τιμούν τις εξαιρετικές επιτυχίες αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου; Και ήταν αυτή της η επιτυχία η οποία έδωσε την αφορμή μιας κουβέντας μαζί της.

-Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς σε προσωπικό και τι σε επαγγελματικό επίπεδο;

«Ένα από τα πράγματα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου είναι η επιχειρηματικότητα. Μεγάλωσα μέσα σε αυτή λόγω οικογενειακής επιχείρησης, με ενέπνευσε να δημιουργήσω κάτι που μόνο ίσως εγώ φανταζόμουν και πίστευα, και συνεχίζει να μου προσφέρει τα πιο πολύτιμα μαθήματα και τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες εξερεύνησης και δημιουργίας.

Μια δυναμική, δομημένη, και ευσυνείδητη επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει από τις μεγαλύτερες δυνάμεις προόδου τόσο στη ζωή ενός ατόμου όσο και στην κοινωνία μας. Και εάν μπορώ να δανειστώ από το θαυμαστό κόσμο των υπερηρώων, βρίσκω στο επιχειρείν εξαιρετική δύναμη και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη.

Ως επιχειρηματίας, επομένως, αντιμετωπίζεις καθημερινά απαιτήσεις από όλους -πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, το κράτος. Είσαι ο πυρήνας των απαιτήσεων όλων, και ακόμα περισσότερο του εαυτού σου. Η αναγνώριση των προσπαθειών σου, της συνεχούς και πλήρης ανάληψης ευθυνών, των δύσκολων αποφάσεων των οποίων τις επιτυχίες καλείσαι να μοιραστείς και τα λάθη να επωμιστείς, αυτή η αναγνώριση είναι στιγμή σπάνια που δεν αναζητάς καν μέσα στην ορμή της καθημερινότητας και των στόχων που αναλαμβάνεις.

Η διάκριση μέσω του Βραβείου Επιχειρηματικότητας των Study UK Alumni Awards του British Council, τα οποία συνθέτουν και αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο λαμπρές κοινότητες επαγγελματιών σε διεθνές επίπεδο, στέκεται ως μοναδική αφορμή και ευκαιρία να κάνω ένα βήμα πίσω και να αφήσω χώρο για μία τέτοια σπάνια στιγμή αναγνώρισης - σημαντική για κάθε επιχειρηματία. Πάνω απ΄ όλα, αυτή είναι στιγμή ανάμνησης και ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους και τις ευκαιρίες που βρήκα μπροστά μου, με απαρχή τις σπουδές μου στη Μεγάλη Βρετανία που έβαλαν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία μου».

-Σε ποια κατηγορία βραβευθήκατε και για ποιο/ποια επίτευγμα /επιτεύγματα; Τι, πιστεύετε, είναι αυτό που μέτρησε περισσότερο στη δική σας την περίπτωση για να βραβευθείτε;

«Η κατηγορία της Επιχειρηματικότητας στην οποία υπόκειται το βραβείο θεωρώ συνδέεται περισσότερο με πορεία, προσέγγιση και εξέλιξη, παρά με ένα συγκεκριμένο επίτευγμα. Το επιχειρείν καθεαυτό εξάλλου είναι συνδεδεμένο με συνεχή δράση, με συστηματική ανάληψη και διαχείριση ρίσκου και πρωτοβουλίας, με αλλαγή, παρά με ένα σημείο στο χρόνο.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πιστεύω εντάσσεται και η δική μου αναγνώριση, με καθοριστική την απόφασή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα για να δημιουργήσω την πρώτη μου εταιρία, Metavallon.org. Συγκεκριμένα η επιχείρηση που εμπνεύστηκα και ξεκίνησα στην απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2011 αποτέλεσε μια πρωτοπόρα δράση στο χώρο των επιχειρήσεων, ως υποδειγματική αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση για την στήριξη και προώθηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Το στοίχημα ήταν μεγάλο τόσο λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης όσο και της παντελούς έλλειψης του σχετικού οικοσυστήματος, το στήσιμο της υποδομής του οποίου ανέλαβε το εν λόγω εγχείρημα. Στην κατεύθυνση αυτή, από τα τέλη του 2011, η Metavallon.org ενδυνάμωσε και στήριξε με τα προγράμματά της πάνω από 320 επιχειρηματίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα και βάσει της επιτυχημένης και αναγνωρισμένης πορείας της, η Metavallon.org μετεξελίχθηκε σε πρότυπη επενδυτική εταιρία, την Metavallon VC. Πλέον είναι τιμή και χαρά μου να αποτελώ τη μια από 4 Partners του επενδυτικού μας αυτού fund, το οποίο συγκέντρωσε 32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση, στοχεύοντας να επενδύσει σε εταιρείες πολύ αρχικών σταδίων (seed και pre seed) που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς τομείς της αγοράς όπως αυτός του fintech, της ενέργειας και του cybersecurity, και χτίζουν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και ρομποτική. Εξασφαλίσαμε δε εν μέσω εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαδικασίας και σε μία διστακτική αγορά την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή στο σχήμα μας εξαιρετικών θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF) και η Εθνική Τράπεζα.

Θεωρώ ότι τόσο ο αντίκτυπος της κοινωνικής δράσης που είχε η Metavallon.org όσο και πλέον η πολλαπλασιαστική ισχύς της δράσης της Metavallon VC ως προς την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελούν στοιχεία αναγνώρισης από την αγορά και έμπνευσης για εμένα. Από την εταιρία που κατάφερα και έστησα εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ίδια αρχικά κεφάλαια, έναν ιδιαίτερο οργανισμό για την εποχή και τα δεδομένα της, με πολύ αγάπη και προσήλωση, μέχρι και τη μετεξέλιξή της σε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά καθώς και ευρωπαϊκά επενδυτικά σχήματα - αυτή η πορεία αποδεικνύει πως οτιδήποτε είναι σημαντικό, παρότι απίθανο, είναι και δυνατόν, από οποιονδήποτε. Πίστη, πείσμα, τόλμη, όραμα, πειθαρχία, γνώση του αντικειμένου, ακατάπαυστη μάθηση, και πολύ δουλειά. Αυτές είναι για εμένα λέξεις συνυφασμένες με την πρόοδο και την επιτυχία».

-Τι πιστεύετε ότι σας έχουν προσφέρει οι σπουδές που έχετε κάνει στη Βρετανία;

«Οι σπουδές μου ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο University College of London, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, ήταν μια μοναδική ευκαιρία τόσο για εκπαίδευση όσο και πέραν αυτής.

Ήταν η απαιτητική δομή του προγράμματος το οποίο χτίζει τόσο γνώση όσο και μεθοδολογία σκέψης, η ποικιλομορφία και διεθνή ταυτότητα του φοιτητικού σώματος, καθώς και η πρόσβαση σε δράσεις και τεχνογνωσία σε τεχνολογίες και κλάδους αιχμής, που συνέθεσαν και καθόρισαν την εμπειρία μου, από την άφιξή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ηλικία των 17 ετών έως και την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Έθεσαν εν τέλει ουσιαστικά γνωστικά θεμέλια και παράλληλα συνέβαλλαν στο να αναπτύξω χαρακτηριστικά όπως προσαρμοστικότητα που είναι απαραίτητα για κάθε σταδιοδρομία, είτε πρόκειται για συνεργάτη μιας επιχείρησης, για ελεύθερο επαγγελματία, ή για επιχειρηματία.

Η πορεία κανενός βέβαια δεν είναι μόνο ευκαιρίες και λύσεις. Και γι’ αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας μου αξίζει να αναφέρω το χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ που, αν και ακόμα δεν κατέχω απόλυτα, μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές.

Πέραν όλων βέβαια ήταν και οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι εξαιρετικοί καθηγητές και οι ταλαντούχοι συμφοιτητές μου, που μου καλλιέργησαν την όρεξη για εξερεύνηση και πειραματισμό και το πάθος για τεχνολογία, τα οποία και εξακολουθώ να φέρω, να εφαρμόζω και να διαδίδω μέσα από τη δουλειά μου»

-Ποια η άποψή σας για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Βρετανίας;

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν σημαντική ιστορία και μοναδική αναγνώριση παγκοσμίως. Η οργάνωσή τους, το επίπεδο των σπουδών αλλά και των καθηγητών, οι παροχές και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλους τους τομείς, αποτελούν τα βασικότερα επιχειρήματα του γιατί κανείς να προτιμήσει να σπουδάσει στα Αγγλικά πανεπιστήμια.

Οι σπουδές στην Αγγλία σου χαρίζουν μοναδικά εφόδια για επαγγελματικές επιτυχίες αλλά και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε φοιτητή. Είναι δε και μία μικρογραφία του κόσμου μας, με καθηγητές και φοιτητές να συμμετέχουν από κάθε άκρη της υφηλίου, μαζί με το αντίστοιχο πλήθος και πλούτο από απόψεις, ήθη, συνήθειες, μεθόδους και χαρακτηριστικά».

-Η βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λειτούργησε ενισχυτικά ή αποτρεπτικά στη δική σας την περίπτωση;

«Ειδικά στην δική μου περίπτωση και σχετικά με την ίδρυση της πρώτης μου εταιρίας το 2011, η οικονομική ύφεση αποτέλεσε έναυσμα, ευκαιρία, και ίσως μάλιστα υποχρέωση για δημιουργία. Ουσιαστικά μία τέτοια κοινωνικοοικονομική κρίση υποδηλώνει τη δυσλειτουργία των υφιστάμενων δομών και πρακτικών. Νέες δομές και λύσεις όχι μόνο είναι αναγκαίες αλλά απαιτούνται από την αγορά, από την κοινωνία, και από τον καθένα μας - και είναι υποχρέωση του καθενός μας να συμβάλλει. Το σύνηθες, και παράλληλα ελάχιστα αναγνωρίσιμο, είναι ότι η ανάληψη ευθυνών περισσότερων μάλιστα απ’ ότι αναλογούν στον καθένα μας είναι χαρακτηριστικό και πρακτική των επιχειρηματιών. Η κοινή δε ονομασία αυτής της ανάληψης: ρίσκο. Και αυτό γιατί η ανάληψη ευθυνών ενέχει τη σημαντική, αδιαμφισβήτητη και αναπόφευκτη συνέπεια της απώλειας, η οποία αποτρέπει πολλούς. Ενέχει βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό το κέρδος από τη δημιουργία υπεραξίας (παρά των απωλειών), από την αποδοχή ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να δημιουργήσεις είναι να υπολογίσεις και να αποδεχθείς τις απώλειες.

Το πρώτο μου εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα ακριβώς αυτού, ότι παρά τα εξωγενή προβλήματα και τους εμφανείς κινδύνους, μία εταιρία κατάφερε και επικράτησε και εξελίχθηκε σε κάτι ακόμα πιο δυνατό.

Το οξύμωρο για πολλούς σε σχέση με την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι ότι, πιστοί στην έως τώρα πορεία μας, στη Metavallon VC διαβλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες σε νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικούς τομείς της αγοράς, εταιρίες ικανές να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία καθώς και να αναπτυχθούν διεθνώς. Η χώρα μας διαθέτει πολλά και ξεχωριστά συστατικά όπως ικανούς και έμπειρους επιστήμονες, επαγγελματίες με όρεξη και όραμα, και τη μοναδική ικανότητα της πολυμήχανης και πρωτοπόρου σκέψης. Αυτά είναι κατεξοχήν συστατικά που δύναται, μέσω συντονισμένης εκτέλεσης, να δημιουργήσουν υπεραξία».

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία
Η Αλεξάνδρα Χολή μετά την απονομή

-Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα για να εξελιχθεί ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα;

«Το στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι να μπορέσουν να επιτύχουν διεθνή ανάπτυξη. Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις που θα αναγνωρίσουν πραγματικές ανάγκες, που θα επικεντρωθούν στη χρήση και ανάπτυξη τεχνολογίας για επίλυση προβλημάτων και που θα εκτελέσουν ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο με επιμονή, σύστημα καθώς και ευελιξία, θα είναι οι νικητές της επόμενης ημέρας».

-Θα μπορούσε κι αν ναι με τι τρόπο να προβληθεί ένα πιο "υγιές" προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό;

«Ένα πιο "υγιές" προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό ξεκινάει από ένα "υγιές" προφίλ κάθε επιχείρησής μας και κάθε Έλληνα επαγγελματία. Δεν υπάρχει παράκαμψη ή σύντομος δρόμος ή εύκολος δρόμος, ούτε μπορεί να είναι ευθύνη ή επίτευγμα ενός, λίγων, κάποιων.

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για επιχειρήσεις και πώς αυτές μπορούν να συμβάλλουν, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας με τον οποίο ασχολούμαι μέσω της Metavallon VC, κατά τη γνώμη μου το πιο υγιές προφίλ είναι αυτό μίας διεθνώς ανταγωνιστικής εταιρίας - είναι η ηγεσία στην πράξη παρά στην αντίληψη.

Και τι κάνει μία εταιρία διεθνώς ανταγωνιστική; Μπορούμε ίσως να ξεχωρίσουμε και να επικεντρωθούμε σε τρία στοιχεία: την ανάπτυξη κάθετων λύσεων με εμπορική αξία όπου υπάρχει τεχνολογικό πλεονέκτημα ή βαθιά γνώση ενός κλάδου όπως για παράδειγμα η ενέργεια και η ναυτιλία, την επίλυση καίριων προβλημάτων για τον πελάτη-στόχο όπως για παράδειγμα σημαντική μείωση κόστους ή βελτιστοποίηση εσωτερικών λειτουργιών, και τέλος και πιο σημαντικό τη συνεχή μάθηση και εξέλιξη των προϊόντων ή υπηρεσιών με άξονα τον πελάτη, με επιμονή και με σύστημα.

Θεωρώ ότι οι εταιρίες που θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι εμφανείς ηγέτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επιτυχημένα την παγκόσμια αγορά, να εξαπλωθούν, και να αποτελέσουν τόσο παραδείγματα ενός θεμιτού προφίλ όσο και υποδείγματα εν γένει».

Οι νικητές των Βραβείων στην Ελλάδα – από αριστερά: Δημήτριος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χολή και Αγγελική Παππά – με τον Τony Buckby, τέως διευθυντή του British Council Ελλάδας
Οι νικητές των Βραβείων στην Ελλάδα – από αριστερά: Δημήτριος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χολή και Αγγελική Παππά – με τον Τony Buckby, τέως διευθυντή του British Council Ελλάδας

-Ποιο το μήνυμα που θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σας;

«Η πορεία μου, το να αψηφήσω και να ανατρέψω όλα όσα οι περισσότεροι θεωρούσαν ανορθόδοξα και μη ρεαλιστικά, από την απόφασή μου να σπουδάσω μηχανολόγος-μηχανικός έως του να στήσω μια μη κερδοσκοπική εταιρία στο ναδίρ της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θεωρώ ότι αποτελεί ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους διστάζουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους όσο τρελά και ανατρεπτικά μπορεί να θεωρούνται. Το μήνυμα επομένως θα ήταν να μην ακολουθήσει τα βήματά μου, το μήνυμα θα ήταν να δημιουργήσει ο καθένας τα δικά του μοναδικά πατήματα και να χαράξει το δικό του ξεχωριστό δρόμο».

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Η αλήθεια είναι ότι για εμένα το μέλλον κατέφθασε πρόσφατα στο παρόν, με την έναρξη εργασιών της Metavallon VC και το σπουδαίο, φιλόδοξο, και επομένως εξαιρετικά απαιτητικό νέο αυτό εγχείρημα. Είναι μία δραστηριότητα που αγαπώ και μία επιχείρηση στην οποία θα αφιερωθώ κατ' ελάχιστο για τα ερχόμενα πέντε και πλέον χρόνια.

Σκοπεύω επομένως να συνεχίσω να χτίζω πάνω σε όσα δημιούργησα, με το ίδιο πάθος, περιέργεια, συστηματικότητα και επιμονή - και παράλληλα με την ίδια αψήφηση για όσα θεωρούνται δεδομένα. Ίσως ακουστεί παράδοξο, αλλά τα σχέδιά μου περιστρέφονται γύρω από έναν τρόπο παρά έναν στόχο.

Κι αν κάποιο απόφθεγμα μπορεί να συνοψίσει τη λογική και το γιατί, είναι αυτό του πολυαγαπημένου Douglas Adams, συγγραφέα του ακόμα πιο αγαπημένου “Τhe hitchhiker’s guide to the galaxy”, ένα απόφθεγμα που διάβασα τυχαία σε πολύ νεαρή ηλικία και καθόρισε τη δική μου πορεία στον γαλαξία: “I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.”

Εν τέλει, μπορεί να μη βλέπουμε ή να αντιλαμβανόμαστε πάντα - ή ποτέ! - τον προορισμό μας, αλλά εάν είμαστε πιστοί στον τρόπο και σε όσα είναι σημαντικά για εμάς, θα καταλήξουμε εκεί που χρειάζεται να είμαστε - εκεί που ταιριάζει στα όσα μείναμε πιστοί».

-Που θα αφιερώνατε αυτό το βραβείο και γιατί;

«Όσο κλισέ και αν ακουστεί, θα το αφιέρωνα σε αυτούς που συνέθεσαν και διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που διακρίθηκε με το βραβείο: την οικογένειά μου. Με την παιδεία και τα εφόδια που μου προσέφεραν έφτασα ως εδώ. Αν μη τι άλλο, είμαι ευγνώμον για την υπομονή τους κατά τα αδιάκοπα σοκ των αποφάσεών μου.

Και με αυτή τη σκέψη, εάν είναι κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ, αυτό δεν είναι μία αφιέρωση αλλά η ευγνωμοσύνη μου - προς όλους όσους υποστήριξαν τα εγχειρήματα και πρωτοβουλίες μου ως τώρα, όσους πίστεψαν και με ενίσχυσαν με τόλμη και όραμα, όσους δεν πίστεψαν και με ενίσχυσαν με κρίση και πείσμα, καθώς και όλους όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν ανεξαρτήτως συνθηκών και αψηφώντας πιθανότητες, στατιστικά, και την “κοινή λογική”, τους καθημερινούς επιχειρηματοήρωες που θαυμάζω και αδιάκοπα με εμπνέουν»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Σεπ 2025 | 06:40

Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ και σοκολάτα - Πανεύκολο, δροσερό και πολύ απολαυστικό

Πανεύκολο γλυκό, δροσερό νοστιμότατο και απολαυστικό. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

09 Σεπ 2025 | 09:49

Εύκολα ελιοτυροπιτάκια κατάψυξης- Έτοιμα σε λίγα λεπτά

Υγιεινά ελιοτυροπιτάκια που μπορείς να καταψύξεις για να τα απολαμβάνεις όποτε θέλεις!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Σεπ 2025 | 08:06

Το πιο αφράτο και μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ

Πανεύκολο μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ.

08 Σεπ 2025 | 18:20

Συνταγή για τη viral σαλάτα California - Είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά

Η σαλάτα που θυμίζει sushi και θα σε ξετρελάνει με γεύση και θρεπτική αξία.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 07 Σεπ 2025 | 09:50

Συνταγή: Ζουμερό και αφράτο κέικ σοκολάτας με καρύδια και γλάσο

Μία πανεύκολη συνταγή για ένα τέλειο και αφράτο κέικ, που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

05 Σεπ 2025 | 14:53

Τα πιο αφράτα σπανακοτυρομπαλάκια - Γρήγορα και χωρίς μίξερ

Απόλαυσε μικρές μπουκιές γεμάτες άρωμα και νοστιμιά, έτοιμες σε λίγα λεπτά!

05 Σεπ 2025 | 10:24

Βάφλες γιαουρτιού- Η υγιεινή αλλά νόστιμη συνταγή χωρίς ζάχαρη

Με γιαούρτι και μέλι- Χωρίς ζάχαρη ή βούτυρο!

04 Σεπ 2025 | 16:16

Φτιάξε σπιτική πραλίνα φουντουκιού με μόλις 4 υλικά

Απόλαυσε βελούδινη πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττά υλικά!

04 Σεπ 2025 | 16:08

Πέντε τροφές που απαγορεύεται να βάζεις στην πόρτα του ψυγείου

Δες ποια τρόφιμα χαλάνε πιο γρήγορα αν τα βάλεις στην πόρτα του ψυγείου.

04 Σεπ 2025 | 10:18

Αφράτο ψωμί του τοστ: Η σπιτική συνταγή χωρίς συντηρητικά

Μια υγιεινή εκδοχή του ψωμιού που τρώμε εμείς και τα παιδιά μας καθημερινά!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 04 Σεπ 2025 | 08:09

Συνταγή: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι σαν της γιαγιάς

Παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά για να κάνεις το καλύτερο γλυκό του κουταλιού ακριβώς σαν της γιαγιάς.

03 Σεπ 2025 | 16:52

Πόσο καιρό θέλουν τα φρύδια σου να ξαναμεγαλώσουν; 6 τρόποι για να επιταχύνεις τη διαδικασία

Αναρωτιέσαι αν τα φρύδια σου θα ξαναμεγαλώσουν; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις.

03 Σεπ 2025 | 15:29

Σπιτική σοκολάτα με σταφύλια - Θα χρειαστείς μόνο 2 υλικά

Και γλυκό και υγιεινό και άκρως καλοκαιρινό!

03 Σεπ 2025 | 14:01

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για την πρώτη μέρα στο σχολείο;

Τα πρωτάκια χρειάζονται ενθάρρυνση και οι μεγαλύτεροι μαθητές που επιστρέφουν χρειάζονται ενσυναίσθηση.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Σεπ 2025 | 08:00

Συνταγή για κέικ μήλου - Ζουμερό και αρωματικό, ταιριάζει τέλεια με παγωτό

Μυρωδάτο και ζουμερό κέικ μήλου, ιδανικό για τους φθινοπωρινούς μήνες.

02 Σεπ 2025 | 15:48
02 Σεπ 2025 | 10:29

Τυρόπιτα βρώμης: Η εύκολη επιλογή για ένα αλμυρό πρωινό

Φτιαγμένη με υλικά χαμηλών λιπαρών και χωρίς αλεύρι.

VAMVAKOU REVIVAL 02 Σεπ 2025 | 08:49

Σεπτέμβριος ευεξίας στη Βαμβακού Λακωνίας: Ποδηλατάδες, γιόγκα και πεζοπορίες στο βουνό

Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο ξεπρόβαλλε, όμως στη Βαμβακού κρατάμε ακόμα τη ζεστασιά του καλοκαιριού και ζούμε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης στις πλαγιές του Πάρνωνα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Σεπ 2025 | 07:08

Γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο - Ο,τι πιο δροσερό, τραγανό και με αέρινη σαντιγί

Αυτό το γλυκό ψυγείου ρολό μπισκότο είναι το τέλειο απογευματινό γλύκισμα για αυτό το διάστημα που ακόμα έχει ζέστη.

01 Σεπ 2025 | 17:25

Δίαιτα μετά τις 6 μ.μ: Το κόλπο που αλλάζει το σώμα σου και τα κιλά σου

Μπορείς να χάσεις βάρος αν σταματήσεις να τρως μετά τις 6 μ.μ; Τι λένε οι ειδικοί;

01 Σεπ 2025 | 17:25

Τα οκτώ δημοφιλέστερα fast food και οι έξυπνες healthy εναλλακτικές τους - Τι προτείνει η ειδικός

Λατρεύεις το fast food ή αποτελεί επιλογή σου σε δύσκολες περιόδους; Κανένα πρόβλημα, καμία ενοχή! Αρκεί να δεις πώς οι παραγγελίες σου απέξω μπορούν να μετατραπούν σε σούπερ υγιεινές επιλογές!

01 Σεπ 2025 | 17:23

Θέλεις να μυρίζεις σαν μωρό; 5 αρώματα πούδρας που θυμίζουν ταλκ

Χαρίζουν ένα ανάλαφρο άρωμα και αποπνέουν την απόλυτη αίσθηση φρεσκάδας για το καλοκαίρι.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Σεπ 2025 | 06:34

Εύκολο κέικ της στιγμής - Χωρίς μίξερ, με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι

Κέικ απλό χωρίς μίξερ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Γίνεται με λίγα υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Αυγ 2025 | 06:36

Το γλυκό της τεμπέλας: Το πιο λαχταριστό και γρήγορο γλυκό μόνο με 4 υλικά

Ένα απίστευτα λαχταριστό και πανεύκολο γλυκό ιδανικό ακόμα και για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την κουζίνα.

28 Αυγ 2025 | 14:18

Καλαμάκι κοτόπουλο απ’ έξω: Πόσο υγιεινή επιλογή είναι τελικά;

Το πιο "αθώο" fast food ή μια θερμιδική παγίδα; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν παραγγείλεις.

28 Αυγ 2025 | 11:15

Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρύζι: Μια απλή, νόστιμη και απόλυτα ελληνική συνταγή

Πώς να φτιάξεις γευστικούς γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες με ρύζι, εύκολα και γρήγορα, για το καλοκαιρινό σου τραπέζι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Αυγ 2025 | 06:50

Γλυκό που μυρίζει γιαγιά: Μπισκοτένια γαλατόπιτα με βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει

Το ταψί βγαίνει από τον φούρνο, η μπισκοτένια βάση τραγανή, η κρέμα βελούδινη και η κανέλα γεμίζει τον αέρα με αρώματα.

TASTE ATLAS 27 Αυγ 2025 | 07:59

Αυτά είναι τα 10 καλύτερα λικέρ παγκοσμίως - Το ελληνικό που βρίσκεται στα πρώτα και η ιστορία του

Ανάμεσα στα δέκα λικέρ που ξεχώρισαν για τη γεύση και την παράδοσή τους, συναντάμε και ένα ελληνικό απόσταγμα.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Αυγ 2025 | 07:05

Ο πιο γευστικός και light κορμός - Χωρίς κουβερτούρα, βούτυρο και ζάχαρη

Αν λατρεύεις τον κορμό αλλά θέλεις μια πιο υγιεινή εκδοχή, αυτός ο κορμός χωρίς σοκολάτα είναι για εσένα!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Αυγ 2025 | 06:25

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα σήμερα - Η παραδοσιακή συνταγή με τα 9 υλικά

Δεν υπάρχει εκκλησία από την οποία να μην περάσετε σήμερα και να μην δείτε δεκάδες φανουρόπιτες.

25 Αυγ 2025 | 10:57

Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά

Απλή και αυθεντική γεύση από τον τρύγο του Αυγούστου, με μούστο, αλεύρι και κανέλα – όπως τη φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ 25 Αυγ 2025 | 06:16

Συνταγή για κλασική φανουρόπιτα - Πεντανόστιμη, αφράτη, πολύ αρωματική

Κάθε ελληνικό σπίτι έχει κι από μια δική του συνταγή φανουρόπιτας που ισχυρίζεται μάλιστα η κάτοχος της συνταγής πως είναι η καλύτερη!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Αυγ 2025 | 06:45

Πανεύκολα τρουφάκια σοκολάτας με μόνο δύο υλικά

Τρουφάκια σοκολάτας μόνο με 2 υλικά, πολύ εύκολα και γρήγορα και χωρίς να λερώσουμε πάνω από 2 σκεύη.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Αυγ 2025 | 09:02

Εύκολη φανουρόπιτα χωρίς μίξερ που γίνεται σε μόλις 5 λεπτά

Αυτή η λαχταριστή φανουρόπιτα φτιάχνεται μέσα σε μόλις 5 λεπτά και είναι αφράτη και πανεύκολη.

ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Αυγ 2025 | 07:03

Γλυκό ψυγείου που θυμίζει μαμά - Χωρίς αυγά, χωρίς μίξερ και με ελάχιστα υλικά

Γρήγορο και απλό γλυκό για κάθε στιγμή. Εύκολο και απίθανα απολαυστικό.

20 Αυγ 2025 | 13:31

5 τρόφιμα που ποτέ δεν μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου

Μάθε πού πρέπει να τα φυλάς για να μείνουν ασφαλή και φρέσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 20 Αυγ 2025 | 10:18

Συνταγή για φανουρόπιτα που δεν τρίβεται – Με 9 υλικά

Αφράτη, μυρωδάτη και πανεύκολη φανουρόπιτα με απλά υλικά, για να τη μοιραστείς όπως ορίζει το έθιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Αυγ 2025 | 10:16

Δροσερό και κρεμώδες γλυκό με μπισκότα Lotus και άλλα 4 υλικά - Δεν χρειάζεται ψήσιμο

Δροσερό γλυκό Lotus με μόνο 5 υλικά. Χωρίς ψήσιμο, εύκολο και γρήγορο, με τραγανή βάση μπισκότου, κρεμώδη γέμιση και πλούσια επικάλυψη πραλίνας Lotus.

19 Αυγ 2025 | 14:04

Πώς το πρόσωπο "ξεφουσκώνει" σε 14 μέρες – Η τροφή που πρέπει να αποκλείσεις

Μάθε πώς ένα απλό διατροφικό τρικ ξεφουσκώνει το πρόσωπό σου και τα μάτια σε μόλις 2 εβδομάδες – ιδανικό μετά τις διακοπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 19 Αυγ 2025 | 06:54

Γιαουρτογλυκό με μπισκότα σε μόνο 5 λεπτά - Φανταστική συνταγή που θα λατρέψετε

Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ μπισκότα και με καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

18 Αυγ 2025 | 07:43

Το πιάτο που δεν πρέπει να παραγγέλνουμε όταν έχει ζέστη και τρώμε έξω

Καλό είναι να προσέχουμε τι παραγγέλνουμε σε ένα εστιατόριο! Ορισμένα πιάτα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας!

ΚΑΙ ΘΥΛΑΚΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 16 Αυγ 2025 | 10:17
14 Αυγ 2025 | 09:32

Πώς κάνουμε gaslighting στα παιδιά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Μπορούν οι γονείς να κάνουν gaslighting στα παιδιά τους; Φυσικά και μάλιστα πολλές φορές δεν μιλάμε για περιπτώσεις τοξικών γονιών!

14 Αυγ 2025 | 09:01

H πιο εύκολη τούρτα - Με βάση μπισκότου και παντεσπάνι

Η πιο εύκολη τούρτα που έχεις φτιάξει ποτέ!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 14 Αυγ 2025 | 07:24

Υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού - Σερβίρεται σε κομμάτια ή στο ποτήρι

Μία υπέροχη συνταγή για ατομικό τιραμισού! Όλα τα μυστικά για το πώς να φτιάξετε σπιτική κρέμα πατισερί. Σερβίρετέ το σε κομμάτια ή στο ποτήρι.

13 Αυγ 2025 | 14:18

Η κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα που πρέπει να δοκιμάσεις - Μόνο με 105 θερμίδες

Δοκίμασε την υγιεινή και γευστική κολοκυθόπιτα ρολό με μοτσαρέλα, μόνο με 105 θερμίδες, ιδανική για ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.

13 Αυγ 2025 | 08:38

Μπισκοτογλυκό σαν cheesecake- Η εύκολη συνταγή με γκανάζ σοκολάτας

Το πιο νόστιμο μπισκοτογλυκό που θυμίζει cheesecake!

12 Αυγ 2025 | 09:26

Πέντε τρόφιμα που συμβάλλουν στην κακή διάθεση και στις αλλαγές συμπεριφοράς στα παιδιά

Οι γονείς ξέρουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού τους.

12 Αυγ 2025 | 09:10

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα και φέτα- Το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα

Ένα πεντανόστιμο γεύμα που μυρίζει καλοκαίρι!

ΣΥΝΤΑΓΗ 12 Αυγ 2025 | 07:32

Cheesecake ψυγείου χωρίς ζάχαρη - Εύκολο και γρήγορο

Καταπληκτικό και ελαφρύ γλυκό χωρίς ζάχαρη και χωρίς τύψεις. Εύκολα και γρήγορα απολαμβάνετε τη δροσιά του μόνοι σας ή με φίλους.