Follow us

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία

Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, η εταιρεία που δημιούργησε στο ναδίρ της οικονομικής κρίσης στήριξε πάνω από 320 επιχειρηματίες από τα τέλη του 2011 μέχρι σήμερα

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία

Θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη ως και ... μη γνωστική. Όμως εκείνη επέμεινε. Αψήφησε και ανέτρεψε όλα όσα οι περισσότεροι θεωρούσαν ανορθόδοξα και μη ρεαλιστικά, από την απόφασή της να σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός ως το εγχείρημα του να στήσει μια μη κερδοσκοπική εταιρία στο ναδίρ της ελληνικής οικονομικής κρίσης,

Κι όμως, κόντρα σ' όλες τις προβλέψεις, η Metavallon.org, η επιχείρηση που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η νεαρή Αλεξάνδρα Χολή το 2011, αποτέλεσε μια πρωτοπόρα δράση στο χώρο των επιχειρήσεων, ως υποδειγματική αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση για την στήριξη και προώθηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Κάπως έτσι, η εμπνεύστριά της, κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, όσο και της παντελούς έλλειψης του σχετικού οικοσυστήματος, το στήσιμο της υποδομής του οποίου ανέλαβε το εν λόγω εγχείρημα.

Η Metavallon.org «έβγαλε φτερά» σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Από τα τέλη του 2011, η εταιρεία ενδυνάμωσε και στήριξε με τα προγράμματά της πάνω από 320 επιχειρηματίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ενώ πρόσφατα, βάσει της επιτυχημένης και αναγνωρισμένης πορείας της, η Metavallon.org μετεξελίχθηκε σε πρότυπη επενδυτική εταιρία, την Metavallon VC. Πλέον αποτελεί τη μια από 4 Partners του επενδυτικού αυτού fund, το οποίο συγκέντρωσε 32 εκατομμύρια ευρώ (!) προς διαχείριση.

Πως να μην έρθει ως φυσική συνέχεια το ότι η η Αλεξάνδρα Χολή αποδείχτηκε, μετά από ένα σκληρό και δύσκολο συναγωνισμό, η νικήτρια του του Study UK Entrepreneurial Award 2018 στην Ελλάδα στο πλαίσιο της απονομής των υψηλού κύρους Βραβείων Αποφοίτων Βρετανικής Εκπαίδευσης 2017-18 (Study UK Alumni Awards) από το British Council Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα που τιμούν τις εξαιρετικές επιτυχίες αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου; Και ήταν αυτή της η επιτυχία η οποία έδωσε την αφορμή μιας κουβέντας μαζί της.

-Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για εσάς σε προσωπικό και τι σε επαγγελματικό επίπεδο;

«Ένα από τα πράγματα που είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου είναι η επιχειρηματικότητα. Μεγάλωσα μέσα σε αυτή λόγω οικογενειακής επιχείρησης, με ενέπνευσε να δημιουργήσω κάτι που μόνο ίσως εγώ φανταζόμουν και πίστευα, και συνεχίζει να μου προσφέρει τα πιο πολύτιμα μαθήματα και τις πιο ιδιαίτερες εμπειρίες εξερεύνησης και δημιουργίας.

Μια δυναμική, δομημένη, και ευσυνείδητη επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει από τις μεγαλύτερες δυνάμεις προόδου τόσο στη ζωή ενός ατόμου όσο και στην κοινωνία μας. Και εάν μπορώ να δανειστώ από το θαυμαστό κόσμο των υπερηρώων, βρίσκω στο επιχειρείν εξαιρετική δύναμη και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη.

Ως επιχειρηματίας, επομένως, αντιμετωπίζεις καθημερινά απαιτήσεις από όλους -πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές, το κράτος. Είσαι ο πυρήνας των απαιτήσεων όλων, και ακόμα περισσότερο του εαυτού σου. Η αναγνώριση των προσπαθειών σου, της συνεχούς και πλήρης ανάληψης ευθυνών, των δύσκολων αποφάσεων των οποίων τις επιτυχίες καλείσαι να μοιραστείς και τα λάθη να επωμιστείς, αυτή η αναγνώριση είναι στιγμή σπάνια που δεν αναζητάς καν μέσα στην ορμή της καθημερινότητας και των στόχων που αναλαμβάνεις.

Η διάκριση μέσω του Βραβείου Επιχειρηματικότητας των Study UK Alumni Awards του British Council, τα οποία συνθέτουν και αντιπροσωπεύουν μία από τις πιο λαμπρές κοινότητες επαγγελματιών σε διεθνές επίπεδο, στέκεται ως μοναδική αφορμή και ευκαιρία να κάνω ένα βήμα πίσω και να αφήσω χώρο για μία τέτοια σπάνια στιγμή αναγνώρισης - σημαντική για κάθε επιχειρηματία. Πάνω απ΄ όλα, αυτή είναι στιγμή ανάμνησης και ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους και τις ευκαιρίες που βρήκα μπροστά μου, με απαρχή τις σπουδές μου στη Μεγάλη Βρετανία που έβαλαν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία μου».

-Σε ποια κατηγορία βραβευθήκατε και για ποιο/ποια επίτευγμα /επιτεύγματα; Τι, πιστεύετε, είναι αυτό που μέτρησε περισσότερο στη δική σας την περίπτωση για να βραβευθείτε;

«Η κατηγορία της Επιχειρηματικότητας στην οποία υπόκειται το βραβείο θεωρώ συνδέεται περισσότερο με πορεία, προσέγγιση και εξέλιξη, παρά με ένα συγκεκριμένο επίτευγμα. Το επιχειρείν καθεαυτό εξάλλου είναι συνδεδεμένο με συνεχή δράση, με συστηματική ανάληψη και διαχείριση ρίσκου και πρωτοβουλίας, με αλλαγή, παρά με ένα σημείο στο χρόνο.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πιστεύω εντάσσεται και η δική μου αναγνώριση, με καθοριστική την απόφασή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα για να δημιουργήσω την πρώτη μου εταιρία, Metavallon.org. Συγκεκριμένα η επιχείρηση που εμπνεύστηκα και ξεκίνησα στην απαρχή της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το 2011 αποτέλεσε μια πρωτοπόρα δράση στο χώρο των επιχειρήσεων, ως υποδειγματική αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση για την στήριξη και προώθηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων. Το στοίχημα ήταν μεγάλο τόσο λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης όσο και της παντελούς έλλειψης του σχετικού οικοσυστήματος, το στήσιμο της υποδομής του οποίου ανέλαβε το εν λόγω εγχείρημα. Στην κατεύθυνση αυτή, από τα τέλη του 2011, η Metavallon.org ενδυνάμωσε και στήριξε με τα προγράμματά της πάνω από 320 επιχειρηματίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφατα και βάσει της επιτυχημένης και αναγνωρισμένης πορείας της, η Metavallon.org μετεξελίχθηκε σε πρότυπη επενδυτική εταιρία, την Metavallon VC. Πλέον είναι τιμή και χαρά μου να αποτελώ τη μια από 4 Partners του επενδυτικού μας αυτού fund, το οποίο συγκέντρωσε 32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση, στοχεύοντας να επενδύσει σε εταιρείες πολύ αρχικών σταδίων (seed και pre seed) που δραστηριοποιούνται σε δυναμικούς τομείς της αγοράς όπως αυτός του fintech, της ενέργειας και του cybersecurity, και χτίζουν πάνω σε τεχνολογίες αιχμής όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και ρομποτική. Εξασφαλίσαμε δε εν μέσω εξαιρετικά ανταγωνιστικής διαδικασίας και σε μία διστακτική αγορά την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή στο σχήμα μας εξαιρετικών θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund - EIF) και η Εθνική Τράπεζα.

Θεωρώ ότι τόσο ο αντίκτυπος της κοινωνικής δράσης που είχε η Metavallon.org όσο και πλέον η πολλαπλασιαστική ισχύς της δράσης της Metavallon VC ως προς την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελούν στοιχεία αναγνώρισης από την αγορά και έμπνευσης για εμένα. Από την εταιρία που κατάφερα και έστησα εν μέσω οικονομικής κρίσης και με ίδια αρχικά κεφάλαια, έναν ιδιαίτερο οργανισμό για την εποχή και τα δεδομένα της, με πολύ αγάπη και προσήλωση, μέχρι και τη μετεξέλιξή της σε ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά καθώς και ευρωπαϊκά επενδυτικά σχήματα - αυτή η πορεία αποδεικνύει πως οτιδήποτε είναι σημαντικό, παρότι απίθανο, είναι και δυνατόν, από οποιονδήποτε. Πίστη, πείσμα, τόλμη, όραμα, πειθαρχία, γνώση του αντικειμένου, ακατάπαυστη μάθηση, και πολύ δουλειά. Αυτές είναι για εμένα λέξεις συνυφασμένες με την πρόοδο και την επιτυχία».

-Τι πιστεύετε ότι σας έχουν προσφέρει οι σπουδές που έχετε κάνει στη Βρετανία;

«Οι σπουδές μου ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο University College of London, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, ήταν μια μοναδική ευκαιρία τόσο για εκπαίδευση όσο και πέραν αυτής.

Ήταν η απαιτητική δομή του προγράμματος το οποίο χτίζει τόσο γνώση όσο και μεθοδολογία σκέψης, η ποικιλομορφία και διεθνή ταυτότητα του φοιτητικού σώματος, καθώς και η πρόσβαση σε δράσεις και τεχνογνωσία σε τεχνολογίες και κλάδους αιχμής, που συνέθεσαν και καθόρισαν την εμπειρία μου, από την άφιξή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ηλικία των 17 ετών έως και την επιστροφή μου στην Ελλάδα. Έθεσαν εν τέλει ουσιαστικά γνωστικά θεμέλια και παράλληλα συνέβαλλαν στο να αναπτύξω χαρακτηριστικά όπως προσαρμοστικότητα που είναι απαραίτητα για κάθε σταδιοδρομία, είτε πρόκειται για συνεργάτη μιας επιχείρησης, για ελεύθερο επαγγελματία, ή για επιχειρηματία.

Η πορεία κανενός βέβαια δεν είναι μόνο ευκαιρίες και λύσεις. Και γι’ αυτό ως αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας μου αξίζει να αναφέρω το χαρακτηριστικό βρετανικό χιούμορ που, αν και ακόμα δεν κατέχω απόλυτα, μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές.

Πέραν όλων βέβαια ήταν και οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι εξαιρετικοί καθηγητές και οι ταλαντούχοι συμφοιτητές μου, που μου καλλιέργησαν την όρεξη για εξερεύνηση και πειραματισμό και το πάθος για τεχνολογία, τα οποία και εξακολουθώ να φέρω, να εφαρμόζω και να διαδίδω μέσα από τη δουλειά μου»

-Ποια η άποψή σας για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Βρετανίας;

«Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν σημαντική ιστορία και μοναδική αναγνώριση παγκοσμίως. Η οργάνωσή τους, το επίπεδο των σπουδών αλλά και των καθηγητών, οι παροχές και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλους τους τομείς, αποτελούν τα βασικότερα επιχειρήματα του γιατί κανείς να προτιμήσει να σπουδάσει στα Αγγλικά πανεπιστήμια.

Οι σπουδές στην Αγγλία σου χαρίζουν μοναδικά εφόδια για επαγγελματικές επιτυχίες αλλά και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε φοιτητή. Είναι δε και μία μικρογραφία του κόσμου μας, με καθηγητές και φοιτητές να συμμετέχουν από κάθε άκρη της υφηλίου, μαζί με το αντίστοιχο πλήθος και πλούτο από απόψεις, ήθη, συνήθειες, μεθόδους και χαρακτηριστικά».

-Η βαθιά ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λειτούργησε ενισχυτικά ή αποτρεπτικά στη δική σας την περίπτωση;

«Ειδικά στην δική μου περίπτωση και σχετικά με την ίδρυση της πρώτης μου εταιρίας το 2011, η οικονομική ύφεση αποτέλεσε έναυσμα, ευκαιρία, και ίσως μάλιστα υποχρέωση για δημιουργία. Ουσιαστικά μία τέτοια κοινωνικοοικονομική κρίση υποδηλώνει τη δυσλειτουργία των υφιστάμενων δομών και πρακτικών. Νέες δομές και λύσεις όχι μόνο είναι αναγκαίες αλλά απαιτούνται από την αγορά, από την κοινωνία, και από τον καθένα μας - και είναι υποχρέωση του καθενός μας να συμβάλλει. Το σύνηθες, και παράλληλα ελάχιστα αναγνωρίσιμο, είναι ότι η ανάληψη ευθυνών περισσότερων μάλιστα απ’ ότι αναλογούν στον καθένα μας είναι χαρακτηριστικό και πρακτική των επιχειρηματιών. Η κοινή δε ονομασία αυτής της ανάληψης: ρίσκο. Και αυτό γιατί η ανάληψη ευθυνών ενέχει τη σημαντική, αδιαμφισβήτητη και αναπόφευκτη συνέπεια της απώλειας, η οποία αποτρέπει πολλούς. Ενέχει βέβαια σε μεγαλύτερο βαθμό το κέρδος από τη δημιουργία υπεραξίας (παρά των απωλειών), από την αποδοχή ότι ο μόνος τρόπος να καταφέρεις να δημιουργήσεις είναι να υπολογίσεις και να αποδεχθείς τις απώλειες.

Το πρώτο μου εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα ακριβώς αυτού, ότι παρά τα εξωγενή προβλήματα και τους εμφανείς κινδύνους, μία εταιρία κατάφερε και επικράτησε και εξελίχθηκε σε κάτι ακόμα πιο δυνατό.

Το οξύμωρο για πολλούς σε σχέση με την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι ότι, πιστοί στην έως τώρα πορεία μας, στη Metavallon VC διαβλέπουμε εξαιρετικές ευκαιρίες σε νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικούς τομείς της αγοράς, εταιρίες ικανές να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία καθώς και να αναπτυχθούν διεθνώς. Η χώρα μας διαθέτει πολλά και ξεχωριστά συστατικά όπως ικανούς και έμπειρους επιστήμονες, επαγγελματίες με όρεξη και όραμα, και τη μοναδική ικανότητα της πολυμήχανης και πρωτοπόρου σκέψης. Αυτά είναι κατεξοχήν συστατικά που δύναται, μέσω συντονισμένης εκτέλεσης, να δημιουργήσουν υπεραξία».

Αλ. Χολή (Metavallon VC): H κρίση έγινε για μένα υποχρέωση για δημιουργία
Η Αλεξάνδρα Χολή μετά την απονομή

-Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα για να εξελιχθεί ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα;

«Το στοίχημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι να μπορέσουν να επιτύχουν διεθνή ανάπτυξη. Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις που θα αναγνωρίσουν πραγματικές ανάγκες, που θα επικεντρωθούν στη χρήση και ανάπτυξη τεχνολογίας για επίλυση προβλημάτων και που θα εκτελέσουν ένα φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο με επιμονή, σύστημα καθώς και ευελιξία, θα είναι οι νικητές της επόμενης ημέρας».

-Θα μπορούσε κι αν ναι με τι τρόπο να προβληθεί ένα πιο "υγιές" προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό;

«Ένα πιο "υγιές" προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό ξεκινάει από ένα "υγιές" προφίλ κάθε επιχείρησής μας και κάθε Έλληνα επαγγελματία. Δεν υπάρχει παράκαμψη ή σύντομος δρόμος ή εύκολος δρόμος, ούτε μπορεί να είναι ευθύνη ή επίτευγμα ενός, λίγων, κάποιων.

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για επιχειρήσεις και πώς αυτές μπορούν να συμβάλλουν, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας με τον οποίο ασχολούμαι μέσω της Metavallon VC, κατά τη γνώμη μου το πιο υγιές προφίλ είναι αυτό μίας διεθνώς ανταγωνιστικής εταιρίας - είναι η ηγεσία στην πράξη παρά στην αντίληψη.

Και τι κάνει μία εταιρία διεθνώς ανταγωνιστική; Μπορούμε ίσως να ξεχωρίσουμε και να επικεντρωθούμε σε τρία στοιχεία: την ανάπτυξη κάθετων λύσεων με εμπορική αξία όπου υπάρχει τεχνολογικό πλεονέκτημα ή βαθιά γνώση ενός κλάδου όπως για παράδειγμα η ενέργεια και η ναυτιλία, την επίλυση καίριων προβλημάτων για τον πελάτη-στόχο όπως για παράδειγμα σημαντική μείωση κόστους ή βελτιστοποίηση εσωτερικών λειτουργιών, και τέλος και πιο σημαντικό τη συνεχή μάθηση και εξέλιξη των προϊόντων ή υπηρεσιών με άξονα τον πελάτη, με επιμονή και με σύστημα.

Θεωρώ ότι οι εταιρίες που θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα είναι εμφανείς ηγέτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν επιτυχημένα την παγκόσμια αγορά, να εξαπλωθούν, και να αποτελέσουν τόσο παραδείγματα ενός θεμιτού προφίλ όσο και υποδείγματα εν γένει».

Οι νικητές των Βραβείων στην Ελλάδα – από αριστερά: Δημήτριος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χολή και Αγγελική Παππά – με τον Τony Buckby, τέως διευθυντή του British Council Ελλάδας
Οι νικητές των Βραβείων στην Ελλάδα – από αριστερά: Δημήτριος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χολή και Αγγελική Παππά – με τον Τony Buckby, τέως διευθυντή του British Council Ελλάδας

-Ποιο το μήνυμα που θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σας;

«Η πορεία μου, το να αψηφήσω και να ανατρέψω όλα όσα οι περισσότεροι θεωρούσαν ανορθόδοξα και μη ρεαλιστικά, από την απόφασή μου να σπουδάσω μηχανολόγος-μηχανικός έως του να στήσω μια μη κερδοσκοπική εταιρία στο ναδίρ της ελληνικής οικονομικής κρίσης, θεωρώ ότι αποτελεί ηχηρό μήνυμα σε όλους όσους διστάζουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους όσο τρελά και ανατρεπτικά μπορεί να θεωρούνται. Το μήνυμα επομένως θα ήταν να μην ακολουθήσει τα βήματά μου, το μήνυμα θα ήταν να δημιουργήσει ο καθένας τα δικά του μοναδικά πατήματα και να χαράξει το δικό του ξεχωριστό δρόμο».

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Η αλήθεια είναι ότι για εμένα το μέλλον κατέφθασε πρόσφατα στο παρόν, με την έναρξη εργασιών της Metavallon VC και το σπουδαίο, φιλόδοξο, και επομένως εξαιρετικά απαιτητικό νέο αυτό εγχείρημα. Είναι μία δραστηριότητα που αγαπώ και μία επιχείρηση στην οποία θα αφιερωθώ κατ' ελάχιστο για τα ερχόμενα πέντε και πλέον χρόνια.

Σκοπεύω επομένως να συνεχίσω να χτίζω πάνω σε όσα δημιούργησα, με το ίδιο πάθος, περιέργεια, συστηματικότητα και επιμονή - και παράλληλα με την ίδια αψήφηση για όσα θεωρούνται δεδομένα. Ίσως ακουστεί παράδοξο, αλλά τα σχέδιά μου περιστρέφονται γύρω από έναν τρόπο παρά έναν στόχο.

Κι αν κάποιο απόφθεγμα μπορεί να συνοψίσει τη λογική και το γιατί, είναι αυτό του πολυαγαπημένου Douglas Adams, συγγραφέα του ακόμα πιο αγαπημένου “Τhe hitchhiker’s guide to the galaxy”, ένα απόφθεγμα που διάβασα τυχαία σε πολύ νεαρή ηλικία και καθόρισε τη δική μου πορεία στον γαλαξία: “I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be.”

Εν τέλει, μπορεί να μη βλέπουμε ή να αντιλαμβανόμαστε πάντα - ή ποτέ! - τον προορισμό μας, αλλά εάν είμαστε πιστοί στον τρόπο και σε όσα είναι σημαντικά για εμάς, θα καταλήξουμε εκεί που χρειάζεται να είμαστε - εκεί που ταιριάζει στα όσα μείναμε πιστοί».

-Που θα αφιερώνατε αυτό το βραβείο και γιατί;

«Όσο κλισέ και αν ακουστεί, θα το αφιέρωνα σε αυτούς που συνέθεσαν και διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που διακρίθηκε με το βραβείο: την οικογένειά μου. Με την παιδεία και τα εφόδια που μου προσέφεραν έφτασα ως εδώ. Αν μη τι άλλο, είμαι ευγνώμον για την υπομονή τους κατά τα αδιάκοπα σοκ των αποφάσεών μου.

Και με αυτή τη σκέψη, εάν είναι κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ, αυτό δεν είναι μία αφιέρωση αλλά η ευγνωμοσύνη μου - προς όλους όσους υποστήριξαν τα εγχειρήματα και πρωτοβουλίες μου ως τώρα, όσους πίστεψαν και με ενίσχυσαν με τόλμη και όραμα, όσους δεν πίστεψαν και με ενίσχυσαν με κρίση και πείσμα, καθώς και όλους όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν ανεξαρτήτως συνθηκών και αψηφώντας πιθανότητες, στατιστικά, και την “κοινή λογική”, τους καθημερινούς επιχειρηματοήρωες που θαυμάζω και αδιάκοπα με εμπνέουν»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτό το ιταλικό εστιατόριο στα νότια προάστια θα το λάτρευε ο Αντρέα Μποτσέλι

Η αυλή του που θυμίζει piazza στη Ρώμη και η κομψή σάλα φτιάχνουν ένα σκηνικό που αποπνέει ηρεμία και ιταλική φινέτσα.

11 Νοε 2025 | 10:55

Λαζάνια με μανιτάρια- Το light μεσημεριανό που είναι φουλ σε πρωτείνη

Ένα υπέροχο μεσημεριανό που συνδυάζει τα λαζάνια με μανιτάρια για ένα ελαφρύ και φουλ στην πρωτείνη αποτέλεσμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Νοε 2025 | 07:14

Νηστίσιμο και υγιεινό κέικ, χωρίς γλουτένη και ζάχαρη - Τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ

Αυτό το νηστίσιμο και υγιεινό κέικ είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά για τώρα που θα ξεκινήσει η νηστεία των Χριστουγέννων, ενώ είναι και πάρα πολύ γευστικό.

11 Νοε 2025 | 06:17

Οι Millennial γονείς μεγαλώνουν παιδιά-βέλκρο: Στενή σύνδεση ή υπερβολική προσκόλληση;

Μήπως τα παιδιά μας "κολλάνε" επειδή οι Millennial γονείς τα μεγαλώνουμε εντελώς διαφορετικά; Τι λένε οι ειδικοί για τα παιδιά που θέλουν διαρκή επαφή με τους γονείς τους.

10 Νοε 2025 | 16:05

Η συνταγή που όλοι οι Ιταλοί αγαπούν: Cacio e pepe σε 15 λεπτά!

Δες πώς να φτιάχνεις την αυθεντική ιταλική cacio e pepe εύκολα και γρήγορα, με μόλις λίγα υλικά.

10 Νοε 2025 | 10:00

Κέικ Μωσαϊκού: Το κλασικό γλυκό στην πιο λαχταριστή εκδοχή του

Το πιο αφράτο και απολαυστικό κέικ μωσαϊκού με πλούσια επικάλυψη σοκολάτας- Μια εύκολη συνταγή που συνδυάζει το αγαπημένο μωσαϊκό με τη μορφή λαχταριστού κέικ.

07 Νοε 2025 | 10:28

Η πόλη γίνεται παιχνίδι κάθε Σαββατοκύριακο: Οι πιο όμορφες παιδικές χαρές της Αττικής

Σαββατοκύριακο και φύγαμε να ανακαλύψουμε τις πιο όμορφες παιδικές χαρές για ατελείωτο παιχνίδι!

07 Νοε 2025 | 10:19

Μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού- Τα πιο εύκολα που έχεις φτιάξει

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα αφράτα μπουρεκάκια τυριού με ζύμη γιαουρτιού. Ιδανικά για πρωινό, σνακ ή παιδικό κολατσιό.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ 07 Νοε 2025 | 09:49

Christmas Styling: 3+1 τρόποι για να διακοσμήσεις το coffee table σου με στυλ στις γιορτές

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το σπίτι φοράει τα καλά του και που κάθε γωνιά αποκτά λίγη λάμψη, λίγη ζεστασιά και μια δόση παραμυθιού.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Νοε 2025 | 07:39

Τέλειο φθινοπωρινό κέικ μανταρίνι - Χωρίς ζάχαρη και χωρίς μίξερ, μοσχομυρίζει

Ένα αφράτο, αρωματικό και πανεύκολο κέικ χωρίς βούτυρο και ζάχαρη, με ελαιόλαδο, γιαούρτι και φρέσκο μανταρίνι.

06 Νοε 2025 | 17:14

Το πιο ζουμερό και αφράτο κέικ πορτοκάλι που έχεις δοκιμάσει: Με 6 μόνο υλικά

Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για αφράτο και ζουμερό κέικ πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη με 6 μόνο υλικά.

06 Νοε 2025 | 10:37

3 φράσεις που κάνουν το παιδί να ανυπομονεί για το σχολείο

Πριν ακούσει το κουδούνι, το παιδί ακούει εμάς: Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης προτείνει 3 φράσεις που χτίζουν θετική σχέση με το σχολείο

06 Νοε 2025 | 10:11

Αλμυρή τάρτα με βάση πατάτας- Η υγιεινή εκδοχή της τάρτας

Η πιο νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική στις αγαπημένες μας αλμυρές τάρτες!

05 Νοε 2025 | 12:28

Συνταγή για την πιο θρεπτική κοτόσουπα που καταπολεμά τις ιώσεις

Η απόλυτη κοτόσουπα που ενισχύει οργανισμό και ενέργεια σε κάθε κουταλιά!

05 Νοε 2025 | 10:49

Το cinnamon roll έγινε κέικ- Θα θέλεις να το φτιάξεις σήμερα κιόλας!

Cinnamon Roll κέικ- Μια μοναδική συνταγή που συνδυάζει την αφράτη υφή του κέικ με την γλυκιά κανέλα των cinnamon rolls. Ιδανικό για πρωινό, καφέ ή επιδόρπιο, έτοιμο σε λίγα απλά βήματα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:23

Τέλειο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Πολύ αρωματικό, ιδανικό για τον καφέ σας

Αν λατρεύετε τα carrot cakes αλλά αποφεύγετε τη ζάχαρη αυτή είναι η συνταγή που πρέπει να φτιάξετε!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Νοε 2025 | 08:19

Το αγαπημένο μπριάμ... αλλιώς - Με όλα τα λαχανικά του φθινοπώρου, είναι λουκούμι

Πολύχρωμα λαχανικά, αρωματικές ρίζες και φρέσκα μυρωδικά μπαίνουν στο ταψί και μεταμορφώνονται σε ένα μπριάμ διαφορετικό – γεμάτο γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά.

04 Νοε 2025 | 11:20

Φαρίν λακτέ porridge: Η πιο υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης σου κρέμας

Η γεύση που θα σε "ταξιδέψει" στα παιδικά σου χρόνια στην πιο light εκδοχή της

03 Νοε 2025 | 09:55

10 διάσημες μαμάδες μοιράζονται τις στιγμές που τους έμαθαν τι σημαίνει μητρότητα

Οι πιο δυνατές ιστορίες αγάπης γράφονται από μαμάδες και είναι όλες αληθινές!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Νοε 2025 | 07:39

Το πιο ελαφρύ και αφράτο ρολό μήλου - Γεμάτο με τα αρώματα του φθινοπώρου

Με μαλακό παντεσπάνι που θυμίζει σιροπιαστό, γέμιση από καραμελωμένα μήλα και άρωμα κανέλας, λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με φθινοπωρινή θαλπωρή.

ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Νοε 2025 | 09:30

Λαχταριστό κέικ σοκολάτας μόνο με 4 υλικά

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας μόνο με τέσσερα υλικά. Ετοιμο σε ελάχιστον χρόνο.

31 Οκτ 2025 | 23:44

Φαίνεσαι κουρασμένη; Τέλεια! Αυτό είναι το makeup trend που όλοι αντιγράφουν

Ξέχνα το glass skin και τα filters της τελειότητας. Το tired girl makeup είναι η Gen Z απάντηση στο ψέμα "I woke up like this". Λίγο smudged eyeliner, μαύροι κύκλοι που δεν κρύβονται εντελώς και voilà το beauty trend που κάνει την κούραση να δείχνει cool.

31 Οκτ 2025 | 12:40

Σαν τσουρέκι! Φτιάξε σε χρόνο dt σπιτική granola με κάρδαμο + μαχλέπι

Το πιο αρωματικό, χειμωνιάτικο πρωινό σε περιμένει στο ταψί σου!

31 Οκτ 2025 | 10:25

Πότε τα chat group γονιών ξεφεύγουν από τον ρόλο τους;

Tα chat group γονιών αποκαλύπτουν τη νέα μορφή υπερπροστασίας στην εποχή των social media. Πού σταματά η αγάπη και πού αρχίζει η παρεμβατικότητα;

31 Οκτ 2025 | 09:22

Πώς θα πετύχεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας βήμα-βήμα

Μάθε βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το τέλειο υγρό κέικ σοκολάτας με πλούσια γεύση, αφράτη υφή και λαχταριστό αποτέλεσμα. Εύκολη συνταγή που λιώνει στο στόμα!

30 Οκτ 2025 | 10:29

Πώς να φτιάξεις εύκολα ομελέτα με αραβική πίτα (βήμα-βήμα)

Αφράτη ομελέτα με αραβική πίτα, τυριά, ζαμπόν και πιπεριές. Γρήγορη, πεντανόστιμη συνταγή ιδανική για πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Οκτ 2025 | 08:27

Το πιο αφράτο και light ραβανί - Χωρίς αυγά και ζάχαρη

Το πιο light ραβανί που έχεις φάει ποτέ. Δεν περιέχει λευκό αλεύρι, ούτε αυγά.

29 Οκτ 2025 | 10:24

Οι παππούδες δεν είναι απλώς επισκέπτες - Πρέπει να γίνουν ξανά μέρος της οικογένειας

Οι παππούδες δεν είναι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Τα παιδιά χρειάζονται τη σταθερή παρουσία τους για να μεγαλώνουν με αγάπη και ασφάλεια.

29 Οκτ 2025 | 10:10

Αυτά τα λαχταριστά mini cheesecakes καραμέλας του Άκη δεν θέλουν ψήσιμο και έχουν μόνο 3 υλικά - Φανταστικό γλυκό στη στιγμή

Μια εύκολη συνταγή για βελούδινα, αρωματικά cheesecakes καραμέλας που ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Οκτ 2025 | 08:58

Κορμός μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο γλυκό για το φθινόπωρο, χωρίς ψήσιμο

Αυτός ο κορμός-μηλόπιτα είναι ό,τι πιο cozy μπορείς να φτιάξεις το φθινόπωρο! Συνδυάζει τη ζεστή γεύση της κλασικής μηλόπιτας με τη βελούδινη υφή ενός κορμού.

27 Οκτ 2025 | 10:29

5 λεπτά & 1 μπολ: Φτιάξε την πιο εύκολη κοτόπιτα χωρίς φύλλο

Μια υγιεινή εκδοχή της αγαπημένης κοτόπιτας, χωρίς φύλλο και περιττά λιπαρά. Ετοιμάζεται σε 5 λεπτά και ψήνεται χωρίς κόπο!

24 Οκτ 2025 | 11:18

Με γεύση καρυδόπιτα: Πεντανόστιμες μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη

Απόλαυσε τη γεύση της καρυδόπιτας σε υγιεινές μπάλες ενέργειας χωρίς ζάχαρη και χωρίς ενοχές!

24 Οκτ 2025 | 09:31

Γιατί στην Ελλάδα δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μας μόνα στα παιδικά πάρτι;

Γιατί στο εξωτερικό τα παιδιά μένουν μόνα τους στα παιδικά πάρτι και στην Ελλάδα οι γονείς δεν φεύγουμε ποτέ;

ΣΗΜΕΡΑ 24 Οκτ 2025 | 09:08

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τα έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα και τα έλεγαν "λάγανον" - Ποια είναι η ιστορία τους

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε η σημερινή το 1998, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών.

24 Οκτ 2025 | 09:07

Μοσχαράκι κοκκινιστό σε fast version- Έτοιμο σε 15 λεπτά

Μαγειρέψτε το πιο γρήγορο και εύκολο κοκκινιστό μοσχαράκι που κάνατε ποτέ μόλις σε 15 λεπτά και μόνο σε ένα σκεύος! Ένα αγαπημένο, κλασικό και μαμαδίστικο φαγητό που θα σας λύσει τα χέρια!

24 Οκτ 2025 | 06:13

Στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: 3 αρώματα που μυρίζουν ονειρεμένα

Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες επιλογές, που μπορείς να βρεις εύκολα στο φαρμακείο της γειτονιάς σου: καθεμία με τον δικό της ξεχωριστό κόσμο, τη δική της ατμόσφαιρα και το δικό της sillage.

23 Οκτ 2025 | 14:30
23 Οκτ 2025 | 11:37

Το πιο εύκολο τιραμισού που έχεις φτιάξει ποτέ- Χωρίς αυγά

Το τιραμισού στην πιο εύκολη και νόστιμη εκδοχή του- Φτιάξε την πιο απλή ιταλική απόλαυση, γρήγορα και εύκολα

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Οκτ 2025 | 08:56

Το καλύτερο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Αφράτο, με φθινοπωρινά αρώματα

Πανεύκολο και μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, θα συνοδεύσει τέλεια τον καφέ σας τα πρωινά και τα απογεύματα του φθινοπώρου.

23 Οκτ 2025 | 06:43

Γιατί τα παιδιά φωνάζουν "6-7!"; H viral έκφραση που ενώνει τα παιδιά της Generation Alpha

Τι κρύβεται πίσω από τη φράση "6-7" που λένε όλα τα παιδιά στο TikTok και στα σχολεία;

22 Οκτ 2025 | 16:00

Πώς να φτιάξεις κοτόπουλο αλά κρεμ λάιτ χωρίς κρέμα γάλακτος

Απόλαυσε το αγαπημένο σου πιάτο με την ίδια πλούσια γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες, εύκολα, νόστιμα και πιο υγιεινά.

22 Οκτ 2025 | 10:06

Μακαρόνια με κιμά σε 1 κατσαρόλα- Φτιάξε το πιο κλασικό φαγητό χωρίς κόπο

Σε μόλις ένα σκεύος, ετοιμάζεις ένα πλήρες, πεντανόστιμο γεύμα με μακαρόνια για όλη την οικογένεια.

21 Οκτ 2025 | 10:27

Σπιτική γαλατόπιτα στο φούρνο- Έτοιμη σε λίγα βήματα

Η πιο βελούδινη γαλατόπιτα με φύλλο- Μια συνταγή μου μυρίζει σπίτι και μαμά!

21 Οκτ 2025 | 09:59

Πώς ένα πείραμα των ’50s επηρέασε τη γονεϊκότητα

Οι επιβραβεύσεις και οι τιμωρίες δεν μαθαίνουν τίποτα στα παιδιά και μπορεί να είναι και επβλαβείς- Ποια στρατηγική γονεϊκότητας προτείνει η νευροεπιστήμη;

21 Οκτ 2025 | 09:04

Συνταγή για φανταστικό κέικ κολοκύθας - Αφράτο, με όλα τα φθινοπωρινά αρώματα

Η κίτρινη κολοκύθα δίνει στο κέικ υπέροχη γλυκιά γεύση, χρώμα και μοναδική υφή.

20 Οκτ 2025 | 12:35

Η κλασική κρέμα βανίλιας στην πιο υγιεινή εκδοχή της - χωρίς ζάχαρη!

Η αγαπημένη σου κρέμα, πιο υγιεινή και νόστιμη από ποτέ

20 Οκτ 2025 | 10:50

Εύκολη κρεμ μπρουλέ σε 2 λεπτά

Η πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή της κρεμ μπρουλέ που θα φτιάξεις μέσα σε 2 λεπτά!

17 Οκτ 2025 | 11:35

Αυτή τη σούπα έτρωγαν τον 19ο αιώνα για τον πονόλαιμο

Η πιο παλιά, σπιτική σούπα που γιατρεύει άμεσα από πονόλαιμο και βήχα!

17 Οκτ 2025 | 10:17

Εσύ πόσο εμπιστεύεσαι τα social media για θέματα γονεϊκότητας;

Όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται TikTok και Instagram για συμβουλές αλλά πόσο ασφαλές είναι αυτό;

17 Οκτ 2025 | 09:57

Μac & cheese με 3 υλικά- H πιο εύκολη εκδοχή του κλασικού, αμερικάνικου πιάτου

Μac & cheese με πλούσια τυρένια σάλτσα που θα φτιάξεις πολύ εύκολα!

16 Οκτ 2025 | 12:30

Εναλλακτική καρυδόπιτα σαν κέικ χωρίς ζάχαρη - Ελαφριά και πεντανόστιμη

Λαχταριστό κέικ με καρύδια και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη και ενοχές!

16 Οκτ 2025 | 10:21

Τραχανόπιτα στο τηγάνι σε 15 λεπτά

Μια πανεύκολη και γρήγορη τραχανόπιτα με φύλλο κρούστας.

15 Οκτ 2025 | 10:16

Ιαβέρης: "Στο τρακάρισμα θα δουν το παιδί να τρυπάει το τζάμι"

Η σημασία του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, σε γλαφυρή απόδοση από τον θρυλικό Ιαβέρη.

15 Οκτ 2025 | 09:57

Light ραβανί με 3 υλικά - Χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι

Αυτό το ραβανί μπορείς να το φτιάχνεις κάθε μέρα! 'Εχει γιαούρτι και το πιο light σιρόπι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 15 Οκτ 2025 | 07:21
14 Οκτ 2025 | 11:10

Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι - Το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή

Μια γρήγορη και αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο που γίνεται πανεύκολα με σιμιγδάλι, φέτα και γιαούρτι.

13 Οκτ 2025 | 15:04

Γιατί οι παππούδες από την πλευρά του μπαμπά δεν έχουν τόση επαφή με τα εγγόνια όσο της μαμάς; Μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυρότερους δεσμούς με τους συγγενείς από την πλευρά της μητέρας. Γιατί; Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για το μητρογραμμικό πλεονέκτημα..

13 Οκτ 2025 | 12:30

Σιμιγδαλόκρεμα με γεύση μηλόπιτα: Η πιο comfort συνταγή του φθινοπώρου

Ένας απόλυτος συνδυασμός που θα σε ξετρελάνει!

13 Οκτ 2025 | 11:43

Κλαμπ σάντουιτς στο τηγάνι: Η φανταστική συνταγή του Άκη με κοτόπουλο είναι το βραδινό που θα φτιάχνεις συνέχεια

Το πιο νόστιμο club sandwich με κοτόπουλο, αυγό, μπέικον και μια παραλλαγή της κλασικής Caesar sauce!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 13 Οκτ 2025 | 08:24

Το απόλυτο σοκολατένιο κέικ με κακάο - Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ

Το απόλυτο κέικ! Έχει σοκολάτα, είναι αφράτο, νόστιμο και δεν χρειάζεται μίξερ.

11 Οκτ 2025 | 14:04

Ένας single μπαμπάς άφησε τη δουλειά του ως δικηγόρος για να μεγαλώσει τα παιδιά του- Η 11χρονη κόρη του έχει πάρει ήδη 2 πτυχία!

Η ιστορία του Rafael Perales που αποφάσισε ότι τα παιδιά του έχουν πάντα προτεραιότητα στη ζωή του!

11 Οκτ 2025 | 14:02

AI και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς για τα όρια στη χρήση των chatbots

Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς- σύμφωνα με τον Jonathan Haidt -για να περιορίσουν την αλληλεπίδραση των παιδιών τους με chatbots και να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

11 Οκτ 2025 | 09:45

"Superwoman syndrome": Οδηγός επιβίωσης για να μην νιώθεις ότι... πρέπει να τα προλάβεις όλα

Μάθε τι είναι το "Superwoman syndrome" και πώς δεν θα πέσεις κι εσύ στην παγίδα του.

10 Οκτ 2025 | 09:52

Βάφλες της στιγμής: Εύκολες και τραγανές με 3 υλικά

Με αυτά τα υλικά οι βάφλες θα γίνουν τραγανές απ'έξω και αφράτες από μέσα!

10 Οκτ 2025 | 07:07

Πέντε μανικιούρ που κάνουν κάθε εμφάνιση να δείχνει πιο ακριβή

Αυτά τα 5 nail looks κάνουν ακόμα και το πιο απλό outfit να δείχνει πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι είναι.

09 Οκτ 2025 | 22:43

3 κρέμες φαρμακείου που εξαφανίζουν τις ρυτίδες από λαιμό και ντεκολτέ

Ο λαιμός προδίδει την ηλικία πιο γρήγορα απ’ ό,τι το πρόσωπο και δυστυχώς είναι το σημείο που παραμελούμε περισσότερο στην περιποίησή μας.

09 Οκτ 2025 | 11:24

Εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες

Φτιάξε την πιο εύκολη τυρόπιτα ακορντεόν με αραβικές πίτες. Μια γρήγορη, τραγανή και πεντανόστιμη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά!

08 Οκτ 2025 | 14:35

Citizen Jim – Νέο single "Tossed Away"

Ένα νέο μουσικό και εννοιολογικό κεφάλαιο για το συγκρότημα.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 08 Οκτ 2025 | 07:07

Φανταστικό και αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι, χωρίς ζάχαρη

Υπέροχο, αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι και χωρίς λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.

07 Οκτ 2025 | 10:40

Υπάρχει ένα όσπριο πρωταθλητής σε θρεπτικά συστατικά - και όχι δεν είναι (μόνο) οι φακές

Το υποτιμημένο όσπριο που αγαπούν οι γιαγιάδες, είναι αυτό που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας - η φανταστική συνταγη για ψητά κεφτεδάκια με μαυρομάτικα.

07 Οκτ 2025 | 10:10

Ομελέτα με αραβική πίτα: Φανταστικά εύκολη, υπέροχα χορταστική - η go-to συνταγή του Άκη όταν δεν έχεις μαγειρέψει

Αυτή η ομελέτα με τορτίγια είναι η καλύτερη ιδέα όταν δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις.

ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Οκτ 2025 | 06:49

Υγιεινό κέικ βρώμης με κανέλα - Χωρίς αλεύρι, αυγά και ζάχαρη

Είναι από τα πιο εύκολα κέικ που μπορείτε να έχετε έτοιμο σε μερικά λεπτά, έχει λίγες θερμίδες και μπορείτε να το απολαμβάνετε κάθε πρωί ή απόγευμα με τον καφέ σας.

06 Οκτ 2025 | 16:30

Άνθος αραβοσίτου βανίλια: Η σπιτική συνταγή για την αγαπημένη ζεστή κρέμα σε 5'

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σπιτική κρέμα βανίλιας με άνθος αραβοσίτου – ζεστή ή κρύα, όπως την αγαπούσες στα παιδικά σου χρόνια.

06 Οκτ 2025 | 14:00

Σπιτικό ελιόψωμο: Έυκολο, τραγανό και ιδανικό για σάντουιτς

Απογείωσε το πρωινό ή το σνακ σου με σπιτικό, αφράτο ελιόψωμο γεμάτο νοστιμιά.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 06 Οκτ 2025 | 09:24

Υγιεινό και αφράτο carrot cake χωρίς ζάχαρη - Με φθινοπωρινά αρώματα

Συνταγή για τέλειο, αρωματικό, αφράτο και φθινοπωρινό carrot cake.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 05 Οκτ 2025 | 09:20

Πανεύκολο κέικ μπαχαρικών χωρίς ζάχαρη - Κρύβει όλα τα αρώματα του φθινοπώρου

Αυτό το φθινοπωρινό κέικ όχι μόνο δεν περιέχει ζωικά λιπαρά, αλλά δεν έχει και ζάχαρη!

03 Οκτ 2025 | 11:01

Τα φρούτα και λαχανικά του Οκτωβρίου που θα σε γεμίσουν υγεία και ενέργεια

Την επόμενη φορά που θα πας στον μανάβη θα ξέρεις τι να βάλεις στο καλάθι σου!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Οκτ 2025 | 10:23

Muffins πορτοκαλιού με κομμάτια σοκολάτας - Αφράτα και πανεύκολα

Αφράτα muffins με γεύση φρέσκου πορτοκαλιού, σε συνδυασμό με τη σοκολάτα, απλά ακαταμάχητα.

03 Οκτ 2025 | 10:16

Η viral μπουγάτσα που θα φτιάξεις μόνο με 3 υλικά

Νόστιμη, σπιτική και χωρίς κόπο!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 02 Οκτ 2025 | 08:32

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με σταφίδες, το απόλυτο γλυκό του φθινοπώρου

Η εποχή της κολοκύθας έφτασε και οι συνταγές στις οποίες μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε -είτε γλυκιά είτε αλμυρή- είναι δεκάδες.

02 Οκτ 2025 | 06:00

Σοκολατένια σιμιγδαλόκρεμα του λεπτού - Με μόνο 160 θερμίδες

Η πιο ελαφριά σοκολατένια κρέμα έτοιμη σε λίγα λεπτά.

01 Οκτ 2025 | 14:40

Ξύδι με σόδα για πλύσιμο φρούτων και λαχανικών; Γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνεις;

Δες γιατί ο συνδυασμός ξυδιού και μαγειρικής σόδας δεν τα καθαρίζει, τελικά.

01 Οκτ 2025 | 10:52

5 τροφές που είναι πιο θρεπτικές από τα γνωστά superfoods

Δεν το φανταζόσουν, αλλά αυτά τα 5 τρόφιμα, που συχνά έχουμε στην κουζίνα μας, κρύβουν απίστευτη διατροφική δύναμη.

01 Οκτ 2025 | 10:29

Κέικ που δίνει ενέργεια: Με γιαούρτι και άλλα 2 υλικά!

Εύκολο κέικ που είναι θρεπτικό και σου δίνει ενέργεια

30 Σεπ 2025 | 12:03

Βραστά αυγά ή ομελέτα: Τι είναι καλύτερο για απώλεια βάρους

Τα αυγά είναι σύμμαχος στη δίαιτα, αλλά ο τρόπος μαγειρέματος κάνει όλη τη διαφορά.

30 Σεπ 2025 | 10:48

Τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά των παιδιών για την ψυχική τους υγεία

Όσα δεν φαίνονται στο hairstyle τους: Τι λένε τα μαλλιά των παιδιών για τη ψυχική τους κατάσταση.

30 Σεπ 2025 | 09:48

Μπισκότα πραλίνας με 3 υλικά: Θα τα φτιάξεις σε 10 λεπτά!

Η πιο γρήγορη συνταγή για τα πιο γευστικά μπισκότα

ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Σεπ 2025 | 07:45

Μηλοπιτάκια express στο airfryer - Light, τραγανά και λαχταριστά

Ηρθε η εποχή της μηλόπιτας και το σπίτι θα μυρίσει φρέσκα μήλα και κανέλα!

30 Σεπ 2025 | 06:24

Εσύ ξέρεις τον κανόνα των 60''; Αυτό είναι το μυστικό για τέλεια επιδερμίδα

Είναι το πιο δυνατό beauty upgrade που μπορείς να κάνεις στη ρουτίνα σου!

29 Σεπ 2025 | 09:24

Tο ιαπωνικό κόλπο για να στεγνώνεις τα ρούχα δύο φορές πιο γρήγορα σε εσωτερικό χώρο

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση. Αυτή η έξυπνη ιαπωνική μέθοδος μπορεί να φανεί χρήσιμη.

29 Σεπ 2025 | 09:18

Εύκολη πραλίνα χωρίς ζάχαρη- Με 3 υλικά

Μόνο με 3 υλικά που έχεις ήδη σπίτι σου!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Σεπ 2025 | 07:59

Αφράτο και αρωματικό κέικ σοκολάτας με αχλάδια - Ιδανικό για τον καφέ σας

Συνταγή για πεντανόστιμο και αφράτο κέικ σοκολάτας με αχλάδια. Ιδανικό για να συνοδέψει τον καφέ σας!

26 Σεπ 2025 | 12:46

Κοφτό μακαρονάκι με κιμά φακής: Το σπιτικό comfort food που θα ζητάς ξανά και ξανά

Η εναλλακτική που κάνει το κοφτό μακαρονάκι πιο υγιεινό και πεντανόστιμο.

26 Σεπ 2025 | 09:30

Η πιο νόστιμη γαλατόπιτα με 3 υλικά- Χωρίς φύλλο και χωρίς αυγά

Με μόνο 3 υλικά μπορείς να την φτιάχνεις συνέχεια για το γλυκό σνακ της οικογένειας!

26 Σεπ 2025 | 09:29

Είναι το παιδί μου έτοιμο για το δικό του κινητό τηλέφωνο;

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις - Plus: το σχεδιάγραμμα που θα σε βοηθήσει να απαντήσεις!

25 Σεπ 2025 | 17:51

Το μαγικό μυστικό των make-up artists για πρόσωπο χωρίς πρήξιμο

Μηδενικό κόστος, μηδενική πολυπλοκότητα, μέγιστη απόδοση.

25 Σεπ 2025 | 17:33

Τι δεν χρειάζεται να ξέρει το παιδί πριν την Α' Δημοτικού;

Ο δάσκαλος Νίκος Γαλάνης εξηγεί γιατί τα παιδιά δεν χρειάζεται να ξέρουν ανάγνωση ή γραφή πριν το δημοτικό!

25 Σεπ 2025 | 11:40

Αντί για πρωινό καφέ: Το ρόφημα που λατρεύουν όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη

Μια υγιεινή επιλογή για καλύτερη πέψη και ενέργεια!