Ενα εξαιρετικό, πολύ γευστικό και βελούδινο γλυκό, που αποτελεί μία τέλεια πρόταση για το γιορτινό μας τραπέζι.
Σπιτική σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα λοιπόν, για γλυκές απολαύσεις κάθε στιγμή! Τη συνταγή μας προτείνει η food blogger Νικολ Μαρινου.
Συνταγή: Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, το τέλειο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
Υλικά
Για την αμυγδαλόπιτα:
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, χωρίς τη φλούδα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
4 τεμ. αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
245 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
180 γρ. ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλ. άρωμα αμυγδάλου ή υγρή βανίλια
Για το σιρόπι:
510 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
800 γρ. νερό
1 τεμ. φλούδα λεμονιού
Για την επικάλυψη:
80 γρ. φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στο αέρα.
Αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα ταψί 30 χ 40 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ μαζί με τη κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο σιγά σιγά σαν κορδόνι ενώ χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Ακολούθως προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε για 2΄ λεπτά.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν και να γίνουν σαν σκόνη.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ να ενωθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε την αμυγδαλόπιτα στους 180 C στον αέρα για 30 λεπτά.(Σε αυτό το σημείο ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι).
Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το μοντάρισμα:
Αφαιρούμε την αμυγδαλόπιτα από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 5΄λεπτά. Στη συνέχεια περιχύνουμε αργά με μια κουτάλα το ζεστό σιρόπι πάνω από το καυτό γλυκό φροντίζοντας να εισχωρήσει στο γλυκό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 βράδυ, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.