
Μπορεί να συνδυαστεί η υψηλή γαστρονομία με το Catering; Είναι δύο έννοιες αντίθετες ή συνυφασμένες; Ο κ. Ανδρέας Τουτζιαρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας InterCatering η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του event catering με πολυάριθμες εκδηλώσεις από το 1990, μάς μιλάει για την εξέλιξη του συγκεκριμένου κλάδου και πως έχει διαμορφωθεί μέσα στα χρόνια.
Ακόμα, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας για μία εταιρεία με πολυετή δραστηριότητα σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ποτέ".

Πόσο έχει εξελιχθεί το catering στην Ελλάδα με την πάροδο των ετών σε σχέση με τις υπηρεσίες που λάμβανε ο πελάτης παλιότερα;
Μέσα στο χρόνο οι αλλαγές που συντελούνται στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον ήταν και θα συνεχίσουν να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη του κλάδου του Catering. Βεβαίως η ανάπτυξη της τεχνολογίας μάς έχει βοηθήσει να εξορθολογήσουμε τις δραστηριότητες μας, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με σύγχρονες τεχνικές και διαδικασίες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια και ποιότητα. Οι πελάτες μας, έχοντας πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία από το internet και τα social media, είναι πιο απαιτητικοί. Στοχεύουμε στην εξέλιξη και θέλουμε το καλύτερο για τον πελάτη που μας εμπιστεύεται. Το catering έχει όντως εξελιχθεί, καθώς διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για εδέσματα που εκτός από ποιοτικά και νόστιμα, είναι και παρασκευασμένα με δημιουργικό τρόπο. Ο καλεσμένος περιμένει πια να δοκιμάσει και να δει κάτι διαφορετικό. Και μην ξεχνάμε πως μεγάλη έμφαση δίνεται πια στον τρόπο παρουσίασης και σερβιρίσματος των εδεσμάτων.

Μπορεί να συνδυαστεί η υψηλή γαστρονομία με το Catering; Είναι δύο έννοιες αντίθετες ή συνυφασμένες;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υψηλή γαστρονομία και το catering είναι πλέον έννοιες συνυφασμένες και εφόσον υπάρχουν πελάτες, είτε από τη χώρα μας είτε από το εξωτερικό, με ανάγκες και επιθυμίες που επιζητούν επιλογές υψηλής γαστρονομίας σε μεγαλύτερη κλίμακα εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε άψογα. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως στην αναγνώριση της Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας και τη γενικότερη ανάπτυξη της υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας έχουν συμβάλλει διακεκριμένοι Έλληνες chef. Εμείς, στην InterCatering, μπορούμε να προσφέρουμε μια εμπειρία υψηλής γαστρονομίας στις εκδηλώσεις μας. Η ομάδα μας, μετά από 32 χρόνια δραστηριότητας στο χώρο του event catering, διαθέτει την εμπειρία και την εξειδίκευση για να σχεδιάσει και να εντάξει σε οποιαδήποτε εκδήλωση γαστρονομικές δημιουργίες υψηλής αισθητικής.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις της αγοράς catering αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή θα λέγαμε πως κυριαρχούν δύο έθνικ τάσεις. Η μία είναι η Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πλέον μεγάλο μέρος των πελατών μας είναι διεθνούς προέλευσης που προτιμούν να δοκιμάζουν γεύσεις της χώρας μας. Η δεύτερη τάση διεθνώς είναι η Μινιμαλιστική Ασιατική Κουζίνα που είναι ελαφριά, υγιεινή και εύκολη να προσφερθεί σε κάθε περίσταση. Πολλοί Έλληνες chef παντρεύουν αυτές τις δύο τάσεις μεταξύ τους ανοίγοντας πολλούς νέους ορίζοντες στη γαστρονομία. Συγχρόνως, τα εξειδικευμένα μενού σύμφωνα με τις διατροφικές ιδιαιτερότητες του καλεσμένου, διαμορφωμένα με vegetarian, vegan, gluten-free ή lactose-free πιάτα, θα έλεγα πως είναι μια τάση που διαρκώς αυξάνεται. Ο πελάτης μπορεί να ζητήσει ακόμα και ένα ολοκληρωμένο vegan μενού. Ακόμα, παρατηρούμε την τάση ο πελάτης μας να ζητάει να ενημερωθεί για τις τοπικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας, θέλοντας να γνωρίζει από ποια περιοχή της χώρας μας προέρχονται.

Τι κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει ως προορισμός για events;
Η χώρα μας ανέκαθεν ήταν ένας εξαιρετικός ταξιδιωτικός προορισμός όπου ο επισκέπτης απολάμβανε τα τοπικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία. Με την παγκοσμιοποίηση, τις διαφημίσεις, τα social media, αυξήθηκε η προσέλκυση επισκεπτών στην Ελλάδα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως η Ελλάδα επενδύει συστηματικά και στον συνεδριακό τουρισμό. Άλλωστε το επίπεδο υπηρεσιών της χώρας μας έχει ανοδική πορεία και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βοηθήσει τον κλάδο μας και τους επαγγελματίες planners ώστε να έχουμε επαφή με το εξωτερικό και να προωθούμε τη χώρα μας ως έναν ιδανικό προορισμό για destination weddings και corporate events, διευρύνοντας έτσι το διεθνές πελατολόγιο μας. Έτσι, οι πελάτες μας από το εξωτερικό μπορούν εύκολα πια να συνδυάσουν ένα event με ολιγοήμερες διακοπές στη χώρα μας ενώ κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η διοργάνωση γάμων από ζευγάρια που ζούνε στο εξωτερικό, όπου είτε η νύφη είτε ο γαμπρός έχουν καταγωγή από την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, η χώρα μας προσφέρει μεγάλη θερινή περίοδο με τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να κυριαρχούν. Και φυσικά η δημοφιλής Ελληνική Κουζίνα αποτελεί πια ένα σημαντικό κίνητρο για κάποιον που θέλει να διοργανώσει ένα event.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για μία εταιρεία με πολυετή δραστηριότητα, ιδίως σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο;
Το υψηλό ποσοστό ικανοποίησης των πελατών είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τη διαχρονικότητα μιας επιχείρησης ενώ ανεξαρτήτως των τάσεων της εποχής η διαχρονικότητα είναι αυτή που συμβάλλει στην επιτυχία μιας επιχείρησης. Όμως, πέρα από την πολυετή δραστηριότητα, τον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία οφείλουμε να είμαστε εξωστρεφείς και έχουμε συνεχή επιθυμία για εξέλιξη. Πάνω σε αυτό, όσον αφορά στην εταιρεία μας θα ήθελα να αναφέρω ως παράδειγμα τη συμμετοχή μας στον ευρωπαϊκό σύνδεσμο EPCAS (European Event Catering Association), που ως μέλος του EPCAS εκπροσωπούμε την ελληνική γαστρονομία στις ευρωπαϊκές ετήσιες συναντήσεις και δράσεις του. Η συμμετοχή αυτή μάς προσφέρει πρόσβαση σε μια πλατφόρμα επικοινωνίας με 70 CEO’s κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών catering, που στοχεύει στην ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για τη βελτίωση και την εξέλιξη του κλάδου μας. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και αυτό θα έλεγα πως είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας.

Ως μια εταιρεία με πολλά χρόνια τεχνογνωσίας στον κλάδο, πώς οραματίζεστε τον κλάδο του catering και πώς στοχεύετε να συμβάλλετε στην εξέλιξή της στο επόμενο επίπεδο;
Στον κλάδο μας υπάρχουν διαφορετικά είδη θέσεων εργασίας που απαιτούν ποικίλες δεξιότητες.
Παλιότερα δεν υπήρχε η ανάγκη για εξειδίκευση, όμως σήμερα ο κλάδος του catering είναι διεθνής, και αναζητά άτομα εκπαιδευμένα, με γνώσεις και ικανότητες. Είναι σημαντικό να εξελίσσουμε τα στελέχη και το προσωπικό μας είτε μέσα από την ίδια τη δουλειά είτε μέσω της εκπαίδευσης. Σε αυτό το σημείο πιστεύω πως αξίζει να αναφέρω τη συνεργασία του EPCAS με το Πανεπιστήμιο Stenden Hotel Management School στην Ολλανδία που βρίσκονται στην ανάπτυξη ενός ακαδημαϊκού προγράμματος με εξειδίκευση στο event catering. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση όλων μας και η συμμετοχή μας σε ενέργειες κατά της σπατάλης τροφίμων. Η εταιρεία μας είναι άλλωστε από τα ιδρυτικά μέλη της "Συμμαχίας Κατά της Σπατάλης Τροφίμων" και προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε δράσεις, με κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr