X

Άννη Ηλιοπούλου, πώς άντεξαν για 30 χρόνια οι Χρυσοί Σκούφοι;

Η εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου μάς θυμίζει πώς γεννήθηκε, πώς εδραιώθηκε και πώς εξελίχθηκε ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός, που εδώ και 30 χρόνια οδηγεί την εστιατορική σκηνή της Ελλάδας σε διαρκή αναβάθμιση, ωθώντας τη συνεχώς προς νέες κορυφές.

Γράφει: TheToc team

Άνοιξη του 1993. Στα γραφεία του "Αθηνοράματος", η ομάδα γαστρονομίας του περιοδικού ετοιμάζεται για την καθιερωμένη της δημοσιογραφική σύσκεψη. Εν μέσω οδυρμών και στεναγμών, στο δωμάτιο αποτυπώνεται για άλλη μία φορά ο λόγος που το "α" είναι το μόνο μέσο της εποχής με δημοσιογράφους τέτοιας ειδίκευσης στο δυναμικό του: "Πού θέλεις να με στείλεις πάλι, ρε συ Άννη; Πάλι αρνητική κριτική θα δημοσιεύσουμε;".

Η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του περιοδικού "αθηνόραμα", την οποία και στοχεύουν οι θρήνοι, έχει ήδη ακούσει πολλές φορές αυτό το μοιρολόι – το έχει, άλλωστε, ψάλλει και η ίδια άλλες τόσες. Παρότι το "αθηνόραμα" και η γαστρονομική του ομάδα στοιχειοθετούν την αξία της γαστρονομίας ως ζωντανό πολιτισμικό αγαθό ήδη από τη δεκαετία του ’80, μέσα από ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, κριτικές και αναλύσεις που ανατέμνουν την εστιατορική σκηνή της Αθήνας και την τοποθετούν απέναντι στη διεθνή πραγματικότητα, η πόλη παραμένει ένας πέτρινος κήπος. Μετά βίας χρειάζονται τα δάχτυλα του δεύτερου χεριού για να μετρηθούν τα εστιατόρια που μπορούν στοιχειωδώς να δώσουν μητροπολιτική αίσθηση στην πρωτεύουσα της χώρας. Επομένως, ναι, "πάλι αρνητική κριτική θα δημοσιεύσουμε".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε πώς άντεξαν για 30 χρόνια οι Χρυσοί Σκούφοι στο athinorama.gr