X

Απίθανη συνταγή: Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι & ινδοκάρυδο

Πανεύκολη συνταγή για έναν πολύ γευστικό και αρωματικό χαλβά.

Γράφει: TheToc team

Πανεύκολη συνταγή για έναν πολύ γευστικό και αρωματικό χαλβά.

Είναι ένας πολύ εύκολος και απλός χαλβάς και στα υλικά του και στον τρόπο εκτέλεσης. Είναι τρομερά δροσερός, αρωματικός και πολύ πιο ελαφρύς γευστικά από τον κλασικό.

Τη συνταγή βρήκαμε από τη food blogger thelivingmama

Απίθανη συνταγή: Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι & ινδοκάρυδο

Υλικά

500 ml φρεσκοστυμμένο* χυμό πορτοκαλιού** ή άλλο εσπεριδοειδές (Εγώ βάζω 400 ml πορτοκάλι και 100 ml λεμόνι)
920 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ή λεμόνια (Εγώ βάζω ξύσμα κι από 1/2 λεμόνι)
220 ml ηλιέλαιο
400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
130 γρ. ινδοκάρυδο
1 σωληνάκι σκόνη βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Διαβάστε Επίσης

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάλε το χυμό*, το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το λάδι. Τοποθέτησε τα πάνω στο μάτι και άφησε τα να έρθουν σε ένα στάδιο πριν το βρασμό.
Ταυτόχρονα, σε ένα μπολ ανακάτεψε το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο και τη βανίλια
Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάει να βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και ρίξε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα του σιμιγδαλιού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ανακατεύεις πολύ καλά συνεχόμενα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει, περίπου 5-7 λεπτά περίπου.
Κατέβασε την κατσαρόλα από την φωτιά και κλείσε με ένα καπάκι, έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά του μείγματος. Εγώ κλείνω το καπάκι, τοποθετώντας ενδιάμεσα και μερικά κομμάτια απορροφητικό χαρτί ώστε να τραβήξει την περιττή υγρασία.
Άφησε το να κάτσει στην κατσαρόλα για 20 λεπτά ώστε να δέσει τέλεια.
Μετά γέμισε μια φόρμα, μερικά φορμάκια ή ένα ταψάκι με το μείγμα του χαλβά, πιέζοντας το με ένα κουτάλι προς τα κάτω και λείανε την επιφάνεια.
Αφού κρυώσει ελαφρώς, βάλε τη φόρμα στο ψυγείο και άφησε τον χαλβά να δέσει για 2 ώρες περίπου.
Έπειτα, αναποδογύρισε με προσοχή τον χαλβά σε ένα ωραίο και μεγάλο πιάτο, αν είναι σε φόρμα. Αν είναι σε ταψάκι απλώς κόψε κομμάτια και σέρβιρε. Εγώ πασπάλισα από πάνω ινδοκάρυδο, αποξηραμένη καρύδα, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αποξηραμένο τριαντάφυλλο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μέρες.

Σημειώσεις

*Μόνο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Μη χρησιμοποιήσεις χυμό του εμπορίου γιατί θα γίνει πολύ γλυκό.

**Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο εσπεριδοειδές ή και ένα μείγμα από διαφορετικά εσπεριδοειδή πχ πορτοκάλι-λεμόνι. Για παράδειγμα, εγώ πάντα συνδυάζω χυμό πορτοκαλιού με λίγο χυμό λεμονιού, όπως και έναν συνδυασμό από ξύσμα και των δυό.