"Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci": Μαθητές "εφευρέτες" διέπρεψαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής με μοναδικές ρομποτικές κατασκευές

6.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
COSMOTE

Ένα ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας και της ρομποτικής γεμάτο προκλήσεις, δύσκολες αποστολές αλλά και διασκέδαση συνδυάζοντας παιχνίδι και δημιουργική σκέψη, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν 6.000 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, που διοργανώθηκε από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE.

"Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci": Μαθητές "εφευρέτες" διέπρεψαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής με μοναδικές ρομποτικές κατασκευές

Οι λιλιπούτειοι "επιστήμονες” έβαλαν τα δυνατά τους και δημιούργησαν εξαιρετικές ρομποτικές κατασκευές, εμπνευσμένες -μεταξύ άλλων- από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, αλλά και τις εφευρέσεις μεγάλων προσωπικοτήτων που έγραψαν ιστορία όπως ο Αρχιμήδης, ο Da Vinci και ο Ήρων.

Αν και η φετινή ήταν μια διαφορετική χρονιά με δύσκολες συνθήκες, οι μελλοντικοί επιστήμονες έδωσαν το παρών στον διαγωνισμό είτε με εξ’ αποστάσεως αξιολογήσεις, είτε με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της OTE Academy, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

"Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci"

Οι μαθητές δημοτικού, από 8 έως 12 ετών, διαγωνίστηκαν στα θέματα "Από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci" και το "Ποδόσφαιρο 2x2".

Την πρώτη θέση της Ανοικτής κατηγορίας Δημοτικού "Από τον Αρχιμήδη στον DaVinci κατέκτησε η ομάδα Future Scientists 2 από το 2ο Δημοτικό σχολείο Αναβύσσου.

Το project της ομάδας μας μεταφέρει στην Αρχαία Ανάβυσσο όπου τα παιδιά χτίζουν έναν ναό με τη βοήθεια της ρομποτικής και όχι με την εκμετάλλευση δούλων. Όλα ξεκινούν σε ένα υπόγειο ορυχείο, όπου γίνεται εξόρυξη μάρμαρου και σιδήρου, ενώ στη συνέχεια οι μεγάλοι κύβοι μαρμάρου και σιδήρου μεταφέρονται στο πάνω επίπεδο όπου χτίζεται ο ναός.

COSMOTE

Όλα γίνονται αυτοματοποιημένα πατώντας απλά ένα πλήκτρο σε δυο laptop, με ένα πολύπλοκο μηχανισμό που συνδυάζει την εφεύρεση του πολύσπαστου του Ήρωνα, την εφεύρεση του Αρχιμήδη που ονομάζεται "βαρουλκός” και τον καταπέλτη που είχε σχεδιάσει ο μεγάλος εφευρέτης Leonardo Da Vinci.

Οι Future Scientists 2, δήλωσαν για την κατάκτηση της 1ης θέσης:

"Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο διαγωνισμό με ένα project για το οποίο δουλέψαμε πολύ και είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Η φετινή προετοιμασία μας είχε προκλήσεις λόγω του κορωνοιού, γιατί έπρεπε να βρούμε νέους τρόπους να συνεργαστούμε. Μας αρέσει η εκπαιδευτική ρομποτική γιατί είναι κάτι τελείως ξεχωριστό, δημιουργικό και φέρνει καινούριες ιδέες και λύσεις. Σκεφτόμαστε, συνεργαζόμαστε, δουλεύουμε όλοι μαζί και φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα".


Minders2 - Τρίτη θέση

Η ομάδα Minders 2, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση της Ανοικτής κατηγορίας Δημοτικού "Από τον Αρχιμήδη στον DaVinci, δημιούργησε ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε ένα έξυπνο σπίτι και λειτουργεί ως σταθμός αποθήκευσης νερού με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη αξιοποίηση του βρόχινου νερού όλους τους μήνες του χρόνου.

COSMOTE

Ουσιαστικά, οι μαθητές δημοτικού δημιούργησαν ένα έξυπνο σπίτι, το οποίο με την προσαρμογή του κοχλία του Αρχιμήδη στη σύγχρονη εποχή, αξιοποιεί το βρόχινο νερό και το χρησιμοποιεί ως σύστημα ποτίσματος. Η κατασκευή τους είναι τόσο "έξυπνη” που με τη βοήθεια αισθητήρα καταλαβαίνει αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας.

"Κλιματική Αλλαγή”

Οι μαθητές Γυμνασίου από 13 έως 15 ετών εργάστηκαν πάνω στα θέματα "Τα ποτάμια ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης" και "Κλιματική Αλλαγή".

Η Coconut Team, δηλαδή οι μικροί χάκερς από τη Φλώρινα έχουν δημιουργήσει μια συσκευή που τοποθετείται σε ποδήλατο και συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της βόλτας, τα οποία στέλνει στο Smartphone μέσω ασύρματης σύνδεσης.

COSMOTE

Έτσι, ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς γίνεται ερευνητής στον τόπο του και μοιράζεται τα δεδομένα που βρίσκει με τους υπόλοιπους, όπου κι αν βρίσκονται.

Οι μαθητές Γενικού Λυκείου, από 16-18 ετών διαγωνίστηκαν στα θέματα "Τρίλιζα" και "Κλιματική Αλλαγή", ενώ οι μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου, από 16 έως 20 ετών στην "Αγροτική παραγωγή και τυποποίηση".

Δείτε όλες τις ομάδες που διακρίθηκαν στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020, πατώντας εδώ.

"Όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία"

Ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε για τη φετινή διοργάνωση που είχε αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας: "Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία".

"Με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους".

Ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, τόνισε ότι αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό. Ακόμα επεσήμανε ότι "Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους".

24.000 συμμετοχές μαθητών σε αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία

Από το 2015 έως σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE έχουν ξεπεράσει τις 24.000 ενώ σύμφωνα με έρευνα, το 85% των παιδιών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM, δηλαδή τις επιστήμες, τα μαθηματικά και την τεχνολογία.

Ακόμα, μέσω της συνεργασίας του WRO Hellas με την COSMOTE, κάθε χρόνο 1.500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική και έχουν αναπτυχθεί σχετικά online βιβλία κατάρτισης.

Στήριξη στους νέους και στην ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων

Η COSMOTE διαχρονικά στηρίζει τους νέους και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, μέσα από τομείς όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και το STEΜ, με όραμα τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, με πρόσβαση στις δυνατότητες και τα οφέλη της νέας ψηφιακής κοινωνίας, ενώ μόνο για το 2019, η συνολική κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας, ανήλθε σε €3,6 εκατ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

POWER OF WOMEN 02 Οκτ 2021 | 08:23

Αντζελίνα Τζολί: Πανέμορφη στο κόκκινο χαλί μαζί με την κόρη της Σαχάρα Τζολί Πιτ

Power of Women: Η λαμπερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Αντζελίνα Τζολί, η κόρη της Σαχάρα και το δυνατό μήνυμα για τα κορίτσια που "δεν έχουν φωνή".

Η ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 30 Σεπ 2021 | 07:24

Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ: H καλλονή Άνα ντε Αρμάς, o πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Το τετ α τετ του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την πανέμορφη Άνα ντε Αρμάς- Η αντιδιαμετρικά αντίθετη εμφάνιση από αυτή της Κέιτ Μίντλετον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ NO TIME TO DIE 29 Σεπ 2021 | 07:20

Δούκισσα από ατόφιο χρυσάφι: Η Κέιτ Μίντλετον έλαμψε με χρυσό cape dress στην πρεμιέρα του James Bond

Η τολμηρή εμφάνιση της ολόχρυσης Κέιτ Μίντλετον στην πρεμιέρα του No Time to Die, που σαγήνευσε ακόμα και τον James Bond.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ 28 Σεπ 2021 | 07:29

Η άξια διάδοχος της Βασίλισσας Ράνια: Η κούκλα πριγκίπισσα Ιμάν έγινε 25 ετών

Η βασίλισσα Ράνια έχει διάδοχο: Τα νέα πορτρέτα που δείχνουν ότι η πριγκίπισσα Ιμάν έχει κληρονομήσει το στιλ και την φινέτσα της μητέρας της.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 27 Σεπ 2021 | 07:23

Hollywood Royals με μίνι & επίδειξη πλούτου: Η εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ που δίχασε

Οργή για την εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ στο Central Park: "Πώς μιλάει για τη φτώχεια με φόρεμα και κοσμήματα 100.000 δολαρίων;".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ LOUIS VUITTON 26 Σεπ 2021 | 08:29

Γαλλική λάμψη & φινέτσα: Η στιλάτη Ναταλία Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ Ντελφίν Αρνό και η κομψή Μπριζίτ Μακρόν

Το total white της Ναταλίας Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ κόρη του Μπερνάρ Αρνό, Ντελφίν και η φινετσάτη Μπριζίτ Μακρόν μαζί στο Παρίσι.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 25 Σεπ 2021 | 08:22

Monte-Carlo Gala: Η εντυπωσιακή Καρολίνα του Μονακό, η ροκ Σάρον Στόουν και ο Αλβέρτος

Η ροκ γκλαμ "πριγκίπισσα" Σάρον Στόουν και η κομψή Καρολίνα του Μονακό στο Monte-Carlo Gala.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 07:38

Χάρι - Μέγκαν: Το βλέμμα απόλυτης αγάπης μπροστά στις κάμερες και η ατυχία τους

Η πρώτη μέρα του Χάρι και της Μέγκαν στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε από μια μικρή ατυχία.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ 24 Σεπ 2021 | 07:24

Λίντα Εβαντζελίστα: Έτσι καταστράφηκε το πρόσωπό της - Οι παρενέργειες που την παραμόρφωσαν

H μέθοδος που υποσχέθηκε να αφαιρέσει λίπος από το πρόσωπο της Λίντα Εβαντζελίστα, οι επίπονες επεμβάσεις και η αποζημίωση των 50 εκατ. δολαρίων.

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ 23 Σεπ 2021 | 11:23

Φωτεινή Γεωργαντά: H κόρη Έλληνα βιομήχανου που παντρεύτηκε τον εκκεντρικό Ρώσο πρίγκιπα

Ποια είναι η Φωτεινή Γεωργαντά που παντρεύτηκε τον εκκεντρικό Ρώσο πρίγκιπα: Ο Έλληνας βιομήχανος πατέρας, η γνωριμία με τον πρίγκιπα και το πρωτόκολλο.

ΠΛΗΡΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ 16 Οκτ 2021 | 00:00

Ένα συγκλονιστικό loft με θέα τη Σταδίου - Όαση στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, το απόλυτο κέντρο της πόλης, ένας πρώην επαγγελματικός χώρος μετατράπηκε σε ένα super loft με θέα εντελώς μητροπολιτική.

15 Οκτ 2021 | 13:20

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

14 Οκτ 2021 | 15:07

Δημιούργησε με τη διακόσμησή σου νέα δεδομένα, πέρα από τα συνηθισμένα

5 Ασυνήθιστα πρακτικά & διακριτικά tips για να κάνεις πιο cozy το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα ακόμα και την κουζίνα σου.