Αυτά είναι τα χρυσά tips για τέλεια μελομακάρονα - Αφράτα και σιροπιαστά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι γιορτές πλησιάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως τα αγαπημένα όλων μελομακάρονα, έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει χρυσές συμβουλές για τα πιο τέλεια, αφράτα μελομακάρονα!

Χρυσές συμβουλές για τα μελομακάρονα

-Χρησιμοποιήστε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχετε κοσκινίσει καλά πριν.
-Βάλτε ελαιόλαδο απαλό και σπορέλαιο. Το μεν ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα, το δε σπορέλαιο τα κάνει πολύ αφράτα.
-Βάλτε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη κι αφήστε τα να σταθούν να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονα μετά το ψήσιμο.
-Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι όμως, τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.
-Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα.
-Για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, ξεκουράστε τη ζύμη το λιγότερο για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη πάνω στο πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου.
-Όσο πιο τραγανά γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα. Γιατί κάνουν πόρους και ρουφούν σωστά το σιρόπι.
-Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. -Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ "ξερνάει" το λάδι.
-Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
-Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να γίνουν σκληρά και αλευρένια. Θα τρίβονται στο πλάσιμο και μετά δεν θα ρουφούν το σιρόπι.
-Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε λαδόκολα γιατί η ζύμη είναι λαδερή από μόνη της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους ξεκολλάνε μια χαρά.
-Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.
-Για τέλειο μέλωμα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.
-Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος, όπως πρέπει για όλα τα μικρά μπισκοτένια γλυκά.
-Για να γίνουν πολύ μελωμένα, παρατείνετε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Ή μπορείτε να έχετε ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι. Αραδιάστε τα κοντά κοντά στο ταψί και περιχύστε τα με το κρύο σιρόπι. Αφήστε να ρουφήξουν και να μελώσουν πολύ όπως τα γεμιστά μελομακάρονα.

Διαβάστε Επίσης

Τα μελομακάρονα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

240 γραμ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
240 γραμ. ελαιόλαδο ελαφρύ
50 γραμ. κονιάκ
160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γραμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κοφτό κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κοφτά κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση

Η μεθοδολογία είναι εύκολη. Ζυγίσετε τα υλικά για τα μελομακάρονα, να τα έχετε όλα μετρημένα μπροστά σας.

Έτσι, 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα μελομακάρονα.
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκίνισμα αλεύρι - μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακάτεμα υγρών υλικών για τα μελομακάρονα της Αργυρώς - μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ενεργοποίηση της σόδας στο χυμό πορτοκαλιού - μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα τησ γιαγιάσ

Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με το σύρμα απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Η ζύμη για μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15΄ στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.
Πάμε να τα πλάσουμε παρέα τα μελομακάρονα
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC.
Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.
Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.

Τα ψημένα μελομακάρονα σαν της γιαγιάς τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

Για το σιρόπι
Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄.
Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.
μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Σιροπιάζουμε.
Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια.
μελομακάρονα - μελομακάρονα αργυρώ - μελομακάρονα της γιαγιάς

Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά.
Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα.
Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστικί Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.

Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ 08 Ιαν 2022 | 11:56

"Εορταστικός" εξαπλασιασμός ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα: Έφτασαν τα 346.805 σε 12 μέρες

Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων συμπαρέσυρε και τις νοσηλείες των πολιτών σε νοσοκομεία.Για "εορταστικό" εξαπλασιασμό κρουσμάτων, κάνουν λόγο οι ειδικοί

ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 07 Ιαν 2022 | 13:30

Στην καραντίνα γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Τζόκοβιτς- Παπάς λειτούργησε έξω από το ξενοδοχείο μαζί με Σέρβους οπαδούς του Νόλε

Ιερέας από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μελβούρνης πήγε έξω από το ξενοδοχείο του Τζόκοβιτς και έκανε τη λειτουργία

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 31 Δεκ 2021 | 08:25

Συνταγή για απίθανη βασιλόπιτα χιονονιφάδα του Ακη Πετρετζίκη - Μόνο με χέρια, χωρίς μίξερ

Μία πανεύκολη συνταγή για βασιλόπιτα από τον Ακη Πετρετζίκη! Πολύ απλή, δεν χρειάζεται καν μίξερ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Δεκ 2021 | 21:30

Η απόλυτη βασιλόπιτα-κέικ αμυγδάλου - Αφράτη και ανάλαφρη, πανεύκολη, χωρίς μίξερ

Μια αφράτη βασιλόπιτα, ανάλαφρη αλλά και πλούσια, βουτυρένια, φινετσάτη και με μια πρωτότυπη επικάλυψη.

ΤΙ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ 30 Δεκ 2021 | 13:36

Οι ευχές του Πούτιν στον Μητσοτάκη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ευχές και στον Κ. Μητσοτάκη για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 30 Δεκ 2021 | 12:52

Πετρετζίκης: Αυτές οι δύο συνταγές για βασιλόπιτα θα σας ξετρελάνουν - Μοναδικές, εύκολες, για όλα τα γούστα

Δύο μοναδικές συνταγές για βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη, που πρέπει να δοκιμάσετε!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Δεκ 2021 | 06:21

Η βασιλόπιτα της... τεμπέλας με 5 μόνο υλικά - Ετοιμη σε λίγα λεπτά

Αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος αλλά δεν θέλεις να αγοράσεις έτοιμη βασιλόπιτα αλλά να την φτιάξεις εσύ οπωσδήποτε, δοκίμασε τη βασιλόπιτα της... τεμπέλας, με 5 υλικά.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ 27 Δεκ 2021 | 11:10

Γεύματα αγάπης μοίρασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου- Μαζί με την κοινωνική κουζίνα "Ο Αλλος Ανθρωπος"

Γεύματα αγάπης προσέφερε τα φετινά Χριστούγεννα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

27 Δεκ 2021 | 09:49

Χριστούγεννα 2021: Πώς τα πέρασαν οι Έλληνες celebrities;

Τρυφερά στιγμιότυπα στο Instagram, γιορτινά τραπέζια, έξοδοι αλλά και ταξίδια αναψυχής

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 27 Δεκ 2021 | 06:26

Συνταγή για παραδοσιακή, αφράτη βασιλόπιτα κέικ - Πανεύκολη, χωρίς μίξερ

Αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα κέικ από τον Ακη Πετρετζίκη είναι πανεύκολη και μάλιστα φτιάχνεται χωρίς μίξερ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 26 Δεκ 2021 | 18:59
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ 26 Δεκ 2021 | 18:26

Το μήνυμα του Παναγιώτη – Ραφαήλ για τα Χριστούγεννα - Χαμογελαστός πάνω σε αυτοκίνητο [Βίντεο]

Ο μικρός Παναγιώτης - Ραφαήλ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, μετά την θεραπεία στην Αμερική.