
Ποιος θα έλεγε όχι σε μια ζουμερή, λαχταριστή σοκολατόπιτα, ειδικά όταν αυτή είναι με... πραλίνα;
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την καλύτερη και πιο απλή συνταγή για αυτό το γλυκό κόλαση!
Σοκολατόπιτα με πραλίνα
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
2⅓ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
3/4 φλ. κακάο άγλυκο
1 κ.γ. κοφτό σόδα
1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ. μαλακό βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μαύρη ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
1½ φλ. ξινόγαλο
1 φλ. ξύσμα σοκολάτας
6 κ.σ. άλειμμα πραλίνας
Για την επικάλυψη
2 κ.σ. γεμάτες τυρί κρέμα
2 κ.σ. γεμάτες μαλακό βούτυρο
3 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. γάλα
1 βανίλια (ή 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
2¼ φλ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
Εκτέλεση
Για τη σοκολατόπιτα με πραλίνα
Βάζουμε πρώτα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι σε ένα μπολ.
Ανακατεύουμε τα υλικά με το σύρμα.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο και με το μίξερ χειρός το χτυπάμε να αφρατέψει για 1΄.
Σταδιακά ρίχνουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2΄μέχρι να κρεμώσουν τα δύο είδη ζάχαρης με το βούτυρο.
Ρίχνουμε τα αυγά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και εναλλάξ ρίχνουμε τα στερεά υλικά με το ξινόγαλο.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας.
Βουτυρώνουμε μακρόστενο σκεύος.
Αδειάζουμε το μείγμα.
Μπήγουμε κουταλιές πραλίνα εδώ και εκεί και με το κουτάλι μπλέκουμε τα δύο μείγματα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45΄.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την επικάλυψη
Χτυπάμε με μίξερ χειρός όλα τα υλικά εκτός της άχνης.
Αφού κρεμώσουν, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη.
Αν θέλουμε πιο αραιή επικάλυψη, προσθέτουμε λίγο γάλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr