Follow us

Αυτή η συνταγή θα σας ξετρελάνει - Τέλειος, νηστίσιμος μπακλαβάς με καρύδια

Μπακλαβάς. Ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλύκισμα που συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα αγαπητό και στην ελληνική κουζίνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μπακλαβασ

Μπακλαβάς. Ένα αγαπημένο σιροπιαστό γλύκισμα που συναντάμε σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα αγαπητό και στην ελληνική κουζίνα, όπου γίνεται με άπειρες παραλλαγές, με πολλές διαφορετικές και απίθανες γεύσεις.

Εδώ, έχουμε μια συνταγή για ένα νηστίσιμο μπακλαβά με καρύδια που η πλούσια γεύση του με καρύδια, τα τραγανά φύλλα κρούστας και το μπόλικο σιρόπι του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το βουτυρένιο μπακλαβά. Δοκιμάστε τον!

Συνταγή για νηστίσιμο μπακλαβά

Υλικά

Για το φύλλο:

500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
1¼ περίπου φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (όσο απαιτηθεί), για το άλειμμα φύλλων
36 ολόκληρα μοσχοκάρφια (γαριφαλάκια ολόκληρα)

Για τη γέμιση:

500 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη
2 κοφτά κ.γ. σκόνη κανέλας
1 κοφτό κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι:

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι ή αν δεν προτιμάτε το μέλι το αντικαθιστάτε με 1 φλ. ζάχαρη επιπλέον (δηλ. 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη αντί για 2).
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 μικρό στικ κανέλας
1 ¾ φλ. τσαγιού νερό

Διαβάστε Επίσης

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Ρίχνετε σε δόσεις τα καρύδια στο multi και τα χτυπάτε λίγο ώστε να να ψιλοκοπούν σε μέγεθος "φακής” περίπου, με προσοχή μη τα θρυμματίσετε σε σκόνη. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ, προσθέτετε τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και τη τριμμένη φρυγανιά και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.

Για το φύλλο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο μακρόστενο ταψί, 25×35 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του 6 φύλλα λαδωμένα ένα ένα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβετε τη περίσσια ζύμη φύλλων, που "ανεβαίνουν” στα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά. Απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα το μισό μείγμα καρυδιών.

Από πάνω στρώνετε άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, και τα πασπαλίζετε ισομερώς με το υπόλοιπο μισό μείγμα καρυδιών. Τελειώνετε σκεπάζοντας το μείγμα καρυδιών με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, και πάλι λαδωμένα ένα ένα, γυρνώντας με το πινέλο τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Όταν βάλετε το τελευταίο φύλλο γυρνάτε περιμετρικά τις άκρες του προς τα μέσα και πατάτε ελαφρώς με τα χέρια σας και το αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό σας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια. Βυθίζετε στη μέση κάθε κομματιού ένα γαριφαλάκι για γαρνίρισμα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό. Το τοποθετείτε στο προθερμασμένο φούρνο, στη κάτω σχάρα, και το ψήνετε για 50-55 λ περίπου ή μέχρι όλα τα στρώματα φύλλων να γίνουν τραγανά και ροδοκόκκινα.

Για το σιρόπι: Μόλις βάλετε το μπακλαβά στο φούρνο φτιάχνετε αμέσως το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύετε, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε το σιρόπι σας για 15-17 λ περίπου. Το αποσύρετε από τη φωτιά, πετάτε τ στικ κανέλας και το αφήνετε σε δροσερό μέρος να κρυώσει.

Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε με το σιρόπι από τη κατσαρολίτσα απευθείας ή με μια κουτάλα σιγά σιγά, φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα. Αφήνετε το μπακλαβά σας να κρυώσει και να "τραβήξει” όλο το σιρόπι του, τουλάχιστον 6 ώρες, ιδιανικά για 1 ολόκληρο βράδυ. Τον κόβετε σε κομμάτια και τον απολαμβάνετε.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 23 Μαρ 2023 | 08:20

Συνταγή: Κέικ καρότου χωρίς αυγά - Νηστίσιμο και πολύ υγιεινό

Αυτό το απίθανο κέικ καρότου είναι νηστίσιμο, ελαφρύ και πολύ υγιεινό!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Μαρ 2023 | 06:20

Πετρετζίκης: Νόστιμος και γρήγορος μπακαλιάρος με το πιο τραγανό κουρκούτι και βελούδινη σκορδαλιά

Παραδοσιακό έδεσμα της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, είναι ο μπακαλιάρος, συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ 22 Μαρ 2023 | 07:59

Συνταγή: Τέλειος σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς ζάχαρη - Με λίγες θερμίδες

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, αυτό το εξαιρετικό γλύκισμα, είναι ό,τι πρέπει για όλους όσοι "κρατούν" και τη νηστεία ενόψει του Πάσχα.

ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ! 22 Μαρ 2023 | 07:09

Βελούδινη, γευστική σκορδαλιά από τον Ακη Πετρετζίκη για την 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ο μπακαλιάρος με την παραδοσιακή σκορδαλιά θα έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι!

ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ 21 Μαρ 2023 | 06:30

Συνταγή για ζουμερό νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και φουντούκια, χωρίς γλουτένη

Αυτό το ζουμερό νηστίσιμο και κέικ με σοκολάτα και φουντούκια είναι ό,τι καλύτερο!

ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Μαρ 2023 | 07:26

Νηστίσιμα brownies χωρίς ψήσιμο - Εύκολη συνταγή, έτοιμη σε λίγα λεπτά

Νηστίσιμα brownies χωρίς ψήσιμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Μαρ 2023 | 06:23

Σιροπιαστό νηστίσιμο ραβανί με καρύδα - Πολύ εύκολο, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Τώρα που διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Πάσχα, αυτό το νηστίσιμο σιροπιαστό ραβανί με καρύδα, είναι ό,τι πρέπει!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 16 Μαρ 2023 | 05:14

Το πιο τέλειο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας - Πανεύκολο, χωρίς μίξερ

Το κέικ σοκολάτας είναι ένα απολαυστικό και καθημερινό γλυκό, το οποίο αγαπιέται από πολλούς!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Μαρ 2023 | 06:21

Νηστίσιμη τριφτή μηλόπιτα - Πανεύκολη και γευστική, το καλύτερο σνακ

Είτε για συνοδευτικό του πρωινού μας καφέ είτε για ένα υγιεινό σνακ, αυτή η τριφτή μηλόπιτα είναι απλά θεϊκή!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 13 Μαρ 2023 | 06:25

Νηστίσιμο και υγιεινό κέικ, χωρίς ζάχαρη και γλουτένη - Θα ξετρελαθείτε

Αυτό το νηστίσιμο και υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη είναι η καλύτερη επιλογή!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 11 Μαρ 2023 | 08:18

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ - Πανεύκολο και αφράτο, έτοιμο σε μία ώρα

Αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι ό,τι καλύτερο και αποτελεί το πιο τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ μας.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Μαρ 2023 | 07:00

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού - Αφράτο και αρωματικό, το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ

Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας του Πάσχα που διανύουμε, ενώ είναι πάρα πολύ γευστικό και αρωματικό.