Αυτό το Σάββατο η πλατεία Συντάγματος γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου!

Αφορμή για την ποδοσφαιρική γιορτή η συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα φιλοξενηθεί μέσα Ιουλίου 9-17/7) στη Γλασκώβη

Αυτό το Σάββατο η πλατεία Συντάγματος γίνεται γήπεδο ποδοσφαίρου!

Αυτό το Σάββατο 28 Μαΐου, η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, μα κυρίως να παίξουμε μια άλλη μπάλα, ένα άλλο ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι εκείνο που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και όχι απαραιτήτως καλύτερους ποδοσφαιριστές. Παρούσα –και οικοδέσποινα του τουρνουά– η Εθνική Αστέγων, που μαζί με ομάδες προσφύγων, κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, φίλους και υποστηρικτές, όλων των ηλικιών, φιλοδοξούν να φορτώσουν με πολλά γκολ τα δίκτυα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι αφορμές για την ποδοσφαιρική γιορτή βρέθηκαν εύκολα: Η συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα φιλοξενηθεί μέσα Ιουλίου 9-17/7) στη Γλασκώβη είναι η πιο σημαντική. Και, βεβαίως, υπάρχει ο τελικός του Champions League, μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ρεάλ Μαδρίτης που θα γίνει το ίδιο βράδυ, στο Βερολίνο.

Το Σάββατο είναι μια μέρα γεμάτη παιχνίδι.
Στο μεταξύ, έγινε και η κλήρωση των ομίλων και οι εθνικές μας των αστέγων, ανδρών και γυναικών, γνωρίζουν ήδη τους «αντιπάλους» τους στα γήπεδα της Γλασκώβης. Μεταξύ αυτών, η Αργεντινή, η Αγγλία και το Μεξικό για τα κορίτσια μας, και η Βουλγαρία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ για τους άνδρες.

Στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στα γήπεδα του Ρουφ (στην Αθήνα) και της ΧΑΝΘ (στη Θεσσαλονίκη), οι προπονητές δεν κρατούν πινακάκια με αναπαραστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου, δεν αναλύουν συστήματα ποδοσφαιρικά. Περί αλληλεγγύης και αγάπης είναι όλες οι συζητήσεις και πώς, ξεκινώντας από το γήπεδο το ποδοσφαιρικό, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες εκτός γηπέδων.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το Σάββατο, θα μετατρέψουμε την πλατεία Συντάγματος σε ένα απέραντο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Παιδιά που συμμετέχουν στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, ομάδες προσφύγων από τον Ελαιώνα, ομάδες από άλλες δομές αλληλεγγύης της χώρας, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιρικά σχήματα που θα έχουν συσταθεί (κάποια επί τόπου!) από φίλους υποστηρικτές (με τα παιδιά τους πολλοί!) θα κυνηγούν, επί τέσσερις ώρες, τη «στρογγυλή θεά» για να φορτώσουμε όλοι μαζί με πολλά γκολ τα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί στις 15:00.
Οι αγώνες θα είναι 14λεπτοι και θα ακολουθηθούν πιστά οι κανονισμοί που ισχύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
Να σημειωθεί ότι το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων Αστέγων (με σπόντες κ.λπ.). Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά γρήγορο και τρομερά διασκεδαστικό.

Στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχει και ένα περίπτερο της «σχεδίας» και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», με άφθονο υλικό για τις δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται αλλά και για αυτές που έρχονται, και αμέτρητες ευκαιρίες και διάθεση για κουβέντα. Θα υπάρχουν επίσης και έξτρα εμφανίσεις (φανέλα, σορτς, ποδοσφαιρικά παπούτσια) για όποιον ή όποια αποφασίσει να μπει –έστω και την τελευταία στιγμή– στο παιχνίδι.

Οι οδηγοί όδευσης τυφλών
Το γήπεδο έχει διαστάσεις 16Χ22 μ., γεγονός που σημαίνει ότι το Σάββατο, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά (αλλά και των εργασιών στησίματος κ.λπ.), θα επικαλυφθούν οι οδηγοί όδευσης τυφλών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που δημιουργείται και επειδή, βεβαίως, επ’ ουδενί δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας (ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους), επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ο οποίος, με τη σειρά του, ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά όλα τα μέλη του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, στις τέσσερις γωνίες, αλλά και σε όλα τα σημεία του γηπέδου, θα υπάρχουν εθελοντές γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να διευκολύνουν την κίνηση των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης.

Το Παγκόσμιο της Γλασκώβης
Σημειώνεται ότι φέτος το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων φιλοξενείται στη Γλασκώβη από τις 10 ώς τις 16 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 64 ομάδων από 52 χώρες.
Η Ελλάδα συμμετέχει για 10η συνεχή χρονιά σε αυτή τη σπουδαία παγκόσμια κοινωνική και αθλητική γιορτή.
Φέτος, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει με δύο ομάδες: Μια ανδρική/μεικτή και μία αμιγώς γυναικεία ομάδα.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση των ομίλων της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.
Στους άνδρες, η Εθνική Αστέγων θα αντιμετωπίσει τις Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία.
Στο τουρνουά γυναικών, τα κορίτσια μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις Ινδία, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό και Αγγλία.

Η επιλογή των ανθρώπων που θα συνθέσουν την ελληνική αποστολή γίνεται πάντα με γνώμονα κοινωνικά –και όχι ποδοσφαιρικά– κριτήρια. Δεν επιλέγεται, δηλαδή, απαραιτήτως «ο καλύτερος σέντερ φορ», αλλά ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή θα αντλήσει τις μέγιστες ψυχικές δυνάμεις και εμπειρίες που θα του (ή της) χρησιμεύσουν στον μεγάλο αγώνα για μια καλύτερη ζωή, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που η ελληνική ομάδα-χώρα είναι η μόνη στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι», το 2007 και το 2015).

Επιπλέον, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» («Symbol of Hope») σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ, το 2014, η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», μας συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2015, Άμστερνταμ-Ολλανδία

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2015, Άμστερνταμ-Ολλανδία

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2015, Άμστερνταμ-Ολλανδία

banner

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2015, Άμστερνταμ-Ολλανδία

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2013, Πόζναν-Πολωνία

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2013, Πόζναν-Πολωνία

banner

Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων 2013, Πόζναν-Πολωνία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΣΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ 12 Ιαν 2021 | 14:40

Η Ρεάλ τα δίνει όλα για τον Μπαπέ

Ανοίγει το πορτοφόλι της η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει τον Κιλιάν Μπαπέ.

20ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ 11 Ιαν 2021 | 14:14

Συγκλόνισε ο Εμμανουηλίδης του Παναθηναϊκού: Κλαίγοντας αφιέρωσε το γκολ του στη μνήμη της μητέρας του [βίντεο]

Βαθιά συγκινημένος ο Δ. Εμμανουηλίδης αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε στη μητέρα του.

ΠΟΙΟΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ 11 Ιαν 2021 | 11:24

Αυτή είναι η πιο ακριβή 11άδα στον κόσμο και δεν έχει Μέσι - Ρονάλντο

Μία παγκόσμια 11άδα "στέκεται" χωρίς Μέσι και Ρονάλντο; Στην περίπτωση των πιο ακριβών ποδοσφαιριστών, ναι.

15 ΓΚΟΛ ΣΕ 16 ΑΓΩΝΕΣ 11 Ιαν 2021 | 11:21

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο γράφει ιστορία - Απίστευτα στατιστικά

Ο Ρονάλντο είναι πρώτος σκόρερ στην Serie A, με τρία γκολ περισσότερα από τον Ρομέλου Λουκάκου της Ιντερ, που έχει 12 γκολ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 09 Ιαν 2021 | 21:14

Περιφέρεια Αττικής: Δωρεάν online συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά με την Ρένα Μόρφη

Η μουσική βραδιά θα μεταδοθεί στην σελίδα της Περιφέρειας στο Facebook, αλλά και στο κανάλι της στο YouTube στις 21:30 δωρεάν.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ 07 Ιαν 2021 | 15:36

"Κατήφορος" για την ΑΕΚ: Δεν σταματάει το αρνητικό σερί στα ντέρμπι

Η ΑΕΚ έχει ξεχάσει πως είναι να κερδίζει στα ντέρμπι, καθώς με την ήττα (3-0) από τον Ολυμπιακό συμπληρώθηκαν επτά ντέρμπι χωρίς νίκη

ΧΩΡΙΣ ΝΤΕΡΜΠΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ 05 Ιαν 2021 | 19:02

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτά είναι τα ζευγάρια της κλήρωσης - Παναθηναϊκός και Λαμία προκρίθηκαν χωρίς αγώνα

Δείτε τα 6 ζευγάρια της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας βγήκαν μετά την κλήρωσε

ΠΑΟΛΟ ΝΤΑΛ ΠΙΝΟ 03 Ιαν 2021 | 14:43

Πρόεδρος Serie A: "Να μπαίνουν στα γήπεδα οι θεατές που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19"

Η διαδικασία του εμβολιασμού έχει αρχίσει στην Ιταλία και ο Νταλ Πίνο εξετάζει ήδη τον πιθανό αντίκτυπο στη μεγάλη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.

ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 01 Ιαν 2021 | 19:04

Σοκ στο ισπανικό ποδόσφαιρο: Σε κώμα βρίσκεται ο Εουσέμπιο Σακριστάν

Η κατάσταση 56χρονου προπονητή είναι σταθερή, ωστόσο παραμένει σε κώμα.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 30 Δεκ 2020 | 08:29
ΠΑΡΑ ΤΟ LOCKDOWN 25 Δεκ 2020 | 21:28

Χριστούγεννα: Κοσμοσυρροή στην πλατεία Συντάγματος - Αισθητή η παρουσία της ΕΛΑΣ [εικόνες]

Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, ανήμερα των Χριστουγέννων.

ΓΙΑΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ 24 Δεκ 2020 | 18:39
ΨΥΓΑΓΩΓΙΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 24 Δεκ 2020 | 09:50

Οι online εκδηλώσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά τα φετινά Χριστούγεννα

Πολιτιστικοί φορείς και καλλιτέχνες θα βρίσκονται κοντά στο κοινό κατά τη διάρκεια και αυτών των γιορτών παρουσιάζοντας πλήθος διαδικτυακών παραστάσεων, προβολών, συναυλιών και εκδηλώσεων.