
Το πρωτοχρονιάτικο δείπνο δεν μπορεί να κλείσει χωρίς την καθιερωμένη βασιλόπιτα, το γλυκό που όλοι περιμένουμε να μας φέρει το τυχερό φλουρί.
Όλοι λατρεύουμε τα γλυκά των γιορτών, όπως είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακαράνα, αλλά και η βασιλόπιτα και φυσικά οι περισσότεροι επιλέγουν να τα φτιάξουν μόνοι τους, παραδοσιακά, παρά να τα αγοράσουν από το ζαχαροπλαστείο.
Δύο food bloggers μάς δίουν τις δικές τους μοναδικές προτάσεις για διαφορετικές βασιλόπιτες, που αν τις δοκιμάσετε σίγουρα θα ξετρελαθείτε!
Η paxxi.gr μας προτείνει την απίθανη βασιλόπιτα αμυγδάλου με αποξηραμένα φρούτα και η nicolscooking.gr τη δική της συνταγή για τέλεια βασιλόπιτα με αρώματα Ανατολής.
Βασιλόπιτα αμυγδάλου με αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ καστανή ζάχαρη
50 γρ ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ πούδρα αμυγδάλου πολύ λεπτοκομμένο, σαν αλεύρι, αμύγδαλο
10 γρ μπέικιν πάουντερ
200 γρ σταφίδες
200 γρ φρουι γλασέ
50 ml κονιάκ ή ζεστό νερό
Εκτέλεση
Βρέχω το φρουι γλασέ με το κονιάκ και το αφήνω για 3 ώρες να το απορροφήσει (ή όλη νύχτα). Αν δεν έχω χρόνο αφήνω σε ζεστό νερό 15 – 20 λεπτά και στραγγίζω.
Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει.
Προσθέτω τις ζάχαρες συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνω τα αυγά ένα- ένα.
Συνεχίζω με τη βανίλια.
Αφού αναμίξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και την πούδρα αμυγδάλου, τα προσθέτω σταδιακά στο μείγμα.
Τέλος ρίχνω τις σταφίδες και το φρουι γλασέ και ανακατεύω με τη μαρίζ.
Βάζω το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, τοποθετώ το φλουρί και ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C για 50 – 60 λεπτά.
Τη βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά και αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
Αφήνω να κρυώσει τελείως για να πασπαλίσω από πάνω με άχνη.
Βασιλόπιτα με αρώματα Ανατολής
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
140 γρ. πλήρες γάλα
75 γρ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα στο μούλτι σαν σκόνη
5 τεμ. αυγά
415 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα
1 φλ.καφέ ελληνικού ρούμι ή κονιάκ
1/2 κουτ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κουτ.γλ. κακουλέ σε σκόνη
5 γραμ. μαστίχα Χίου σκόνη ή 3 σταγόνες μαστιχέλαιο
1 τεμ. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουτ.γλ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο λευκής σοκολάτας:
300 γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Για τη διακόσμηση:
κλαδάκια δενδρολίβανου
σπόρια από ρόδι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι για να πάρουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών χτυπώντας παράλληλα με το μίξερ.
Ακολούθως ρίχνουμε το γάλα , το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμύγδαλο , το αλεύρι κοσκινισμένο , το μπέικιν πάουντερ , τη μαγειρική σόδα, το μαχλέπι, τον κακουλέ και τη μαστίχα και χτυπάμε πολύ καλά.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά για να μην ξεφουσκώσει με μια μαρίζ από πάνω προς τα κάτω μέχρι να ενοποιηθούν τα δυο μείγματα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 36 εκ. και το βάζουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά και στη συνέχεια αλευρώνουμε το ταψί καλά στον πάτο και τα τοιχώματα τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού και χτυπάμε το ταψί στον πάγκο δυο με τρεις φορές για να αποφύγουμε τον αέρα και τώρα βάζουμε ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 60 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η βασιλόπιτα.
Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια σχάρα. Για να ρίξουμε το γλάσο λευκής σοκολάτας πρέπει να κρυώσει πολύ καλά και αφού σταθεροποιηθεί το γλάσο στολίζουμε με κλαδάκια από δενδρολίβανο και σπόρους από ρόδι.
Για το γλάσο:
Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα βαθύ μπολ κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί πολύ καλά και λίγο πριν φτάσει στο σημείο βρασμού την αποσύρουμε και την ρίχνουμε μέσα στη σοκολάτα.
Αφήνουμε 3 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Όταν το γλάσο έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το ρίχνουμε επάνω από την βασιλόπιτα που είναι στη σχάρα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει τελείως για να την μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr