Αλλαγή του χρόνου δίχως βασιλόπιτα δεν γίνεται… Δείτε την καλύτερη και ίσως την πιο εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ.
Ζουμερή, αφράτη, φουσκωτή και νόστιμη βασιλόπιτα, με τη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
Για την βασιλόπιτα
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
250 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γ. κανέλα
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
50 γρ. λικέρ αμαρέτο (ή κονιάκ)
220 γρ. γάλα
100 γρ. τρούφα σοκολάτας.
Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ. λευκή κουβερτούρα
10 γρ. ηλιέλαιο.
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η βασιλόπιτα κέικ δεν είναι η παραδοσιακή βασιλόπιτα αλλά είναι εύκολη, αφράτη και πεντανόστιμη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι ή φόρμα 28 εκατ. και στρώνουμε στη βάση του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για εύκολο ξεφορμάρισμα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις, πάνω και κάτω, και τη τοποθετούμε στην κάτω σχάρα. Εναλλακτικά ψήνουμε στους 160ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1′.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Όταν έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη, αυξάνουμε τη ταχύτητα σε δυνατή και χτυπάμε να αφρατέψουν για 3-4 λεπτά.
Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, και το λικέρ.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέτουμε εναλλάξ στη το γάλα με το αλεύρι. Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
Δεν χτυπάμε πολύ από την ώρα που θα μπει το αλεύρι, για να γίνει αφράτη.
Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και μπήγουμε το φλουρί.
Πώς να φτιάξω το γλάσο
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα.
Την βάζουμε σε ένα μπολ για μπεν μαρί.
Σε κατσαρόλα μικρή που εφαρμόζει το μπολ βάζουμε λίγο νερό για να κάνουμε μπέν μαρί.
Σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
Τέλος, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο στο μπολ ανακατεύοντας.
Μόλις έχουμε ένα ομογενές μίγμα, περιχύνουμε τη βασιλόπιτα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της βασιλόπιτας. Αν δεν ψηθεί το κέντρο της βασιλόπιτας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο!
Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 30′ το λιγότερο και αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, και γαρνίρουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.
Μυστικά
Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία. Αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο.