Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος

Ο «εθνικός» χορογράφος κάνει come back στη Στέγη με το Stll Life. Πως ο 17χρονος που έψαχνε με ένα μαύρο μπλοκ το σπίτι του Τσαρούχη έφτασε στο θαύμα των Αγώνων. Η απογείωση και η κάθαρση.

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος

«Λυπούμαστε πολύ αλλά ο κύριος Παπαϊωάννου δεν θα δώσει συνεντεύξεις. ΄Ισως μόνο μια, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αποφασισμένος να μη μιλήσει σε δημοσιογράφους». Περίεργο; ΄Όχι. Πρωτότυπο; Ούτε κατά διάνοια. Απλά και μόνο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παραμένει πιστός στη συνήθειά του να μην ανοίγει να χαρτιά του πριν από την παρουσίαση κάθε νέας του δουλειάς, κάτι που ακολούθησε κατά γράμμα και στην περίπτωση του Still Life. Της πολυαναμενόμενης παράστασης με την οποία ο 50χρονος Παπαϊωάννου κάνει ταυτόχρονα ένα come back κι ένα ντεμπούτο: για την επιστροφή του στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου ο ΄Ελληνας χορευτής και χορογράφος επέλεξε να πατήσει για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών δέκα χρόνια μετά την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την Παρασκευή 23 Μαΐου και για λίγες παραστάσεις εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους ο ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του Still Life αναμετρώμενοι με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά τους να ενωθούν με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τους περιέχει.

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος
Άπό το έργο Still Life. (Φωτογραφία Μίλτος Αθανασίου)
Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 2
Από το Still Life. (Φωτογραφία Νίκος Δραγώνας)

Από το Γιάννη Τσαρούχη στην Ομάδα Εδάφους και το μεγάλο «λαΐκό σουξέ», τη Μήδεια

«Κάθε μέρα βρίσκομαι αντιμέτωπος μ’ έναν λευκό καμβά». Ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στη γνωριμία του ευρέως κοινού με το σύγχρονο χορό και «τέντωσε» το βλέμμα μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναστοχαστούμε πάνω στις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος δεν σπούδασε αρχικά χορευτής αλλά ζωγράφος _ εξ’ ου και η αλληγορία του καμβά. Κρατώντας ένα μπλοκ στο χέρι ο 17χρονος Παπαϊωάννου περιπλανήθηκε στο Μαρούσι για να βρει το σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη. Ο ΄Ελληνας ζωγράφος ήταν ο πρώτος που διέγνωσε ότι μπροστά του βρισκόταν μια βαθιά καλλιτεχνική προσωπικότητα. «Με τρομάζει τόση ευκολία τόσο νωρίς. Εύχομαι επειδή έχει ταλέντο να συναντήσει στο μέλλον την απαραίτητη δυσκολία», είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης για τον Παπαϊωάννου. Ο νέος που μπήκε πρώτος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στα εργαστήρια του Δημήτρη Μυταρά και της Ρένας Παπασπύρου δεν άργησε να στρίψει το τιμόνι, αρχικά μεταπηδώντας από τη ζωγραφική στο σκίτσο. Σκίτσα του Δημήτρη Παπαϊωάννου έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Βαβέλ», «Παραπέντε», «Ιστός» και «Πρόσωπα». Στη συνέχεια στο χορό. Μετά από 3 χρόνια σπουδές στην Αμερική στο στούντιο του ΄Ερικ Χόκινς, επιστρέφει στην Ελλάδα για να ιδρύσει την περίφημη Ομάδα Εδάφους μαζί με την Αγγελική Στελάτου. Από την πρώτη, κιόλας, παράσταση, «Το βουνό – Αδιάβροχο» (1987) του νέου σχήματος, αυτός ο καινούργιος τρόπος «ανάγνωσης» του ανθρώπινου σώματος κατακτά αρχικά το πιο σοφιστικέ κοινό, αλλά δεν είναι άλλη από την παράσταση της «Μήδειας» (1993) που κερδίζει το Κρατικό Βραβείο Χορογραφίας και τον κατατάσσει στην κλίμακα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη. «Το μεγαλύτερό μου λαϊκό σουξέ είναι η “Μήδεια”», έχει πει ο ίδιος. Ακολουθεί η, λιγότερο πετυχημένη κατά πολλούς, συνεργασία του Παπαϊωάννου με τον Μάνο Χατζιδάκι που του πρότεινε να «συναντηθούν» στην παράσταση «Ενός λεπτού σιγή» (1995). «Έφυγα πετώντας από το σπίτι του όταν μου πρότεινε τη συνεργασία…» θυμάται ο Παπαϊωάννου.

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 3
Από την παράσταση της «Μήδειας» (1993), έργο που τον κατέταξε στην κλίμακα του ιδιοφυούς καλλιτέχνη

Το θαύμα του 2004: «Υπέροχος χορευτής ο Παπαϊωάννου», γράφει η Γιάννα Αγγελοπουλου στην αυτοβιογραφία της

Δεν ήταν, όμως, άλλη από τη, διάρκειας 211 λεπτών, Τελετή ΄Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 13 Αυγούστου του 2004 σε σύλληψη και σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου που συνετέλεσε στην ανακήρυξή του ως «εθνικού» χορογράφου. Κερδίζοντας βραβείο Emmy, διθυραμβικές κριτικές από τους Times και την ευγνωμοσύνη ενός ολόκληρου έθνους για την πιο πετυχημένη στιγμή των Αγώνων, ο Παπαϊωάννου εκτοξεύτηκε στη σφαίρα του μύθου έχοντας κλείσει μόλις τα 40 του χρόνια. «Υπέροχος χορευτής ο ίδιος», διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία της Γιάννας Αγγελοπούλου – προέδρου του Αθήνα 2004, «ο Δημήτρης με δίδαξε πώς να προχωρήσω, ώστε τα πόδια μου ουσιαστικά να κινούνται ανεξάρτητα από το κεφάλι μου. Τα αποτέλεσμα θα ήταν, έλεγε, να φαίνομαι ότι "ανεβαίνω σαν σύννεφο"»...

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 4
Ως «ψυχή» των Τελετών ΄Εναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κέρδισε τον τίτλο του «εθνικού χορογράφου»
Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 5
Με τον Κώστα Σημίτη (Πρωθυπουργό μέχρι το Μάρτιο του 2004), τη σύζυγό του, Δάφνη Σημίτη και τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, ΄Αγγελο Δεληβορριά

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 6
Με την πρόεδρο του Αθληνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, με λαμπερά χαμόγελα επιτυχίας

Οι φωνές της αμφισβήτησης και η παράσταση κάθαρσης

Πολλοί, πάντως, ισχυρίζονται ότι «σε σύννεφο» ανέβηκε ο ίδιος ο Παπαϊωάννου μετά την τεράστια επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποκτώντας μια έπαρση που καταπιεζόταν στις δημόσιες δηλώσεις του, με αποτέλεσμα τα έργα «2» (2006) και «Μέσα» (2011) που ακολούθησαν να είναι κατώτερα των προσδοκιών και η καριέρα του αντί να απογειωθεί σε διεθνές επίπεδο, να παραμείνει σε «εθνικό». Κατά κοινή ομολογία, ωστόσο, η «Πρώτη ΄Υλη» που σήμανε και την επιστροφή του Παπαϊωάννου στη σκηνή μετά από δέκα χρόνια ξαναθύμισε τα βασικά, υλικά με τα οποία ο Παπαϊωάννου έφτιαξε μια παράσταση με «καθαρή» κίνηση, τρυφερότητα, βία, ένταση και χιούμορ. Μ’ άλλα λόγια μια παράσταση κάθαρσης που ανέβηκε το 2012 στο γκαράζ του Φεστιβάλ Αθηνών. Σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, το επόμενο βήμα του Δημητρη Παπαϊωάννου,, που δεν είναι άλλο από την παράσταση Stll Life στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επίσης έχει σκηνοθετήσει όπερες, ενώ έχει ανεβάσει και μουσικές παραστάσεις, όπως Νεφέλη (1995) και Δέντρο (1998) με τη Χάρι Αλεξίου, Ηφαίστειο (1998) και Παραμύθι (2000) με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 7
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου μιλά στους δημοσιογράφους μαζί με τους συντελεστές του «Μέσα» σε συνέντευξη τύπου τον Μάρτιο του 2011

Ο καλλιτέχνης που είναι ομοφυλόφιλος και ... δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του

«… «Οση επιτυχία και αγάπη και αν έχεις πάρει, όταν ξυπνάς το πρωί και όταν πέφτεις για ύπνο το βράδυ είσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Τα υπόλοιπα, η επιτυχία, η ανταπόκριση, τα χρήματα, η αναγνωρισιμότητα, δεν τελειώνουν ποτέ…», έχει πει ο καλλιτέχνης που επί 27 δεν έχει σταματήσει να εκπλήσσει. ΄Όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή δηλώνοντας ανοιχτά ότι είναι γκέι ήδη από την εποχή της εφηβείας του και κάνοντας διαφορά με το σύστημα των ομοφυλόφιλων ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που στη συντριπτική πλειοψηφία τους κρύβουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

«Είμαι ένας ημιμαθής πολίτης, όπως όλοι», έχει πει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. ΄Αραγε το εννοεί; Οι απαντήσεις ας αναζητηθούν μέσα από τη δουλειά του. Στην περίπτωσή του το σώμα είναι η μεγαλύτερη αλήθεια.

Info:

Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις του Still Life κατά την εκλογική περίοδο 2014 (Κυριακή 25 Μαΐου). Πληροφορίες www.sgt.gr

Δ. Παπαϊωάννου: Ιδού, η αλήθεια του σώματος - εικόνα 8


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 09:57
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιαν 2022 | 06:36

Συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού από τον Ακη Πετρετζίκη

Ο Ακης Πετρετζίκης προτείνει μία τέλεια και πολύ απλή συνταγή για υγρό κέικ με πραλίνα φουντουκιού που θα σας ξετρελάνει.

08 Ιαν 2022 | 08:27

Soft Loft σαν γκαλερί στην οδό Πειραιώς

Μια κατοικία με χαρακτηριστικά loft στην οδό Πειραιώς διαμορφώνεται σαν γκαλερί, με έμφαση στους ελεύθερους, πολυλειτουργικούς χώρους, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέμα όποτε χρειάζεται

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ 05 Ιαν 2022 | 14:27

Tα fitness trends του 2022

Τι μέλλει γενέσθαι με την online προπόνηση στο σπίτι, τα γυμναστήρια και τα αυτοσχέδια προγράμματα γυμναστικής.

05 Ιαν 2022 | 14:26

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σε ένα infographic

Κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τους ναούς της παγκόσμιας γαστρονομίας.

05 Ιαν 2022 | 09:10

Ζώδια και κάρμα: Η καρμική σου πορεία ανάλογα με τη γέννησή σου

Τα ζώδια δείχνουν το πεπρωμένο; Δες πού είναι το κάρμα σου ανάλογα με την ημερομηνία γέννησης σου και μάθε τι λέει το κάρμα σου για σένα!

01 Ιαν 2022 | 10:15

Σπίτι στου Ψυρρή: Loft με θέα στο κέντρο της πόλης

Ένα πραγματικά καινούριο concept για να ζει κανείς, με σαφείς επιρροές από τη Βραζιλία.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 31 Δεκ 2021 | 10:01

Nέα Σελήνη στον Αιγόκερω στις 2 Ιανουαρίου 2022: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του δεύτερου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια αυτά, από την 10-14 η μοίρα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 31 Δεκ 2021 | 08:25

Συνταγή για απίθανη βασιλόπιτα χιονονιφάδα του Ακη Πετρετζίκη - Μόνο με χέρια, χωρίς μίξερ

Μία πανεύκολη συνταγή για βασιλόπιτα από τον Ακη Πετρετζίκη! Πολύ απλή, δεν χρειάζεται καν μίξερ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Δεκ 2021 | 21:30

Η απόλυτη βασιλόπιτα-κέικ αμυγδάλου - Αφράτη και ανάλαφρη, πανεύκολη, χωρίς μίξερ

Μια αφράτη βασιλόπιτα, ανάλαφρη αλλά και πλούσια, βουτυρένια, φινετσάτη και με μια πρωτότυπη επικάλυψη.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 30 Δεκ 2021 | 12:52

Πετρετζίκης: Αυτές οι δύο συνταγές για βασιλόπιτα θα σας ξετρελάνουν - Μοναδικές, εύκολες, για όλα τα γούστα

Δύο μοναδικές συνταγές για βασιλόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη, που πρέπει να δοκιμάσετε!