Δάκρυ του Πεύκου: «Από το στερεότυπο του χθες στο πρότυπο του αύριο»

Tο Δάκρυ του Πεύκου είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ελληνικά κρασιά, δείχνοντας ότι η ρετσίνα δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δάκρυ του Πεύκου: «Από το στερεότυπο του χθες στο πρότυπο του αύριο»

Σε μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 στο εστιατόριο Varoulko Seaside, η οικογένεια Κεχρή, μαζί με περισσότερους από 100 εκλεκτούς προσκεκλημένους από τον χώρο του κρασιού, της εστίασης, του τουρισμού και των media, γιόρτασε τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δημιουργία της ρετσίνας Δάκρυ του Πεύκου, ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι «Από το στερεότυπο του χθες στο πρότυπο του αύριο», και έναν ακόμα σταθμό σε μια δημιουργική πορεία που συνεχίζεται.

Πριν από 30 χρόνια, η ρετσίνα ήταν ο πιο διαδεδομένος τύπος ελληνικού κρασιού, σπάνια όμως κάποιος µπορούσε να την απολαύσει στην ποιοτική της έκφραση. Εκείνη την εποχή, ο Στέλιος Κεχρής οραματίστηκε την αναβάθμιση της εικόνας αυτού του παραδοσιακού κρασιού της Ελλάδας.

Εμπλουτίζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία, η αρχή για την υλοποίηση του οράματος έγινε με το Κεχριμπάρι, τη ρετσίνα που καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως ένα σύγχρονο ποιοτικό κρασί.

Δάκρυ του Πεύκου: «Από το στερεότυπο του χθες στο πρότυπο του αύριο»
Οι οικογένειες Λαζάρου , Κεχρή

Η συνέχεια ήρθε πριν από 10 χρόνια, με τη δημιουργία ενός κρασιού που είχε ως στόχο να ερευνήσει τα όρια της ρετσίνας και να αποδείξει ότι αυτό το μοναδικό προϊόν της ελληνικής οινικής παράδοσης μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα καλύτερα δείγματα του παγκόσμιου αμπελώνα.

10 χρόνια μετά, το Δάκρυ του Πεύκου είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ελληνικά κρασιά, δείχνοντας ότι η ρετσίνα δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης έριξε φως στις σύνθετες πτυχές και τις προκλήσεις που κρύβει η παραγωγή µιας ρετσίνας υψηλής ποιότητας μέσα από μια οριζόντια δοκιμή κρασιών που συνδύαζαν με διαφορετικό τρόπο τις ποικιλίες, το ρετσίνι και το βαρέλι. Στη συνέχεια, συντόνισε μια σπάνια κάθετη γευστική δοκιμή µε όλες τις σοδειές Δάκρυ του Πεύκου, από το 2015 μέχρι και το 2005 και μια διαδραστική παρουσίαση - συζήτηση με τον Στέλιο και την Ελένη Κεχρή.

Στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης, ο πολυβραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου ανέδειξε τον ρόλο της ρετσίνας ως ιδανικού συντρόφου δημιουργιών που βρίσκονται στην πρωτοπορία της ελληνικής γαστρονομίας, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο μενού 5 πιάτων.

Σε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, η πρέσβειρα τους ελληνικού κρασιού, Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα, ταξίδεψε τους καλεσμένους πίσω στον χρόνο παρουσιάζοντας τις δικές της αναμνήσεις για την ρετσίνα και τους αγώνες της για την κατοχύρωση του ονόματος αυτού του μοναδικού παραδοσιακού ελληνικού κρασιού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2021 | 15:52

Λευτέρης Λαζάρου: Μεταφράσαμε τις συνταγές και τις στείλαμε στο Μπάκιγχαμ - Η απάντηση στους επικριτές του

Ο Λευτέρης Λαζάρου, οι συνταγές που του ζήτησε το Μπάκιγχαμ και η απάντηση στους επικριτές του που ήθελαν... μπακαλιάρο σκορδαλιά.

17 Ιουν 2021 | 13:49

Μονόδρομος για το μέλλον η πράσινη ανάπτυξη

Η Τράπεζα Πειραιώς στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

17 Ιουν 2021 | 13:07

Η ΔΕΛΤΑ πρωταγωνιστεί και πάλι για ένα καλύτερο αύριο

Η ΔΕΛΤΑ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, στηρίζοντας το μέλλον του κόσμου, τα παιδιά, και προσφέροντας ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

14 Ιουν 2021 | 15:21

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 50 χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, προστατεύει τη φύση και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

14 Ιουν 2021 | 14:13

Πού θα βρεις τη νοστιμότερη πίτσα της Αθήνας

Το μόνο food guide που θα χρειαστείς για τις ημέρες του EURO. Αλλά όχι μόνο γι' αυτές.

10 Ιουν 2021 | 05:09

Οι καλύτεροι νέοι φούρνοι στην Αθήνα

Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα ανέβηκαν, επιτέλους, επίπεδο στην πόλη. Κυρίως, χάρη σε τρία spots.

08 Ιουν 2021 | 17:42

Οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και η ακτογραμμή της Ηπείρου γίνονται ακόμα πιο κρυστάλλινες

Η ΒΙΚΟΣ στηρίζει το έργο της Acheron Actions για τον καθαρισμό των θαλασσών και των ακτών της Ηπείρου, με μια σειρά δράσεων και εκπαίδευσης του κοινού στο θέμα της ορθής χρήσης του πλαστικού

08 Ιουν 2021 | 16:56

Ποια είναι τα εστιατόρια και τα βρώμικα της Αθήνας που προτιμούν οι πιο γνωστοί σεφ

10 κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής εστιατορικής σκηνής αποκαλύπτουν τα μέρη και τα φαγητά που τιμούν κάθε φορά που παίζουν εκτός έδρας.

08 Ιουν 2021 | 12:06

Ιχθυοκαλλιέργεια: Η πλέον βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών

Με σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

07 Ιουν 2021 | 16:36

Πώς θα κάψεις λίπος περπατώντας

Περπάτημα για απώλεια βάρους; Μία επιστημονική προσέγγιση στον πιο απλό τρόπο προπόνησης.

07 Ιουν 2021 | 16:02

Πού θα βρεις φανταστικό παγωτό στην Αθήνα- Τα 6 καλύτερα spots

6 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς το συντομότερο δυνατόν όσο μεγαλώνουν οι ζέστες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΘΟΔΩΡΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ 05 Ιουν 2021 | 11:13

Αιγαίο στον κύβο: Όλη η παράδοση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σε σπίτι στον Ορνό Μυκόνου [Εικόνες]

Πέτρινοι και άσπροι ασβεστωμένοι όγκοι εναλλάσσονται μεταξύ τους και διεισδύουν ο ένας στον άλλον - Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας κατοικίας στον Ορνό της Μυκόνου

05 Ιουν 2021 | 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση

Εάν δεν σώσουμε τη φύση τώρα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.