Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία

Ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ή μη υποβοηθούμενη ευθανασία: Δέκα περιπτώσεις που πάλεψαν για το δικαίωμα στο. θάνατο. Κέρδισαν. Και πέρασαν στην ιστορία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία

Είναι ένα ζήτημα που προκαλεί συζητήσεις, διαμάχες και έντονες αντιγνωμίες. Θα πρέπει οι άνθρωποι να έχουν την επιλογή πως και πότε θα πεθάνουν; Το ζήτημα της ευθανασίας που ήρθε στην επικαιρότητα με τη συγκλονιστική περίπτωση του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του θέλοντας να πεθάνει «με αξιοπρέπεια» έχει κατά καιρούς απασχολήσει νόμο και κοινή γνώμη. Σήμερα μόνο 4 χώρες επιτρέπουν την ευθανασία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Ελβετία. Κατά το παρελθόν υπήρξαν επίσης άνθρωποι που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο κόντρα στα νομικά καθεστώτα. Κάποιοι το κέρδισαν, κάποιοι όχι προχωρώντας ωστόσο οι ίδιοι στο τέλος. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν ποιητές, ακτιβιστές, ποδοσφαιριστές, αλλά και απλοί άνθρωποι που έγιναν διάσημοι μέσα από τη μάχη τους για αυτό το δικαίωμα. Θα πρέπει τελικά οι πολιτικοί να επανεξετάσουν την νομολογία αναφορικά με την ευθανασία ή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ή την μη υποβοηθούμενη ευθανασία; Οι περιπτώσεις που ακολουθούν συνηγορούν υπέρ του «ναι».

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία

Terri Schiavo

Ίσως είναι η πιο διάσημη περίπτωση ευθανασίας στις ΗΠΑ. Η Schiavo έπαθε καρδιακή προσβολή το 1990, η οποία την άφησε «φυτό», με σχεδόν ανύπαρκτη εγκεφαλική λειτουργία. Παρέμενε στη ζωή μέσω ενός τροφοδοτικού σωλήνα για πάνω από μία δεκαετία, προτού ο σύζυγός της ξεκινήσει εκστρατεία που θα της επέτρεπε να πεθάνει. Ήταν μία υπόθεση που πήρε μεγάλη έκταση συγκεντρώνοντας τόσο υπερμάχους, όσο και επικριτές. Κάποιοι ένιωθαν ότι το να την κρατούν στη ζωή χωρίς ελπίδα να ξυπνήσει, απλώς παρέτεινε την ταλαιπωρία της, ενώ άλλη ένιωθαν ότι το να την «σκοτώσουν» ήταν ανήθικο. Στις 18 Μαρτίου 2005 αποσυνδέθηκε επισήμως και νομίμως από τον τροφοδοτικό σωλήνα.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 2

Vinayak Damodar Savarkar

Ινδός ακτιβιστής, πολιτικός ποιητής, συγγραφέας και σεναριογράφος. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τέλος στο σύστημα της κάστας του ινδικού πολιτισμού και σε ένα βαθμό κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι. Την 1η Φεβρουαρίου 1966 και με βεβαρυμένη υγεία ξεκίνησε να αρνείται φαγητό, νερό και τη χορήγηση φαρμάκων που θα τον κρατούσαν στη ζωή. Έμεινε νηστικός μέχρι το θάνατό του στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 3

Γεώργιος ο Ε'

Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1910 μέχρι το θάνατό του το 1936. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έπεσε από άλογο, ένα ατύχημα το οποίο επιδείνωσε τα ήδη υφιστάμενα αναπνευστικά του προβλήματα, λόγω του καπνίσματος. Τόσο τα τραύματά του όσο και άλλες ασθένειές του τον οδήγησαν σε μία μακρά αποχή μέχρι το θάνατό του. Στις 20 Ιουνίου 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση, που ο γιατρός του τού χορήγησε τη μοιραία ένεση κοκαΐνης-μορφίνης που οδήγησε στο θάνατό του.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 4

Hugo Claus

Επιφανής Βέλγος συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και σκηνοθέτης. Ο θάνατός του με ευθανασία θεωρήθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος πριν από λίγα χρόνια, αν και η διαδικασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Ο Claus είχε χτυπηθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εκφύλισε πλήρως ένα σπουδαίο μυαλό. Ζήτησε να του κάνουν ευθανασία στις 19 Μαρτίου 2008.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 5

Annie M. G. Schmidt

Ολλανδή συγγραφέας παιδικής ποίησης, λογοτεχνίας και θεάτρου. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς όλων των εποχών στην Ολλανδία και της είχε αποδοθεί ο τίτλος «βασίλισσα της ολλανδικής παιδικής λογοτεχνίας». Μία ημέρα μετά τα 84α γενέθλιά της έδωσε τέλος στη ζωή της με υποβοηθούμενη ευθανασία με χάπια που σταμάτησαν την καρδιά της.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 6

Edward Brongersma

Ολλανδός ακτιβιστής, ευρύτερα γνωστός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδόφιλων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε για την νόμιμη ηλικία στα 16 για τη σύναψη σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων, όπως ίσχυε για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντιμετώπισε προβλήματα καρδιάς που τον οδήγησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του με ευθανασία το 1998. Στο σπίτι του είχε βρεθεί συλλογή αρχείων παιδικής πορνογραφίας.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 7

Herbert Fux

Αυστριακός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 140 ταινίες στην καριέρα του. Συνήθως έπαιζε σε χαμηλού κόστους ταινίες, β' διαλογής ενώ είχε κάνει ένα πέρασμα και από αισθησιακές ταινίες. Πέθανε στα 79 του με τη βοήθεια ενός ελβετικού οργανισμού υπέρ της ευθανασίας.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 8

Karen Ann Quinlan

Σε ηλικία 22 ετών και ενώ επέστρεφε σπίτι της από πάρτι, κατέρρευσε και σταμάτησε να αναπνέει. Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε συνδυασμό με κοκτέιλ φαρμάκων. Δεν ανέπνεε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που προκάλεσε ζημιά στον εγκέφαλό της και την κατέστησε «φυτό». Την κρατούσαν στη ζωή στο νοσοκομείο με μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, μέχρι οι γονείς της να ζητήσουν να της δοθεί το δικαίωμα της ευθανασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα και η κοπέλα αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 9

Friedhelm Konietzka

Γερμανός ποδοσφαιριστής ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Timo» λόγω της ομοιότητάς του με τον Σοβιετικό στρατηγό Σεμιόν Τιμοσένκο. Μετά το τέλος της καριέρας του εργάστηκε ως προπονητής στα τέλη της δεκαετίας του 70. Στα 73 του επέλεξε την ευθανασία με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού Exit.

Οι δέκα διάσημοι που επέλεξαν την ευθανασία - εικόνα 10

Piergiorgio Welby

Ιταλός ποιητής, ζωγράφος και ακτιβιστής. Διαγνώστηκε με μυική δυσπλασία σε ηλικία 17 ετών, η οποία εξελίχθηκε με ραγδαίο ρυθμό μέχρι που το 1997 δεν μπορούσε να αναπνεύσει μόνος του. Τότε ήταν που πρωτοστάτησε για το δικαίωμα της ευθανασίας στην Ιταλία, συναντώντας την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας. Στις 20 Δεκεμβρίου 2006 τού δόθηκε το δικαίωμα να πεθάνει, ωστόσο λόγω της στάσης της Εκκλησίας απέναντι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αρνήθηκε τη θρησκευτική ταφή.

Πηγή: Ranker

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Σεπ 2020 | 15:47
18 Σεπ 2020 | 15:37

Οι καλύτερες ταινίες του Netflix που δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά

Διαρκούν λιγότερο από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χαρίζουν όμως πολύ έντονες συγκινήσεις.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Μαθήματα ζωής από τον εμβληματικό Αμερικανό προπονητή Φιλ Τζάκσον

Ο εμβληματικός Αμερικανός προπονητής κλείνει σήμερα τα 75 του χρόνια και αυτά είναι τα μαθήματα της ζωής του.

18 Σεπ 2020 | 15:31

Τα καλύτερα video games μέχρι το τέλος του 2020

Έρχονται προσεχώς και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να αποχαιρετήσεις το πολύπαθο έτος που διανύουμε.

16 Σεπ 2020 | 09:56

"76 Ημέρες": Το ντοκιμαντέρ για το επίκεντρο της πανδημίας

Η πόλη Ουχάν πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

15 Σεπ 2020 | 14:56

Το Deree – The American College of Greece δίνει ευκαιρίες για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσω υποτροφιών

Ασφαλείς σπουδές σε νέους που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός διεθνούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος προσφέρει το Deree – Τhe American College of Greece μέσω των υποτροφιών του και του προγράμματος οικονομικής στήριξης.

14 Σεπ 2020 | 13:56

Kάθε αρχή και έξυπνη και στις σπουδές: Όλα όσα χρειάζεται ο φοιτητής στο νέο του ξεκίνημα βρίσκονται εδώ

Η MediaMarkt στο πλευρό του νέου φοιτητή, για να μην είναι το φοιτητικό σπίτι ένα μεγάλο, δύσκολο και ακριβό project.

11 Σεπ 2020 | 15:43

Μια εντυπωσιακή κατοικία στην Αίγινα ανεβάζει τον πήχη του design

Η εξοχική κατοικία Hedonistic Π βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Αίγινα.

11 Σεπ 2020 | 15:23

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος

Τι συνέβη εκείνο το φθινοπωρινό πρωινό του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

11 Σεπ 2020 | 15:11

O επιστημονικός λόγος για τον οποίο ο κόσμος ενοχλείται από τους κλόουν

Νέα έρευνα ρίχνει φως στην Coulrophobia, την τόσο διαδεδομένη διαταραχή.

09 Σεπ 2020 | 12:50

Τα πιο φωτογραφημένα τοπία του πλανήτη στο Instagram

Άγρια ομορφιά και συγκλονιστικές εικόνες ακόμα και στην εποχή της Covid-19.

09 Σεπ 2020 | 12:50

7 apps που πρέπει να σβήσεις από το κινητό

Στις ψηφιακές μέρες που ζούμε δεν μπορεί να εμπιστευτείς ούτε τον θεό.

08 Σεπ 2020 | 14:31

Πώς θα δώσεις φθινοπωρινή διάθεση στο χώρο σου;

Η Isabella Cawdor, συντάκτρια μόδας και διακοσμήτρια, μετέτρεψε αυτό το εξοχικό σπίτι του 19ου αιώνα σε ένα άνετο καταφύγιο στην καρδιά των Highlands, με την υπογραφή των Zara Home.