Δύο Ελληνες «κατακτούν» τις ΗΠΑ με ένα startup

Τους είπαν τρελούς που άφησαν τις σίγουρες δουλειές τους. Εφτιαξαν εφαρμογή για κινητά σε ένα δωμάτιο στην Καλαμάτα, ξεπέρασαν την τρελή γραφειοκρατία και πλέον κατακτούν τη διεθνή αγορά.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Δύο Ελληνες «κατακτούν» τις ΗΠΑ με ένα startup

Πριν από έναν περίπου χρόνο δύο φίλοι ξεκίνησαν το Locish - μια εφαρμογή μεταξύ Foursquare και Yelp που επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν να ζητούν από ντόπιους τις συστάσεις για μέρη για να φάνε, να πιουν και να διασκεδάσουν. Η εφαρμογή αυτή χρησιμοποιείται ήδη στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, αφού εξασφάλισαν χρηματοδότηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων από διεθνείς επενδυτές. Ωστόσο, το δύσκολο δεν ήταν να βρουν τα χρήματα, αλλά να αφήσουν τις δουλειές τους στον δημόσιο τομέα.

Η σύλληψη της ιδέας

Ο Αλέξης Χριστοδούλου και ο Γρηγόρης Ζωντανός, σκέφτηκαν να κάνουν ένα όνειρό τους πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2012. Αρχισαν να δουλεύουν την εφαρμογή Locish μέσα σε ένα δωμάτιο, στην Καλαμάτα όπου ζούσαν. Ηταν μια εφαρμογή για ταξιδιώτες, καθώς διαισθάνθηκαν ότι η τουριστική βιομηχανία μετακινούνταν προς στο διαδίκτυο και κυρίως στα κινητά.

Σήμερα, η εφαρμογή τους χρησιμοποιείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η“Locish” προσφέρει δουλειά σε άλλα 5 άτομα εκτός των δημιουργών του, και έχει δικά της γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο το ταξίδι τους μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολο. Από την σύλληψη της ιδέας μέχρι σήμερα συνάντησαν ασυνήθιστα εμπόδια.

Ο Αλέξης Χριστοδούλου ήταν δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο και όσο και αν ακούγεται περίεργο δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση να παραιτηθεί.

Δύο Ελληνες «κατακτούν» τις ΗΠΑ με ένα startup
Ο Αλέξης Χριστοδούλου, 37 ετών, και ο συνεργάτης του Γρηγόρης Ζωντανός, 34.

Τεράστια τα εμπόδια γραφειοκρατίας

Και οι δύο χαρακτηρίζουν αποθαρρυντική την τεράστια λίστα των εμποδίων που βρήκαν μπροστά τους λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν λόγω της κρίσης, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς» λέει στη WSJ ο Αλέξης Χριστοδούλου.

Η μητέρα του "φρίκαρε" όταν της είπε ότι πρόκειται να εγκαταλείψει την ασφαλή δουλειά του ως δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο. Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο για να παραιτηθεί οριστικά.

Όταν κατέθεσε για πρώτη φορά την παραίτησή του, οι προιστάμενοί του αρνήθηκαν να την δεχτούν, θεωρώντας τον τρελό και πιστεύοντας ότι τελικά θα έρθει στα συγκαλά του και θα αλλάξει γνώμη. Όταν αυτό απέτυχε, ο Αλέξης αποφάσισε να σταματήσει να πηγαίνει για δουλειά.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, αν ένας εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 21 συνεχόμενες ημέρες, απολύεται.

Ωστόσο, πέρασαν επτά μήνες χωρίς να πηγαίνει για δουλειά μέχρι να λάβει την πολυπόθητη γνωστοποίηση ότι η επιστολή παραίτησής του είχε γίνει δεκτή. Ηταν τότε που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να μειώσει τις θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις από των διεθνών πιστωτών, προσφέροντας όρους για ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας στην Ελλάδα.

Δεν τελείωσαν τα πράγματα τόσο απλά όμως αφού ο Αλέξης έλαβε νέα ειδοποίηση ότι είχαν πάρει πίσω την αποδοχή της παραίτησής του, ότι ο μισθός του θα ξεκινούσε εκ νέου, και αυτός θα έπρεπε να αντιμετωπίσει πειθαρχικά μέτρα και ενδεχόμενη απόλυση.

Όλα αυτά, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να τον υπολογίζει μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απολύονταν. Ετσι, έπρεπε να τον προσλάβει ξανά, έτσι ώστε να μπορεί να τον απολύσει, είπε ο ίδιος. Το Υπουργείο Παιδείας δεν σχολίασε το θέμα.

Εξοργισμένος ο κ. Χριστοδούλου άρχισε μια εκστρατεία στα ΜΜΕ για να αναδείξει την ιστορία του. Μόλις αυτό συνέβη, απολύθηκε (επιτέλους!).

«Πουλήσαμε στο ebay ρούχα, βιβλία, ποδήλατα για να επιβιώσουμε»

Ο Γρηγόρης Ζωντανός, συνεργάτης της επιχείρησής του, επίσης δυσκολεύτηκε. Αφού έφυγε από μια καλοπληρωμένη δουλειά σε τράπεζα και μετακόμισε στην Αθήνα για να ξεκινήσει τη νέα επιχείρηση, βρέθηκε άστεγος όταν ο αδελφός του, συγκλονισμένος από την παραφροσύνη του, δεν τον άφησε να μείνει μαζί του, λέγοντάς του: «Αν αυτή είναι η απόφασή σου, δεν θα σε διευκολύνω.»

«Αναγκάστηκα να κοιμάμαι στον καναπέ της φίλης του Αλεξ για μήνες» αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στη WSJ. «Ο αδελφός μου, που ζει επίσης στην Αθήνα, βρήκε την ιδέα μου τόσο τρελή που δεν ήθελε να με υποστηρίξει, μήπως και άλλαζα γνώμη», θυμάται.

«Δεν είχαμε καθόλου χρήματα σε εκείνο το σημείο. Πουλήσαμε βιβλία, gadgets, ρούχα, ποδήλατα στο eBay, για να τα βγάλουμε πέρα.»

Ωστόσο, απέδειξαν σε όλους ότι η απόφασή τους, αν και τολμηρή, ήταν απόλυτα σωστή. Μέσα σε 2 χρόνια, η Locish όχι μόνο επιβίωσε αλλά και άκμασε. Πλέον, η εφαρμογή app Locish έχει εξαπλωθεί από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Και έπεται συνέχεια.


Πηγή: Με πληροφορίες από Wsj

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ 11 Ιουλ 2020 | 13:51

Εγκώμια από τη FAZ για τον ένα χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: "Η αισιοδοξία της Ελλάδας"

Πως ο Μητσοτάκης άλλαξε το προφίλ της χώρας γράφει η μεγάλη γερμανική εφημερίδα

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ 11 Ιουλ 2020 | 09:04

Κορονοϊός: Οι δέκα κανόνες για ασφαλείς διακοπές - Στην παραλία, στο αυτοκίνητο, στο δωμάτιο

Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος των ειδικών του ιού για το φετινό καλοκαίρι

10 Ιουλ 2020 | 14:06

Κορονοϊός: 29 θετικά κρούσματα σε τουρίστες στον Προμαχώνα

Εντοπίστηκαν μετά από τεστ στα οποία υπεβλήθησαν σήμερα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 10 Ιουλ 2020 | 13:39

Handelsblatt: Ο κορονοϊός ταξιδεύει, οι παραθεριστές τον φέρνουν στην Ελλάδα

"Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε τον κορονοϊό υπό έλεγχο. Τώρα όμως οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στη χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ 10 Ιουλ 2020 | 12:36

Υπουργείο Τουρισμού: Tαξιδιωτικά voucher έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες θα τα παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ 10 Ιουλ 2020 | 12:34

Αδεια η Πάρος στα μέσα Ιουλίου - Απογοητευτικές εικόνες από παραλίες και καταστήματα

Τέτοια εποχή, προηγούμενες χρονιές, η Πάρος έσφυζε από ζωή, με χιλιάδες τουρίστες, αλλά και Έλληνες, να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

ΕΩΣ ΤΙΣ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 09:53

Εντυπωσιακό: Ανοίγει τις πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο [βίντεο]

Ένα έργο - σταθμός, που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον "χάρτη" του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 10 Ιουλ 2020 | 09:26

"Αντάρτικο" του δημάρχου Μυκόνου κατά της επένδυσης Αράβων της AGC ύψους 60 εκατ. ευρώ

Η AGC, μέσω του φορέα Blue Iris, σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα τουριστικό χωριό στην περιοχή Καραπέτης της Άνω Μεράς Μυκόνου.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ GWI ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΕΤΕ 09 Ιουλ 2020 | 19:24

Πώς επηρεάζει η πανδημία τη διάθεση και τη δυνατότητα για διακοπές - Το top 5 των τουριστικών αγορών της Ελλάδας

Σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες - όπως είναι αναμενόμενο - οι καταναλωτές ανέβαλαν, λόγω της πανδημίας, τη δαπάνη για διακοπές και ταξίδια

WORLD'S BEST AWARDS 09 Ιουλ 2020 | 17:10

Travel + Leisure: Καλύτερο νησί της Ευρώπης η Πάρος - 2η η Μήλος και ακόμα πέντε ελληνικά νησιά στην 20άδα

Η Ελλάδα αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των αναγνωστών του περιοδικού για μία ακόμη χρονιά

ΠΟΣΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ 09 Ιουλ 2020 | 11:40

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Eυκαιρία για να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο της χώρας.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 09 Ιουλ 2020 | 07:37

Κορονοϊός: Καθημερινή αγωνία στα σύνορα της χώρας - 126 εισαγόμενα κρούσματα από την 1η Ιουλίου [Βίντεο]

Σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα βάζει το άνοιγμα του τουρισμού - Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 08 Ιουλ 2020 | 16:15

Εναλλακτικές διακοπές λόγω κορονοϊού σε σκηνές που κρέμονται από δέντρα!

Η κάθε σκηνή μπορεί να φιλοξενήσει έως δύο άτομα.