Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα

Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, δύο Ισπανίδες στα 30 τους συμμετέχουν στην ανθρώπινη υπερπροσπάθεια για να καθαρίσει η παραλία της Σαλαμίνας.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα

Το πετρέλαιο διέρρευσε στη θάλασσα. Η οικολογική καταστροφή συνέβη. Η Σαλαμίνα πλήρωσε το κόστος της καθυστέρησης και του κακού συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. Οι ευθύνες μεγάλες, τα λάθη τεράστια.

Όμως, πίσω από κάθε καταστροφή κρύβεται η ελπίδα που γεννιέται μέσα από τις στάχτες, κάνοντάς μας να ανακτούμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σαλαμίνα ένιωσα μεγάλη θλίψη για το ναυάγιο που μαύρισε μία από τις παραλίες του νησιού. Τα Σελήνια, μια περιοχή που κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή, ξαφνικά νέκρωσε και γέμισε από ανθρώπους με μπλε και άσπρες φόρμες οι οποίοι μεταφέρουν μαύρες σακούλες με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.

Σάββατο πρωί πήγα μια βόλτα στη «μαύρη» παραλία της Σαλαμίνας (καμία σχέση με αυτή της Σαντορίνης), και αρχικά ένιωσα θλίψη και δυσφορία τόσο από το θέαμα όσο και από τις αναθυμιάσεις.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα

Αν και αρκετά βελτιωμένη η κατάσταση παραμένει άσχημη και απογοητευτική για εμάς που γνωρίζαμε πώς ήταν η συγκεκριμένη παραλία πριν την καταστροφή. Ωστόσο, βλέποντας μια ομάδα ανθρώπων να εργάζονται με απίστευτη οργάνωση, αφοσίωση και άψογο συντονισμό, άρχισα να ελπίζω ότι θα ξαναδώ την παραλία όπως ήταν στο παρελθόν.

Στο συγκεκριμένο σημείο, κάθε πρωί, η ομάδα των εθελοντών της Greenpeace και οι εργαζόμενοι της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο απορρύπανσης δημιουργούν μια ανθρώπινη αλυσίδα.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 2

Ολοι οι κρίκοι αυτής της αλυσίδας είναι πολύτιμοι: Από εκείνον που βουτάει στη θάλασσα με ένα φτιάρι και βγάζει το μαζούτ (μαζί με άμμο, πέτρες και ότι άλλο εχει ακουμπήσει), τον δεύτερο που κρατά τη σακούλα όπου τοποθετείται, τον τρίτο που βγάζει τη σακούλα στην ακτή με προσοχή για να μην μεταφέρει πίσσα στην καθαρή άμμο και ούτω καθεξής.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 3

Η επιχείρηση απορρύπανσης είναι μία δύσκολη και σε πολλές περιπτώσεις υψηλής έντασης εργασία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ρύπανση να μεταφερθεί σε καθαρά σημεία της παραλίας (πχ από τα ίχνη που αφήνουν οι βρώμικες γαλότσες, από τη λανθασμένη απόρριψη πετρελαιωμένων στολών κτλ).

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 4

Στη συνέχεια η σακούλα με τα τοξικά απόβλητα κλείνει ερμητικά και τοποθετείται σε μεγάλους λευκούς σάκους από μουσαμά, για να καταλήξει σε ειδική διαχείριση.

Μια ιεροτελεστία όπου ο καθένας έχει τον ακριβή ρόλο του και όλοι είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο τους που δεν είναι άλλος από το να καθαρίσουν μέχρι και τον τελευταίο κόκκο άμμου.

Κάθε μέρα από τη Σαλαμίνα μόνο βγαίνουν 150 τόνοι στερεών αποβλήτων (μαζούτ και ότι έχει κολλήσει από τον βυθό, πέτρες, άμμο κλπ) όπως με ενημέρωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας που εχει αναλάβει τον καθαρισμό.

Φανταστείτε, λοιπόν, πόσες φορές την ημέρα επαναλαμβάνεται αυτή η ιεροτελεστία σε μια προσπάθεια να «γιατρευτεί» η θάλασσα και να αποκτήσει ξανά ζωή.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 5

Το μεγαλείο του εθελοντισμού

Όσο για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το μεγαλείο του εθελοντισμού, η απάντηση βρισκόταν λίγα μέτρα δίπλα μου. Δυο Ισπανίδες είχαν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα και είχαν φτάσει στο νησί μου για να βοηθήσουν στον καθαρισμό του.

Η Mar Tella (δεξιά) και η Aurora Fdez (αριστερά) έφτασαν στην Ελλάδα από τη Βαλένθια. Αν και κατάγονται απο την ίδια πόλη, γνωρίστηκαν στη χώρα μας.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 6

«Είδα την καταστροφή στην τηλεόραση» μου είπε η 29χρονη Mar Tella, «και στεναχωρήθηκα πολύ. Ερχομαι εδώ και βοηθάω όσο περισσότερο μπορώ» πρόσθεσε. Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εθελοντικά για το περιβάλλον.

Με σπουδές πάνω στη Γεωγραφία και το Περιβάλλον είναι εκπαιδευμένη από τη Greenpeace και ξέρει καλά πώς να βοηθήσει. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη δύσκολη και απαιτητική φάση των εργασιών, δεν χρειάζονται απλοί εθελοντές αλλά ειδικά εκπαιδευμένοι, καθώς η επαφή με πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα ή ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, ενώ οι αναθυμιάσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 7

Η Aurora Fdez από την άλλη, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο και εξέφρασε την απορία της που οι συμπατριώτες της στην Ισπανία δεν γνωρίζουν καν για αυτή την καταστροφή.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η δουλειά είναι σκληρή και ότι χρειάζονται περισσότερα συνεργεία. «Εδώ γίνεται καλή δουλειά αλλά χρειάζονται περισσότερα άτομα για να ολοκληρωθεί το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται» τόνισε.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 8

Φυσικά δεν ήταν οι μόνες, αφού μια ολόκληρη ομάδα εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται καθημερινά στο νησί από διάφορες περιοχές της Αθήνας ή του Πειραιά, για να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εργασία τους στο δύσκολο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 9

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πει: «Το έργο που προσφέρεις για τους άλλους είναι το ενοίκιο που πληρώνεις για το δωμάτιό σου στη γη».

Αυτές οι κοπέλες - και μαζί τους όλοι όσοι προσφέρουν σε κάθε μορφή εθελοντισμού - δεν πληρώνουν μόνο για το δικό τους ενοίκιο στη γη, αλλά επιβαρρύνονται και με το δικό μας.

Είναι εκείνοι που δεν μένουν άπραγοι μπροστά στα άσχημα που συμβαίνουν γύρω τους. Δεν αρκούνται στο να παρακολουθούν την καταστροφή από την τηλεόραση, να θλίβονται, να γράφουν βαθυστόχαστα στάτους στο Facebook.
Σηκώνονται από τον καναπέ, ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα και πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι είναι η ελπίδα μας για το αύριο.
Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 10

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 11

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 12

Δύο εθελόντριες από τη Βαλένθια καθαρίζουν τη θάλασσα στη Σαλαμίνα - εικόνα 13

Φωτογραφίες - Βίντεο: Ελίνα Μαμμή, Χρήστος Βασιλείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 30 Νοε 2020 | 14:17

Ο Λευκός Οίκος "ντύθηκε" χριστουγεννιάτικα: Η Μελάνια Τραμπ στην τελευταία της παράσταση

Κομψή αλλά χωρίς στιλιστικές υπερβολές η Μελάνια Τραμπ διασχίζει για τελευταία φορά τα δωμάτια του Λευκού Οίκου που στόλισε με το προσωπικό της γούστο.

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ FASHION ICON 30 Νοε 2020 | 07:39

The Diana effect: Παγκόσμιο ντελίριο με τα ρούχα της πριγκίπισσας Νταϊάνα

"Χρυσορυχείο" η πριγκίπισσα Νταϊάνα για εταιρείες ενδυμάτων που αντιγράφουν τα iconic ντυσίματά της και τα διαθέτουν σε χαμηλές τιμές.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ 30 Νοε 2020 | 07:39

Μαρία Ολυμπία: Μια μέρα στο Παρίσι - Η εντυπωσιακή φωτογράφηση για τον Louis Vuitton

Με στιλ και ύφος Γαλλίδας, η Μαρία Ολυμπία ποζάρει για τον οίκο Louis Vuitton από το Παρίσι με αγάπη...

Ο ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ 29 Νοε 2020 | 09:10

Και οι βασίλισσες κάνουν λάθη: Η έθνικ φούστα της βασίλισσας Μαξίμα & το φάουλ στα αξεσουάρ

Μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους όποια ρούχα επιθυμούν, ωστόσο οι βασίλισσες δεν κάνουν πάντα τις καλύτερες επιλογές και η βασίλισσα Μαξίμα το απέδειξε.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΨΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:11

Κέιτ Μίντλετον: Η κραυγή αγωνίας, το παλιό φόρεμα και το blazer από τα Zara

Διπλή εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον με οικονομικά ρούχα - Η κραυγή αγωνίας για τα παιδιά και το άψογο στιλ.

ΟΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 28 Νοε 2020 | 09:09

Η διαφορετική πριγκίπισσα Νταϊάνα: Αψεγάδιαστη με μαγιό στο σκάφος του Valentino

Το γυμνασμένο κορμί της πριγκίπισσας Νταϊάνα με μπικίνι και οι διακοπές στο σκάφος του Valentino πριν πάρει διαζύγιο.

27 Νοε 2020 | 09:12

Γιολάντα Μπαλαούρα: Έμαθα από νωρίς ότι δεν πρέπει να κρατάω τίποτα για το μετά. Όλα να είναι στο εδώ και στο τώρα

Ο θάνατος της μητέρας της σε νεαρή ηλικία, το χαστούκι που έδωσε σε κάποιον που ξεπέρασε τα όρια διακινδυνεύοντας το επαγγελματικό της μέλλον και τα... καλύτερά της χρόνια.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 27 Νοε 2020 | 07:39

Βασίλισσα Λετίσια: Κομψή σόλο εμφάνιση με vintage φόρεμα & ατημέλητο hairstyle

Η Βασίλισσα Λετίσια αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει υπέροχες εμφανίσεις, συνδυάζοντας ρούχα που έχει ήδη στην ντουλάπα της.

ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΜΟΔΑΣ 27 Νοε 2020 | 07:37

Lady in Dior: Ο οίκος που αγάπησε η πριγκίπισσα Νταϊάνα αποθεώνει το στιλ της

Το slip dress, η Lady Dior bag και το διαχρονικό στιλ πριγκίπισσας Νταϊάνα που μέχρι και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για μεγάλους οίκους μόδας.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES 25 Νοε 2020 | 11:33

Αποκαλύψεις βόμβα από τη Μέγκαν Μαρκλ: Απέβαλε το δεύτερο παιδί της τον Ιούλιο - Η τεράστια απώλεια και ο πόνος

"Ήξερα, κρατώντας το πρώτο μου παιδί, ότι έχανα το δεύτερο": Η Μέγκαν Μαρκλ μιλά στους ΝΥΤ για πρώτη φορά για την ατυχή εγκυμοσύνη της πριν από λίγους μήνες.

"ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ" 24 Νοε 2020 | 07:36

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Εκτός εαυτού ο αδελφός της για το The Crown - "Είναι ψέματα & προσβολές"

Ο Τσαρλς Σπένσερ καταγγέλλει τις ψεύτικες πληροφορίες για την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τα ψέματα που παρουσιάζονται ως ιστορικά γεγονότα.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 24 Νοε 2020 | 07:34

Μελάνια Τραμπ: Υποδέχτηκε το τελευταίο χριστουγεννιάτικο δέντρο με Balenciaga & στιλέτο

Για τελευταία φορά, η Μελάνια Τραμπ υποδέχτηκε το έλατο που θα στολιστεί φέτος στον Λευκό Οίκο.

ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2012 23 Νοε 2020 | 07:40

Θλίψη στην οικογένεια της Κέιτ και του Γουίλιαμ: Δυστυχώς, ο Λούπο πέθανε

"Ένας σκύλος δεν είναι απλώς ένα κατοικίδιο ζώο, είναι μέλος της οικογένειας, καλύτερος φίλος, πιστός σύντροφος, δάσκαλος και θεραπευτής..."