Είναι Πρωταπριλιά, είπες ψέματα; Πώς ξεκίνησαν όλα

Η Πρωταπριλιά έχει γίνει έθιμο, αν και το ψέμα είναι μέσα στη ζωή μας Από που μας ήρθε το έθιμο; Ποια είναι τα δημοφιλέστερα ψέματα που λέμε; Τι λένε οι ψυχολόγοι;

Είναι Πρωταπριλιά, είπες ψέματα; Πώς ξεκίνησαν όλα

Ξέρεις τι μέρα είναι σήμερα; Μήπως ξέρεις ότι δεν λέγονται μόνο ψέματα, αλλά η 1η Απριλίου είναι και επίσημη αργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου γιορτάζεται η έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.; Επίσης, ξέρεις ότι λέμε ψέματα στην Ελλάδα (γενικότερα), αλλά δεν ανήκει στη δική μας παράδοση;

Λοιπόν, τέλος τα ψέματα για την Πρωταπριλιά. Πάμε να δούμε πώς προέκυψε αυτό το έθιμο πια, που το κάναμε εισαγωγή από την Ευρώπη. Οι εκδοχές για το πού και πότε ξεκίνησε διίστανται.

Οι επικρατέστερες εκδοχές είναι δυο:

Οι Κέλτες και τα ψέματα

Η πρώτη εκδοχή, θέλει η Πρωταπριλιά να ξεκινάει από τους Κέλτες. Ο συγκεκριμένος λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης ήταν δεινοί ψαράδες. Άρα, αντιλαμβάνεστε πως μπορεί να ξεκίνησαν τα ψέματα.... Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αλλά τη συγκεκριμένη εποχή δεν υπάρχει εύκολη ψαριά, κατάσταση που υποχρέωνε τους ψαράδες να μην παραδεχτούν ποτέ ότι δεν είναι οι καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Τα ψέματα ξεκίνησαν σχετικά με την ποσότητα των ψαριών και στο πέρασμα των αιώνων παγιώθηκε και έγινε έθιμο. Αυτό που δεν ήξεραν οι Κέλτες είναι ότι στην Ελλάδα οι γιαγιάδες έχουν τα ψάρια για....λαχτάρα!

Η ψευτοΠρωτοχρονιά των Γάλλων

Μπορεί να σας άρεσε η εκδοχή με τους Κέλτες, γιατί φαίνεται και πιο ανθρώπινη, αλλά ιστορικά θεωρείται βάσιμη αυτή η εκδοχή που θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία και τοποθετείται στον 16ο αιώνα. Σϋμφωνα λοιπόν με αυτή, μέχρι και το 1564 οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Εκείνη τη χρονιά, όμως, έγινε η μεγάλη αλλαγή με απόφαση του βασιλιά Κάρολου του 9ου, που επέβαλλε να γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Ο λαός χωρίστηκε σε δυο μέρη και προέκυψαν δυο εορτασμοί: όσοι αντέδρασαν με την αλλαγή, συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, ενώ όσοι συμφώνησαν έστελναν στους αντιδραστικούς πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους πειράξουν. Δε ήθελε και πολύ να γίνει συνήθεια, που ταξίδεψε και στις υπόλοιπες χώρες, με την απαιτούμενη παραλλαγήκαι παραφθορά μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Το ψέμα φέρνει...τύχη στην Ελλάδα

Τελικά, επειδή η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Πρωταπριλιά έφτασε και σε εμάς, καθιερώθηκε και της δώσαμε (σιγά μην το αφήμανε) τη δική μας εκδοχή, εξήγηση και πραγματοποίηση. Με βασική ιδέα τα αθώα ψέματα οι Έλληνες ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Πρωταπριλιά, πιστεύοντας ότι όποιος ξεγελάσει το «θύμα» του θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες περιοχές πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης, αν βρέξει την Πρωταπριλιά, θεωρούν σε κάποια μέρη της Ελλάδας ότι το βρόχινο νερό έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Τι γίνεται, όμως, με το «θύμα»; Δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά, αφού θεωρείται ότι θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα!

Ο Έλληνας λαογράφος και Πανεπιστημιακός Δημήτρης Λουκάτος, λέει ότι «το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή, όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" ».

Επίσης, ο Έλληνας λαογράφος, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός Γεώργιος Μέγας συμφωνεί, λέγοντας ότι η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία».

Γιατί λέμε ψέματα;

Η απάντηση των ψυχολόγων είναι πολύπλοκη. Το ψέμα εμφανίζεται στην ζωή μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Γιατί λέμε ψέματα; Τα μικρά παιδιά θέλουν να αποφύγουν μία τιμωρία ή να κάνουν το δικό τους, οι έφηβοι για να νιώσουν αποδοχή και μεγαλώνοντας απλά το έχουμε συνηθίσει και μας είναι εύκολο. Μεγαλώνοντας, λέμε ψέματα πειστικά, ψέματα στη δουλειά, ψέματα στον σύντροφό μας για να αποφύγουμε τη γκρίνια. Αυτά, βέβαια, είναι τα«λευκά» ψέματα, που δεν έχουν ως αποτέλεσμα κάτι καταστροφικό.

Από την άλλη υπάρχει και ο Friedrich Nietzsche, που λέει ότι «Αυτός που δε μπορεί να πει ψέματα δεν ξέρει ποια είναι η αλήθεια», αλλά προσθέτει: «Δεν με ενοχλεί που μου είπες ψέματα, με ενοχλεί που από εδώ και πέρα δεν μπορώ να σε πιστεύω».

Κι, όμως, υπάρχουν ψέματα που λέμε όλο τον χρόνο

-«Είμαι καλά»

Η αναμενόμενη απάντηση, που πολλές φορές δεν ισχύει.

-«Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα»

Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε την ατάκα για να ολοκληρώσουμε μια συνομιλία και τις περισσότερες φορές δεν το κάνουμε.

-«Σε 5 λεπτά είμαι εκεί»

Μην ορκίζεσαι, γιατί ποτέ, κανένας δεν κράτησε το λόγο του. το πιο συχνό και αγαπημένο ψέμα.

-«Δεν το έκανα εγώ»

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα παιδικά μας χρόνια και το χρησιμοποιούμε και ως ενήλικες.

-«Θα το κάνω αύριο»

Η αγαπημένη ατάκα του αναβλητικού,του κουρασμένου, αυτού που βαριέται, αλλά και εκείνου που δε θέλει να σε εξυπηρετήσει.

-«Έχει κίνηση»

Ο δρόμος είναι άδειος, αλλά αυτή είναι πάντα η καλύτερη δικαιολογία για την αργοπορία σου.

-«Πόσων χρόνων είσαι;»

Μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που απαντούν λέγοντας την αλήθεια. Εδώ που τα λέμε, γιατί ρωτάνε αυτοί που ρωτάνε;

-«Χάρηκα για τη γνωριμία»

Επιβάλλεται κοινωνικά να είσαι ευγενής, άσχετα αν γίνεσαι και ψεύτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Ιουν 2021 | 15:07

To Cupola ίσως είναι το πιο νόστιμο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας

Μαθήματα γνήσιας ιταλικής κουζίνας, σε ένα feelgood περιβάλλον.

17 Ιουν 2021 | 13:49

Μονόδρομος για το μέλλον η πράσινη ανάπτυξη

Η Τράπεζα Πειραιώς στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

17 Ιουν 2021 | 13:07

Η ΔΕΛΤΑ πρωταγωνιστεί και πάλι για ένα καλύτερο αύριο

Η ΔΕΛΤΑ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, στηρίζοντας το μέλλον του κόσμου, τα παιδιά, και προσφέροντας ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

14 Ιουν 2021 | 15:21

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 50 χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, προστατεύει τη φύση και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

14 Ιουν 2021 | 14:13

Πού θα βρεις τη νοστιμότερη πίτσα της Αθήνας

Το μόνο food guide που θα χρειαστείς για τις ημέρες του EURO. Αλλά όχι μόνο γι' αυτές.

10 Ιουν 2021 | 05:09

Οι καλύτεροι νέοι φούρνοι στην Αθήνα

Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα ανέβηκαν, επιτέλους, επίπεδο στην πόλη. Κυρίως, χάρη σε τρία spots.

08 Ιουν 2021 | 17:42

Οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και η ακτογραμμή της Ηπείρου γίνονται ακόμα πιο κρυστάλλινες

Η ΒΙΚΟΣ στηρίζει το έργο της Acheron Actions για τον καθαρισμό των θαλασσών και των ακτών της Ηπείρου, με μια σειρά δράσεων και εκπαίδευσης του κοινού στο θέμα της ορθής χρήσης του πλαστικού

08 Ιουν 2021 | 16:56

Ποια είναι τα εστιατόρια και τα βρώμικα της Αθήνας που προτιμούν οι πιο γνωστοί σεφ

10 κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής εστιατορικής σκηνής αποκαλύπτουν τα μέρη και τα φαγητά που τιμούν κάθε φορά που παίζουν εκτός έδρας.

08 Ιουν 2021 | 12:06

Ιχθυοκαλλιέργεια: Η πλέον βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών

Με σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

07 Ιουν 2021 | 16:36

Πώς θα κάψεις λίπος περπατώντας

Περπάτημα για απώλεια βάρους; Μία επιστημονική προσέγγιση στον πιο απλό τρόπο προπόνησης.

07 Ιουν 2021 | 16:02

Πού θα βρεις φανταστικό παγωτό στην Αθήνα- Τα 6 καλύτερα spots

6 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς το συντομότερο δυνατόν όσο μεγαλώνουν οι ζέστες.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΘΟΔΩΡΗ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ 05 Ιουν 2021 | 11:13

Αιγαίο στον κύβο: Όλη η παράδοση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σε σπίτι στον Ορνό Μυκόνου [Εικόνες]

Πέτρινοι και άσπροι ασβεστωμένοι όγκοι εναλλάσσονται μεταξύ τους και διεισδύουν ο ένας στον άλλον - Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας κατοικίας στον Ορνό της Μυκόνου

05 Ιουν 2021 | 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση

Εάν δεν σώσουμε τη φύση τώρα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη.