X

Ελένη Ψυχούλη: Μια σούπερ μαγείρισσα με γαλλικά και πιάνο

Νομάς της γεύσης, μαγειρεύει, κεντάει, γράφει, δοκιμάζει και προτείνει λύσεις που θα κάνουν εύκολη-και οικονομική-τη ζωή στην κουζίνα

Γράφει: Αργυρω Μποζωνη

Η Ελένη Ψυχούλη είναι μια μαγείρισσα αλλιώτικη από τις άλλες. Η γιαγιά μου θα την έλεγε «χρυσοχέρη άνθρωπο». Ο κόσμος της είναι χρωματιστός γεμάτος αρώματα, γεύσεις, βιβλία, πιάστρες και ποδιές που κεντά μόνη της. Η πιο δημοφιλής τηλεοπτική μαγείρισσα παρουσιάζει την εκπομπή Chef στον αέρα, μαγειρεύει με τους καλεσμένους της καταπληκτικές και εύκολες συνταγές, ασχολείται με το site της, το www.pirouni.gr και με το κέντημα, καθώς φτιάχνει ολομόναχη και τα idi prikos της, μια σειρά με υφάσματα για το σπίτι που αναθεωρούν την έννοια του σεμέν της γιαγιάς. Ομολογεί πως κατά βάθος θα ήθελε να τελειώσει τη ζωή της σαν κεντήστρα!

Τι έχει να μας πει για την κουζίνα, για την έκρηξη της γαστρονομίας και την κρίση;

Μετά από τόσα χρόνια, τόσες δοκιμές στις κουζίνες, τόσα μαγειρέματα, ποιο είναι το φαγητό που πάντα λιμπίζεστε να φάτε;

Όσο κι αν μαγειρεύω πολύ, όσο κι αν κάθε μέρα γίνομαι καλύτερη και πλούσια σε συνταγές μαγείρισσα, στην ουσία πεθαίνω να τρώω πάντα τα ίδια, απλά πράγματα: πράσινη σαλάτα με αβγό βραστό, κρίθινο παξιμάδι με ελιές, μια κονσέρβα σαρδέλες με φρέσκο ψωμί, πατατάκια από το περίπτερο.

Με όλη αυτή την έκρηξη του food blogging, των εκπομπών μαγειρικής, της συζήτησης γύρω από το φαγητό, μάθαμε να τρώμε καλύτερα ή μήπως πρόκειται για μια υπερβολή και το παρακάνουμε;

Η ηδονή δεν είναι ποτέ υπερβολή και το φαγητό είναι, πρωτίστως, ηδονή. Αλλά και πολιτισμός και συντροφικότητα και χαρά της ζωής. Προτιμώ να το παρακάνουμε με τη μαγειρική παρά με τα παράθυρα της «δήθεν» ενημέρωσης.

Chef στον αέρα με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

Τι είναι αυτό που σας «τράβηξε» στην κουζίνα; Το μυστήριο πάνω από κατσαρόλες που αχνίζουν; Ιδέες που θέλατε να μοιραστείτε;

Η φθαρτή της υπόσταση. Πολλές ώρες στην κουζίνα που καταπίνονται με μια μπουκιά, για να επανέλθει η πείνα και να ξαναμαγειρέψουμε. Η μαγειρική, σου διδάσκει τη θνητή σου μοίρα, τη Σισύφεια προσπάθεια, την ταπεινή υπόσταση του κάθε ανθρώπου. Αν την πάρεις, βεβαίως, στα σοβαρά.

Στην εκπομπή σας τι θέλετε να παρουσιάζετε, τι είναι αυτό που σας φαίνεται πιο φιλικό για έναν τηλεθεατή;

Ο τηλεθεατής αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από απομυθοποίηση, από στοργή, από λύσεις που θα κάνουν εύκολη-και οικονομική-τη ζωή του στην κουζίνα. Τέρμα οι μεγάλοι σεφ, τέρμα οι φιοριτούρες, τέρμα οι εντυπωσιασμοί και οι μεγαλοσχημοσύνες για ένα φαγάκι του Θεού. Ας μιλήσουμε απλά, με δυό-τρία καθημερινά υλικά. Κι αυτό προσπαθώ να του δώσω μέσα από την πείρα-και την εκπομπή μου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελένης Ψυχούλη στην Αργυρώ Μποζώνη καθώς και μια νόστιμη συνταγή που προτείνει στο Woman TOC.