Δημήτρης Καμένος: Φαντασία, χιούμορ, δημιουργία

Ο δημιουργός του Homo, Δημήτρης Καμένος μιλά για το εξωφρενικό σύμπαν ενός κόμικ, που εμπνέεται από τους δεινόσαυρους και τον Μπουκόφσκι, και κάνει έκκληση για ανοχή απέναντι στο διαφορετικό

Δημήτρης Καμένος: Φαντασία, χιούμορ, δημιουργία

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το «Homo», κόμικ που υπογράφει ο Δημήτρης Καμένος, έκανε αίσθηση στο χώρο από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος. Το δεύτερο εκδόθηκε τον Νοέμβριο και ήδη οι φαν περιμένουν τη συνέχεια (που θα βγει στις 4/4 στο Comicdom Con). Στις σελίδες του «ζωντανεύει» ένας κόσμος με δεινόσαυρους και παρακμιακούς ήρωες -εμπνευσμένους από Μπουκόφσκι, πραγματικά ιστορικά στοιχεία και αναχρονισμούς. Μα τι ακριβώς είναι το Homo (εκδόσεις Jemma Press);

Δημήτρης Καμένος: Φαντασία, χιούμορ, δημιουργία

«Το Homo είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι homo sapiens συνυπάρχουν με τους μακρινούς και πιο κοντινούς τους προγόνους. Ας πούμε τον Homo Erectus, τον άνθρωπο της Χαϊδελβέργης, ή τον Νεάντερταλ -αν και ο τελευταίος είναι περισσότερο εξάδελφος παρά πρόγονος» εξηγεί ο Δημήτρης Καμένος.. «Στο δικό μας σύμπαν το μοναδικό εν ζωή μέλος του γένους των ανθρωπιδών είμαστε εμείς. Ολα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί τουλάχιστον από το 13.000 π.Χ. Στον κόσμο του Homo όμως η εξέλιξη έχει πάρει διαφορετική τροπή και όλα τα είδη μοιράζονται τον ίδιο πλανήτη -καθόλου ειρηνικά βέβαια...».

Το Homo είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου οι homo sapiens συνυπάρχουν με τους μακρινούς και πιο κοντινούς τους προγόνους

Αυτό ακριβώς, είναι το στοιχείο του κόμικ που έκανε τη μεγάλη διαφορά: ότι αγγίζει ξεκάθαρα θέματα ρατσισμού και διαφορετικότητας. Ηταν σημείο των καιρών; Προφανώς. «Η ιδέα για το Homo μου ήρθε το καλοκαίρι του ’12, τότε που η Χρυσή Αυγή ήταν το νέο trend.

Οι Καιάδες και οι Παππάδες βολόδερναν, παίζοντας 24 ώρες το24ωρο στα media. Άνοιγες την τηλεόραση και δεν ήξερες τι θα αντικρίσεις, ποιο λογύδριο του Μιχαλολιάκου, ποιο lifestyle θεματάκι με την νέα υποτιθέμενη γκόμενα του Κασιδιάρη κλπ. Στα social media τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα, με ένα λόγο μίσους να εξαπλώνεται παντού. Σε ένα τέτοιο κλίμα μου ήταν αντίθετο να πιστέψω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα είδη ανθρωπιδών χωρίς να θέλουν να αλληλοσφαχτούν. Και το πιστεύω ακόμα.

Στον κόσμο που έφτιαξα δεν υπάρχει Εθνοσοσιαλισμός, όπως υπήρχε π.χ. επί Χίτλερ, αλλά Γενοσιαλισμός, μια συμμαχία Homo Sapiens και Neanderthal εναντίον των υπολοίπων ειδών, που θεωρούν «ακάθαρτα» και θέλουν να διώξουν από την Ευρώπη.

Το χιούμορ, είναι ένας από τους βασικούς άξονες του κόμικ. Μπορεί να χρησιμέψει ως μέθοδος άμυνας απέναντι σε ένα θέμα όπως ο ρατσισμός;

Ο κεντρικός ήρωας, είναι κάποιος που πολεμά για τους Γενοσοσιαλιστές, αλλά είναι τόσο απορροφημένος από την προσωπική του φιλοδοξία που θα χρειαστεί καιρό για να δει το λάθος του. Θα το δει όμως. Στη βάση του Homo υπάρχει μια έκκληση για ανοχή απέναντι στο διαφορετικό. Βέβαια, κόμικ με αντίστοιχα μηνύματα έχουν υπάρξει ήδη και είναι αξεπέραστα, οπότε προσπαθώ να δω τα πράγματα λίγο διαφορετικά, με μια δόση σουρεαλισμού. Στο μυαλό μου έχω πάντα το «Inglourious Basterds» του Ταραντίνο -κι ένα σωρό άλλες ταινίες, βέβαια...».

Το χιούμορ, είναι ένας από τους βασικούς άξονες του κόμικ. Μπορεί να χρησιμέψει ως μέθοδος άμυνας απέναντι σε ένα θέμα όπως ο ρατσισμός; «Σίγουρα μπορεί, αρκεί να το κάνει σωστά. Γιατί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να τον κάνεις πιο οικείο, άρα και να τον εξωραϊσεις. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τον αποδομήσεις μέσα από το χιούμορ, αρκεί να είσαι προσεκτικός και να μην κάνεις πλάκα για την πλάκα».

Δημήτρης Καμένος: Φαντασία, χιούμορ, δημιουργία - εικόνα 2

Από την Οδύσσεια στον Μπουκόφσκι

Η τέχνη του κόμικ ήταν κομμάτι της ζωής του από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Λογικό κι επόμενο. Ως γιος του σκιτσογράφου, Διογένη Καμένου, «...μεγάλωσα σε ένα σπίτι που όχι μόνο διαβάζαμε κόμικς, αλλά υπήρχε στη διάθεσή μου ένα ολόκληρο στούντιο, από όπου μπορούσα να «κλέβω» υλικά! Ηταν αναπόφευκτο να το δοκιμάσω, υπήρχαν όλα τα προαπαιτούμενα.

Το πρώτο κόμικ που έφτιαξε σε ηλικία έξι ετών «...ήταν η Οδύσσεια. Το δεύτερο ήταν ξανά η Οδύσσεια. Μου πήρε μια μέρα για να φτιάξω το πρώτο και δύο για το δεύτερο. Τώρα, χρειάζομαι τουλάχιστον τέσσερις μήνες για ένα τεύχος του Homo...».

Ο κεντρικός του ήρωας πολεμά μαζί με τους «κακούς». «Είναι ένας νεκρομάντης, παρακμιακός τύπος, εμπνευσμένος από Μπουκόφσκι και δρ. Χάουζ, ο οποίος δουλεύει με τους κακούς, αλλά έχει και τους ενδοιασμούς του».

Ρωτάω πώς του ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του σουρεαλιστικού σύμπαντος και απαντά: «Από παλιά έβρισκα συναρπαστική την ιδέα ότι μυθικά πλάσματα υπήρξαν στ' αλήθεια. Αρχισα, λοιπόν, να ψάχνω στη Wikipedia για το ένα ή το άλλο είδος και βρήκα εκπληκτικά πράγματα: ότι τα διάφορα είδη που γνωρίζουμε από τους κόσμους της ηρωικής φαντασίας (νάνοι, γίγαντες και άλλα τινά) έχουν το αντίστοιχό τους στα κιτάπια των παλαιοανθρωπολόγων.

Ολα αυτά έπαιζαν στο μυαλό μου μέχρι που μου ήρθε η εξής φλασιά: Να φτιάξω ένα κόμικ ηρωϊκής φαντασίας με απολύτως αληθινά, «υπαρκτά» είδη ανθρώπων και τεράτων. Είδη που τα χαρακτηριστικά τους θα προκύπτουν κατευθείαν από τα επιστημονικά εγχειρίδια.

Η τέχνη του κόμικ ήταν κομμάτι της ζωής του από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Λογικό κι επόμενο. Ως γιος του σκιτσογράφου, Διογένη Καμένου

Τώρα, οι κόσμοι της ηρωϊκής φαντασίας είναι κυρίως ψευδομεσαιωνικοί. Αλογα, δόρατα, σπαθιά κ.λπ. Παρότι είμαι φαν, η χρονική αυτή περίοδος έχει εξερευνηθεί, όσο δεν παίρνει. Οπότε μου ήρθε μια δεύτερη επιφοίτηση. Γιατί να μην κρατήσω την ιδέα της συνύπαρξης των ειδών, μεταφέροντάς την σε μια άλλη πιο πρόσφατη χρονική περίοδο; Τότε σκέφτηκα τον εικοστό αιώνα και τους δύο μεγάλους πολέμους του... Και πέρασα την υπόλοιπη μέρα στη Wikipedia».

Οσο για το ποιος μπορεί να είναι ο στόχος ενός δημιουργού κόμικ σήμερα; «Οι καλύτεροι εξ ημών έχουν καταφέρει είτε να δημοσιεύσουν στο εξωτερικό, είτε να δουλέψουν ως εικονογράφοι σε ξένους τίτλους».

Κλείνοντας, θέτω το ερώτημα: σε προσωπικό επίπεδο, ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο; «Να δω το Homo ταινία, με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ στο ρόλο του κεντρικού ήρωα».

Δημήτρης Καμένος: Φαντασία, χιούμορ, δημιουργία - εικόνα 3

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Νοε 2021 | 06:33

Η απόλυτη συνταγή για πορτοκαλόπιτα - Ζουμερή, χωρίς φύλλο και με σούπερ γεύση

Συνταγή για πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι. Μία συνταγή, ζουμερή και γεμάτη αρώματα από πορτοκάλι!

25 Νοε 2021 | 15:41

Ένα ταξίδι προσφοράς που σκόρπισε χαμόγελα σε 32 μικρούς ήρωες στον Άη Στράτη

Οι εργαζόμενοι της Stoiximan βίωσαν από κοντά την συγκίνηση και το μεγαλείο της προσφοράς.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 25 Νοε 2021 | 06:43

Ζώδια και σεξ - Πώς δείχνει το πάθος του;

*Το πάθος ανήκει στον σεξουαλικό Σκορπιό ή στον ερωτικό Λέοντα; Μήπως προτιμάς τον συναισθηματικό Καρκίνο ή τον γεμάτο φαντασία Ιχθύ;

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Νοε 2021 | 06:32

Συνταγή για εύκολη και ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο

Αυτή η πανεύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα θα σας ξετρελάνει!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Νοε 2021 | 06:43

Συνταγή για αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Θεϊκό και πανεύκολο

Θέλετε να φτιάξετε ένα κλασικό αγαπημένο κέικ σοκολάτας αλλά να αποφύγετε το αλεύρι; Αυτή συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

23 Νοε 2021 | 16:15

Black Friday 2021: Να αγοράζει η μάνα και του παιδιού να δίνει

Με τις προσφορές του Public κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος, ούτε η μαμά, ούτε το παιδί.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 23 Νοε 2021 | 08:58

Ποιο ζώδιο είναι ο ιδανικός σύντροφος για σένα;

Σε ποιον οίκο του ωροσκοπίου σου βρίσκεται ο Ήλιος του συντρόφου σου και πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση σου;

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Νοε 2021 | 06:50

Συνταγή για γλυκιά πίτσα - Πανεύκολη και με απλά υλικά, θα σας ξετρελάνει

Τι θα λέγατε αν αντικαθιστούσατε την κλασική και αγαπημένη σε όλους πίτσα με μία.... γλυκιά εκδοχή; Αυτή η συνταγή με λίγα και απλά υλικά θα σε ξετρελάνει.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Νοε 2021 | 11:53

Σουφλέ σοκολάτας σε 5 λεπτά - Απίθανη συνταγή, με λίγα υλικά

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο γλυκό από ένα... κολασμένο, υγρό σουφλέ σοκολάτας το οποίο γίνεται μέσα σε λεπτά; Αυτή η συνταγή θα σας εκπλήξει!

20 Νοε 2021 | 12:32

Black Friday στον Κωτσόβολο: Με τέτοιες προσφορές, ουδείς θα μείνει αναμάρτητος

Στο Μπλάκ Φράιντεϊ του Κωτσόβολου κανείς δεν κρατάει μικρό καλάθι, αφού οι τιμές είναι φανταστικές, το απόθεμα πλούσιο και οι προσφορές τόσο καλές που είναι αμαρτία να τις χάσετε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ 20 Νοε 2021 | 08:33

Συνταγή για κολασμένη τούρτα Banoffee με σοκολάτα - Τέλεια και πανεύκολη

Το banoffee είναι ένα απίστευτα νόστιμο γλυκό με τον απίθανο συνδυασμό σοκολάτας και μπανάνας.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Νοε 2021 | 06:47

Πανσέληνος με μερική έκλειψη Σελήνης: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1440 - Ημέρα μεγάλων καταστροφών

Η έκλειψη αυτή φέρνει δυσκολίες σε Ταύρους, Λέοντες, Σκορπιούς και Υδροχόους του 3ου δεκαημέρου καθώς και όσους έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό