Follow us

"Ergon Bakehouse Athens": O νέος φούρνος της πόλης που έχει και δωμάτια

Με σύνθημα "rest and rise" ζυμώνεται και ξεκινάει το καινούριο πρότζεκτ του "Ergon", ένα ξενοδοχείο - φούρνος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ergon Bakehouse Athens

"Αν θέλεις μια πολύ συνοπτική και ουσιαστική περιγραφή είναι ένας φούρνος με δωμάτια" μου λέει αφοπλιστικά ο Θωμάς Δούζης για το καινούργιο τους δημιούργημα το "Ergon Bakehouse Athens" στο εκλεκτικιστικό Μέγαρο Ευσταθιάδη του αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή από τη δεκαετία του 1920, που συνδυάζει την art deco με νεοκλασικά στοιχεία. Εστιατόριο με λίγα δωμάτια έχω συναντήσει στα ταξίδια μου αλλά φούρνο – ξενοδοχείο… ποτέ. Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου λίγο πιο κάτω από το αδερφάκι του, το "Ergon House", το ισόγειο καταλαμβάνει η πολύ instagramική βιτρίνα του 72H Artisanal Bakery, γεμάτη καρβέλια, μπαγκέτες, σάντουιτς και viennoiserie, που την περιγραφή τους τη γράφουν χειρόγραφα σαν σελίδα περιοδικού πάνω στο τζάμι.

Την πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει το προζυμένιο καρβέλι με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών (βαφτίζει τον φούρνο άλλωστε) στη Θεσσαλονίκη, απόλαυσα την κρακελαριστή του κόρα και την αφράτη κυψελωτή του ψίχα με την ωραία υπόξινη γεύση που προβάλλεται ακόμη πιο νόστιμα με αλειμμένη πάνω της την απαλή γλύκα ωραία βουτύρου. Τώρα με όλη τη γκάμα των άρτων αναπτυγμένη, χαίρομαι ιδιαιτέρως και την πεντατράγανη εξαιρετική μπαγκέτα, και το κουρκουμά, και το πολύσπορο.

Ως φούρνος νέας γενιάς στηρίζεται στην παράδοση αλλά καινοτομεί με νέα concept προϊόντων. Όλα τα viennoiserie εκτός από τα ψωμιά ζυμώνονται αφού η ζύμη τους ωριμάσει 72 ώρες που είναι ο γενικός τους κανόνας, με αποτέλεσμα η γεύση τους να αποκτά βάθος. Μπορείς να τα πάρεις μαζί σου αλλά μπορείς να τα φας και στο Cafe Eatery του ξενοδοχείου. Ο executive chef των" Εργον" Παναγιώτης Ξάνθης μαζί με τον αρτίστα αρτοποιό Νίκο Χανδόλια και τον pastry chef Μάρτιν Κιτάν, έχουν δουλέψει συστηματικά τις τεχνικές και τις ιδέες και μπορείς να τις χαρείς τόσο παίρνοντας καλούδια για το σπίτι όσο και τρώγοντάς τα στο "72H Eatery", το καφέ – ρεστοράν του "Ergon Bakehouse Athens".

Μη χάσετε σίγουρα το πάντρεμα του croissant roll με το ελληνικό dna φέτα – μέλι πασπαλισμένο με μαυροσούσαμο, αλλά ούτε κι εκείνη τη θεϊκή "βρωμιά" με βαρύ τοσταρισμένο με άπειρο βούτυρο ψωμί κατά το εγγλέζικο συνήθειο, με ζαμπόν, γραβιέρα, τηγανητό αυγό και τρούφα. Ούτε κι εκείνον τον πολύ πετυχημένο συνδυασμό σούπας μπρόκολου που μέσα της βουτάς τοστ προζυμένιου ψωμιού με blue stilton και τριμμένο κολοκύθι. Το biga ζυμάρι της προζυμένιας πίτσας ακολουθεί κι αυτό την αργή ωρίμαση 72 ωρών για να καταλήξει σ ένα στυλ που συνδυάζει τη ρουστίκ κόρα της ναπολιτάνικης με το ιδιαιτέρως αφράτο. Όσο για γεύσεις δοκιμάστε σίγουρα την Εγγύς Ανατολή με baba ganoush, fior di latte και μυρωδάτο zaatar.

Πηγαίνοντας στα γλυκά "πρέπει" είναι το pain Suisse με φουλ της σοκολάτας και η "εφεύρεση" του φυλλοποιημένου σαν κρουασάν μαχλεπάτου τσουρεκιού με την ωραία καραμελωμένη κρούστα∙ το τελευταίο δοκιμάστε το καραμελωμένο και στην "new age παπάρα" με κρεμ ανγκλέζ αρωματισμένη με καφέ. Yπ’ όψιν ότι τα ελκυστικά κοκτέιλ τα επιμελείται το βραβευμένο μπαρ της Θεσσαλονίκης "Vogatsikou 3", και ότι περίπου σε ένα μήνα θα ανοίξει το "+2Η Rooftop Restaurant" στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου.

Γράφει: Δημήτρης Αντωνόπουλος

Πηγή: athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Μαϊ 2024 | 10:36

Φανταστικό γλυκό ψυγείου με σοκολάτα που θα το λατρέψετε - Εύκολο και γρήγορο

Γλυκό ψυγείου εύκολο και γρήγορο με σοκολάτα και λευκή κουβερτούρα. Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ 24 Μαϊ 2024 | 18:12

Φάγαμε το θρυλικό τυροπιτάρι της Ευβοιώτισσας και πάθαμε πλάκα

Το θρυλικό τυροπιτάρι με φέτα και αυγά όπως το έφτιαχναν παλιά στην Εύβοια.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 24 Μαϊ 2024 | 06:40

Απολαυστική τάρτα λεμόνι με ελάχιστα υλικά - Γρήγορη και εύκολη

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή και όλα τα υλικά!

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΜΑΡΩΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗ 23 Μαϊ 2024 | 21:10

Πώς θα ευνοήσει τα ζώδια το τρίγωνο Άρη -Πλούτωνα: Σε ποιον τομέα θα φέρει τύχη και αφθονία

Η Σμάρω Σωτηράκη αναλύει σε ποιον τομέα των ζωδίων θα φέρει τύχη και αφθονία το τρίγωνο Άρη - Πλούτωνα.

23 Μαϊ 2024 | 17:51

Ταλαντούχοι Έλληνες θαυματοποιοί στο "Ex Machina"

O Άνταμ Κοντοβάς υποδέχεται τον Πάρη Τζιμτζαλή, Senior Sous chef στο εμβληματικό "St John Bread and Wine" στο Λονδίνο, σ' ένα 4 hands pop-up με κρασιά της Ηλιάνας Καρίμαλη.

ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Μαϊ 2024 | 07:03

Εύκολο γλυκό ψυγείου που θυμίζει μιλφέιγ - Χωρίς αυγά και χωρίς αλεύρι, μόνο με τρία υλικά

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου που θυμίζει μιλφέιγ αλλά δεν είναι!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 22 Μαϊ 2024 | 09:38

Συνταγή: Τέλειο κέικ σοκολάτας σε βαζάκι - Χωρίς αλεύρι και ζάχαρη, δεν χρειάζεται φούρνος

Αυτό το κέικ σοκολάτας σε βαζάκι χωρίς ζάχαρη είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθώς δεν θα χρειαστείς καν φούρνο για να το ψήσεις.

ΣΥΝΤΑΓΗ 22 Μαϊ 2024 | 06:39

Σπιτικό γλυκό ψυγείου με μπισκότα, ζελέ και μπανάνες - Εύκολο και γρήγορο, για όλες τις ώρες

Σπιτική συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα, μπανάνες, ζελέ και σαντιγί.

ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Μαϊ 2024 | 06:32

Το πιο εύκολο σπιτικό παγωτό με γιαούρτι - Γρήγορο, δροσερό και αφράτο

Παγωτό γιαούρτι, εύκολο και γρήγορο, με την κρέμα γάλακτος να το κάνει αφράτο και τα φρούτα ακόμα πιο δροσερό!

ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 20 Μαϊ 2024 | 07:09

Πανεύκολο μιλφέιγ με την πιο αφράτη και γευστική κρέμα - Ετοιμο σε 10 λεπτά

Το καλύτερο μιλφέιγ θα το βρεις σε αυτή την συνταγή και θα το φτιάξεις μέσα σε 10 λεπτά. Θα σου θυμίσει το κλασικό μιλφέιγ με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

18 Μαϊ 2024 | 08:52

Εύκολο κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι

Ιδανικό για τις πρωινές και απογευματινές λιγούρες που συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι σου.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 17 Μαϊ 2024 | 09:50

Συνταγή: Πανεύκολο τιραμισού - Πολύ δροσερό και γευστικό, σαν αφρός

Συνταγή για ένα πανεύκολο τιραμισού! Γλυκό δροσερό, εύκολο και αναζωογονητικό.

ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Μαϊ 2024 | 06:35

Πανεύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα και σοκολάτα, χωρίς μίξερ - Θυμίζει τον κλασικό κορμό αλλά δεν είναι

Δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα περισσότερα υλικά τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.