Follow us

Φαμπιέν Κουστό: Ο άνθρωπος που έζησε επί 31 ημέρες στον βυθό

Η ζωή επί 31 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το νερό της θάλασσας. Ο εγγονός του Κουστό, Φαμπιέν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φαμπιέν Κουστό: Ο άνθρωπος που έζησε επί 31 ημέρες στον βυθό

Tο να ζεις επί 31 συνεχόμενες ημέρες κάτω από το νερό της θάλασσας, σε πίεση τριών ατμοσφαιρών και σε βάθος περίπου 20 μέτρων, μοιάζει περισσότερο με τη ζωή σε μια αποικία στον Άρη, παρά στον πλανήτη Γη -υπό την έννοια ότι η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος αλλάζει εντελώς και δεν έχεις άμεση πρόσβαση στη Γη. Το αίμα και ο αέρας είναι πυκνότερα, η αίσθηση της γεύσης μουδιάζει, τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα, τα τραύματα επουλώνονται ταχύτερα, αλλά και οι μολύνσεις εξαπλώνονται σαν τη φωτιά, το σώμα καταναλώνει τρεις φορές περισσότερες θερμίδες, το φρέσκο φαγητό αλλοιώνεται πριν προλάβεις να το απολαύσεις, ενώ αν πάθεις έμφραγμα πρέπει να το αντιμετωπίσεις εκεί κάτω, στο βυθό, γιατί αν αναδυθείς χωρίς την κατάλληλη προσαρμογή, το σώμα θα πάθει σοκ... Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτό το υπερθέαμα της θαλάσσιας ζωής, μέσα στα χρώματα των κοραλλιογενών υφάλων και των αεικίνητων ψαριών, αρχίζεις να μη σκέφτεσαι καθόλου την επιφάνεια κι όταν έρθει η ώρα να επιστρέψεις στον ...πάνω κόσμο, νιώθεις σαν να σε αποσπούν με αγένεια από το σπίτι σου, σαν να γίνεσαι πρόσφυγας...

Ή τουλάχιστον αυτό συνέβη στον Γάλλο δύτη και εξερευνητή Φαμπιέν Κουστό (Fabien Cousteau), που πριν από κάποια χρόνια πέρασε 31 ολόκληρες ημέρες κάτω από τη θάλασσα, μαζί με μια ερευνητική-επιστημονική ομάδα πέντε ατόμων, σπάζοντας το αντίστοιχο ρεκόρ του παππού του, του πασίγνωστου ωκεανογράφου, εξερευνητή και κινηματογραφιστή Ζακ Κουστό, ο οποίος είχε ολοκληρώσει τον ίδιο άθλο το 1963, μένοντας κάτω από το νερό επί 30 ημέρες. Όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «εκεί κάτω σπας τα όρια του χρόνου», παρότι το κακό φαγητό -φαγητό αστροναυτών πρωί, μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ- σε κάνει να νοσταλγείς τον "πάνω κόσμο" για τις γαστρονομικές απολαύσεις του.

Συναντήσαμε τον Γάλλο εξερευνητή με την ευκαιρία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η συνέντευξη έγινε στη βιβλιοθήκη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, όπου ο Φαμπιέν Κουστό εξομολογήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ήθελε πολύ να κατεβάσει ένα ερευνητικό υποβρύχιο στα θαλάσσια ύδατα έξω από την Κρήτη, ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, για να δει «τι βρίσκεται εκεί κάτω».

Τον ρωτήσαμε για τα πάντα. Και απάντησε στα πάντα: τι υπάρχει άραγε στο 95% των ωκεανών, που δεν το έχουμε ακόμη εξερευνήσει; Τι σου λείπει πιο πολύ από τον "πάνω κόσμο" όταν ζεις επί 31 ημέρες σαν ψάρι και γιατί νιώθεις πως καταστέλλεις τα όρια του χρόνου εκεί κάτω; Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στους ωκεανούς ή μήπως στο Διάστημα όπως το οραματίζεται ο Elon Musk; Πώς μπορεί να επηρεάσει η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος του Homo Sapiens τη βιοποικιλότητα στους ωκεανούς; Όλες οι απαντήσεις συγκλίνουν ουσιαστικά σε μία: χωρίς υγιή ωκεανό, δεν υπάρχει υγιής ανθρωπότητα, δεν υπάρχει υγιής οικονομία...

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή και παραίνεση, που έλαβε ποτέ από τον διάσημο urbi et orbi παππού του; «Οι άνθρωποι προστατεύουν ό,τι αγαπούν, αγαπούν ό,τι καταλαβαίνουν και καταλαβαίνουν ό,τι διδάσκονται»: η φράση αυτή είναι άλλωστε αποτυπωμένη και στο κάτω μέρος της λιτής, λευκής επαγγελματικής κάρτας του. Γι΄ αυτό άλλωστε, ο Φαμπιέν, που ως ο πρώτος εγγονός του Ζακ Ιβ έκανε την πρώτη του κατάδυση στα τέταρτα γενέθλιά του και πρωτοαντίκρυσε λευκούς καρχαρίες στα επτά του, έχει θέσει ως σκοπό της ζωής του την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση της ανθρωπότητας για τη σημασία του ωκεανού στην επιβίωσή της, μέσω και της ίδρυσης του εκπαιδευτικού κέντρου "Fabien Cousteau Ocean Learning Center".

Για την Ελλάδα επισημαίνει: «δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να δει κάποιος από τη χώρα σας, τις όμορφες θάλασσές σας, τα όμορφα βουνά σας, τους αρχαίους ναούς».

ΕΡ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται πολύ στον τουρισμό, υπό την έννοια ότι ιδίως εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που δημιουργεί άμεσα έσοδα χωρίς να χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις στην παρούσα φάση. Υπάρχει κάποια χρυσή τομή ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την προστασία της θάλασσας και του περιβάλλοντος;

ΑΠ. Η Ελλάδα είναι πράγματι πολύ όμορφη χώρα για να την επισκεφτεί κάποιος. Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να δει κάποιος από τη χώρα σας, με τις όμορφες θάλασσές σας, τα όμορφα βουνά σας, τους αρχαίους ναούς, τον Ναό του Απόλλωνα... Ως προς το ερώτημα για τη χρυσή τομή: ας σκεφτούμε τη θάλασσα, τον ωκεανό, ως έναν τραπεζικό λογαριασμό φυσικών πόρων... Το ερώτημα είναι: πόσο θέλεις να αποταμιεύσεις, για να μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον λογαριασμό για τα παιδιά σου, για τις μελλοντικές γενιές, για τους τουρίστες στη χώρα σου; Η ερώτησή αυτή μπορεί να απαντηθεί μόνο από τον ελληνικό λαό... Εγώ προσωπικά θα ξεκινούσα δημιουργώντας μεγάλες προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, που θα επέτρεπαν σε αυτόν τον τραπεζικό λογαριασμό να ξαναγεμίσει, να γίνει πιο υγιής, να ανθίσει, να δημιουργήσει «τόκο»... Όσο περισσότερο μέρος της θάλασσας προστατεύεις, τόσο περισσότερο τόκο εισπράττεις και αν μπορείς να ζήσεις από τον τόκο, τότε δεν χρειάζεται να πειράξεις το κεφάλαιο... Έτσι έχεις μια «φόρμουλα κερδοφορίας» για τα πάντα, για τον τουρισμό, για την υδατοκαλλιέργεια, για την αλιεία... Ουσιαστικά όμως, αυτή την ερώτηση μπορεί να την απαντήσει μόνο κάποιος που έχει στην «ιδιοκτησία» του αυτή την υδάτινη αυλή (aquatic backyard) στη χώρα του, εγώ είμαι απλά ένας επισκέπτης (...)

ΕΡ. Οι Σεϊχέλες αποφάσισαν πρόσφατα να δημιουργήσουν δύο τεράστια θαλάσσια πάρκα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη διαγραφή σημαντικού μέρους του εθνικού τους χρέους. Πιστεύετε ότι τέτοια σχήματα μπορούν τελικά να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη;

ΑΠ. Θεωρώ ότι (η δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων πάρκων) είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να περιμένουμε για να δούμε αν θα αποδώσει. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πραγματικά ότι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές πρέπει να υπάρχουν (...) Ως προς τον μηχανισμό (με τον οποίο επιδιώκεται αυτό) καθεαυτόν, έχω δει πολλά διαφορετικά μοντέλα... Δεν είμαι υποχρεωτικά εναντίον, αλλά ούτε πάντα συμφωνώ, με το να συμμετέχουν τρίτες χώρες στο κόστος της δημιουργίας τέτοιων πραγμάτων. Πρέπει να βλέπουμε στο τέλος της ημέρας τον ισολογισμό, ποιος ωφελείται τελικά και γιατί. Σκέφτομαι την κλιματική αλλαγή. Όλοι μιλούν για blue credits και carbon credits, και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η δυναμική αυτή που δημιουργείται, αλλά δυστυχώς απαιτεί αυτό που λέμε «ενημερωμένες αποφάσεις», αλλά και γρήγορες αποφάσεις. Γιατί δυστυχώς για τον παγκόσμιο πληθυσμό, αλλά και για τον πληθυσμό εδώ στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος στις θάλασσες, στον ωκεανό μας, γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Ήδη χάνουμε ένα έως έξι είδη κάθε λεπτό, κάνουμε πράγματα στον πλανήτη μας που ακόμη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία τους.

Τι υπάρχει στο 95% των θαλασσών που δεν έχουμε εξερευνήσει;

ΕΡ. Ο υποβρύχιος κόσμος αντιστοιχεί στο 99% του ζωτικού χώρου του πλανήτη, όπου ζει το 93% της βιοποικιλότητας. Ο άνθρωπος έχει εξερευνήσει μόλις το 5% των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη. Τι άλλο μπορεί να υπάρχει εκεί κάτω;

ΑΠ. Αν ήξερα, δεν θα πήγαινα, όπως θα έλεγε ο παππούς μου (γελάει δυνατά). Για έναν εξερευνητή, αυτή η ερώτηση είναι πολύ συναρπαστική. Η απάντηση είναι πολύ απλή: δεν γνωρίζουμε! Κάθε φορά που πηγαίνουμε σε μια καινούργια αποστολή σε άγνωστο μέρος βρίσκουμε καινούργια πράγματα. Νέες θεραπείες για ασθένειες, νέα βιοποικιλότητα, νέους πόρους, νέες δυναμικές, υποβρύχιες λίμνες, υποβρύχια ηφαίστεια, πραγματικά εκπληκτικά πράγματα και κάθε τόσο μια μεγα-ανακάλυψη, ένα γιγάντιο πλάσμα, ένα γιγάντιο καλαμάρι, ίσως κάποτε ένα πλάσμα όπως το θαλάσσιο κήτος (του Περσέα) στη μυθολογία σας (γελάει)... Είναι πολύ συναρπαστικά εκεί κάτω και θα λάτρευα την προοπτική να μπορούσα να κατεβάσω ένα ερευνητικό υποβρύχιο στα νερά έξω από την Κρήτη, ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, για να δω τι βρίσκεται εκεί. Και φυσικά υπάρχει πολλή αρχαιολογία... Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, υπολογίζεται ότι έγιναν 3 εκατ. ναυάγια που βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας, έχουμε δει ίσως μόνο λίγες χιλιάδες... Υπάρχουν τόσο πολλά ακόμη εκεί κάτω, που περιμένουν να ανακαλυφθούν... Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο αυτού και η Ελλάδα -και δεν το λέω για να βάλω βούτυρο στο ψωμί σας- είναι φυσικά αυτή που έχει μια πάρα πολύ πλούσια ιστορία... Υπάρχουν πολλά να βρεθούν εκεί κάτω... είμαι σίγουρος.

Στον ωκεανό ή στο Διάστημα το μέλλον της ανθρωπότητας;

ΕΡ. Παρότι ο ωκεανός είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ανεξερεύνητος και παρότι βρίσκεται στη γη, τα τελευταία χρόνια μιλάμε περισσότερο για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Επιχειρηματίες όπως ο Elon Musk επενδύουν τεράστια κεφάλαια στο Διάστημα και συζητιέται ήδη η δημιουργία αποικιών, π.χ., στον άρη. Τι πιστεύετε εσείς; Μπορεί το μέλλον της ανθρωπότητας να βρίσκεται στο διάστημα και όχι στους ωκεανούς;

ΑΠ. Δεν πιστεύω ότι το να οδηγείς ένα αυτοκίνητο στο Διάστημα (όπως έπραξε ο Elon Musk) προσφέρει κάτι (στην εξερεύνηση), αλλά ήταν σίγουρα πολύ καλή κίνηση μάρκετινγκ (γελάει δυνατά). Πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστιοι παραλληλισμοί μεταξύ της εξερεύνησης του Διαστήματος και αυτού που θα έλεγα εσώτερο Διάστημα, των ωκεανών δηλαδή. Τα απτά οφέλη, το φρούτο που βρίσκεται χαμηλά στο δέντρο της εξερεύνησης γενικά, κατά τη γνώμη μου βρίσκεται μέσα στους ωκεανούς για την επόμενη δεκαετία ή δύο δεκαετίες. Γιατί θα μας πάρει πάρα πολύ χρόνο να φτάσουμε -και να επιστρέψουμε από εκεί- σε μέρη του Εξώτερου Διαστήματος, όπου θα βρούμε κάποιες πληροφορίες από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε. Αυτό θα πάρει δεκαετίες. Ενώ στον ωκεανό μπορούμε να πάμε σήμερα. 'Οχι σε όλον τον ωκεανό, αλλά σε μέρη του που δεν έχουμε ξαναπάει, και να ξαναγυρίσουμε πίσω σε λίγες μέρες ή σε έναν μήνα, με κάθε είδους πλούτη που δεν μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε.

Τι σου λείπει περισσότερο από τη «γη» όταν περνάς έναν μήνα στον βυθό;

ΕΡ. Το 2014, στο πλαίσιο της επιστημονικής αποστολής «Mission 31», μείνατε στον βυθό για 31 ημέρες, σε βάθος 19 μέτρων, ανοιχτά της Φλόριντα των ΗΠΑ, μέσα στο «Aquarius», το μοναδικό υποβρύχιο εργαστήριο στον κόσμο. Ποια ήταν η πιο έντονη εμπειρία που βιώσατε εκεί;

ΑΠ. Πρώτα πρέπει να φανταστείτε ότι η «Aποστολή 31» δεν είχε τη βάση της μέσα σε ένα υποβρύχιο, αλλά σε έναν βιότοπο, ένα ενδιαίτημα (habitat). Και τα δύο είναι καλά οχήματα για μια εξερεύνηση, αλλά το υποβρύχιο σε απομονώνει και σε προστατεύει από το περιβάλλον, οπότε δεν μπορείς να είσαι μέσα

στο περιβάλλον. Όταν αντίθετα βρίσκεσαι σε ένα εργαστήριο σε έναν βιότοπο, καταδύεσαι στο περιβάλλον, το σώμα σου προσαρμόζεται στην πίεση και το κυριότερο μπορείς να σπάσεις τα δεσμά του χρόνου. Κι αυτό είναι πολύ σπάνια πολυτέλεια. Επειδή δεν υπήρχε η ανάγκη να βουτάμε από την επιφάνεια, μπορέσαμε να κάνουμε επιστημονικές έρευνες αξίας τριών ετών σε 31 ημέρες... Χάρη σε αυτή την πολυτέλεια του χρόνου. Μπορούσαμε να βουτάμε 10-12 ώρες την ημέρα χωρίς να χρειάζεται πρόσθετη αποσυμπίεση... Μπορούσαμε να καταδυθούμε στα 50-60 μέτρα για ώρες κάθε φορά. Όλα αυτά διευκολύνονταν εκθετικά από το γεγονός ότι το ερευνητικό μας εργαστήριο ήταν στον πάτο της θάλασσας στις συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης.... Υπάρχουν βέβαια «ρήτρες». Είναι ακραίο περιβάλλον. Ό,τι πάει στραβά πρέπει να το αντιμετωπίσεις υποβρύχια, στον πάτο, δεν μπορείς να πας στην επιφάνεια, το να πας στην επιφάνεια θα προκαλούσε πολλά προβλήματα. Το εργαστήριο ήταν σε βάθος τριών ατμοσφαιρών. Εκεί η πίεση στο κορμί σου τριπλασιάζεται, η καρδιά σου λειτουργεί με πυκνότερο αίμα, αναπνέεις πυκνότερο αέρα, η αίσθηση της γεύσης μουδιάζει, τα μαλλιά σου μακραίνουν γρηγορότερα, τα τραύματα επουλώνονται ταχύτερα, αλλά και οι μολύνσεις γίνονται ανεξέλεγκτες πολύ πιο εύκολα, αν πάθεις έμφραγμα πρέπει να το αντιμετωπίσεις εκεί κάτω... Το υποβρύχιο περιβάλλον λοιπόν μοιάζει πολύ σαν μια αποικία στον Άρη, είναι σαν ένας διεθνής διαστημικός σταθμός κάτω από τη θάλασσα...

ΕΡ. Νιώθεις περισσότερο άνθρωπος, πιο θνητός εκεί κάτω;

ΑΠ. Ένιωσα περισσότερο ψάρι εκεί κάτω (γελάει δυνατά)... Σαν ένα υδρόβιο θηλαστικό που επέστρεψε εκεί από όπου όλοι ξεκινήσαμε, όπου όλοι γεννηθήκαμε... Για μένα προσωπικά -και ίσως είμαι απλά παράξενος, αλλά όποιος έχει σύνδεση με τον ωκεανό θα με καταλάβει- ήταν το σπίτι μου. Είχα μια πολύ ισχυρή αίσθηση ύπαρξης εκεί κάτω, ήταν το μέρος όπου ένιωσα περισσότερο άνετα. Ήθελα να καθίσω άλλον ένα μήνα, ίσως και περισσότερο. Δεν σκεφτόμουν καν την επιφάνεια πια...

ΕΡ. Δεν σου λείπουν τα γήινα πράγματα σε τέτοιες συνθήκες, ο καθαρός αέρας για παράδειγμα ή το φως;

ΑΠ. Για μένα ως Γάλλο -και ως Ελληνίδα πιστεύω ότι θα με καταλάβεις- το πιο δύσκολο πράγμα δεν ήταν η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, δεν ήταν το περιβάλλον υψηλού ρίσκου, οι κίνδυνοι της καθημερινότητας, ούτε η απομόνωση από φίλους και οικογένεια, αλλά η έλλειψη καλού φαγητού! Τρώγαμε φαγητό αστροναυτών, αυτό το κατεψυγμένο κι αποξηραμένο φαγητό, πρωί, μεσημέρι, για σνακ, βράδυ, κατεψυγμένο αποξηραμένο φαγητό... Ένα από τα πράγματα που προσέξαμε ήταν ότι λόγω των πολλαπλών ατμοσφαιρών πίεσης, ακόμη και τα ελάχιστα φρέσκα φρούτα που είχαμε μαζί μας, αλλοιώνονταν πολύ εύκολα. Ένα μήλο, π.χ., που μπορεί να κρατήσει ακόμη και εβδομάδες στο ψυγείο, εκεί κρατούσε το πολύ δύο μέρες. Όταν όμως γευόμασταν ένα μήλο ήταν σαν να τρώγαμε το πιο νόστιμο γεύμα στον κόσμο... Απλά πράγματα! Επιπλέον, καίγαμε τρεις φορές περισσότερες θερμίδες από όσες στη «γη». Έτρωγα τριπλάσιο φαγητό και έχασα περίπου τέσσερα κιλά σε 31 ημέρες...

Πώς νιώθεις όταν αντικρίζεις ξανά τον «πάνω κόσμο»;

ΕΡ. Πόσο εύκολα προσαρμόζεται το σώμα κατά την επάνοδο και ανάδυση στην ξηρά;

ΑΠ. Κάναμε αποκορεσμό (desaturation) με αρκετό οξυγόνο για 24 ώρες και μετά αναδυθήκαμε στην επιφάνεια. Ήμασταν υπό επίβλεψη γιατρού για 72 ώρες. Η αίσθηση τη γεύσης μου δεν επανήλθε για σχεδόν δύο εβδομάδες. Τις πρώτες ημέρες μπορείς μεν να γευτείς τα πράγματα καλύτερα από ό,τι εκεί κάτω, αλλά η γεύση δεν έχει επανέλθει πλήρως... Τα αυτιά μου επίσης χρειάστηκαν χρόνο για να επανέλθουν. Το πιο σοκαριστικό όμως ήταν ότι ένιωθα σαν να βγήκα ξαφνικά μέσα από μια επίδειξη πυροτεχνημάτων διαρκείας. Το υποβρύχιο εργαστήριο ήταν σε ένα θαλάσσιο άδυτο... Πανέμορφο! Κοραλλιογενείς ύφαλοι, ψάρια παντού, όλη αυτή η θαλάσσια ζωή, όλη αυτή η δυναμική κίνηση και ζωή, τόσο χρώμα, ένα υπέροχο show πυροτεχνημάτων. Και την ώρα που ανεβήκαμε, μετά από 31 ημέρες, υπήρχε ησυχία και ξαφνικά σιωπή, ερημιά, μόνο ο ουρανός και ένα δύο πουλιά και μια ομάδα ανθρώπων σε μια βάρκα που περίμεναν να μας μαζέψουν με αγένεια από το νερό...

ΕΡ. Με αγένεια; Αυτό ήταν το συναίσθημα;

ΑΠ. Ναι! Ένιωθα θαρρείς και με έπαιρναν με το ζόρι από το σπίτι μου, θαρρείς και έγινα ξαφνικά πρόσφυγας...

Γιατί είναι οι όρκες το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» της ανθρωπότητας;

ΕΡ. Έχετε δηλώσει ότι οι όρκες είναι το καναρίνι της ανθρωπότητας στο ανθρακωρυχείο. Πώς τα πηγαίνει σήμερα αυτό το καναρίνι στο περιβάλλον του «ανθρακωρυχείου»;

ΑΠ. Δεν δίνουν αρκετοί άνθρωποι τη δέουσα προσοχή σε αυτό... Οι όρκες είναι στον ωκεανό ό,τι είμαστε εμείς στη γη. Είναι το αρπακτικό «άλφα», τρώνε τα πάντα και τίποτα δεν τρώει εκείνες. Έχουν ουσιαστικά τις ίδιες πηγές τροφής με εμάς και σε πολλές περιπτώσεις οι πληθυσμοί τους αρρωσταίνουν, αδυνατούν να αναπληρωθούν, δεν γεννούν υγιή μικρά και πολλές τελικά πεθαίνουν. Εξετάσαμε την πηγή της τροφής τους, τους σολωμούς για παράδειγμα. Στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού, ΗΠΑ και Καναδά, οι όρκες τρώνε το ίδιο είδος σολωμού (chinook salmon) που τρώνε οι άνθρωποι, και τα μικρά τους έχουν φυσικές αναπηρίες, προβλήματα στη μάθηση και τη συμπεριφορά, οι μάνες κάνουν ακούσιες αποβολές, όλα αυτά μειώνουν τον πληθυσμό τους σε βαθμό που κάποτε πιθανώς θα εξαφανιστεί. Αν δεις τα δείγματα αίματος των ενηλίκων και των μικρών που επιβιώνουν και τα συγκρίνεις με δείγματα από ανθρώπους, θα δεις ότι έχουμε παρόμοια περιεκτικότητα σε ανθρωπογενείς χημικές ουσίες: χημικά που χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας, φυτοφάρμακα όπως το DDT, που απαγορεύτηκε στη δεκαετία του ΄70, μόλυβδο, υδράργυρο, βαρέα μέταλλα γενικώς.

Δεν γεννιέται ούτε ένας άνθρωπος σήμερα, όσο απομακρυσμένος και να είναι από τον πολιτισμό, που να μην έχει τουλάχιστον 12 ανθρωπογενείς χημικές ουσίες στο αίμα του... Ό,τι συμβαίνει στις όρκες συμβαίνει και σε εμάς, και εμείς εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε γιατί αρρωσταίνουμε συχνότερα οι άνθρωποι, γιατί αρρωσταίνουμε από ασθένειες που παλιά δεν μας «έριχναν» στο κρεβάτι ή δεν τις περνούσαμε τόσο σοβαρά. Ξοδεύουμε ολοένα περισσότερα χρήματα για επεμβάσεις, για φαρμακευτική αγωγή... Ενώ αν συμπεριφερόμασταν στον πλανήτη και τον ωκεανό με τρόπο που θα ήταν αντίστοιχος με το πόσο εξαρτάται η ζωή μας από αυτούς, δεν θα χρειαζόταν να ξοδεύουμε τόσα λεφτά για να μείνουμε ζωντανοί...

ΕΡ. Κατά μια θεωρία των ανθρωπολόγων, όπου μετανάστευσε ο Homo Sapiens χιλιάδες χρόνια πριν, πολλά μεγα-θηλαστικά εξαφανίστηκαν λίγο μετά την εμφάνισή του, ενώ ο ωκεανός «σώθηκε», γιατί πέραν του ότι ήταν απέραντος, ήταν και ουσιαστικά απρόσιτος στον άνθρωπο με τα τότε διαθέσιμα μέσα. Φοβόσαστε ότι η τεχνολογία μπορεί να το αλλάξει αυτό;

ΑΠ. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της τεχνολογίας όταν χρησιμοποιείται σωστά. Η τεχνολογία δημιουργεί νέες δουλειές, νέες προσεγγίσεις, νέο τρόπο σκέψης. Αν όμως δεν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο. Ας δούμε τη βιομηχανία αλιείας. Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της βιοτεχνικής, της τοπικής αλιείας, αν γίνεται σωστά, που συχνά γίνεται σωστά, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη γνώση επί γενιές, κι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να πάρεις τα πάντα από τη θάλασσα. Δυστυχώς, αξιοποιώντας την πρόοδο της τεχνολογίας, η βιομηχανική αλιεία χρησιμοποιεί ελικόπτερα, αεροπλάνα εντοπισμού, ώστε να παρακολουθεί τα αλιεύματα και το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα περίπου το 80% των αλιευμάτων το εκμεταλλευόμαστε ήδη και πάνω από το 50% το υπερεκμεταλλευόμαστε και έχει πλέον φτάσει στο σημείο που βρίσκεται κοντά ή εκτός ορίων αποκατάστασης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γαλαζόπτερου τόνου, που είναι κάτι σαν το λιοντάρι ή την τίγρη των θαλασσών. Ο τόνος αυτός ταξιδεύει από Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού και ξανά πίσω. Στη διάρκεια αυτής της μετανάστευσης παρακολουθείται από τα spotter planes, που ειδοποιούν τα αλιευτικά. Το αποτέλεσμα; Τώρα είμαστε μόλις στο 2% του αρχικού πληθυσμού του γαλαζόπτερου τόνου στο Βόρειο Ατλαντικό και αυτό συνέβη σε λίγες δεκαετίες, από το 1950. Καθώς οι πληθυσμοί μειώνονται, η απελπισία των βιομηχανικών αλιέων αυξάνεται και επιδιώκουν να πιάσουν ακόμη και το τελευταίο ψάρι, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος, έτσι χρεοκοπούμε. Την ίδια στιγμή, οι εξορύξεις (πετρελαίου) σε βαθιά νερά δηλητηριάζουν τους γόνους και όλο το σύστημα, από τον βυθό και πάνω (...) Και μετά εμείς τρώμε τα ψάρια που έχουν φάει τα σκουπίδια μας. Ναι, είμαστε τρελοί, τρώμε τα σκουπίδια μας. Δεν είμαι υπέρ των λουκέτων στις επιχειρήσεις αλλά υπέρ των καλών πρακτικών. Δεν έχει νόημα να κυνηγάμε και να τρώμε τις τίγρεις και τα λιοντάρια της θάλασσας, ας κάνουμε βιώσιμη αειφόρο υδατοκαλλιέργεια.

ΕΡ. Φαντάζομαι ότι το να έχεις παππού τον Ζακ Ιβ Κουστό είναι μια ανάμνηση που κρατάει για πάντα. Ποια ήταν η πιο πολύτιμη συμβουλή του;

ΑΠ. Ο παππούς μου για πολλά χρόνια ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους. Για εμένα βέβαια ήταν απλά ο παππούς μου, μιας και δεν ήξερα τίποτε περισσότερο για εκείνον, μέχρι που άρχισα να βλέπω τηλεόραση και κατάλαβα ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γνώριζαν ποιος είναι. Θα μας έλεγε πάντα ιστορίες για τις περιπέτειές του, θα μας εξηγούσε γιατί ένας πλεισιόσαυρος ήταν σημαντικός και έπρεπε να γνωρίζουμε πράγματα για αυτόν, σε σχέση με εμάς ως είδος. Θυμάμαι και τις διηγήσεις για τις ελληνικές περιπέτειές του, ήρθε εδώ για αποστολές και εξερευνήσεις. Αυτές οι ιστορίες με ενέπνεαν πάρα πολύ. Ο παππούς μου, αλλά και η γιαγιά μου, η μητέρα μου και ο πατέρας μου, όλη η οικογένειά μου ήταν η αιτία που ερωτεύτηκα τον ωκεανό. Όταν ως παιδί εκτίθεσαι σε αυτά τα θαύματα που η φύση προσφέρει, αποκτάς πολύ βαθύτερη σχέση με αυτά. Άρχισα να βουτάω στα τέσσερα, πήγα την πρώτη αποστολή στα επτά και από τότε δεν κοίταξα ποτέ πίσω. Δεν ενθαρρύνθηκα ποτέ, ούτε ποτέ πιέστηκα να ακολουθήσω την πορεία της οικογένειας, αυτό ήρθε φυσικά και έγινε υγιής εθισμός. Το πιο σημαντικό πράγμα που μας είχε πει πάρα πολλές φορές ήταν "οι άνθρωποι προστατεύουν ότι αγαπούν. Αγαπούν ό,τι καταλαβαίνουν. Και καταλαβαίνουν ό,τι διδάσκονται"...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε για ποτό στο πλάι της Μιχαλακοπούλου: Γιατί το Quinn's έχει τέτοιο σουξέ

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 20 Δεκ 2025 | 12:47

"Πάρτε βαθιές ανάσες": Τα 2 ζώδια που θα περάσουν τα Χριστούγεννα με... πολλά νεύρα

Για κάποια ζώδια οι φετινές γιορτές μοιάζουν περισσότερο με… δοκιμασία υπομονής.

ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ 20 Δεκ 2025 | 08:20

Χριστούγεννα: Επιτραπέζιες διακοσμήσεις με αλεξανδρινά - Λουλουδένια και γιορτινά τραπέζια για όλα τα γούστα

Τον χειμώνα, τα αλεξανδρινά, με τα εντυπωσιακά και πολύχρωμα άνθη τους είναι ιδανικά για τη διακόσμηση των γιορτινών περιστάσεων.

ΝΙΚΟΛ ΜΑΡΙΝΟΥ 20 Δεκ 2025 | 07:43

Τι τρώμε στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν; - Προτάσεις για ολοκληρωμένο μενού από food blogger

Ισορροπημένες γεύσεις και πιάτα που στήνονται εύκολα, δημιουργούν μια εμπειρία που θα ενώσει την παράδοση και τη σύγχρονη κουζίνα στο πιο μαγικό δείπνο της χρονιάς.

19 Δεκ 2025 | 11:19

Γιαούρτι τον χειμώνα: 7 τρόποι να το κάνεις πιο "ζεστό" και comfort

Δεν χρειάζεται να το ζεστάνεις, αλλά να το "ντύσεις" με αρώματα, υφές και μικρές κινήσεις που θυμίζουν χειμώνα, θαλπωρή και γιορτινή διάθεση.

19 Δεκ 2025 | 11:15
ΣΥΝΤΑΓΕΣ 19 Δεκ 2025 | 09:56

Οι σαλάτες του γιορτινού τραπεζιού: 5 προτάσεις που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας

Σας προτείνουμε πέντε ξεχωριστές σαλάτες που θα ανανεώσουν το γιορτινό μενού σας και θα κλέψουν τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 19 Δεκ 2025 | 08:38

Συνταγή για θεϊκό και αφράτο πανετόνε - Με φανταστικό άρωμα, το απόλυτο κέικ των γιορτών

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, δοκιμάστε το πανετόνε.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Δεκ 2025 | 08:30

Τα 3 τυχερά ζώδια του Ιανουαρίου 2026: Ξεκίνημα με το δεξί, με νέες ευκαιρίες

Τρία ζώδια φαίνεται να ξεκινούν τη νέα χρονιά με το δεξί και με χαμόγελο. Δες αν ανήκεις στους μεγάλους τυχερούς του πρώτου μήνα του έτους.

ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Δεκ 2025 | 10:04

Σιροπιαστή βασιλόπιτα, με μανταρίνι και αμύγδαλο - Γεμάτη αρώματα, με τέλεια γεύση

Αυτή η σιροπιαστή βασιλόπιτα με μανταρίνι και αμύγδαλο είναι η πιο αρωματική και αέρινη εκδοχή που μπορείς να φτιάξεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 18 Δεκ 2025 | 07:35

Τα 3 ζώδια που θα τους χτυπήσει ο έρωτας... την πόρτα, φέτος τα Χριστούγεννα

Τα φετινά Χριστούγεννα δεν φέρνουν μόνο λαμπάκια, οικογενειακά τραπέζια και μελομακάρονα, αλλά και δυνατά ερωτικά καρμικά παιχνίδια.

ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Δεκ 2025 | 07:24

Χριστουγεννιάτικο δέντρο σφολιάτας με γέμιση πραλίνα - Πανεύκολο, με 5 υλικά

Ενα χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

17 Δεκ 2025 | 14:00

Σούπες του χειμώνα: Τα καλύτερα υλικα για ζεστή και πλούσια γεύση

Με τα σωστά υλικά στο ντουλάπι σου, η σούπα σου γίνεται πιο νόστιμη, πιο χορταστική και καθόλου βαρετή.

17 Δεκ 2025 | 11:06

Συνταγή 90s: Τα "σχολικά" τυροπιτάκια που εξαφανίζονται σε 10 λεπτά

Τραγανά απ’ έξω, τυρένια και ζουμερά μέσα. Η πιο νοσταλγική συνταγή που σε γυρνά κατευθείαν στο διάλειμμα του σχολείου.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΕΣ 17 Δεκ 2025 | 09:56

Συνταγές: 3 προτάσεις για πολύχρωμες, χειμωνιάτικες σαλάτες για το γιορτινό μας τραπέζι

Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια αρχίζουν ήδη να προγραμματίζονται, και εμείς παρακάτω σας προτείνουμε τρεις τέλειες σαλάτες με λαχανικά και φρούτα του χειμωνα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ 17 Δεκ 2025 | 08:27

Αφράτη και αρωματική βασιλόπιτα τσουρέκι - Φτιάχνεται πανεύκολα, θα ξετρελαθείτε

Αφράτη, αρωματική και εύκολη βασιλόπιτα τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του ζαχαροπλαστείου.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 17 Δεκ 2025 | 06:44

Σε αυτά τα 3 ζώδια το 2026 θα μπει... στραβά - Γκρίνιες, άγχος, συναισθηματικό βάρος

Η Πρωτοχρονιά θεωρείται η πιο αισιόδοξη νύχτα του χρόνου. Υποσχέσεις, ευχές, σαμπάνιες και χαμόγελα. Όχι όμως για όλους.

ΣΑΡΩΣΑΝ ΣΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 16 Δεκ 2025 | 12:22

Το Taste Atlas ανέδειξε τα μελομακάρονα ως το καλύτερο... μπισκότο στον κόσμο

Τα αγαπημένα ελληνικά μελομακάρονα ανέδειξε η γνωστή σελίδα γαστρονομίας Taste Atlas, ως το καλύτερο μπισκότο στον κόσμο για το 2025/26.

16 Δεκ 2025 | 11:08

Η πιο light εκδοχή της Coleslaw - τι να βάλεις αντί για μαγιονέζα

Η αγαπημένη coleslaw γίνεται πιο ελαφριά και θρεπτική με το πιο υγιεινό dressing.

16 Δεκ 2025 | 08:21

Βασιλόπιτα-κέικ για... τεμπέληδες: Ζουμερή και αφράτη με πορτοκάλι, έτοιμη στο πι και φι

Αυτη είναι η πιο τέλεια συνταγή για ζουμερή και εύκολη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 16 Δεκ 2025 | 07:35

Νέα δουλειά, νέα πορεία: Τα 3 ζώδια που θα απογειωθούν το 2026 με αλλαγές στα επαγγελματικά

Για τρία ζώδια, η επόμενη φάση, με την αρχή της νέας χρονιάς, σηματοδοτεί μια ριζική στροφή.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ! 15 Δεκ 2025 | 08:32

Η πιο απλή βασιλόπιτα χωρίς μίξερ - Τα τρία υλικά που την απογειώνουν

Μία τέλεια βασιλόπιτα, που αξίζει να την δοκιμάσετε φέτος την Πρωτοχρονιά.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 15 Δεκ 2025 | 08:26

Τα 3 πιο τυχερά ζώδια του 2026 - Χρήμα, έρωτας και μεγάλες ευκαιρίες

Για τρία ζώδια, τη νέα χρονιά, οι πλανήτες συνωμοτούν ξεκάθαρα υπέρ τους, ανοίγοντας δρόμους που μέχρι τώρα έμοιαζαν κλειστοί.

15 Δεκ 2025 | 06:53

Project Ραπουνζέλ: 5 εγγυημένοι τρόποι για να μακρύνεις γρήγορα τα μαλλιά σου

Νιώθεις ότι τα μαλλιά σου έχουν "κολλήσει" στο ίδιο μήκος εδώ και μήνες, όσες μάσκες κι αν βάζεις; Σταμάτα να περιμένεις μοιρολατρικά. Η επιστήμη έχει βρει τον τρόπο να πατήσεις το "fast forward" στην ανάπτυξη και δεν έχει καμία σχέση με το συχνό κούρεμα που σου προτείνουν όλοι.

12 Δεκ 2025 | 16:45

Σιμιγδαλόκρεμα μελομακάρονο - Έτοιμη σε 5 λεπτά και μόνο με 170 θερμίδες!

Βελούδινη, αρωματική και απόλυτα γιορτινή κρέμα με γεύση μελομακάρονου, έτοιμη σε χρόνο μηδέν.

12 Δεκ 2025 | 11:42

Από την Οδύσσεια μέχρι το TikTok: Οι κορυφαίες τάσεις στα ονόματα μωρών για το 2026

Οι τάσεις στα ονόματα μωρών για το 2026 κινούνται από την ανάγκη για φυγή από την πραγματικότητα

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ 12 Δεκ 2025 | 11:14

Η πιο εύκολη συνταγή για αφράτη βασιλόπιτα, μόνο με 6 υλικά

Οι βασιλόπιτες θα έχουν την τιμητική τους σε λίγες ημέρες, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν να τη φτιάξουν μόνοι τους, για την πιο... ιδιαίτερη ημέρα του χρόνου, την Πρωτοχρονιά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 12 Δεκ 2025 | 06:08

Τα 4 "χρυσά" ζώδια της Πρωτοχρονιάς – Θα τους μπει ο νέος χρόνος… με το δεξί

Η Πρωτοχρονιά φέρνει μαζί της μια δυνατή ενέργεια αλλαγής, μια υπόσχεση για νέα ξεκινήματα και ανανέωση.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 11 Δεκ 2025 | 08:12

Συνταγή για συγκλονιστικό χριστουγεννιάτικο brownie, χωρίς ζάχαρη - Πανεύκολο, πολύ ζουμερό

Χριστουγεννιάτικο γευστικό και ζουμερό brownie! Κολασμένα νόστιμο και πολύ πολύ εύκολο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 11 Δεκ 2025 | 06:59

Τα 3 τυχερά ζώδια της Πρωτοχρονιάς - Θα περάσουν ονειρικά, έρχονται εκπλήξεις

Καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, η ενέργεια αλλάζει, η διάθεση ανεβαίνει και κάποια ζώδια φαίνεται πως μπαίνουν στο 2026 με… αέρα τύχης!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΟΙ 10 Δεκ 2025 | 10:57

Τα 8 μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες - Πώς θα σας πετύχει το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό

Οι κουραμπιέδες είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Αφράτοι, βουτυράτοι, με άρωμα που γεμίζει το σπίτι και χιονισμένοι με άχνη.

10 Δεκ 2025 | 10:47

Βελουτέ σούπα με ρεβύθια και κους κους: Εύκολη, λεμονάτη και θρεπτική συνταγή

Ζεστή, λεμονάτη βελουτέ με ρεβίθια και κους κους που ετοιμάζεις στο λεπτό και σε κρατά χορτάτη, ελαφριά και χωρίς τύψεις.

ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Δεκ 2025 | 07:58

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, το τέλειο επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι

Ενα εξαιρετικό, πολύ γευστικό και βελούδινο γλυκό, που αποτελεί μία τέλεια πρόταση για το γιορτινό μας τραπέζι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 10 Δεκ 2025 | 06:31

Για αυτά τα 3 ζώδια το 2026 θα είναι η χρονιά τους - Θα απογειωθούν σε όλους τους τομείς

Το 2026 φαίνεται πως έρχεται με... φόρα για τρία ζώδια, τα οποία θα βρουν την τύχη, τις ευκαιρίες και τη σταθερότητα που αναζητούσαν τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Δεκ 2025 | 07:32

Αφράτοι και νοστιμότατοι κουραμπιέδες - Πολύ αρωματικοί, με αμύγδαλο και άχνη

Οι κουραμπιέδες είναι και πάλι εδώ και φέρνουν όλη τη μαγεία των Χριστουγέννων σε κάθε μπουκιά.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 09 Δεκ 2025 | 06:58

Ποιοι ευνοούνται οικονομικά το 2026: Τα 4 ζώδια που θα γεμίσουν το πορτοφόλι τους

Το 2026 φαίνεται πως θα είναι μια χρονιά οικονομικής ανόδου για ορισμένους εκπροσώπους του ζωδιακού κύκλου.

08 Δεκ 2025 | 16:45

Cheesecake μελομακάρονο με 3 υλικά μέσα σε 3'

Δεν έχεις ξαναφάει κάτι πιο γρήγορο και πιο γευστικό!

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 08 Δεκ 2025 | 11:24

Συνταγή για light μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μόνο με 7 υλικά

Αυτή η συνταγή για... light μελομακάρονα, είναι πανεύκολη και θα χρειαστείτε μόνο 7 υλικά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 08 Δεκ 2025 | 06:34

Τα 4 ζώδια που δεν θα περάσουν καλά φέτος τα Χριστούγεννα - Γκρίνιες, ανατροπές και απρόοπτα

Ας δούμε ποια τέσσερα ζώδια χρειάζεται φέτος τα Χριστούγεννα να οπλιστούν με... υπομονή.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ! 08 Δεκ 2025 | 06:02

Τα 8 μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα - Πώς θα βγουν νόστιμα και όσο σιροπιαστά πρέπει

Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των ελληνικών Χριστουγέννων. Ποιο είναι όμως το "κλειδί" για να πετύχουν πραγματικά;

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ 05 Δεκ 2025 | 16:23

Άση Μπήλιου: Έρχεται ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με μόνο θετικές όψεις - Ενα από τα ωραιότερα του Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με την αστρολόγο, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι ένα από τα ωραιότερα του Δεκεμβρίου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 05 Δεκ 2025 | 06:18

Χριστουγεννιάτικα... δράματα: Τα 3 ζώδια που θα χωρίσουν φέτος στις γιορτές

Για αυτά τα τρία ζώδια, το 2025 ίσως είναι η στιγμή να κλείσουν σχέσεις που έχουν πια εξαντληθεί και να κάνουν χώρο για ένα πιο φωτεινό μέλλον.

ΠΑΝΕΥΚΟΛΕΣ 05 Δεκ 2025 | 06:16

Οι viral χριστουγεννιάτικες σοκολάτες που θα φτιάχνετε συνέχεια στις γιορτές - Ετοιμες σε "χρόνο μηδέν"

Οι γιορτές πλησιάζουν και σιγά-σιγά αρχίζουν και οι προετοιμασίες για τα γλυκά των Χριστουγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 04 Δεκ 2025 | 08:19

Αυτά τα 3 ζώδια θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα στις γιορτές - Εκπλήξεις και ανατροπές

Τα φετινά Χριστούγεννα κρύβουν ανατροπές, ευχάριστα νέα και μικρά δώρα της ζωής για τρία συγκεκριμένα ζώδια.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 04 Δεκ 2025 | 06:10

Συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα - Γλυκό "κόλαση", δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα

Τα μελομακάρονα είναι το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων και έχει πάντα μια θέση στο γιορτινό τραπέζι.

03 Δεκ 2025 | 22:53

Οι απλές ενυδατικές κρέμες που θα σώσουν το δέρμα σου με λιγότερα από 15 ευρώ

Οι ενυδατικές κρέμες για την καθημερινή φροντίδα της επιδερμίδας σου δεν χρειάζεται να κοστίζουν πολύ.

ΦΑΓΗΤΟ 03 Δεκ 2025 | 11:43

Tips διακόσμησης του τραπεζιού για τις γιορτινές συγκεντρώσεις στο σπίτι - Θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

Με λίγες στοχευμένες επιλογές η τραπεζαρία σου μπορεί να γίνει το πιο εντυπωσιακό σημείο. Ένας χώρος γεμάτος θαλπωρή, λάμψη και γιορτινή μαγεία, όπως ταιριάζει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

03 Δεκ 2025 | 11:09

Porridge μελομακάρονο: Η πιο γιορτινή συνταγή για θρεπτικό πρωινό

Ένα ζεστό, αρωματικό πρωινό που φέρνει τα Χριστούγεννα στο μπολ σου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 03 Δεκ 2025 | 07:18

Χριστουγεννιάτικο... μποναμά φέρνει ο Δεκέμβριος για 3 τυχερά ζώδια - Οικονομική ανάκαμψη

Ο Δεκέμβριος φέρνει οικονομική ανάκαμψη και θετικές εξελίξεις για τρία τυχερά ζώδια, που βλέπουν επιτέλους τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 03 Δεκ 2025 | 06:33

Γρήγοροι κουραμπιέδες χωρίς μίξερ που θα σας ξετρελάνουν - Με ελάχιστα υλικά

Μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες συνταγές για κουραμπιέδες.

02 Δεκ 2025 | 11:13

Πατάτες σαν της γιαγιάς στο "γκάζι" - τραγανές, λαχταριστές και light

Τραγανές πατάτες σαν της γιαγιάς στο "γκάζι", έτοιμες εύκολα στο airfryer.

02 Δεκ 2025 | 08:49
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ; 02 Δεκ 2025 | 06:49

Αυτά τα 3 ζώδια θα ερωτευτούν φέτος τα Χριστούγεννα - Νέες γνωριμίες και συναισθήματα

Τρεις εκπρόσωποι του ζωδιακού πρόκειται να ζήσουν κάτι δυνατό, ανατρεπτικό και μαγικά χριστουγεννιάτικο.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ 02 Δεκ 2025 | 06:28

Η πιο δημοφιλής συνταγή για μελομακάρονα που θα τα φτιάχνετε ξανά και ξανά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και φυσικά τα λατρεμένα μελομακάρονα, έχουν την τιμητική τους!

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 01 Δεκ 2025 | 07:24

Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό: Ισλί μικρασιάτικο, μοσχομυριστό και με σιροπιαστή καρδιά

Το παραδοσιακό μικρασιατικό ισλί είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, βαθιά δεμένο με τις μνήμες και τις γεύσεις των προσφύγων.

ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΜΗΝΑΣ 01 Δεκ 2025 | 06:35

Τα 3+1 πιο τυχερά ζώδια του φετινού Δεκεμβρίου - Νέα ξεκινήματα, γνωριμίες, έρωτες

Τέσσερα ζώδια θα δουν τις πόρτες να ανοίγουν διάπλατα μπροστά τους αυτόν τον μήνα. Ανήκεις σε κάποιο από αυτά;

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 29 Νοε 2025 | 09:06

Πανεύκολη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη - Τραγανά και πεντανόστιμα

Αυτά τα πεντανόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι.

28 Νοε 2025 | 11:36

Η ιδανική σούπα για το κρύο με μοσχάρι και τραχανά

Μια σούπα-παρηγοριά, γεμάτη γεύση, θρέψη και άρωμα ελληνικού χειμώνα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 28 Νοε 2025 | 11:05

Αφράτο, νηστίσιμο κέικ καρότου χωρίς μίξερ - Ο,τι πρέπει για τον καφέ σας

Πανεύκολο μοσχομυριστό κέικ καρότου χωρίς μίξερ, που είναι και νηστίσιμο.

TASTE ATLAS 28 Νοε 2025 | 09:19

Αυτές είναι οι καλύτερες γλυκιές πίτες στον κόσμο - Τέσσερις ελληνικές στη λίστα, οι δύο στη δεκάδα

Το Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες γλυκές πίτες του κόσμου, και δύο ελληνικές, πασίγνωστες και αγαπημένες πίτες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα.

27 Νοε 2025 | 10:54

Το οικονομικό νεράκι σιδερώματος με άρωμα γιασεμί, που θα μεταμορφώσει τα ρούχα σου

Το απόλυτο προϊόν για να κάνεις το σιδέρωμά σου παιχνιδάκι. Το νεράκι με άρωμα γιασεμί από τη Zara Home είναι ό,τι ακριβώς έψαχνες.

ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ; 27 Νοε 2025 | 09:07

Τα 3 πιο άτυχα ζώδια των φετινών Χριστουγέννων - Ανατροπές, οικονομικές δυσκολίες, απογοήτευση

Για τρία συγκεκριμένα ζώδια, τα φετινά Χριστούγεννα ίσως αποδειχθούν λίγο… πιο απαιτητικά.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 27 Νοε 2025 | 06:07

Συνταγή για τον αυθεντικό γιαννιώτικο μπακλαβά - Τραγανός και σούπερ σιροπιαστός

Τα Γιάννενα φημίζονται για τον μπακλαβά τους, ο οποίος περιέχει καρύδι.

26 Νοε 2025 | 11:36

Φτιάξε πανεύκολα τους πιο light κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Μια εναλλακτική συνταγή με παραδοσιακή γεύση!

TASTE ATLAS 26 Νοε 2025 | 10:49

Αυτά είναι τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο - Ενα ελληνικό ανάμεσά τους

Τη λίστα με τα 20 καλύτερα πιάτα με κοτόπουλο στον κόσμο, δημοσίευσε η γνωστή γαστρονομική ιστοσελίδα Taste Atlas.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Νοε 2025 | 10:29

Υγιεινά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με ελάχιστα υλικά - Θα ξετρελαθείτε

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι υγιεινά, πολύ γευστικά και φτιάχνονται πανεύκολα με ελάχιστα υλικά!

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ 26 Νοε 2025 | 07:32

Η κλασική συνταγή για τιραμισού - Κρεμώδες, με απίστευτη γεύση

Το τιραμισού είναι το κλασικό ιταλικό γλυκό είναι το κορυφαίο κρεμώδες επιδόρπιο με καφέ, αμαρέτο και σαβαγιάρ.

26 Νοε 2025 | 06:29

Βlack Friday: Oι 10 αγορές sos που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις

Οι εκπτώσεις της Black Friday είναι η καλύτερη περίπτωση για να επενδύσεις σε ό,τι χρειάζεσαι για σένα και το σπίτι.

ΜΗΠΩΣ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ; 26 Νοε 2025 | 06:20

Τα 5 ζώδια που θα... ξοδέψουν τα περισσότερα τα φετινά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα φέρνουν χαρά, στολίδια, μυρωδιές από κουραμπιέδες και για ορισμένα ζώδια, έναν... ιδιαίτερο πειρασμό: τη σπατάλη.

25 Νοε 2025 | 16:03

Χριστουγεννιάτικο κέικ με γλυκό του κουταλιού- Η συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Αυτό το κέικ θυμίζει μαμά, γιαγιά και σας ταξιδεύει σε όλες τις όμορφες αναμνήσεις των γιορτών

25 Νοε 2025 | 12:10
ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ! 25 Νοε 2025 | 07:28

Τα 3 πιο τυχερά ζώδια των φετινών Χριστουγέννων - Ερωτας, αλλαγές στα επαγγελματικά και μικρά θαύματα

Καθώς πλησιάζουμε στην πιο φωτεινή και γιορτινή περίοδο του χρόνου, η αστρολογική εικόνα δείχνει πως τρία ζώδια θα απολαύσουν ιδιαίτερη εύνοια.

ΘΑ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ 25 Νοε 2025 | 06:26

Συνταγή για το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς - Κλασικό και λαχταριστό

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης, μια συνταγή που μοσχοβολά παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακά τραπέζια.

24 Νοε 2025 | 11:59

Έτσι θα αφαιρέσεις εύκολα λεκέδες από τα μαξιλάρια

Ο ιδρώτας συχνά προκαλεί κίτρινους λεκέδες στα μαξιλάρια που δεν φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων!

21 Νοε 2025 | 14:00

6 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το στήθος κοτόπουλο

Δες ποιες τροφές ξεπερνούν το κοτόπουλο σε πρωτεΐνη και βάλε τις εύκολα στο πιάτο σου.

21 Νοε 2025 | 14:00

Η πιο γευστική συνταγή για τα να φτιάξεις τα viral μελομακάρονα Lotus

Απόλαυσε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα Lotus φέτος τα Χριστούγεννα, τραγανά και σιροπιαστά!

20 Νοε 2025 | 21:21

Black Friday: Βρήκαμε τα 5 αρώματα που να αξίζει να δοκιμάσεις

Η Black Friday είναι εκείνη η στιγμή που οι τιμές πέφτουν, οι wishlists αποκτούν ξαφνικά… νόημα και μπορείς επιτέλους να δοκιμάσεις εκείνο το άρωμα που κρατούσες σε screenshot εδώ και μήνες.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Νοε 2025 | 07:48

Νηστίσιμο και αρωματικό κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας

Μια πολύ εύκολη νηστίσιμη συνταγή για κέικ με ταχίνι και κομμάτια σοκολάτας, για τη νηστεία των Χριστουγέννων που διανύουμε.

19 Νοε 2025 | 11:04

Νηστίσιμη και σοκολατένια: Κρέμα κάστανου που φτιάχνεται σε 10 λεπτά

Μια εύκολη, γρήγορη και λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει σοκολάτα και κάστανα χωρίς γάλα και ζάχαρη.

19 Νοε 2025 | 10:21

Tι είναι η "μέθοδος των 5 λεπτών" που σας επιτρέπει να ξεφλουδίζετε τα αυγά εύκολα και γρήγορα;

Ποια είναι η "μέθοδος των 5 λεπτών", η αποτελεσματικη΄τεχνική για το ξεφλούδισμα αυγών;

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 19 Νοε 2025 | 10:05

Τα πιο νόστιμα και τραγανά χριστουγεννιάτικα μπισκότα - Θα μοσχομυρίσει το σπίτι

Παρακάτω θα δείτε μια πανεύκολη συνταγή για τραγανά και μοσχομυριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα.

18 Νοε 2025 | 10:47

Το απόλυτο κόλπο για να φύγουν τα ζωύφια από το μπρόκολο

Ένα απλό κόλπο με αλάτι και αλεύρι που θα κάνει το μπρόκολό σου πεντακάθαρο σε λίγα λεπτά.

18 Νοε 2025 | 10:26

Κρυώνετε στο σπίτι; To οικονομικό αξεσουάρ που ανεβάζει τη θερμοκρασία άμεσα

Σχεδόν το 30% της απώλειας θερμότητας στο σπίτι οφείλεται σε διαρροές αέρα. Τι μπορείτε να κάνετε;

18 Νοε 2025 | 10:25

Ποια είναι η "καλή" διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέλφια; Η επιστήμη καταρρίπτει τους μύθους

Πώς επηρεάζει η διαφορά ηλικίας την υγεία της μητέρας, την ανάπτυξη του παιδιού και τη δυναμική της οικογένειας; Η έπιστήμη δίνει απαντήσεις.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 18 Νοε 2025 | 07:37

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού με ξηρούς καρπούς - Πανεύκολο, χωρίς μίξερ

Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ο,τι πρέπει για αυτή την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα!

17 Νοε 2025 | 12:04

Άνθος αραβοσίτου κακάο: Η σπιτική συνταγή για την αγαπημένη ζεστή κρέμα σε 5'

Φτιάξε εύκολα και γρήγορα σπιτική κρέμα κακάο με άνθος αραβοσίτου – ζεστή ή κρύα, όπως την αγαπούσες στα παιδικά σου χρόνια.

17 Νοε 2025 | 09:50

Τι πρέπει να κάνεις πριν ανάψεις το καλοριφέρ: Το hack που θα σε σώσει από τη σκόνη

Δες πώς θα καθαρίσεις τέλεια το καλοριφέρ σου πριν το πρώτο άναμμα και πες αντίο στη σκόνη, εύκολα και γρήγορα! Το cleaning hack που θα σε απαλλάξει από τη σκόνη.

ΤΕΛΕΙΟ! 17 Νοε 2025 | 08:12

Συνταγή για ζουμερό νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και φουντούκια - Χωρίς γλουτένη

Αυτό το ζουμερό νηστίσιμο και κέικ με σοκολάτα και φουντούκια είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που διανύουμε.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ 16 Νοε 2025 | 11:39

Ποια είναι η σωστή σειρά για να τοποθετήσεις τα στολίδια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Είτε επιλέξετε να το στολίσετε από νωρίς είτε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, το δέντρο δεν λείπει από κανένα στολισμένο σπίτι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 16 Νοε 2025 | 09:03

Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού - Αφράτο, ζουμερό, πολύ αρωματικό

Αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού είναι ό,τι καλύτερο για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων που διανύουμε, ενώ είναι πάρα πολύ γευστικό και αρωματικό.

ΝΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΕΤΕ! 15 Νοε 2025 | 10:42

Νηστίσιμη συνταγή για αφράτο και πολύ αρωματικό κέικ βανίλιας

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκίνησε σήμερα. Αυγά, γαλακτοκομικά, βούτυρο κ.α. δεν επιτρέπονται και όσοι νηστεύουν ψάχννουν εναλλακτικές για νηστίσιμα σνακ και φαγητά.

14 Νοε 2025 | 13:24

Λειτουργεί! Το viral κόλπο για να καθαρίσεις τον καναπέ σου

Αυτό το hack θα σου γλιτώσει χρόνο στο καθάρισμα του καναπέ.

14 Νοε 2025 | 12:25

Ασπράδια αυγού που καίνε λίπος: 7 συνταγές για υγιεινό πρωινό

Απλές και γρήγορες επιλογές για πρωινό ή σνακ, χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνη.

ΠΑΡΤΕ ΙΔΕΕΣ 14 Νοε 2025 | 09:38

Χριστουγεννιάτικη θαλπωρή και στην κρεβατοκάμαρα: Ιδέες για minimal, ρομαντική ή κλασική διακόσμηση

Με λίγες απλές κινήσεις και τις σωστές πινελιές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα καταφύγιο που μυρίζει Χριστούγεννα και ξεκούραση.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 14 Νοε 2025 | 08:58

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με 5 μόνο υλικά - Ζουμερό και αφράτο

Αυτό το νηστίσιμο αφράτο, ζουμερό, κέικ σοκολάτας με τα 5 υλικά είναι το τέλειο γλυκό σνακ για το γραφείο και όχι μόνο.

13 Νοε 2025 | 21:17

Κοστίζει κάτω από 7 ευρώ: Το θαυματουργό τζελ ματιών που θα μεταμορφώσει το πρόσωπό σου

Το gel ματιών με ρετινόλη που θα εξαφανίσει τα σημάδια γήρανσης από τα μάτια σας στην πιο φιλική τιμή.