Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί

Το Ferryhopper είναι μια μοναδική πλατφόρμα κράτησης εισιτηρίων που κάνει τη μετακίνηση μεταξύ των ελληνικών νησιών εύκολη υπόθεση.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί

Το Ferryhopper δημιουργήθηκε από τέσσερις φίλους στα 30 τους, τον Βασίλη Λαχανά, τον Παναγιώτη Σαράφη, τον Χρήστο Σπαθαράκη και τον Aiden Short. Οι τρεις γνωρίστηκαν στην Ελβετία όπου έκαναν πρακτική στο CERN, ενώ ο τέταρτος ήταν συμφοιτητής από το Λονδίνο. Όμως, πώς δύο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ένας φυσικός με διδακτορικό στον προγραμματισμό για ιατρικές εφαρμογές και ένας μηχανικός περιβάλλοντος με εμπειρία στη διαχείριση καταστροφών αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή την πρωτοποριακή πλατφόρμα κράτησης εισιτηρίων;

Αφορμή στάθηκε η ανάγκη της παρέας να οργανώσει τις καλοκαιρινές διακοπές της στην Ελλάδα και να μετακινηθεί από νησί σε νησί, γεγονός που ήταν πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται.

Ετσι, ξεκίνησαν να δουλεύουν το Ferryhopper, την άνοιξη του 2016 με σκοπό να διευκολύνουν τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και να κάνουν την οργάνωση ενός ταξιδιού εύκολη και άμεση.

«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από κουβέντες με φίλους, αλλά και από προσωπικές εμπειρίες όσον αφορά στη δυσκολία που αντιμετωπίζει το τουριστικό κοινό να ταξιδέψει ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Για πολύ καιρό αναρωτιόμασταν γιατί δεν υπάρχει η επιλογή των ανταποκρίσεων μεταξύ των νησιών, και αν θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε κάτι τέτοιο» λέει ο Χρήστος Σπαθαράκης.

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί

«Μια αστεία αλλά πραγματική ιστορία είναι πώς πριν από κάποια χρόνια που είχαμε πάει παρέα διακοπές, ένας από εμάς είχε τυπώσει πολλές σελίδες με δρομολόγια για να βρει πως θα πάει από την Αστυπάλαια στην Ανάφη, καθώς αν και βρίσκονται σχεδόν δίπλα δεν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως δεν είναι κάτι που αφορά μόνο εμάς, και πως μπορούμε να το κάνουμε πολύ πιο εύκολο για όλους. Πέρα από αυτό όμως, πιστεύαμε ότι η online κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και όλες οι σχετικές υπηρεσίες έχουν μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Η αλήθεια είναι πως ακόμη έχουμε πολλές ιδέες στο μυαλό μας με τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την online κράτηση αλλά και το ταξίδι με πλοίο αυτό που πραγματικά είναι, μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία που σηματοδοτεί την αρχή των διακοπών!

Επειδή όλο το στήσιμο της πλατφόρμας έγινε από εμάς ενώ παράλληλα δουλεύαμε ο καθένας αλλού εκείνη την περίοδο, η υλοποίηση της ιδέας σε ένα λειτουργικό website μας πήρε περίπου έναν χρόνο».

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί - εικόνα 2

Πώς λειτουργεί το Ferryhopper και σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες ταξιδιωτικές ιστοσελίδες;

Το Ferryhopper είναι μια νέα καινοτόμα και εύχρηστη πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που στόχο έχει μέσα από διαφορετικές λειτουργίες να κάνει την online κράτηση του ακτοπλοϊκού ταξιδιού μια εύκολη και ευχάριστη διαδικασία. Για αυτό το λόγο δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στη ευκολία του χρήστη καθώς και στο αισθητικό κομμάτι του site, που θέλαμε να είναι λιτό και καθαρό.

Το Ferryhopper δεν είναι όμως μόνο η βιτρίνα του… Η μεγάλη διαφορά του Ferryhopper από τις υπόλοιπες πλατφόρμες είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις διαδρομές και να κλείσεις εισιτήρια για νησιά που δεν συνδέονται απευθείας μεταξύ τους, προσφέροντας πολύ περισσότερες λύσεις. Επιπλέον, έχουμε φροντίσει να έχουμε όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που υποστηρίζουν online έκδοση εισιτηρίων και να συνδέουμε περισσότερους από 160 προορισμούς σε Ελλάδα και γειτονικές χώρες π.χ. Ιταλία. Ακόμα διαθέτουμε την υπηρεσία island hopping που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να κλείσει πολλαπλά ταξίδια σε μία κράτηση, ουσιαστικά δηλαδή να κλείσει όλο το ταξίδι του με ελάχιστα clicks. Τέλος, μία νέα υπηρεσία που αναπτύξαμε τον τελευταίο καιρό, είναι η online διαχείριση της κράτησής όπου μπορείς να δεις πληροφορίες, να ακυρώσεις το ταξίδι σου και σύντομα θα μπορείς να αλλάξεις και ημερομηνία.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στα πρώτα βήματα του startup; Πόσο δύσκολο ήταν να συντονιστούν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες σε ένα site;

Σίγουρα αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στην αρχή όπως κάθε νέα εταιρία, οι δικές μας ήταν κυρίως σε τεχνικό επίπεδο όπου ακόμα προσπαθούμε να απλοποιήσουμε πολλά πράγματα σε αυτό που βλέπει ο χρήστης στην οθόνη του, αλλά και σε ένα επίπεδο πιο κάτω. Κάθε εταιρεία έχει το δικό της σύστημα, την δική της πολιτική τιμολόγησης, διαφορετικούς τύπους θέσεων, καμπινών ή εκπτώσεων κλπ. Αυτό είναι το κυριότερο από τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν ώστε να καταλήξουμε σε ένα λειτουργικό μοντέλο. Σε αυτό το κομμάτι, στηριχτήκαμε στο σύστημα της FORTHcrs, το οποίο μας παρέχει την επικοινωνία με το σύστημα των ακτοπλοϊκών εταιρειών καθώς και την πληροφορία σχετικά με τα απευθείας δρομολόγια.

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί - εικόνα 3

Ευτυχώς για εμάς, μπορούσαμε να συνδυάσουμε τις ανάγκες μας ως ταξιδιώτες μαζί με τη δυνατότητα να χτίσουμε όλο τον κορμό της πλατφόρμας από την αρχή μόνοι μας. Με αυτόν τον τρόπο, προσαρμόσαμε το σύστημά μας κατά περίπτωση και ενσωματώσαμε τις διαφορές κάθε εταιρείας σε ένα ενιαίο μοντέλο. Στόχος μας είναι, στο σύντομο μέλλον να είμαστε σε θέση να παρέχουμε όλα τα πιθανά αποτελέσματα για οποιαδήποτε ακτοπλοϊκή σύνδεση και εταιρεία. Να είναι δηλαδή το Ferryhopper η πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης για όποιο πλοίο ή δρομολόγιο στην Ελλάδα, αλλά και χώρες του εξωτερικού!

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί - εικόνα 4

- Απευθύνεστε κυρίως σε εσωτερικό ή εξωτερικό τουρισμό;

Η αρχική μας σκέψη ήταν να απευθυνθούμε περισσότερο στην ελληνική αγορά τον πρώτο χρόνο, ακριβώς γιατί είναι πιο κοντά σε αυτό που κι εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε, αλλά και γιατί πιστεύαμε πως θα μας ήταν πιο εύκολο να γίνουμε γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Με πολλή χαρά είδαμε όμως ότι πολύ σύντομα το Ferryhopper άρχισε να αναφέρεται από (άγνωστους σε εμάς) χρήστες σε μεγάλα ταξιδιωτικά forum όπως το TripAdvisor καθώς και από διάσημους bloggers του εξωτερικού. Ως αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η κίνηση που αποκτήσαμε από το εξωτερικό πολλαπλασιάστηκε, σε βαθμό που πλέον σχεδόν οι μισές κρατήσεις στο site μας είναι από ξένους ταξιδιώτες. Κάτι που είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό είναι πως έχουμε πολύ θετικά σχόλια όχι μόνο σε αυτά τα forum αλλά και στην επικοινωνία που έχουμε με τους ανθρώπους που κλείνουν από το ταξίδι τους με το Ferryhopper.

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί - εικόνα 5

- Πέρα από την Ελλάδα, σε ποιες χώρες επεκτείνονται οι υπηρεσίες σας;

Αυτή την στιγμή το Ferryhopper προσφέρει εισιτήρια για όλους τους δυνατούς προορισμούς στην Ελλάδα, καθώς και τις χώρες που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την Ελλάδα, δηλαδή την Ιταλία, την Αλβανία και την Τουρκία. Παρόλα αυτά, ήδη σχεδιάζουμε και δουλεύουμε για την επέκταση μας σε αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι πολλές οι χώρες που έχουν σημαντική δραστηριότητα στις ακτοπλοϊκές μεταφορές π.χ. Κροατία, Βαλτικές χώρες κ.α. και σίγουρα είναι μια κατεύθυνση προς την οποία θέλουμε να πάμε σύντομα.

Ferryhopper: Πώς 4 φίλοι οργάνωσαν τη μετακίνησή μας από νησί σε νησί - εικόνα 6

Σκέφτεστε κάποια στιγμή να προσθέσετε και άλλα μέσα μεταφοράς (π.χ. αεροπλάνο) στις υπηρεσίες σας για να προσφέρετε μια πιο ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια τέτοια ανάγκη για συνδυασμένη μεταφορά πλοίων και αεροπλάνων. Παρ’ όλα αυτά, ήταν συνειδητή επιλογή μας να φτιάξουμε μια πλατφόρμα που να εστιάζει αποκλειστικά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το να παρέχεις ένα συγκεκριμένο προϊόν σου επιτρέπει να έχεις ένα αποτέλεσμα που είναι ολοκληρωμένο, βελτιστοποιημένο στην ανάγκη που θέλεις να καλύψεις και πολύ πιο εύκολο για τον χρήστη.

Με αυτή τη μεθοδολογία δουλέψαμε από την αρχή το Ferryhopper, προσέχοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια και δουλεύοντας από το γραφιστικό μέχρι το αλγοριθμικό επίπεδο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο απλό γίνεται παρέχοντας όμως παράλληλα μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. Η διαδικασία βελτίωσης είναι προφανώς συνεχής και έχουμε στα σκαριά ακόμη πολλές νέες λειτουργίες για να διευκολύνουμε το ακτοπλοϊκό ταξίδι. Αν σε αυτό το πλαίσιο, μελλοντικά αποφασίσουμε να εστιάσουμε και σε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης πλην των πλοίων, θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθετε!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ferryhopper, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο info@ferryhopper.com καθώς και στα profile της εταιρείας σε Facebook, Twitter και Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

EARTHSHOT AWARDS 18 Οκτ 2021 | 07:22

Τα βλέμματα της αγάπης: Ο "Τζέιμς Μποντ" Γουίλιαμ και η "σταρ του Χόλιγουντ" Κέιτ εκτός πρωτοκόλλου

Για πρώτη φορά, Κέιτ και Γουίλιαμ αντάλλαξαν "ηλεκτροφόρα" βλέμματα αγάπης και παραβίασαν το βασιλικό πρωτόκολλο.

Η ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 06 Οκτ 2021 | 07:30

Και η Μέγκαν Μαρκλ έχει ανασφάλειες: Το υπέροχο σχόλιο του Χάρι για το σώμα της μετά τη γέννα

Ο πρίγκιπας Χάρι προσπάθησε να κάνει την ανασφαλή Μέγκαν Μαρκλ να νιώσει καλύτερα για το σώμα της.

05 Οκτ 2021 | 11:00

SUP Free Hackathon: Όταν οι νέοι άνθρωποι κάνουν πράξη τη βιωσιμότητα

Μια ομάδα τεσσάρων νεαρών στην κορυφή του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ 03 Οκτ 2021 | 08:28

The Travolta dress: Όταν η Νταϊάνα πραγματοποίησε τη φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα

Μπροστά στον πρίγκιπα Κάρολο, η τολμηρή πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε πράξη την φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα.

POWER OF WOMEN 02 Οκτ 2021 | 08:23

Αντζελίνα Τζολί: Πανέμορφη στο κόκκινο χαλί μαζί με την κόρη της Σαχάρα Τζολί Πιτ

Power of Women: Η λαμπερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Αντζελίνα Τζολί, η κόρη της Σαχάρα και το δυνατό μήνυμα για τα κορίτσια που "δεν έχουν φωνή".

Η ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 30 Σεπ 2021 | 07:24

Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ: H καλλονή Άνα ντε Αρμάς, o πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Το τετ α τετ του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την πανέμορφη Άνα ντε Αρμάς- Η αντιδιαμετρικά αντίθετη εμφάνιση από αυτή της Κέιτ Μίντλετον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ NO TIME TO DIE 29 Σεπ 2021 | 07:20

Δούκισσα από ατόφιο χρυσάφι: Η Κέιτ Μίντλετον έλαμψε με χρυσό cape dress στην πρεμιέρα του James Bond

Η τολμηρή εμφάνιση της ολόχρυσης Κέιτ Μίντλετον στην πρεμιέρα του No Time to Die, που σαγήνευσε ακόμα και τον James Bond.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ 28 Σεπ 2021 | 07:29

Η άξια διάδοχος της Βασίλισσας Ράνια: Η κούκλα πριγκίπισσα Ιμάν έγινε 25 ετών

Η βασίλισσα Ράνια έχει διάδοχο: Τα νέα πορτρέτα που δείχνουν ότι η πριγκίπισσα Ιμάν έχει κληρονομήσει το στιλ και την φινέτσα της μητέρας της.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 27 Σεπ 2021 | 07:23

Hollywood Royals με μίνι & επίδειξη πλούτου: Η εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ που δίχασε

Οργή για την εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ στο Central Park: "Πώς μιλάει για τη φτώχεια με φόρεμα και κοσμήματα 100.000 δολαρίων;".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ LOUIS VUITTON 26 Σεπ 2021 | 08:29

Γαλλική λάμψη & φινέτσα: Η στιλάτη Ναταλία Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ Ντελφίν Αρνό και η κομψή Μπριζίτ Μακρόν

Το total white της Ναταλίας Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ κόρη του Μπερνάρ Αρνό, Ντελφίν και η φινετσάτη Μπριζίτ Μακρόν μαζί στο Παρίσι.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 25 Σεπ 2021 | 08:22

Monte-Carlo Gala: Η εντυπωσιακή Καρολίνα του Μονακό, η ροκ Σάρον Στόουν και ο Αλβέρτος

Η ροκ γκλαμ "πριγκίπισσα" Σάρον Στόουν και η κομψή Καρολίνα του Μονακό στο Monte-Carlo Gala.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 07:38

Χάρι - Μέγκαν: Το βλέμμα απόλυτης αγάπης μπροστά στις κάμερες και η ατυχία τους

Η πρώτη μέρα του Χάρι και της Μέγκαν στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε από μια μικρή ατυχία.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΚΑΛΑ 24 Σεπ 2021 | 07:24

Λίντα Εβαντζελίστα: Έτσι καταστράφηκε το πρόσωπό της - Οι παρενέργειες που την παραμόρφωσαν

H μέθοδος που υποσχέθηκε να αφαιρέσει λίπος από το πρόσωπο της Λίντα Εβαντζελίστα, οι επίπονες επεμβάσεις και η αποζημίωση των 50 εκατ. δολαρίων.