X

Fundraising:Βουτιά σε μυστικά και γεύσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πως είναι να γεύεται κανείς Κυκλαδίτικη κουζίνα και να μαθαίνει για τα πλάνα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με επένδυση όσο κανένα άλλο στην Ελλάδα στο fundraising;

Η πρόσκληση δεν ήταν επίσημη αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς. «Δεν σας καλούμε για να γράψετε κάτι αλλά για να δοκιμάσετε φως και γεύσεις από τις Κυκλάδες ατο νέο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης» είπε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του, καθηγητής, Νίκος Σταμπολίδης.

Κάπως έτσι βρεθήκαμε σε ένα διαφορετικό σημείο συνάντησης πολιτισμού μέσα στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης, που συνδυάζει τις λιτές κυκλαδικές γραμμές με αυθεντικές κυκλαδικές γεύσεις. Εκεί στο, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου, Café, συναντηθήκαμε λίγοι συνάδελφοι κάνοντας ένας pause από τα καθημερινό τρέξιμο και άγχος - και μας βγήκε σε καλό.

Η επέτειος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης πλησιάζει...

Κάτω από το αέρινο στέγαστρο-γλυπτό του Στέλιου Κόη με το φυσικό φως που διαχέεται στον χώρο να συμπληρώνει ο φωτισμός με την υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ, δοκιμάσαμε το μενού με την υπογραφή Begnis Catering και είχαμε μια ανεπίστημη ενημέρωση για τα μελλοντικά πλάνα του Μουσείου - το οποίο το 2016 που θα συμπληρώσει τα 30 χρόνια ζωής - από την πρόεδρο του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου.

Με την τριλογία των εκθέσεων «΄Ερωτας, Υγεία, Θάνατος» να βαίνει προς στο τέλος της και τα δυο τελευταία της μέρη, «Ιασις» και «Επέκεινα» να έχουν προσελκύσει περισσότερους από 60.000 επισκέπτες τους τελευταίους μήνες, η χρονική στιγμή θα φάνταζε ως ιδανική για το Μουσείο αν δεν υπήρχαν οι προβληματισμοί που προκαλεί η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Χορηγίες και fundrainsing: τα οικονομικά ατού του Μουσείου

Αποτέλεσμα, λίγα πράγματα να μπορούν να ειπωθούν για τις επετειακές εκδηλώσεις του Μουσείου το 2016 αφού το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η χρηματοδότησή τους. Σημειωτέον, με την επιχορήγηση από το κράτος να κινείται σε μηδενικά επίπεδα, όλα τα εγχειρήματά του χρηματοδοτούνται από χορηγίες και fundrainsing. Χαρακτηριστικό ότι η «Ιασις» κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και το 60% απ' αυτά εξασφαλίστηκε σε εκδηλώσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Αθήνα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο, θα γίνει ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στο Μουσείο για τη σύνδεση μινωικού και κυκλαδικού πολιτισμού με βάση κυκλαδίζοντα ειδώλια που βρέθηκαν στη Μεσόγειο.

Και το μενού;

Gazpacho αγγουριού με γιαούρτι, πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, κολοκύθι ψητό, φινόκιο, αβοκάντο, ανθότυρο και dressing εσπεριδοειδών, ψητός μπακαλιάρος με κρούστα από μυρωδικά πάνω σε πουρέ λαχανικών και σαλάτα πληγούρι και, τέλος, sorbet μανταρίνι και λεμόνι. Με ασορτί, μ' άλλα λόγια γεύσεις κι αρώματα της Κυκλαδίτικης γης.

Info:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα

T: 210 7228321-3

www.cycladic.gr

www.begniscatering.gr

Το Cycladic Café λειτουργεί προς το παρόν τις μέρες και ώρες του Μουσείου: