
«Φέτος θα ενωθούμε με τους άλλους γονείς που έχουν δύο ρόλους. Θα είμαι πρωθυπουργός και μητέρα, ενώ ο Κλαρκ “πρώτος κύριος του ψαρέματος” και πατέρας».
We thought 2017 was a big year! This year we’ll join the many parents who wear two hats. I’ll be PM & a mum while Clarke will be “first man of fishing” & stay at home dad. There will be lots of questions (I can assure you we have a plan all ready to go!) but for now bring on 2018 pic.twitter.com/nowAYOhAbF
— Jacinda Ardern (@jacindaardern) January 18, 2018
Αυτή ήταν η δήλωση της Γιασίντα Άρντεν μέσω twitter για τους ρόλους που θα αναλάμβαναν με τον σύντροφό της, Κλαρκ Γκέιφορντ, μόλις πληροφορήθηκε ότι είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί - κάτι που συνέβη μόλις έξι ημέρες αφού ενημερώθηκε ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Εκείνη θα παρέμενε ενεργή στα καθήκοντά της με μια μικρή άδεια 6 εβδομάδων (κατά τη διάρκεια των οποίων, ωστόσο, θα ήταν «σε επικοινωνία» και «διαθέσιμη»), κι ο σύζυγός της θα αναλάμβανε το μεγάλωμα του παιδιού. Για την ιστορία, η Γιασίντα ΄Αρντεν υπηρετεί την πατρίδα της ως πρωθυπουργός από τις 26 Οκτωβρίου του 2017, λίγους μόλις μήνες αφού ανέλαβε την προεδρία του Εργατικού Κόμματος, προκαλώντας ένα απρόσμενο κύμα στήριξης, το οποίο τα μέσα ενημέρωσης το είχαν χαρακτηρίσει «Τζασιντο-μανία». (Το Εργατικό Κόμμα ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Οκτωβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το μικρό κόμμα New Zealand First του Ουίνστον Πίτερς).

Μητέρα του έθνους
Η 38χρονη Γιασίντα Κέιτ Λώρελ Άρντερν (Jacinda Kate Laurell Ardern) δεν είναι μόνο μια ανοιχτόμυαλη γυναίκα, όπως απέδειξε ο παραπάνω οικογενειακός προγραμματισμός. Είναι και μια πρωθυπουργός με ενσυναίσθηση. Η νεότερη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο δείχνει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να «γιατρέψει» μια τραυματισμένη χώρα μετά το αιματοκύλισμα στα δυο τζαμιά του Κράισττσερτς. Κάτι σαν τη μητέρα του έθνους.

Μια χώρα σε βαρύτατο πένθος
Η αλήθεια είναι πως η 'Αρντερν - που γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1980 κι εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις γενικές εκλογές του 2008 - έχει κληθεί από την ιστορία να διαχειριστεί το σοβαρότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της χώρας της. Κι από τις πρώτες, κιόλας, ώρες του τρομοκρατικού χτυπήματος, μετέφερε σε κάθε γωνιά του πλανήτη την εικόνα μιας χώρας σε βαρύτατο πένθος. «΄Ενας από τους ρόλους που δεν ανέμενα, ούτε ήλπιζα ποτέ να έχω, είναι να εκφράζω το πένθος ενός έθνους», είπε χαρακτηριστικά.

΄Οταν μιλάω, ο δράστης θα είναι ανώνυμος
Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της, λοιπόν, εντύπωση έχει κάνει η σθεναρότητα και η ειλικρίνεια με την οποία διαχειρίζεται αυτόν τον «κλήρο» που της έλαχε.«Εσύ επέλεξες εμάς», δήλωσε η ΄Αρντερν αναφερόμενη στο δράστη της σφαγής. «Εμείς, όμως, σε απορρίπτουμε και σε καταδικάζουμε», δήλωσε σε δημόσια ομιλία της. «(Ο δράστης) επεδίωξε πολλά πράγματα από αυτή την πράξη τρόμου και το ένα απ' αυτά ήταν η φήμη - γι' αυτό δεν θα με ακούσετε ποτέ να αναφέρω το όνομά του. Σας ικετεύω να αναφέρεστε στα ονόματα αυτών που χάθηκαν κι όχι στο όνομα αυτού που τους "πήρε". Είναι τρομοκράτης. Είναι εγκληματίας. Είναι εξτρεμιστής. Αλλα, όταν μιλάω, θα είναι ανώνυμος». Πράγματι, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου ΄Οκλαντ, καθηγήτρια Τζένιφερ Κέρτιν, στον δολοφόνο η ΄Αρντερν αναφέρεται ελάχιστα.

Το προτέρημα της ενσυναίσθησης
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφαλείας της μη κυβερνητικής οργάνωσης 36th Parallel, η Αρντερν ξεχωρίζει για το προτέρημα της ενσυναίσθησης (ικανότητα να κατανεί τα συναισθήματα εκείνου που βρίσκεται απέναντί της). Και σε αντίθεση με ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ( που μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν στόχο τον εντυπωσιασμό), εκείνη φαίνεται ικανή να πάρει τον κόσμο «από το χέρι» και να απαλύνει τις πληγές. Κάπως έτσι, .όπως περπάτησε με μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας το περασμένο Σάββατο στο σημείο της επίθεσης.

«Η καρδιά μας έχει βάρος αλλά το πνεύμα μας έχει δύναμη»
Απευθυνόμενη στους πτροσκεκλημένους επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας στη Βουλή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να νιώσουμε τη θλίψη σας, αλλά μπορούμε να περπατήσουμε δίπλα σας σε κάθε της στάδιο. Και μπορούμε να σας αγκαλιάσουμε. Η καρδιά μας έχει βάρος αλλά το πνεύμα μας έχει δύναμη». Κι αν ο μεγαλύτερός της στόχος είναι να καταδείξει πως αυτός ο λαός θα είναι ενωμένος, ένα είναι σίγουρο: σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το έχει πετύχει.

(Με πληροφορίες από: Wikipedia, Τα Νέα)
Φωτογραφίες: Reuters
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr