Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Υπάρχει λόγος που αυτές οι 10 χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που ήταν στις 20 Μαρτίου, το Δίκτυο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ δημοσίευσε τον Δείκτη παγκόσμιας ευτυχίας για το 2016 (World Happiness Index), μια μελέτη που εξετάζει τη διασύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και την ανάπτυξη σε ετήσια βάση (και ενθαρρύνει εκείνους που χαράσσουν πολιτικές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευτυχία).

Οι άνθρωποι αξιολόγησαν την ποιότητα της ζωής τους σε μια κλίμακα από 0 έως το 10, ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δεδομένα από έξι τομείς – το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, την κοινωνική υποστήριξη, την εμπιστοσύνη, την αντίληψη της ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων και τη γενναιοδωρία.

Ομως, γιατί αυτές οι χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

10. Σουηδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Η Σουηδία έχει υποχωρήσει 2 θέσεις από την κατάταξη του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο top 10. Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκεται εδώ.

Μεταξύ άλλων, η εισαγωγή 6ώρου εργασίας, η αμειβόμενη άδεια μητρότητας και πατρότητας καθώς και η δωρεάν ημερήσια φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, σημαίνει ότι οι Σουηδοί έχουν τελειοποιήσει την ισορροπία εργασίας - προσωπικής ζωής.

Και το αίσθημα της παραγωγικότητας και της ασφάλειας οδηγεί σε... μεγάλα χαμόγελα.

9. Αυστραλία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 2

Εκτός από μια πολύ καλή ισορροπία εργασίας – ζωής, κάτι που μειώνει τα επίπεδα του άγχους, οι Αυστραλοί έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο (83 έτη).

Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποδίδει μεγάλη έμφαση στη σωματική δραστηριότητα από πολύ μικρή ηλικία.

8. Νέα Ζηλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 3

Η Νέα Ζηλανδία οφείλει αυτή τη θέση στην κοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της, κάτι το οποίο η έκθεση περιγράφει ως το «να ξέρεις ότι μπορείς να υπολογίζεις σε κάποιον όταν έχει πρόβλημα» - που με τη σειρά της οδηγεί σε έναν πιο ευτυχισμένο λαό.

Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της με τις παραλίες, τα αμπέλια και τα υπέροχα βουνά, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

7. Ολλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 4

Η Ολλανδία με τα μαγευτικά χωριά της, κατατάσσεται επίσης ως κορυφαία στη λίστα με την «τυπική απόκλιση της ευτυχίας». Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν υπάρχει διαφορά στην ικανοποίηση που νιώθουν οι λιγότερο και οι περισσότερο ευτυχισμένοι κάτοικοι της χώρας.

Ετσι, ενώ μπορεί να μην είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο, κατά μέσο όρο οι κάτοικοί της είναι αρκετά ικανοποιημένοι. Προφανώς, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

6. Καναδάς

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 5

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να μετακομίζουν (εκτός από τις επερχόμενες εκλογές).

Η κατάκτηση της 6ης θέσης απο τον Καναδά είναι η απόδειξη του ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, αφού «χτυπά» τους γείτονές του αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10.000 δολάρια χαμηλότερο. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση).

5. Φινλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 6

Η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο, έχοντας περιστασιακά ηττηθεί μόνο από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Μεγάλο μέρος αυτής της εκπαιδευτικής επιτυχίας προέρχεται από τον μεγάλο σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απαιτείται να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο (οι σπουδές χρηματοδοτούνται από το κράτος) και το γεγονός ότι το παιδαγωγικό της σύστημα εστιάζει λιγότερο στην ποσοτική και περισσότερο στη βιωματική μάθηση και τις ίσες ευκαιρίες.

Τελειώσατε το σχολείο και δεν βρίσκετε δουλειά; Μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση θα σας χρηματοδοτήσει μέχρι να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

4. Νορβηγία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 7

Από όλες τις χώρες σε αυτή τη λίστα, η Νορβηγία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα όντως μετράνε. Αλλά όπως έδειξε ο ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, δίνοντας στη Νορβηγία την πρώτη θέση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν μια χώρα ιδανική, και τους ανθρώπους της τόσο ευτυχισμένους.

Ο συνδυασμός ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού συστήματος πρόνοιας και μιας ακμάζουσας οικονομίας βασισμένης στην υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων της, σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, και τα συναισθήματα της κοινωνικής υποστήριξης, της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και της οικονομικής ευημερίας, συμβάλλουν δραματικά στη συνολική ευτυχία.

3. Η Ισλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 8

Η Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας έχει αφιερώσει πολύ χρόνο περιγράφοντας την Ισλανδία, καθώς πολλοί αναγνώστες δεν θα περίμεναν να τη συναντήσουν ως την τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ειδικά μετά την οικονομική της κατάρρευση, μετά το 2007.

Όμως, η έκθεση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα με την οποία η Ισλανδία αντιμετώπισε την κρίση, και το υψηλό επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης: Οι περισσότεροι Ισλανδοί μίλησαν για ένα σύστημα υποστήριξης από φίλους και οικογένεια στο οποίο βασίστηκαν όταν η οικονομία άρχισε να βουλιάζει, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο μέρος στο υψηλό επίπεδο ευτυχίας της χώρας.

Αυτό και το γεγονός ότι η πανέμορφη αυτή χώρα μοιάζει βγαλμένη από άλλο πλανήτη.

2. Η Ελβετία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 9

Από το πόσες ημέρες διακοπών έχουν οι εργαζόμενοι μέχρι το πόσους μετανάστες θα πρέπει να επιτρέπονται στη χώρα, η Ελβετία είναι μια χώρα όπου τα πάντα είναι στη δικαιοδοσία του λαού, ο οποίος μάλιστα ενδέχεται να ψηφίσει σε δημοψηφίσματα (σε τοπικό επίπεδο) πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτό το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας σημαίνει ότι οι Ελβετοί πολίτες αισθάνονται μια απαράμιλλη αίσθηση συμμετοχής στο μέλλον της χώρας τους, από τις πιο σημαντικές αποφάσεις ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι το κατά πόσον ένα νέο φανάρι θα πρέπει να εγκατασταθεί στη γειτονιά τους.

Οι Ελβετοί είναι γνωστοί ως υπερόπτες και ίσως αυτό είναι απωθητικό για όσους επισκέπτονται τη χώρα για πρώτη φορά, αλλά υπάρχει ένας ισχυρός κοινωνικός ιστός που βασίζεται στο ότι κάθε γνώμη μετράει.

Αυτο μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί δύο από τις μεγάλες πόλεις της, η Ζυρίχη και η Γενεύη, βρέθηκαν στην κατάταξη των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Η Δανία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 10

Η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, επειδή συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε όλες τις μετρήσεις που αφορούν το προσδόκιμο ζωής, το εισόδημα, την εκπαίδευση, αλλά είναι επίσης μια χώρα εξαιρετικά προσηλωμένη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (το 2014 το 39,1% της ενέργειας ήταν αιολική).

Οντας η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα του κόσμου και διαθέτοντας μια ακτογραμμή που κάποιος θα χρειαζόταν όλη του τη ζωή για να εξερευνήσει, η ευτυχία της χώρας αυτής οφείλεται εν μέρει στον σεβασμό της για τον πλανήτη.

Παράλληλα, παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, η οικονομική ασφάλεια, η ελευθερία, η κοινωνική ζωή των πολιτών και η ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από όλη αυτή την έκθεση είναι το εξής: Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να αγχώνεστε για το πόσο ευχαριστημένοι είστε και να πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο, όπως οι Δανοί.

Α, ξεχάσαμε να σας πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της κατάταξης.

banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

EARTHSHOT AWARDS 18 Οκτ 2021 | 07:22

Τα βλέμματα της αγάπης: Ο "Τζέιμς Μποντ" Γουίλιαμ και η "σταρ του Χόλιγουντ" Κέιτ εκτός πρωτοκόλλου

Για πρώτη φορά, Κέιτ και Γουίλιαμ αντάλλαξαν "ηλεκτροφόρα" βλέμματα αγάπης και παραβίασαν το βασιλικό πρωτόκολλο.

Η ΣΠΑΝΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 06 Οκτ 2021 | 07:30

Και η Μέγκαν Μαρκλ έχει ανασφάλειες: Το υπέροχο σχόλιο του Χάρι για το σώμα της μετά τη γέννα

Ο πρίγκιπας Χάρι προσπάθησε να κάνει την ανασφαλή Μέγκαν Μαρκλ να νιώσει καλύτερα για το σώμα της.

05 Οκτ 2021 | 11:00

SUP Free Hackathon: Όταν οι νέοι άνθρωποι κάνουν πράξη τη βιωσιμότητα

Μια ομάδα τεσσάρων νεαρών στην κορυφή του πρώτου μαραθώνιου καινοτομίας ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ 03 Οκτ 2021 | 08:28

The Travolta dress: Όταν η Νταϊάνα πραγματοποίησε τη φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα

Μπροστά στον πρίγκιπα Κάρολο, η τολμηρή πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε πράξη την φαντασίωσή της με τον Τζον Τραβόλτα.

POWER OF WOMEN 02 Οκτ 2021 | 08:23

Αντζελίνα Τζολί: Πανέμορφη στο κόκκινο χαλί μαζί με την κόρη της Σαχάρα Τζολί Πιτ

Power of Women: Η λαμπερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση Αντζελίνα Τζολί, η κόρη της Σαχάρα και το δυνατό μήνυμα για τα κορίτσια που "δεν έχουν φωνή".

Η ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 30 Σεπ 2021 | 07:24

Το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ: H καλλονή Άνα ντε Αρμάς, o πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Το τετ α τετ του πρίγκιπα Γουίλιαμ με την πανέμορφη Άνα ντε Αρμάς- Η αντιδιαμετρικά αντίθετη εμφάνιση από αυτή της Κέιτ Μίντλετον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ NO TIME TO DIE 29 Σεπ 2021 | 07:20

Δούκισσα από ατόφιο χρυσάφι: Η Κέιτ Μίντλετον έλαμψε με χρυσό cape dress στην πρεμιέρα του James Bond

Η τολμηρή εμφάνιση της ολόχρυσης Κέιτ Μίντλετον στην πρεμιέρα του No Time to Die, που σαγήνευσε ακόμα και τον James Bond.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ 28 Σεπ 2021 | 07:29

Η άξια διάδοχος της Βασίλισσας Ράνια: Η κούκλα πριγκίπισσα Ιμάν έγινε 25 ετών

Η βασίλισσα Ράνια έχει διάδοχο: Τα νέα πορτρέτα που δείχνουν ότι η πριγκίπισσα Ιμάν έχει κληρονομήσει το στιλ και την φινέτσα της μητέρας της.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 27 Σεπ 2021 | 07:23

Hollywood Royals με μίνι & επίδειξη πλούτου: Η εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ που δίχασε

Οργή για την εμφάνιση της Μέγκαν Μαρκλ στο Central Park: "Πώς μιλάει για τη φτώχεια με φόρεμα και κοσμήματα 100.000 δολαρίων;".

ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ LOUIS VUITTON 26 Σεπ 2021 | 08:29

Γαλλική λάμψη & φινέτσα: Η στιλάτη Ναταλία Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ Ντελφίν Αρνό και η κομψή Μπριζίτ Μακρόν

Το total white της Ναταλίας Βοντιάνοβα, η μίνιμαλ κόρη του Μπερνάρ Αρνό, Ντελφίν και η φινετσάτη Μπριζίτ Μακρόν μαζί στο Παρίσι.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 25 Σεπ 2021 | 08:22

Monte-Carlo Gala: Η εντυπωσιακή Καρολίνα του Μονακό, η ροκ Σάρον Στόουν και ο Αλβέρτος

Η ροκ γκλαμ "πριγκίπισσα" Σάρον Στόουν και η κομψή Καρολίνα του Μονακό στο Monte-Carlo Gala.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Οκτ 2021 | 08:24

Ακης Πετρετζίκης: Απίθανο κέικ με υγρή σοκολάτα, με μόλις 3 υλικά

Αυτό το κέικ με σοκολάτα του Ακη Πετρετζίκη θα το λατρέψετε! Φτιάχνετεια πανεύκολα και θέλει μόνο... τρία υλικά.