Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Υπάρχει λόγος που αυτές οι 10 χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που ήταν στις 20 Μαρτίου, το Δίκτυο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ δημοσίευσε τον Δείκτη παγκόσμιας ευτυχίας για το 2016 (World Happiness Index), μια μελέτη που εξετάζει τη διασύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και την ανάπτυξη σε ετήσια βάση (και ενθαρρύνει εκείνους που χαράσσουν πολιτικές να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευτυχία).

Οι άνθρωποι αξιολόγησαν την ποιότητα της ζωής τους σε μια κλίμακα από 0 έως το 10, ενώ οι ερευνητές έλαβαν υπόψη δεδομένα από έξι τομείς – το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, την κοινωνική υποστήριξη, την εμπιστοσύνη, την αντίληψη της ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων και τη γενναιοδωρία.

Ομως, γιατί αυτές οι χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

10. Σουηδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο;

Η Σουηδία έχει υποχωρήσει 2 θέσεις από την κατάταξη του περασμένου έτους, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο top 10. Το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός λόγος που βρίσκεται εδώ.

Μεταξύ άλλων, η εισαγωγή 6ώρου εργασίας, η αμειβόμενη άδεια μητρότητας και πατρότητας καθώς και η δωρεάν ημερήσια φροντίδα για όσους έχουν ανάγκη, σημαίνει ότι οι Σουηδοί έχουν τελειοποιήσει την ισορροπία εργασίας - προσωπικής ζωής.

Και το αίσθημα της παραγωγικότητας και της ασφάλειας οδηγεί σε... μεγάλα χαμόγελα.

9. Αυστραλία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 2

Εκτός από μια πολύ καλή ισορροπία εργασίας – ζωής, κάτι που μειώνει τα επίπεδα του άγχους, οι Αυστραλοί έχουν επίσης ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο (83 έτη).

Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποδίδει μεγάλη έμφαση στη σωματική δραστηριότητα από πολύ μικρή ηλικία.

8. Νέα Ζηλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 3

Η Νέα Ζηλανδία οφείλει αυτή τη θέση στην κοινωνική υποστήριξη των κατοίκων της, κάτι το οποίο η έκθεση περιγράφει ως το «να ξέρεις ότι μπορείς να υπολογίζεις σε κάποιον όταν έχει πρόβλημα» - που με τη σειρά της οδηγεί σε έναν πιο ευτυχισμένο λαό.

Ο τεράστιος φυσικός πλούτος της με τις παραλίες, τα αμπέλια και τα υπέροχα βουνά, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

7. Ολλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 4

Η Ολλανδία με τα μαγευτικά χωριά της, κατατάσσεται επίσης ως κορυφαία στη λίστα με την «τυπική απόκλιση της ευτυχίας». Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν υπάρχει διαφορά στην ικανοποίηση που νιώθουν οι λιγότερο και οι περισσότερο ευτυχισμένοι κάτοικοι της χώρας.

Ετσι, ενώ μπορεί να μην είναι η πιο χαρούμενη χώρα στον κόσμο, κατά μέσο όρο οι κάτοικοί της είναι αρκετά ικανοποιημένοι. Προφανώς, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

6. Καναδάς

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 5

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να μετακομίζουν (εκτός από τις επερχόμενες εκλογές).

Η κατάκτηση της 6ης θέσης απο τον Καναδά είναι η απόδειξη του ότι τα χρήματα δεν είναι το παν, αφού «χτυπά» τους γείτονές του αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10.000 δολάρια χαμηλότερο. (Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση).

5. Φινλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 6

Η Φινλανδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο, έχοντας περιστασιακά ηττηθεί μόνο από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Μεγάλο μέρος αυτής της εκπαιδευτικής επιτυχίας προέρχεται από τον μεγάλο σεβασμό προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι απαιτείται να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο (οι σπουδές χρηματοδοτούνται από το κράτος) και το γεγονός ότι το παιδαγωγικό της σύστημα εστιάζει λιγότερο στην ποσοτική και περισσότερο στη βιωματική μάθηση και τις ίσες ευκαιρίες.

Τελειώσατε το σχολείο και δεν βρίσκετε δουλειά; Μην ανησυχείτε, η κυβέρνηση θα σας χρηματοδοτήσει μέχρι να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

4. Νορβηγία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 7

Από όλες τις χώρες σε αυτή τη λίστα, η Νορβηγία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα όντως μετράνε. Αλλά όπως έδειξε ο ΟΗΕ στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, δίνοντας στη Νορβηγία την πρώτη θέση, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν μια χώρα ιδανική, και τους ανθρώπους της τόσο ευτυχισμένους.

Ο συνδυασμός ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού συστήματος πρόνοιας και μιας ακμάζουσας οικονομίας βασισμένης στην υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων της, σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, και τα συναισθήματα της κοινωνικής υποστήριξης, της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και της οικονομικής ευημερίας, συμβάλλουν δραματικά στη συνολική ευτυχία.

3. Η Ισλανδία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 8

Η Παγκόσμια Εκθεση Ευτυχίας έχει αφιερώσει πολύ χρόνο περιγράφοντας την Ισλανδία, καθώς πολλοί αναγνώστες δεν θα περίμεναν να τη συναντήσουν ως την τρίτη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ειδικά μετά την οικονομική της κατάρρευση, μετά το 2007.

Όμως, η έκθεση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα με την οποία η Ισλανδία αντιμετώπισε την κρίση, και το υψηλό επίπεδο κοινωνικής υποστήριξης: Οι περισσότεροι Ισλανδοί μίλησαν για ένα σύστημα υποστήριξης από φίλους και οικογένεια στο οποίο βασίστηκαν όταν η οικονομία άρχισε να βουλιάζει, γεγονός που συνέβαλε σε μεγάλο μέρος στο υψηλό επίπεδο ευτυχίας της χώρας.

Αυτό και το γεγονός ότι η πανέμορφη αυτή χώρα μοιάζει βγαλμένη από άλλο πλανήτη.

2. Η Ελβετία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 9

Από το πόσες ημέρες διακοπών έχουν οι εργαζόμενοι μέχρι το πόσους μετανάστες θα πρέπει να επιτρέπονται στη χώρα, η Ελβετία είναι μια χώρα όπου τα πάντα είναι στη δικαιοδοσία του λαού, ο οποίος μάλιστα ενδέχεται να ψηφίσει σε δημοψηφίσματα (σε τοπικό επίπεδο) πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Αυτό το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας σημαίνει ότι οι Ελβετοί πολίτες αισθάνονται μια απαράμιλλη αίσθηση συμμετοχής στο μέλλον της χώρας τους, από τις πιο σημαντικές αποφάσεις ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι το κατά πόσον ένα νέο φανάρι θα πρέπει να εγκατασταθεί στη γειτονιά τους.

Οι Ελβετοί είναι γνωστοί ως υπερόπτες και ίσως αυτό είναι απωθητικό για όσους επισκέπτονται τη χώρα για πρώτη φορά, αλλά υπάρχει ένας ισχυρός κοινωνικός ιστός που βασίζεται στο ότι κάθε γνώμη μετράει.

Αυτο μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει γιατί δύο από τις μεγάλες πόλεις της, η Ζυρίχη και η Γενεύη, βρέθηκαν στην κατάταξη των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής.

1. Η Δανία

Γιατί αυτές οι 10 χώρες είναι οι πιο ευτυχισμένες στον κόσμο; - εικόνα 10

Η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, επειδή συγκεντρώνει υψηλή βαθμολογία σε όλες τις μετρήσεις που αφορούν το προσδόκιμο ζωής, το εισόδημα, την εκπαίδευση, αλλά είναι επίσης μια χώρα εξαιρετικά προσηλωμένη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (το 2014 το 39,1% της ενέργειας ήταν αιολική).

Οντας η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα του κόσμου και διαθέτοντας μια ακτογραμμή που κάποιος θα χρειαζόταν όλη του τη ζωή για να εξερευνήσει, η ευτυχία της χώρας αυτής οφείλεται εν μέρει στον σεβασμό της για τον πλανήτη.

Παράλληλα, παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, η οικονομική ασφάλεια, η ελευθερία, η κοινωνική ζωή των πολιτών και η ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής, έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Αν θέλαμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από όλη αυτή την έκθεση είναι το εξής: Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να αγχώνεστε για το πόσο ευχαριστημένοι είστε και να πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο, όπως οι Δανοί.

Α, ξεχάσαμε να σας πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της κατάταξης.

banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Οκτ 2020 | 07:34

Ναι ήμουν άπιστη: Εκβίασαν την Νταϊάνα στο BBC στη συνέντευξη που προκάλεσε σεισμό στο παλάτι;

Χειρόγραφο σημείωμα της Νταϊάνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τη συνέντευξη στο BBC όπου παραδέχτηκε ότι είχε απατήσει τον Κάρολο όσο ήταν παντρεμένοι.

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 20 Οκτ 2020 | 07:30

Βασίλισσα Λετίσια: Οπτασία με total blue look και έξωμο φόρεμα

Το έξωμο navy φόρεμα της βασίλισσας Λετίσια και η κόρη της που αναλαμβάνει χρέη βασίλισσας σε αναμονή...

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ... 20 Οκτ 2020 | 07:29

Blast from the past: Το νέο... copy paste πορτρέτο του Χάρι και της Μέγκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έδωσαν ένα νέο πορτρέτο στη δημοσιότητα, αλλά... κάτι μας θυμίζει.

14 ΕΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 16 Οκτ 2020 | 07:11

Royal material: Η ημέρα που η 14χρονη Ελισάβετ έδειξε ότι έχει στόφα βασίλισσας

80 χρόνια πριν, ένα 14χρονο κορίτσι πραγματοποίησε με θάρρος την πρώτη ομιλία του και έδειξε ότι είχε τα κότσια να γίνει Βασίλισσα.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Οργή κατά της Μέγκαν Μαρκλ: Απαξίωσε το παλάτι - Ποιους παρομοίασε με "τοξικομανείς"

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη Μέγκαν Μαρκλ που ξέχασε το παρελθόν της και μοιράζει προσβολές...

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 14 Οκτ 2020 | 07:44

Μισέλ Φάιφερ: Στα 62 της διατηρεί τη νεανικότητά της και κάνει στιλιστικές προτάσεις

H ομορφιά και το στιλ δεν έχουν ηλικία και αυτό μας το επιβεβαιώνουν συχνά πολλές ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών και η πανέμορφη Μισέλ Φάιφερ.

ΤΑ RED LOOKS ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 14 Οκτ 2020 | 07:17

Βασιλικές εμφανίσεις: Η βασίλισσα Λετίσια στα κόκκινα μαζί με τις πριγκίπισσές της

Τα red looks της βασίλισσας Λετίσια και οι άψογες πριγκίπισσες κόρες της Λεονόρ και Σοφία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 07:39

H επιστροφή του "ασώτου": Ο πρίγκιπας Χάρι έρχεται για σκληρή κουβέντα με τη βασίλισσα

O πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει τους... εφιάλτες του και να δώσει εξηγήσεις στη βασίλισσα Ελισάβετ.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΡΥΤΙΔΕΣ 12 Οκτ 2020 | 07:28

Ναόμι Γουότς: Νεαρή 52 ετών χωρίς μπότοξ - Το μυστικό μιας σταρ

Η Ναόμι Γουότς αρνείται να κάνει μπότοξ και προτιμά να βλέπει το πρόσωπό της με ρυτίδες έκφρασης, παρά ένα ανέκφραστο πρόσωπο.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ 12 Οκτ 2020 | 07:28

Αμάλ & Τζορτζ Κλούνεϊ: Η υπέροχη πράξη - Πώς έσωσαν το αγαπημένο τους θέατρο δίπλα στο ποτάμι

Μια υπέροχη πράξη από το ζεύγος Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ, που έσωσαν ένα υπέροχο μικρό θέατρο στις όχθες του Τάμεση από την οικονομική καταστροφή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ 11 Οκτ 2020 | 08:03

Κόντρα σε μπλε και άσπρο: Η Κέιτ Μίντλετον και η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στο παλάτι

Αυτή τη φορά Κέιτ Μίντλετον δεν ήταν η μοναδική καλοντυμένη στο δωμάτιο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 10 Οκτ 2020 | 08:46

Βασίλισσα Λετίσια: Η άψογη εμφάνιση σε άσπρο - μαύρο στο Ινστιτούτο Θερβάντες [εικόνες]

Η νέα επίσημη εμφάνιση της βασίλισσας Λετίσια: Το ασπρόμαυρο look και οι αδιανότητα κομψές γόβες στο πλευρό του βασιλιά Φελίπε.

ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 09 Οκτ 2020 | 08:40

Η Κέιτ Μίντλετον στα καλύτερά της με κασμιρένιο πουλόβερ & παλτό Massimo Dutti

Η απόλυτα φθινοπωρινή εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον - Το παλτό, το κασμιρένιο πουλόβερ και η φλοράλ μάσκα που ξεπούλησε.