Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη;

Πώς βελτιώνει τη διαδικασία μάθησης η συνήθεια η οποία θέλει τα παιδιά να βγάζουν τα παπούτσια τους στην τάξη, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις βόρειες χώρες;

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη;

Η εκπαίδευση είναι άμεση αντανάκλαση της συμπεριφοράς μιας κοινωνίας ή μιας χώρας και των ποιοτικών διαφορών της από τις υπόλοιπες. Και όταν μιλάμε για εκπαίδευση στις σκανδιναβικές χώρες δεν εννοούμε απλά μια τάξη γεμάτη από μαθητές που κάθονται στα θρανία τους και παρακολουθούν τον δάσκαλο, αλλά μια συνολική εμπειρία εκμάθησης που καμία σχέση δεν έχει με τον συμβατικό όρο του σχολείου που έχουμε στο μυαλό μας.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη;

Οι Σκανδιναβοί έχουν ανάγει την εκπαίδευση σε μια εμπειρία που θωρακίζει τα παιδιά με δεξιότητες που θα τα συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Εκεί τα σχολεία δεν έχουν τοίχους, ούτε τείχη, και οι μαθητές δεν καταπιέζονται να καθίσουν 5 ώρες την ημέρα σε μια άβολη καρέκλα. Αντιθέτως, είναι ελεύθεροι να βγάλουν τα παπούτσια τους και να καθίσουν όπου θέλουν, ακόμα και στο πάτωμα.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 2

Εξάλλου, τα σχολεία στη Σκανδιναβία είναι τρομακτικά οργανωμένα και εξοπλισμένα εσωτερικά. Οι χώροι τους δεν θυμίζουν σχολεία αλλά χώρους ψυχαγωγίας, ενώ η «περίεργη συνήθεια» τα παιδιά να βγάζουν τα παπούτσια όταν μπαίνουν στο σχολείο και να κυκλοφορούν είτε με παντοφλίτσες είτε με τις κάλτσες τους είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 3

Πώς ξεκίνησε η πρακτική των ξυπόλητων σχολείων;

Οπως είναι γνωστό, στη Σκανδιναβία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, είναι κοινή πρακτική να αφήνουν τα παπούτσια έξω από τα σπίτια κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, έτσι ώστε να μην φέρνουν μέσα λάσπη και χιόνι. Και αυτός ήταν ο λόγος που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η συνήθεια και μέσα στις σχολικές τάξεις.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν ήταν απλά ένα πιο καθαρό πάτωμα αλλά μια βελτιωμένη διαδικασία μάθησης, αφού βγάζοντας τα παπούτσια τους τα παιδιά ήταν πιο χαλαρά και «αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους».

Εξάλλου, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ένα παιδί είναι να κάθεται επί 5-6 ώρες ακίνητο σε μια άβολη καρέκλα. Έχει διαπιστωθεί άλλωστε ότι το 95% των μαθητών δεν διαβάζουν καθήμενοι σε καρέκλα στο σπίτι τους. Διατηρώντας στην τάξη τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν στο σπίτι, σημαίνει ότι τα παιδιά νιώθουν πιο άνετα.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 4

Οι ξυπόλητοι μαθητές είναι καλύτεροι - τι λέει έρευνα

Επειδή οι Σκανδιναβοί δεν κάνουν τίποτα τυχαία, μια δεκαετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 25 σχολεία σε όλο τον κόσμο απέδειξε ότι τα παιδιά ήταν πιο ενεργά και απέδιδαν περισσότερο σε ένα «ξυπόλητο» σχολικό περιβάλλον.

Παράλληλα, απέδειξε ότι τα παιδιά που κάνουν μάθημα χωρίς παπούτσια είναι πιο πιθανό να συμπεριφέρονται καλύτερα και να αποκτήσουν καλύτερους βαθμούς από τους συνομηλίκους τους που φορούν τα παπούτσια τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bournemouth που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από την τάξη είναι πιο πιθανό να φτάσουν στο σχολείο νωρίτερα, να φύγουν αργότερα και να διαβάσουν περισσότερο - με τελικό αποτέλεσμα την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοσή τους.

Πράγματι, μέσα από τη μελέτη χιλιάδων παιδιών από 25 χώρες για πάνω από δέκα χρόνια, ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι αυτή η πρακτική πρέπει να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο (ήδη στην Αγγλία και την Ισπανία τα πρώτα σχολεία έχουν αρχίσει να την εφαρμόζουν).

Γιατί τα παπούτσια παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην μαθησιακή εξέλιξη;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την αφαίρεση των παπουτσιών οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πιο ήρεμες, παρέχοντας μια πιο γαλήνια ατμόσφαιρα και οι μαθητές είναι πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες μάθησης.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 5

Βέβαια, σε αυτό συμβάλλουν ιδιαίτερα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων στις Βόρειες χώρες, όπως το σχολείο που βλέπετε στις φωτογραφίες, το οποίο βρίσκεται στη Σουηδία. Αυτό το σχολείο δεν έχει ούτε τοίχους, ούτε τείχη. Γιατί ο χώρος που ένα παιδί μαθαίνει, ως γνωστόν διευκολύνει ή, αντίθετα, να επιβραδύνει την πορεία του προς την ωρίμανση και τη γνώση.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 6

Σε αυτό το σχολείο που δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες της Rosan Bosch δεν υπάρχουν θρανία, ούτε έδρες, παρά μόνο τεράστια ξύλινα παιχνίδια και χρώματα παντού. Και πολλή φαντασία...

Οταν, λοιπόν, τα σχολεία θυμίζουν συναρπαστικό παιδότοπο ή μοιάζουν να έχουν βγει από hi-tech παραμύθι και οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη διαδικασία της μάθησης ως παιχνίδι, το αποτέλεσμα είναι παιδιά που έχουν περάσει μέσα από την ουσιαστική έννοια της εκπαίδευσης. Εστω και ξυπόλητοι.

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 7

Γιατί οι μαθητές στις βόρειες χώρες δεν φορούν παπούτσια στην τάξη; - εικόνα 8

banner
banner
banner

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΣΟΦΙΑ 23 Οκτ 2020 | 07:23

Η ερωμένη του βασιλιά: Η πρώην του Χουάν Κάρλος καταγγέλλει τη βαθιά δυστυχισμένη Σοφία

Το δώρο των 65 εκατ. ευρώ, ο εκβιασμός για τη ζωή της και η βαθύτατα δυστυχισμένη βασίλισσα Σοφία.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ... 22 Οκτ 2020 | 08:03

Βασιλικό νοικοκυριό: Η Ελισάβετ δίνει 20.000£ για 30 ώρες εργασίας στο παλάτι

Το άτομο που θα προσληφθεί, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει στο παλάτι, με όλα τα γεύματα και τα έξοδα πληρωμένα, αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα...

21 Οκτ 2020 | 07:34

Ναι ήμουν άπιστη: Εκβίασαν την Νταϊάνα στο BBC στη συνέντευξη που προκάλεσε σεισμό στο παλάτι;

Χειρόγραφο σημείωμα της Νταϊάνα αποκαλύπτει την αλήθεια για τη συνέντευξη στο BBC όπου παραδέχτηκε ότι είχε απατήσει τον Κάρολο όσο ήταν παντρεμένοι.

ΣΑΝ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 20 Οκτ 2020 | 07:30

Βασίλισσα Λετίσια: Οπτασία με total blue look και έξωμο φόρεμα

Το έξωμο navy φόρεμα της βασίλισσας Λετίσια και η κόρη της που αναλαμβάνει χρέη βασίλισσας σε αναμονή...

ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ... 20 Οκτ 2020 | 07:29

Blast from the past: Το νέο... copy paste πορτρέτο του Χάρι και της Μέγκαν

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έδωσαν ένα νέο πορτρέτο στη δημοσιότητα, αλλά... κάτι μας θυμίζει.

14 ΕΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ 16 Οκτ 2020 | 07:11

Royal material: Η ημέρα που η 14χρονη Ελισάβετ έδειξε ότι έχει στόφα βασίλισσας

80 χρόνια πριν, ένα 14χρονο κορίτσι πραγματοποίησε με θάρρος την πρώτη ομιλία του και έδειξε ότι είχε τα κότσια να γίνει Βασίλισσα.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ 15 Οκτ 2020 | 07:17

Οργή κατά της Μέγκαν Μαρκλ: Απαξίωσε το παλάτι - Ποιους παρομοίασε με "τοξικομανείς"

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη Μέγκαν Μαρκλ που ξέχασε το παρελθόν της και μοιράζει προσβολές...

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΗΛΙΚΙΑ 14 Οκτ 2020 | 07:44

Μισέλ Φάιφερ: Στα 62 της διατηρεί τη νεανικότητά της και κάνει στιλιστικές προτάσεις

H ομορφιά και το στιλ δεν έχουν ηλικία και αυτό μας το επιβεβαιώνουν συχνά πολλές ισχυρές γυναίκες του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών και η πανέμορφη Μισέλ Φάιφερ.

ΤΑ RED LOOKS ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ 14 Οκτ 2020 | 07:17

Βασιλικές εμφανίσεις: Η βασίλισσα Λετίσια στα κόκκινα μαζί με τις πριγκίπισσές της

Τα red looks της βασίλισσας Λετίσια και οι άψογες πριγκίπισσες κόρες της Λεονόρ και Σοφία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 07:39

H επιστροφή του "ασώτου": Ο πρίγκιπας Χάρι έρχεται για σκληρή κουβέντα με τη βασίλισσα

O πρίγκιπας Χάρι επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει τους... εφιάλτες του και να δώσει εξηγήσεις στη βασίλισσα Ελισάβετ.

ΖΗΤΩ ΟΙ ΡΥΤΙΔΕΣ 12 Οκτ 2020 | 07:28

Ναόμι Γουότς: Νεαρή 52 ετών χωρίς μπότοξ - Το μυστικό μιας σταρ

Η Ναόμι Γουότς αρνείται να κάνει μπότοξ και προτιμά να βλέπει το πρόσωπό της με ρυτίδες έκφρασης, παρά ένα ανέκφραστο πρόσωπο.

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ 12 Οκτ 2020 | 07:28

Αμάλ & Τζορτζ Κλούνεϊ: Η υπέροχη πράξη - Πώς έσωσαν το αγαπημένο τους θέατρο δίπλα στο ποτάμι

Μια υπέροχη πράξη από το ζεύγος Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ, που έσωσαν ένα υπέροχο μικρό θέατρο στις όχθες του Τάμεση από την οικονομική καταστροφή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΑΚΙΓΧΑΜ 11 Οκτ 2020 | 08:03

Κόντρα σε μπλε και άσπρο: Η Κέιτ Μίντλετον και η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας στο παλάτι

Αυτή τη φορά Κέιτ Μίντλετον δεν ήταν η μοναδική καλοντυμένη στο δωμάτιο.