X

Γλυκό ψυγείου βυζαντινό - Σιροπιαστό και μυρωδάτο, δεν χρειάζεται ψήσιμο

Το βυζαντινό γλυκό ψυγείου είναι ένα λαχταριστό, δροσερό επιδόρπιο που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη ευκολία.

Γράφει: TheToc team

Το βυζαντινό γλυκό ψυγείου είναι ένα λαχταριστό, δροσερό επιδόρπιο που παντρεύει την παράδοση με τη σύγχρονη ευκολία. Με στρώσεις μπισκότου, αρωματική κρέμα και σοκολατένια επικάλυψη, θυμίζει πλούσια βυζαντινή πολυτέλεια. Δεν χρειάζεται ψήσιμο, μόνο λίγη υπομονή μέχρι να παγώσει καλά στο ψυγείο!

Το βυζαντινό είναι εύκολο, δροσερό και λατρεμένο από μικρούς και μεγάλους. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, τώρα είναι η στιγμή!

Τη συνταγή για αυτό το υπέροχο γλυκό, μας δίνει ο σεφ Πέτρος Συρίγος.

Συνταγή: Γλυκό ψυγείου βυζαντικό - Σιροπιαστό και μυρωδάτο, τοπ επιδόρπιο

Υλικά


120 γρ βούτυρο γάλακτος

200 γρ ζάχαρη

245 γρ γιαούρτι στραγγιστό

180 γρ ψιλό σιμιγδάλι

180γρ χοντρό σιμιγδάλι

85 γρ γάλα

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι κανέλας:

200 γρ ζάχαρη

200 γρ νερό

1 ξυλάκι κανέλας

½ κ.γ. χυμό λεμόνι

Για την κρέμα:

900 ml γάλα

150 γρ ζάχαρη

1 βανίλια

30 γρ αλεύρι

30 γρ κορν φλαουρ

4 κρόκους αυγών

50 γρ βούτυρο παγωμένο

Για τη σαντιγί:

1 λίτρο κρέμα γάλακτος

35% λιπαρά

80 γρ άχνη ζάχαρη

Διαβάστε Επίσης

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γιαούρτι, στην συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα.

Τέλος ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος 25*25 και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι, μεταφέρουμε σε αυτό το μείγμα σιμιγδαλιού.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας, αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πήξει το σιρόπι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε την βάση μας από το φούρνο και σιροπιαζουμε με κρύο σιρόπι.

Διαβάστε Επίσης