Γνωρίστε τον 7χρονο που βρήκε το νόημα της ζωής του με μια βουτιά!

Ενα αγόρι βουτά σε παραλία στη Χαβάη & εντυπωσιάζεται από την ομορφιά της. Σε ένα χρόνο επιστρέφει και σοκάρεται βλέποντας πόσο έχει αλλοιωθεί. Ετσι άρχισαν όλα.

Βουτάει σε βάθος μεγαλύτερο των 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Φοράει τα βατραχοπέδιλά του, φωτίζει και φωτογραφίζει τους κοραλλιογενείς υφάλους. Εκεί, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στους υφάλους νιώθει σαν στο σπίτι του.

Όχι δεν πρόκειται για κάποιον θαλάσσιο βιολόγο, ούτε για επαγγελματία δύτη. Είναι απλά ένα 16χρονο αγόρι που έχει αναλάβει δράση για να σταματήσει τον θάνατο των κοραλλιογενών υφάλων ανοικτά των ακτών της Χαβάης.

Ο Ντίλαν Βετσιόνε, θα μπόρούσε να είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Φοράει σιδεράκια, του αρέσει να περνά χρόνο στην παραλία και προσπαθεί να αποφασίσει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει. Εχει μια ιδιαίτερη αγάπη στην αστροφυσική και την ωκεανογραφία. Ωστόσο, δεν είναι ένας τυπικός έφηβος αφού στις εξωσχολικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται ομιλίες στο TED Talk και σε συνέδρια, περιοδείες με πολιτικούς και ακτιβιστές σε διάφορα μέρη της Χαβάης, ενώ έχει δημιουργήσει δική του ιστοσελίδα, όπου ανεβάζει φωτογραφίες (που τραβά μόνος του) – αποδεικτικά στοιχεία από την κακοποίηση των ωκεανών.

Ερωτας με την πρώτη... βουτιά!

Από 6 ετών, ο Ντίλαν πήγαινε με τους γονείς του κάθε χρόνο διακοπές στο Μάουι της Χαβάης. Την πρώτη χρονιά, φόρεσε μάσκα και αναπνευστήρα και κολύμπησε μαζί με τους γονείς του στους κοραλλιογενούς υφάλους της παραλίας Kahekili, θαυμάζοντας τα χρώματα και τη βιοποικιλότητα που υπήρχε κάτω από την επιφάνεια. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

«Λάτρεψα αυτόν τον ύφαλο, ήταν εξωπραγματικό, με συνεπήρε η δομή του, τα χρώματα του, τα τροπικά ψάρια που κολυμπούσαν δίπλα του» λέει ο 16χρονος. «Κάτω από τον βυθό, νιώθεις σαν να μην υπάρχει βαρύτητα, και αυτό είναι ένα απίστευτο συναίσθημα».

Γνωρίστε τον 7χρονο που βρήκε το νόημα της ζωής του με μια βουτιά!

Μετά από ένα χρόνο, στα 7 του χρόνια, ο Ντίλαν επέστρεψε για διακοπές στο ίδιος μέρος και βούτηξε στον συγκεκριμένο ύφαλο. Σοκαρίστηκε όταν είδε τις φθορές που είχε υποστεί μέσα σε ένα χρόνο. Η βιοποικιλότητα είχε συρρικνωθεί και τα υπέροχα χρώματά του είχε ξεθωριάσει. Ενιωσε πληγωμένος αλλά δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Ξεκίνησε μια προσπάθεια για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος στην παραλία Kahekili.

Στην αρχή τον αγνόησαν, κάποιοι γέλασαν μαζί του. Ωστόσο εκείνος ήταν αποφασισμένος να κάνει κάτι.

Ο ύφαλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ετσι, ο Ντίλαν σκέφτηκε να φέρει τον ύφαλο κοντά στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τον δουν μόνοι τους, προσκαλώντας τους να τον βοηθήσουν στη δράση του.

Φώναζε στους τουρίστες: Σταματήστε! Είναι ζωντανός!»

«Όταν o Ντίλαν είδε τον ύφαλο της παραλίας Kahekili να πεθαίνει, το πήρε πολύ προσωπικά», λέει ο πατέρας του. «Φώναζε στους τουρίστες που περπατούσαν πάνω στα βράχια: Σταματήστε! Είναι ζωντανός!».

Σύντομα ο Ντίλαν δημιούργησε την ReefQuest, μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την προσασία του περιβάλλοντος μέσα από την ενημέρωση των πολιτών. Ουσιαστικά, η ReefQuest είναι μια πλατφόρμα που φιλοξενεί χιλιάδες εικόνες κοραλλιογενών υφάλων που ο ίδιος ο Ντίλαν έχει φωτογραφήσει, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να εξερευνήσει τον ύφαλο και να αξιολογήσει την αλλαγή των αποχρώσεων και των κοραλλιών που πεθαίνουν, συμβάλλοντας με τις παρατηρήσεις του στο έργο των θαλάσσιων ερευνητών στο Τμήμα Υδάτινων Πόρων στη Χαβάη.

«Παίρνουμε επιστημονικά στοιχεία και τα παρουσιάζουμε στους πολίτες όλου του κόσμου που θέλουν να ενημερωθούν και να κάνουν τη διαφορά», λέει ο Ντίλαν. «Δεν χρειάζεται να εκπαιδευθούν για να λάβουν συμμετοχή σε αυτά τα επιστημονικά πειράματα».

Ο 7χρονος που αποφάσισε να σώσει το περιβάλλον

Αρχικά, η μητέρα του θεώρησε ότι το πάθος του γιου της για τη σωτηρία του ύφαλου θα ήταν κάτι παροδικό. Δεν ήταν.

Μέσα από την ReefQuest ο Ντίλαν ξεκίνησε ένα ταξίδι τόσο στην ξηρά όσο και κάτω από τη θάλασσα.

Αλλά πώς ένας 7χρονος άντλησε ένα τόσο μεγάλο πάθος, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελούνταν στον βυθό της θάλασσας;

Ο Ντίλαν απλά συνειδητοποίησε ότι αυτό που συμβαίνει στον ωκεανό δεν αφορά μόνο τη θάλασσα αλλά τη ζωή σε όλο τον πλανήτη. Πίστεψε ότι η φωνή του θα μπορούσε να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους όλου του κόσμου.

«Στον ωκεανό, τα πάντα είναι αλληλένδετα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα» λέει ο Ντίλαν. «Με ενδιαφέρει κυρίως να προκαλέσω το ενδιαφέρον του κόσμου τόσο στην προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, αλλά και να τους ευαισθητοποιήσω για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον βυθό, αφού οι ωκεανοί παράγουν το μισό οξυγόνο της γης!».

Αλλά για να καταφέρει να μεταφέρει το μήνυμά του στους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τους ωκεανούς, έπρεπε να βρει έναν τρόπο να τους κάνει να το ζήσουν χωρίς να χρειαστεί να το επισκεφτούν.

Ετσι, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο Ντίλαν έχει βουτήξει εκατοντάδες φορές στα νερά των ακτών της Χαβάης κρατώντας κάμερες με τις οποίες βγάζει περίπου 1.000 φωτογραφίες κάθε φορά, μετατρέποντάς τις σε πανοραμικές προβολές των υφάλων.

Η ομιλία στο TED Talk

«Πάρτε δύο αναπνοές. Δεν θα μπορέσετε να πάρετε τη δεύτερη αναπνοή αν δεν προστατέψουμε όλοι τους ωκεανούς και τον θαλάσσιο πλούτο. Γιατί ο ωκεανός παράγει το 50% του οξυγόνου του πλανήτη».

Δείτε την ομιλία του Ντίλαν στο TED Talk πριν από 2 χρόνια.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.reefquest.org.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ 20 Φεβ 2020 | 14:31

Οι ΝΥΤ διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά: «Δείτε πώς να διαλέξετε»

Μεγάλο αφιέρωμα στα ελληνικά νησιά φιλοξενούν οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα έχει 227 νησιά. Δείτε πώς να διαλέξετε».

14 Φεβ 2020 | 13:04

Φεβρουάριος στο Public: Τα βιβλία έχουν την τιμητική τους!

Το Public έχει αδυναμία στο βιβλίο: φροντίζει την γκάμα του συνεχώς, ενισχύοντάς την με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ 12 Φεβ 2020 | 15:22

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο Galaxy Z Flip

Έρχεται και στην Ελλάδα το νέο αναδιπλούμενο έξυπνο κινητό Galaxy Z Flip

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 11 Φεβ 2020 | 14:17

Το σχέδιο για την πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου- Εντυπωσιακές εικόνες

Τα σχέδια ενός απίστευτου project για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης στον κόσμο ίσως πραγματοποιηθούν την επόμενη δεκαετία

"ΑΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ..." 11 Φεβ 2020 | 11:19

"Δες την αγάπη" όπως είναι - Συγκινητικό βίντεο της Lacta

Εάν κοιτάξουμε πέρα από τα στερεότυπα, θα δούμε ότι ο κόσμος είναι πραγματικά γεμάτος με αγάπη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 11 Φεβ 2020 | 09:34

Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Β. Ιρλανδία

«Δεν θέλαμε να γράψουμε ιστορία, απλώς ερωτευθήκαμε», είπαν οι δύο νεαρές γυναίκες, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύεται στη Β. Ιρλανδία

10 Φεβ 2020 | 21:19

Πως αντιλαμβάνεται κάθε ζώδιο την αγάπη - Τι κάνει το κάθε ζώδιο όταν αγαπά

Πόσο επηρεάζεται από το ζώδιο το ταλέντο του καθενός στην αγάπη;

ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ 09 Φεβ 2020 | 14:17

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2020: Ποια ζώδια επηρεάζονται

Η σημερινή Πανσέληνος πραγματοποιείται σήμερα στο Ζώδιο του Λέοντα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ 08 Φεβ 2020 | 13:03

Οι παλιοί μύλοι στο Μεραμπέλο "ξαναγεννήθηκαν" χάρη σε ένα ζευγάρι-εικόνες

Την ευθύνη της αναστήλωσης των μύλων, ανέλαβε ένας Ιταλός ζωγράφος, ο Ντιέγκο Σακότσα

ΠΡΩΤΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 08 Φεβ 2020 | 12:58

Έρχεται η λαμπερή «πανσέληνος του χιονιού»-Η πρώτη υπερπανσέληνος του έτους

Πρόκειται για την πρώτη υπερπανσέληνο του έτους, αλλά όχι την τελευταία, καθώς φέτος θα υπάρξουν ακόμη τρεις.

«EUROPEAN BEST DESTINATIONS» 07 Φεβ 2020 | 15:29

Δεύτερος προορισμός στην Ευρώπη για το 2020 η Αθήνα

Συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 ψήφους, από τους 600.000 και πλέον που συνολικά ψήφισαν στην πλατφόρμα European Best Destinations