Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται "καθαρόαιμα" παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης. Θαυμάστε τα!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα

Παλιούς θρύλους των κυριότερων αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ράλι μπορεί να δει και να θαυμάσει από κοντά το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια έκθεση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με "καθαρόαιμα" παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης.

Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα

Ο χαρακτηρισμός "καθαρόαιμα" ανήκει στον πρόεδρο του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης (ΑΟΘ) Ιωάννη Ψηφίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλά για τη διοργάνωση, στην οποία κυριαρχούν 23 αυτοκίνητα - διαμάντια, όπως λέει, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όταν ρωτάται ποιο είναι το αγαπημένο του, απαντά: "τολμώ να πω ότι τα αγαπώ όλα γιατί όλα έχουν από μία εξαιρετική ιστορία".

Αυτοκίνητα - «διαμάντια» αξίας 2 εκατ. ευρώ

Σημειώνει, εξάλλου, ότι το σύνολο της αξίας των αυτοκινήτων που εκτίθενται στο περίπτερο 14 υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβότερο από αυτά θεωρεί πως είναι μια λευκή Jaguar XK 120 σπορ διθέσια που κέρδισε το ράλι Ακρόπολις το 1953 και η τιμή της φτάνει τα 200.000 ευρώ. Όσο για το πιο σπάνιο μοντέλο, εκτιμά πως είναι μια κατακόκκινη Lancia Aurelia του 1955 που κέρδισε το 1958 το ράλι Ακρόπολις. "Είναι από τα πολύ σπάνια αυτοκίνητα και κοστολογείται περίπου στα 150.000 ευρώ" επισημαίνει.

Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα - εικόνα 2

''Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης είχε την ιδέα, για να υποστηρίξει σωστά και να δώσει μια οντότητα στο 48ο ράλι ΔΕΘ που οργανώνει, να δημιουργήσει σε όλη τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από τις 5 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, ένα μουσείο ιστορικών αγωνιστικών αυτοκινήτων. Επειδή η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει υψηλή ποσότητα, απευθύνθηκα στον πρόεδρο και ιδρυτή του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτων στην Αθήνα, Θεόδωρο Χαραγκιώνη, ο οποίος ήταν συναθλητής μου τη δεκαετία του '70 και έτρεχε με το ψευδώνυμο 'Tάλμποτ'. Ο κ. Χαραγκιώνης μου απήντησε αμέσως ότι είναι τιμή του, το βλέπει πολύ θετικά και μας έστειλε 13 παλαιά αγωνιστικά αυτοκίνητα, πραγματική ομορφιά για το περίπτερο αυτό", αναφέρει χαρακτηριστικά και κάνει λόγο για αυτοκίνητα που έχουν γράψει ιστορία στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι των αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα - εικόνα 3

"Εμείς συμπληρώσαμε τα υπόλοιπα 10 αυτοκίνητα που ήταν τα μοναδικά μοντέλα κάτω του 1990. Έχουμε δηλαδή μοντέλα αγωνιστικά της δεκαετίας του 50, του 60, του 70 και του 80. Και καθώς πρόκειται για μουσείο, φροντίσαμε να έχει αυτούς τους παλιούς θρύλους ώστε να μπορέσουν οι επισκέπτες της ΔΕΘ να το ευχαριστηθούν" τονίζει και διευκρινίζει ότι μπροστά σε κάθε αυτοκίνητο υπάρχουν πινακίδες με τα ιστορικά στοιχεία κάθε αυτοκινήτου.

Στον υπαίθριο χώρο έξω από το περίπτερο τοποθετήθηκαν τρία ακόμη αυτοκίνητα αντίκες της συλλογής του Ηλία Λόγγου και πέντε αγωνιστικά του ΑΟΘ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν δύο σπάνια συλλεκτικά αυτοκίνητα του 1926, εκ των οποίων ένα παρόμοιο είχε εκτεθεί στην πρώτη διοργάνωση της ΔΕΘ εκείνο το έτος. Το Dodge Brothers 126 Series επιστρέφει στη ΔΕΘ ύστερα από 79 χρόνια ...απουσίας και εκτίθεται πλήρως ανακατασκευασμένο, ενώ δίπλα του βρίσκεται και ένα Citroen B14, το οποίο επίσης έχει ηλικία σχεδόν 80 ετών.

Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα - εικόνα 4
4 τροχοί και αναμνήσεις

Όταν ο κ. Ψηφίδης αρχίζει να ξετυλίγει τις προσωπικές του μνήμες από τη συμμετοχή του σε αγώνες, στο μυαλό του έρχεται ένα πράσινο Opel Kadett 2000 GTE. "Πιο ψηλά από όλα για μένα είναι αυτό το αυτοκίνητο που το χάρισα και στο γιο μου. Εγώ ήμουν αγωνιζόμενος 28 χρόνια και αγαπήθηκα με τα Οpel. Έκανα τη μεγαλύτερή μου επιτυχία και κέρδισα με αυτό όλη τη χώρα και τους οδηγούς εκείνης της εποχής. Ε, μπορώ να πω ότι έχω μια μικρή αδυναμία προς αυτό τον τύπο αυτοκινήτου παρά το ότι οδήγησα υψηλότερα αυτοκίνητα, μεγαλυτέρων κατηγοριών και πολύ πιο δυνατά. Για παράδειγμα, οδήγησα το Οpel Kadett με 183 ίππους και έφτασα σε σημείο να οδηγήσω και Nissan εργοστασιακά των 280 ίππων, άλλης κατηγορίας" αναφέρει.

Θυμάται, ωστόσο, και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα και τότε μιλά για εκείνους τους ανθρώπους που με αγάπη και προσήλωση σε αυτά, κατάφεραν να τα συντηρήσουν σωστά. "Ξεχωρίζουμε την τελευταία δουλειά που έγινε στην πόλη μας, από τον Χρήστο Οικονόμου που μας παρουσίασε μια Porsche 911 RSR του 1975 με 3000 κυβικά, 300 ίππους και 12 μπουζί. Αυτό το αυτοκίνητο φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και αποτελεί τη ναυαρχίδα των κατασκευών στη Θεσσαλονίκη. Δίπλα του θα δούμε ένα αυτοκίνητο ενός εξαίρετου πιλότου μια Opel Manda 400 του Κώστα Δαμίγου, η οποία είναι τρίτης βερσιόν κατασκευή και βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα Γερμανίας. Αυτό το αυτοκίνητο φτιαγμένο από την Οpel κατέβηκε και είναι ιδιοκτησία της πόλης μας και μας τιμά το γεγονός ότι ο κ. Δαμίγος είναι μέλος του ομίλου μας και αγαπητός φίλος" σημειώνει ο κ. Ψηφίδης.

Γοητεία από το παρελθόν: «Καθαρόαιμα» παλιά αγωνιστικά αυτοκίνητα - εικόνα 5

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στην έκθεση των παλαιών αγωνιστικών αυτοκινήτων στέκεται σε μια Lancia Delta HF που, όπως λέει, είναι από τα πρώτα αυτοκίνητα που έφτιαξε το εργοστάσιο της Lancia.
"Την οδήγησε ο Κανκούνεν στο Ράλι Πορτογαλίας, το οποίο και κατέκτησε. Σήμερα βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του μέλους μας Κώστα Χαμπή. Το έχουμε και αυτό κοντά μας" σημειώνει.
Μιλά με θαυμασμό για δύο μέλη του Αυτοκινητιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, μηχανικούς της Scoda που έφτιαξαν ένα Scoda 130 RS του 1975 με γνήσια κομμάτια αλλά και για ένα Opel Kadett GTE 2700 κυβικών και 260 ίππων που ομορφαίνει την έκθεση. Δεν παραλείπει να αναφέρει και ένα αυτοκίνητο που φτιάχτηκε το 1959 από τον Γιώργο Ραπτόπουλο, έναν Θεσσαλονικιό πιλότο και μηχανικό που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, ένα DKW - AutoUnion 900 κυβικών που κατέκτησε το 1961 το πρωτάθλημα ραλί Ελλάδος.

Ξεχωριστή περίπτωση χαρακτηρίζει, τέλος, το mini που χρησιμοποίησε ο Σταύρος Γεωργιάδης και ο συνοδηγός του Θανάσης Παπαγεωργίου το 1966. "Αυτό το αυτοκίνητο τότε ήταν σχεδόν καινούριο και το δάνεισε στον Σταύρο Γεωργιάδη ο δήμαρχός μας, ο Γιάννης Μπουτάρης. Με αυτό κέρδισε το πρώτο ράλι ΔΕΘ" σημειώνει ο κ. Ψηφίδης.

Μιλώντας γενικότερα για το αυτοκίνητο και τη γοητεία που ασκεί στους νέους ανθρώπους, σχολιάζει ότι από την πλευρά των διοργανωτών αγώνων δίνεται μεγάλη σημασία στον τομέα της ασφάλειας και για τους οδηγούς και για τους θεατές. Εκτιμά, τέλος, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πρόοδος από τη νέα γενιά στον χώρο των αγώνων καθώς υπάρχουν αγωνιστικές δραστηριότητες kart για παιδιά, αλλά και διοργανώσεις από τις ομοσπονδίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ 13 Ιαν 2022 | 09:15

Ρόδος: Κατέρρευσε τοίχος και ισοπέδωσε δύο αυτοκίνητα λόγω της κακοκαιρίας [εικόνες]

Ένας μεγάλος τοίχος κατέρρευσε τη νύχτα, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έπεσε στη Ρόδο καταπλακώνοντάς δύο αυτοκίνητα, σε συνεργείο.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 13 Ιαν 2022 | 07:34

Στόχος εμπρηστών 4 σταθμευμένα ΙΧ στο Κολωνάκι - Καταστράφηκαν ολοσχερώς [βίντεο]

Τέσσερα σταθμευμένα ΙΧ έγιναν στόχοι εμπρηστών τη νύχτα στο Κολωνάκι στην οδό Μονής Πετράκη στη συμβολή με τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

ΜΕ ΙΣΧΥ ΕΩΣ 320 KW 31 Δεκ 2021 | 11:40

Παγκόσμια πρεμιέρα για τον πρωτοποριακό κόμβο φόρτισης της Audi

Ο κόμβος φόρτισης αποτελείται από μεγάλου μεγέθους κύβους που μπορούν να συνδυαστούν γρήγορα και σε διάφορα σχήματα, με δυνατότητα συναρμολόγησης σε μερικές ώρες.

ΩΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 27 Ιαν 2022 | 09:51

Πώς επηρεάζονται τα ζώδια με τον Άρη στον Αιγόκερω από 25 Ιανουαρίου

Επηρεάζονται θετικά τα ζώδια της Γης και του Νερού.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 22 Ιαν 2022 | 00:05

Το κλασικό σπίτι στην Πλάκα που μεταμορφώθηκε σε σύγχονη μεζονέτα [εικόνες]

Εξωτερικά είναι πάντα ένα κλασικό πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, εσωτερικά όμως είναι μια σύγχρονη τριώροφη μεζονέτα με λιτή αρχιτεκτονική και διαχρονική διακόσμηση

20 Ιαν 2022 | 11:48

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Γεύσεις από Καραϊβική στην καρδιά του Χαλανδρίου

Ένα εξαίσιο γαστρονομικό ταξίδι για εμάς και τον τετράποδο φίλο μας από τον έμπειρο σεφ Στάθη Χρηστίδη

16 Ιαν 2022 | 11:31

Mountain Chic στην Αράχωβα: Το κομψό εξοχικό με την απεριόριστη θέα [εικόνες]

Απεριόριστη θέα, η σωστή δόση απομόνωσης στη φύση, λειτουργικοί χώροι και ζεστή ατμόσφαιρα είναι η συνταγή για το κομψό εξοχικό στην Αράχωβα.