Green Panda: Το ΑΤΜ που σε επιβραβεύει για να ανακυκλώσεις το smartphone σου

"Η διαδικασία διαρκεί κυριολεκτικά 3 λεπτά..."

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Green Panda

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα ρυπαίνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Και κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες κινητά τηλέφωνα καταλήγουν σε χωματερές στην Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει μόλυνση τόσο του αέρα, όσο και των υπόγειων υδάτων.

Επιπλέον, ακόμη περισσότερα είναι τα smartphones που παραμένουν ξεχασμένα σε συρτάρια του σπιτιού μας.

Το ζήτημα αυτό δεν είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει, χάρη σε μία ιδέα του Φάνη Κουτουβέλη.

Ο Φάνης δημιούργησε έναν εξαιρετικά γρήγορο και εύκολο τρόπο να ανακυκλώνει κανείς το smartphone του, προστατεύοντας το περιβάλλον, δίνοντας ξανά "ζωή" στη συσκευή και έχοντας και οικονομικό όφελος. Αυτός δεν είναι άλλος από την Green Panda, την καινοτόμα λύση μιας ομάδας Ελλήνων, την οποία αξιοποιούν ήδη χιλιάδες Αθηναίοι.

Green Panda: Το ΑΤΜ που σε επιβραβεύει για να ανακυκλώσεις το smartphone σου

Τι είναι η Green Panda και πως λειτουργεί;

Τα Green Panda είναι τα πρώτα ΑΤΜ που αγοράζουν και ανακυκλώνουν επιτόπου το smartphone σου, με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το ΑΤΜ μιας τράπεζας. Απλά, αντί να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σου, καταθέτεις το παλιό σου smartphone και αυτό σε επιβραβεύει κατευθείαν για την αξία του. Είναι γρήγορο, απλό και, πάνω απ’ όλα, ασφαλές.

Έχουμε δημιουργήσει μία τεχνολογία, με την οποία όταν ο χρήστης τοποθετήσει το κινητό του στο Green Panda μηχάνημα αυτό αναγνωρίζει αυτόματα το μοντέλο και την κατάσταση της συσκευής. Εάν δηλαδή έχει φθορές ή δεν λειτουργεί σωστά, την παλαιότητά του κοκ. Έτσι, το ΑΤΜ μπορεί να του δώσει άμεσα προσφορά, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί με άμεση κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του ή να πάρει τη συσκευή πίσω.

Πως ξεκίνησε η ιδεα;

Όπως οι περισσότερες startup ιδέες, έτσι και αυτή έχει μία μικρή, απλή καθημερινή ιστορία από πίσω.

Η αφορμή ήταν μία επίσκεψη στους γονείς μου. Κάποια στιγμή, ήρθε η μητέρα μου κρατώντας ένα κουτί με όλα τα παλιά κινητά τηλέφωνα της οικογένειας και μου ζήτησε "να τα ξεφορτωθώ", γιατί πλέον έπιαναν πολύ χώρο. Έτσι ξεκίνησα να ψάχνω online τις επιλογές μου.

Βρήκα λοιπόν κάποια σημεία για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών γενικά. Αυτά τα σημεία ήταν λίγα και δεν έδιναν καμία αξία για τις συσκευές. Κάπως έτσι άρχισα να αναζητώ τις επιλογές που υπήρχαν σε άλλες χώρες.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνειδητοποίησα πόσα, κυριολεκτικά, δισεκατομμύρια κινητά υπάρχουν σε "ακινησία" στα συρτάρια μας. Αυτό ήταν το ξεκίνημα για να ασχοληθώ με την άμεση ανακύκλωση μεταχειρισμένων κινητών, παρέχοντας ταυτόχρονα και κάποιο ανταποδοτικό όφελος για τον καταναλωτή.

Green Panda

Ποια ανάγκη της αγοράς θέλετε να καλύψετε;

Όλοι μας όταν αγοράζουμε ένα καινούριο smartphone δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το παλιό μας.

Ειδικά στην περίπτωση που η συσκευή έχει σπάσει ή δεν λειτουργεί σωστά, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2 δισ. smartphones ξεχασμένα στα συρτάρια των καταναλωτών και παραμένουν εκεί. Το νούμερο είναι τεράστιο. Πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν αξία, την οποία οι κάτοχοί τους δεν εκμεταλλεύονται και τη χάνουν κάθε μέρα που περνάει!

Εμείς θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτές τις συσκευές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να καρπωθούν αυτή την αξία, ανακυκλώνοντας τη συσκευή τους.

Μέσα σε μερικά λεπτά έχεις "ξεφορτωθεί" μία παλιά σου συσκευή, έχεις κερδίσει από το αντίτιμό της και έχεις συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Χωρίς να χρειαστεί να βάλεις κάποια αγγελία, να κάνεις αναζητήσεις σε fora, να κάνεις συναντήσεις, διαπραγματεύσεις τιμής κλπ.

Είναι μία πολύ εύκολη και απλή διαδικασία.

Green Panda

Σε ποιους καταναλωτές απευθύνεστε;

Σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί smartphones, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δηλαδή, σε όσους μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή. Ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν κάποιο κινητό τηλέφωνο ξεχασμένο στο συρτάρι τους.

Green Panda

Υπάρχει η φιλοσοφία της βιωσιμότητας στα Green Panda και ποια είναι αυτή;

Προφανώς, όλο μας το μοντέλο βασίζεται στην έννοια της βιωσιμότητας, της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Ένα κινητό που δεν το χρειάζεται κάποιος και δεν έχει πια καμία εμπορική αξία, θα φροντίσουμε να ανακυκλωθεί υπεύθυνα, κάτι το οποίο έχει κόστος από μόνο του σαν διαδικασία και ο καταναλωτής δεν θα αναλάμβανε ποτέ.

Εάν όμως ένα κινητό έχει ακόμα εμπορική αξία, θα φροντίσουμε, αφού δώσουμε το αντίτιμο στον κάτοχο, να το διαχωρίσουμε ολόκληρο ή μέρη αυτού που λειτουργούν χωρίς προβλήματα, δίνοντας επιπλέον χρόνο ζωής σε αυτό ή σε άλλες συσκευές.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το reuse και το repurpose είναι και η αποδοτικότερη μορφή ανακύκλωσης.

Green Panda

Ποιο είναι το όραμα σας;

Θέλουμε να κάνουμε τα Green Panda συνώνυμα με την υπεύθυνη ανακύκλωση κινητών συσκευών στην Ευρώπη. Προσφέροντας ευκολία και αξία στους κατόχους κινητών, πάντα με σεβασμό για το περιβάλλον.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα και οι στόχοι σας για το μέλλον;

Άμεσα τα Green Panda ATMs θα βρίσκονται σε 40 σημεία στην Αθήνα και ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη γενιά τους, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου. Αφού εδραιώσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά και δοκιμάσουμε το μοντέλο μας, στόχος μας είναι να δούμε την τεχνολογία μας να επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Green Panda

Που θα σας βρουν οι καταναλωτές;

Αυτή τη στιγμή, μπορεί κανείς να βρει τα Green Panda εντός επιλεγμένων supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος, στον νομό Αττικής. Μπορείτε να βρείτε όλα τα σημεία με μια απλή αναζήτηση στο Google Maps, πληκτρολογώντας "Green Panda ΑΤΜ" ή στον χάρτη της ιστοσελίδα μας greenpanda.gr, όπου μπορείτε να μάθετε ό,τι χρειάζεστε σχετικά με την υπηρεσία μας

Δείτε εδώ πως λειτουργεί:

Μάθετε περισσότερα στο greenpanda.gr.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

12 Ιαν 2021 | 14:32

Face yoga: Οι σωστές κινήσεις για έναν καλύτερο ύπνο

Η face yoga expert Αρετή Καφαντάρη σας δείχνει πώς μπορείτε με απλές κινήσεις yoga προσώπου να έχετε έναν καλύτερο ύπνο στο #BeautyStarsFest.

11 Ιαν 2021 | 15:33
08 Ιαν 2021 | 15:21
08 Ιαν 2021 | 14:50

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ μέσα σε 3 λεπτά

Ίσως, το πιο κατατοπιστικό βίντεο για το πλέον φριχτό ατύχημα του 20ου αιώνα.

30 Δεκ 2020 | 17:35

Lifebuoy: Το σαπούνι - "θρύλος" που σώζει ζωές από το 1894 μέχρι σήμερα

Το σαπούνι "σωσίβιο" που δημιουργήθηκε για να σώζει ζωές και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του από το 1894 μέχρι σήμερα.

30 Δεκ 2020 | 11:10

Γιορτές στο σπίτι: 5 προτάσεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου

Τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Δεκ 2020 | 17:22

WhatsApp: Κακά νέα για όσους έχουν παλιά smartphones

Διακοπή υποστήριξης του WhatsApp σε παλαιότερες τηλέφωνικές συσκευές.

23 Δεκ 2020 | 13:11

Τώρα πια ό,τι επιθυμώ είναι ένα κλικ μακριά. Ένα κλικ κοντά

Το The Mall Athens εφαρμόζει το σύστημα click away και τα ψώνια γίνονται παιχνίδι.

23 Δεκ 2020 | 13:02

Χριστουγεννιάτικα δώρα από το Public: Γιορτινές αγορές που θα χαρίσουν χαμόγελα στους αγαπημένους σου

Στο Public.gr οι επιλογές είναι απεριόριστες για γιορτινές αγορές που θα κάνουν αυτές τις γιορτές αξέχαστες, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

23 Δεκ 2020 | 10:48

Vodafone TV: Στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη με μια σημαντική προσφορά

Αυτές τις γιορτές το Vodafone TV κάνει ένα "χριστουγεννιάτικο δώρο" σε όλους όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ζουν σε δομές φιλοξενίας.