H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης

Μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης η Lidl Ελλάς μυεί τη νέα γενιά στην βιώσιμη ανάπτυξη σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έναν ευφάνταστο τρόπο για να μιλήσει στη νέα γενιά για το μέλλον του πλανήτη εμπνεύστηκε η Lidl Ελλάς σε συνεργασία με έναν εμβληματικό φορέα πολιτισμού, την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια δημιουργική ένωση που «γέννησε» μια παράσταση που πραγματεύεται µε έξυπνο τρόπο τους στόχους βιώσιµης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς θίγοντας θέµατα όπως η µείωση του πλαστικού, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονοµία.

Η παράσταση «Τέσσερις εποχές» είναι βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου. 

Αποτελεί πολιτιστικό προϊόν υψηλής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξίας και παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. 

Όλα αυτά προσεγγίζοντας τους πολίτες του μέλλοντος μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης, προτρέποντας σε δράση και ωθώντας τα παιδιά να δημιουργήσουν ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση και να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης
Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva

Ορόσημο της βιώσιμης πορείας της Lidl Ελλάς

Oι Τέσσερις εποχές είναι μια παράσταση - ορόσημο μιας βιώσιμης πορείας που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια και θα καταλήξει σε μια υπεύθυνη σχέση της Lidl Ελλάς με τον τελικό καταναλωτή, που θα απολαμβάνει όχι μόνο τα οφέλη των βιώσιμων προϊόντων που θα βρίσκει στα ράφια της, αλλά και τα οφέλη προς το οικοσύστημα και τον πλανήτη μέσα από τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

Τέσσερις εποχές: Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη / Φωτο V. Isaeva
Τέσσερις εποχές: Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη / Φωτο V. Isaeva

Κοστούμια από... καλαμάκια

Στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών βρίσκεται η ιδέα της ανακύκλωσης, με είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια να μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Τέσσερις εποχές: Α. Ψυχράμης/ Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Α. Ψυχράμης/ Φωτο Α. Σιμόπουλος

Συνεργασία Lidl Ελλάς - Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η παράσταση Τέσσερις εποχές αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της συνεργασίας της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή η οποία ξεκίνησε το 2018, με τη Lidl Ελλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Ήταν το έναυσμα για να προχωρήσουν στο επόμενο, πραγματικά τολμηρό βήμα: Να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά.

Τέσσερις εποχές: Σ. Πουλοπούλου / Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Σ. Πουλοπούλου / Φωτο Α. Σιμόπουλος

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών, με την παράσταση Τέσσερις εποχές να συντελείται εντός Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν 37 παραστάσεις για την περίοδο Νοέμβριος 2019 - Ιούλιος 2020 και για την δεύτερη περίοδο (Σεπτέμβριος 2020- Ιούλιος 2021) η παραγωγή θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου συνεργάζεται με έναν εμβληματικό εθνικό φορέα, διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης και παράγουν μαζί πολιτισμό, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση και προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία.

Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva
Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva

Οι συντελεστές

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους. H έμπειρη Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί τις Τέσσερις εποχές με έμπνευση και ευρηματικότητα, υπογράφοντας μια συναρπαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα.

Τέσσερις εποχές: Θ. Κώνστας, Ε. Στεφανίδου / Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Θ. Κώνστας, Ε. Στεφανίδου / Φωτο Α. Σιμόπουλος

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις.

 

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Σύνοψη

Στο έργο θα γνωρίσουμε τις τέσσερις εποχές: τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εποχές απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον;  

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.