H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης

Μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης η Lidl Ελλάς μυεί τη νέα γενιά στην βιώσιμη ανάπτυξη σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ελίνα Μαμμή
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΙΝΑ ΜΑΜΜΗ
H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης

Έναν ευφάνταστο τρόπο για να μιλήσει στη νέα γενιά για το μέλλον του πλανήτη εμπνεύστηκε η Lidl Ελλάς σε συνεργασία με έναν εμβληματικό φορέα πολιτισμού, την Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια δημιουργική ένωση που «γέννησε» μια παράσταση που πραγματεύεται µε έξυπνο τρόπο τους στόχους βιώσιµης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς θίγοντας θέµατα όπως η µείωση του πλαστικού, η ανακύκλωση και η κυκλική οικονοµία.

Η παράσταση «Τέσσερις εποχές» είναι βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου.

Αποτελεί πολιτιστικό προϊόν υψηλής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής αξίας και παρουσιάζεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση.

Όλα αυτά προσεγγίζοντας τους πολίτες του μέλλοντος μέσω της παγκόσμιας γλώσσας της τέχνης, προτρέποντας σε δράση και ωθώντας τα παιδιά να δημιουργήσουν ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση και να υιοθετήσουν πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης
Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva

Ορόσημο της βιώσιμης πορείας της Lidl Ελλάς

Oι Τέσσερις εποχές είναι μια παράσταση - ορόσημο μιας βιώσιμης πορείας που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια και θα καταλήξει σε μια υπεύθυνη σχέση της Lidl Ελλάς με τον τελικό καταναλωτή, που θα απολαμβάνει όχι μόνο τα οφέλη των βιώσιμων προϊόντων που θα βρίσκει στα ράφια της, αλλά και τα οφέλη προς το οικοσύστημα και τον πλανήτη μέσα από τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

Τέσσερις εποχές: Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη / Φωτο V. Isaeva
Τέσσερις εποχές: Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη / Φωτο V. Isaeva

Κοστούμια από... καλαμάκια

Στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών βρίσκεται η ιδέα της ανακύκλωσης, με είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια να μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Τέσσερις εποχές: Α. Ψυχράμης/ Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Α. Ψυχράμης/ Φωτο Α. Σιμόπουλος

Συνεργασία Lidl Ελλάς - Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η παράσταση Τέσσερις εποχές αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της συνεργασίας της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή η οποία ξεκίνησε το 2018, με τη Lidl Ελλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ήταν το έναυσμα για να προχωρήσουν στο επόμενο, πραγματικά τολμηρό βήμα: Να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά.

Τέσσερις εποχές: Σ. Πουλοπούλου / Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Σ. Πουλοπούλου / Φωτο Α. Σιμόπουλος

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών, με την παράσταση Τέσσερις εποχές να συντελείται εντός Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν 37 παραστάσεις για την περίοδο Νοέμβριος 2019 - Ιούλιος 2020 και για την δεύτερη περίοδο (Σεπτέμβριος 2020- Ιούλιος 2021) η παραγωγή θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου συνεργάζεται με έναν εμβληματικό εθνικό φορέα, διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης και παράγουν μαζί πολιτισμό, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση και προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία.

Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva
Τέσσερις εποχές: Patari project / Φωτο V. Isaeva

Οι συντελεστές

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους. H έμπειρη Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί τις Τέσσερις εποχές με έμπνευση και ευρηματικότητα, υπογράφοντας μια συναρπαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα.

Τέσσερις εποχές: Θ. Κώνστας, Ε. Στεφανίδου / Φωτο Α. Σιμόπουλος
Τέσσερις εποχές: Θ. Κώνστας, Ε. Στεφανίδου / Φωτο Α. Σιμόπουλος

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις.

H Lidl Ελλάς μιλά στη νέα γενιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της τέχνης - εικόνα 7

Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου.

Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

Σύνοψη

Στο έργο θα γνωρίσουμε τις τέσσερις εποχές: τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εποχές απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον;

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ 17 Ιαν 2022 | 07:20

Χωρίς έλεος: Ο πρίγκιπας Χάρι "χτυπά" τη βασίλισσα Ελισάβετ στην πιο δύσκολη στιγμή της

Τα θέλει όλα δικά του ο "τιμωρημένος" πρίγκιπας Χάρι. Γιατί "χτυπά" τώρα τη βασίλισσα Ελισάβετ, επειδή τον "ξεγύμνωσε" από κάθε τίτλο και προνόμιο.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ 40 12 Ιαν 2022 | 07:26

"Το ανέμελο κορίτσι": Ο πρίγκιπας Τζορτζ, η Σάρλοτ και ο Λούις επέλεξαν το ένα από τα τρία πορτρέτα της Κέιτ

Τα τρία πριγκιπόπουλα συμμετείχαν στην επιλογή του ενός από τα πορτρέτα γενεθλίων της Κέιτ Μίντλετον - Δείτε ποια φωτογραφία επέλεξαν.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ 09 Ιαν 2022 | 07:40

Forty and fabulous: Σαραντάρισε η Κέιτ Μίντλετον - Το ανασφαλές κορίτσι που μεταμορφώθηκε σε μια πανίσχυρη γυναίκα

Πώς η εσωστρεφής και ανασφαλής νεαρή Κέιτ Μίντλετον, έγινε το πιο δημοφιλές ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας στα 40 της.

ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ 05 Ιαν 2022 | 07:36

Τζασμίν Γκρέις Γκριμάλντι: Η κόρη του Αλβέρτου που δεν θέλει να βλέπει η πριγκίπισσα Σαρλίν

Τι συμβαίνει στο Μονακό, πίσω από την πλάτη της πριγκίπισσας Σαρλίν - Η κακή σχέση της με τα εκτός γάμου παιδιά του Αλβέρτου.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS 03 Ιαν 2022 | 07:25

H Μπριζίτ Μακρόν δεν γεννήθηκε αγόρι: Η μικρή πριγκίπισσα, η "καλόγρια" και ο αδερφός με το καρό πουκάμισο

Η μικρή πριγκίπισσα Μπριζίτ Μακρόν και το αγόρι με το καρό πουκάμισο που τα fake δημοσιεύματα θεώρησαν ότι ήταν η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Η ΘΕΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 23 Δεκ 2021 | 07:36

Μόνικα Μπελούτσι: Πανέμορφη στη Ρώμη με total black μεσάτο jumpsuit

Η ιταλίδα καλλονή με total black στη Ρώμη - Η θεϊκή μεσάτη ολόσωμη φόρμα, η οποία τόνιζε το ντεκολτέ της και τις καμπύλες της.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 22 Ιαν 2022 | 00:05

Το κλασικό σπίτι στην Πλάκα που μεταμορφώθηκε σε σύγχονη μεζονέτα [εικόνες]

Εξωτερικά είναι πάντα ένα κλασικό πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, εσωτερικά όμως είναι μια σύγχρονη τριώροφη μεζονέτα με λιτή αρχιτεκτονική και διαχρονική διακόσμηση

20 Ιαν 2022 | 11:48

Τα εστιατόρια που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Casual Dining των Tasty Awards 2022.

20 Ιαν 2022 | 11:47

Τα αθηναϊκά εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους

Τα εστιατόρια της κατηγορίας Modern Creative των Tasty Awards 2022.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 09:21

Ζώδια: Ανάδρομος Ερμής από 14 Ιανουαρίου στον Υδροχόο και στον Αιγόκερω

Τι μπορεί να συμβεί με τον ανάδρομο Ερμή; Μπορεί να παγώσει μια συμφωνία, να χαθούν μηνύματα, να ακυρωθούν ραντεβού, να μην παίρνει μπροστά το αυτοκίνητο. Καθυστερήσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις και ευτράπελα στις επαφές και τις μετακινήσεις μας είναι πιθανά.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 18 Ιαν 2022 | 23:45

YouTube: Αυτό είναι το βίντεο με τα περισσότερα views - Πάνω από 10 δισ. προβολές [Βίντεο]

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά ένα παιδικό τραγουδάκι έγινε το πιο δημοφιλές βίντεο στο YouTube, ξεπερνώντας τα 10 δισεκατομμύρια views

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 08:47

Πανσέληνος στον Καρκίνο στις 18 Ιανουαρίου: Πώς επηρεάζονται τα ζώδια;

Επηρεάζονται Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι του τρίτου δεκαημέρου καθώς και όσοι έχουν πλανήτες στα ζώδια και το δεκαήμερο αυτό.