X

Η απόλυτη συνταγή για πορτοκαλόπιτα - Ζουμερή, χωρίς φύλλο και με σούπερ γεύση

Συνταγή για πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι. Μία συνταγή, ζουμερή και γεμάτη αρώματα από πορτοκάλι!

Γράφει: TheToc team

Πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μία συνταγή ζουμερή και γεμάτη αρώματα από πορτοκάλι!

Συνταγή για πορτοκαλόπιτα

Υλικά

Υγρά υλικά

1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
100 γρ. χυμό πορτοκάλι
150 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
Ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα

Στερεά υλικά

20 γρ. μπέικιν
150 γρ. αλεύρι
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
400 γρ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Φλούδα 1 πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο αλλά με σιμιγδάλι. Για αυτή την εύκολη συνταγή απο την Αργυρώ όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (γιαούρτι, αυγά, μαρμελάδα και το πορτοκάλι).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
Λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 25×35 ή στρογγυλό 30 εκατ.
Πρώτα, θα φτιάξουμε το σιρόπι για να κρυώσει.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το πορτοκάλι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το σιρόπι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από την ώρα που θα πάρει βράση μετράμε 5’ βρασμού χωρίς να ανακατεύουμε το σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Θα σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Για το μίγμα

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, το ψιλό σιμιγδάλι, το χοντρό σιμιγδάλι και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Χτυπάμε τα υλικά με μίξερ χειρός για 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσουν τα αυγά και να αφρατέψουνε.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το λάδι, το γιαούρτι, τη μαρμελάδα.
Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με το μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα απλά να χαθούν τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά για 1 λεπτό όχι περισσότερο.
Για να γίνει καλύτερη η πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο δεν θέλει πολύ χτύπημα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο λαδωμένο ταψί
Πρέπει να σταθεί για 5 λεπτά να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι με την υγρασία της και να φουσκώσει ελαφρά το σιμιγδάλι.
Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει ελαφρά από τα τοιχώματα.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά ελέγχουμε το κέντρο της με ένα μαχαίρι.
Αν βγει στεγνό από ζύμη το μαχαίρι το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Αμέσως μόλις βγει καυτή την σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το κρύο το σιρόπι.
Το σιμιγδάλι στο γλυκό ρουφάει σιγά σιγά το σιρόπι και θέλει τον χρόνο του.
Αφήστε την πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι να σταθεί για 1 ώρα να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε κομμάτια.
Σερβίρεται με μια μπάλα παγωτό.
Αν τη βάλετε στο ψυγείο να παγώσει δεν χρειάζεται τίποτα άλλο δίπλα της.

Διαβάστε Επίσης