Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγειρεύει μπακαλιάρο σκορδαλιά - η συνταγή της

Η 25η Μαρτίου είναι δεμένη με το «αχτύπητο δίδυμο», τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά. Μάθετε την καλύτερη συνταγή από την Αργυρώ, αλλά και το μυστικό της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η 25η Μαρτίου, εθνική και θρησκευτική γιορτή για την Ελλάδα, αφού γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, συνοδεύεται και από τη γαστριμαργική συνήθεια του να τρώμε μπακαλιάρο συνοδευόμενο με σκορδαλιά. Ακόμα κι αν δεκάδες φορές έχουμε αναρωτηθεί, μπορεί να μην έχουμε πάρει τις απαντήσεις. Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από τη συνήθεια του ελληνικού τραπεζιού;

Εκτός από τη διπλή γιορτή της ημέρας, η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι και η μια από τις δύο ημέρες της Σαρακοστής που η θρησκεία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, για αυτό και καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο.

Το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ελληνικής καταγωγής, αλλά προέρχεται από τον τρόπο ζωής των Βίκινγκς, προκύπτοντας ως ανάγκη συντήρησης του ψαριού. Στην κουζίνα και την καρδιά των Ελλήνων μπήκε τον 17ο αιώνα για καθαρά πρακτικούς λόγους. Ο παστός μπακαλιάρος μπορούσε να διατηρηθεί αναλλοίωτος για μήνες, οπότε ήταν μια καλή λύση για όσους δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι.

Γιατί πρέπει να προτιμάμε τον μπακαλιάρο;

Εκτός από τη συνέχεια της παράδοσης, είναι και ένα ψάρι με διατροφική αξία. Πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, με υψηλό ποσοστό Ω3 και με χαμηλά ποσοστά ολικού λίπους.

Γιατί πρέπει να τρώμε σκορδαλιά;

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα της φύσης καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό επιβεβαιώνονται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρώτοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναγνώρισαν τη θεραπευτική του δράση και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη ενώ αυξάνει κάπως τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερίνης. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό παρέχοντάς προστασία έναντι των ιώσεων.

Γιατί να κάνουμε τον συνδυασμό μπακαλιάρου-σκορδαλιάς;

Αρχικά για τη διατροφική του αξία και στη συνέχεια για το γευστικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός σκορδαλιάς και μπακαλιάρου είναι εύκολος, ταιριαστός στην ελληνική γεύση και ικανοποιεί τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού που δείχνουν αδυναμία στο κρασί, το τσίπουρο και το ούζο.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αγαπημένη μαγείρισσα –που καθημερινά μέσα από το argiro.gr προτείνει τις συνταγές της- με προσήλωση στην ελληνική κουζίνα και τις παραδόσεις της μοιράζεται με το TheTOC.gr την καλύτερη συνταγή της για να φτιάξετε στο σπίτι σας μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ακολουθήστε τις οδηγίες της και απολαύστε το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας

Κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα και σκορδαλιά

Υλικά
50 γραμμ. Ξαλμυρισμένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος
2 ξερα κρεμμύδια τριμμένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αυγό
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτί μπύρα (330 ml)
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μπόλικο πιπέρι


Εκτέλεση

Για τις μπακαλιαροκροκέτες

Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.

Για τη σκορδαλιά

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

«Μην ξεχάστε , όμως, κάποια βασικά πράγματα για το συγκεκριμένο φαγητό», λέει η Αργυρώ στο TheTOC.gr και συμβουλεύει: «Να φάτε με μέτρο τη σκορδαλιά αν έχετε ευασθησία στο στομάχι και να μην ξεχνάτε όλες οι νοικοκυρές ότι ο παστός μπακαλιάρος θέλει καλό ξαρμύρισμα. Φροντίστε να τον αφήσετε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό, το οποίο θα αλλάξετε τουλάχιστον 3 φορές. Χρόνια σας πολλά και καλή όρεξη».


Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 20 Μαϊ 2020 | 16:11
19 Μαϊ 2020 | 13:37

Feeling lucky? Το ekioskys.gr κάνει δώρο 2 smartphones & 2 bands Huawei για την Ημέρα της Οικογένειας!

Κάνε εγγραφή και πάρε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό!

ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ 18 Μαϊ 2020 | 07:47

Οι πιο υγιεινές συνταγές για σπιτικό banana bread

Απόλαυσε το κέικ μπανάνας στην πιο υγιεινή εκδοχή του

12 Μαϊ 2020 | 11:33

P&G: Φροντίζει στην πράξη αυτούς που έχουν ανάγκη - Το τραπέζι της αγάπης και η κοινωνική προσφορά ύψους 300.000 ευρώ

Πώς τα εμβληματικά και αγαπημένα προϊόντα που "μπαίνουν" κάθε μέρα στα σπίτια μας, φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη #foodforgood

12 Μαϊ 2020 | 11:33

Η P&G βάζει τα δυνατά της για καλό σκοπό αυτή τη δύσκολη περίοδο #forceforgood

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά και κάνει τη ζωή τους καλύτερη #forceforgood #podforgood

08 Μαϊ 2020 | 09:08

Το πλάνο της Σικελίας για να ξανακερδίσει τους ταξιδιώτες

Η προσφορά ισχύει τόσο για τους Ιταλούς παραθεριστές όσο και για αυτούς που προέρχονται από άλλες χώρες.

07 Μαϊ 2020 | 14:37

Ένα φωτογραφικό θαύμα: Η Huawei επαναπροσδιορίζει την ομορφιά μέσα από την κάμερα των νέων P40

Τα νέα μοντέλα της σειράς Ρ θα ανεβάσουν τόσο πολύ το επίπεδο των εικόνων που θα ποστάρετε, που κανείς δεν θα πιστεύει ότι τις τραβήξατε με το κινητό σας.

07 Μαϊ 2020 | 13:02

5 experts εξηγούν τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας

5 experts του ταξιδιωτικού και ξενοδοχειακού χώρου μιλούν στο Esquire για την επόμενη ημέρα του κλάδου.

07 Μαϊ 2020 | 11:44

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας;

Ειδικά τώρα ερωτήματα σαν αυτό χρήζουν απάντησης

JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE 05 Μαϊ 2020 | 15:53

JA Greece: Αυτή την Παρασκευή 8 Μαΐου ο διαδικτυακός διαγωνισμός μαθητικής επιχειρηματικότητας

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το πρώτο βραβείο στην ομάδα που θα διαγωνισθεί στην Ευρώπη.

05 Μαϊ 2020 | 14:28

Το Αriel "καθαρίζει" και χαρίζει αξιοπρέπεια στους ευάλωτους συνανθρώπους μας

Στήριξη με πράξεις και όχι με λόγια, προσφέροντας πάνω από 70.000 κιλά καθαρά ρούχα σε πάνω από 5.500 άστεγους συνανθρώπους μας #forceforgood #podforgood