
Υπάρχουν κάποιες περίεργες βιβλιοθήκες που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, όπου μπορείτε να δείτε τα «βιβλία» να αναπνέουν, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, να κλαίνε, να γελάνε, να σκέφτονται.
Μπορείτε ακόμα να τα ρωτήσετε ότι θέλετε και να πάρετε απάντηση.
Γιατί στη ζωντανή βιβλιοθήκη τα βιβλία είναι αληθινοί άνθρωποι!
Είναι στημένη ακριβώς όπως μια κανονική βιβλιοθήκη: Μπορείτε να ψάξετε ένα "βιβλίο" για ένα συγκεκριμένο θέμα και να το μελετήσετε για όσο χρόνο θέλετε.
Αλλά εδώ το βιβλίο είναι ένας άνθρωπος, όπως κι εσείς.

Οι άνθρωποι – βιβλία
Οι άνθρωποι που δέχονται να γίνουν «βιβλία» είναι εθελοντές που δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τις εμπειρίες τους πάνω σε διάφορα θέματα, που είναι δύσκολο να συζητήσει κανείς.
Οι αναγνώστες, απ΄την άλλη, ενθαρρύνονται να κάνουν ερωτήσεις ελεύθερα και ως αντάλλαγμα παίρνουν ειλικρινείς απαντήσεις. Είναι πανέξυπνο.
Εχει εξαπλωθεί σε 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2000 με μια δοκιμή 4 ημερών στο Φεστιβάλ Roskilde στην Κοπεγχάγη. Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ έμειναν έκπληκτοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Σήμερα, έχουν περάσει 16 χρόνια από εκείνη την πρώτη ζωντανή βιβλιοθήκη στη Δανία.
Σήμερα, η δράση έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009.
Σε έναν κόσμο όπου όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε πολύ γρήγορα, είναι λογική η εξάπλωση αυτής της ιδέας.
«Σπάστε τα όρια»
Η πρωτοβουλία αυτή τονίζει: «Η κοινωνία μας λατρεύει να ταξινομεί τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Σπάστε αυτά τα όρια και μιλήστε τους, για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα.
Μπορείτε ακόμα να δανειστείτε έναν αστυνομικό. Μια ανύπαντρη μητέρα. Έναν μουσουλμάνο. Ένα πρώην μέλος συμμορίας. Εναν εργαζόμενο στη βιομηχανία του σεξ. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...»
Οι βιβλιοθήκες αυτές φέρουν κοντά ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα αλληλεπιδρούσαν ποτέ μεταξύ τους.
Τι είδους «βιβλία» μπορείτε να δανειστείτε εκεί;
1. Δανειστείτε ένα άτομο με αυτισμό.

Με 1 στα 68 παιδιά να έχουν διαγνωστεί με διαταραχή που σχετίζεται με τον αυτισμο (ASD) σήμερα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μάθετε γι 'αυτό από το να αλληλεπιδράσετε με κάποιον που έχει.
2. Δανειστείτε κάποιον που έχει αλλάξει την εμφάνισή του.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι κάνουν πολλά piercings και τατουάζ; Αυτή είναι η ευκαιρία σας να σταματήσετε να κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του και να γνωρίσετε το εσωτερικό του.
3. Δανειστείτε έναν πρόσφυγα και ακούστε την ιστορία του.

Με τόσους πρόσφυγες να φεύγουν από την πατρίδα τους και να σκορπίζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, δεν θα θέλατε να μιλήσετε σε έναν αληθινό πρόσφυγα;
4. Δανειστείτε έναν τρανσέξουαλ.

Ενδεχομένως να έχετε πολλές απορίες για τους τρανσέξουαλ, αλλά δεν ξέρατε πώς να ρωτήσετε. Εδώ μπορείτε να το κάνετε.
5. Δανειστείτε έναν άστεγο.

Τι ιστορίες έχουν να αφηγηθούν αυτοί οι άνθρωποι, που δεν ξέρει κανείς μας;
6. Δανειστείτε κάποιον με κώφωση - τύφλωση.

Ακριβώς επειδή επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο δεν σημαίνει ότι οι ιστορίες τους είναι λιγότερο ενδιαφέρουσες.
7. Δανειστείτε κάποιον που παλεύει με την παχυσαρκία.

Η ζωντανή βιβλιοθήκη της Ελλάδας
Η Ζωντανή βιβλιοθήκη της Ελλάδας δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.
Από τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν 16 χρόνια.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.





Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr