Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ευζωνας

Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Εύζωνες/Οι φύλακες των αφανών" της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Αίθουσα Γ. & Ε. Βάττη από 24 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2021. Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 20:00. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη σε 16 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με τεράστια επιτυχία.

Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα

Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί δημιούργημα μακρόχρονης εργασίας της φωτογράφου που από το 2013 μέχρι και το 2016, εργάστηκε ακούραστα με πάθος και όραμα για να καταγράψει την αθέατη όψη του σώματος των Ευζώνων. Εισχώρησε στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς ακολουθώντας τους απαράβατους κανόνες που το ορίζουν, και απαθανάτισε αθέατες στιγμές, γεμάτες συναίσθημα και δέος. Μία φωτογραφική περιήγηση που ξεκίνησε από την δημιουργική περιέργεια της φωτογράφου και με καθημερινή τριβή κατέληξε να είναι ένα έργο ζωής. Με τον φακό της στραμμένο στο Ιερό σύμβολο του Εύζωνα, ανέδειξε τον άνθρωπο πίσω από αυτό, που έχει όνομα, φωνή καθώς το στρατόπεδο των Ευζώνων, όπως δηλώνει και η ίδια, αποτελεί ένα στρατόπεδο έντονων συναισθημάτων.

ευζωνας

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον απρόσιτο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της Ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα, εκ των οποίων τα 6 καταγράφουν τις Ευζωνικές στολές σε φυσικό μέγεθος 2 μέτρων, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα που εμπλουτίζουν την εικαστική αφήγηση. Η οπτικοακουστική εμπειρία ολοκληρώνεται με τα αυθεντικά Ευζωνικά υλικά, τσαρούχια και φουστανέλα, που παρουσιάζονται στην αίθουσα και προσφέρουν την δυνατότητα στους θεατές να τα αγγίξουν και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος Σώματος. Επίσης, ανάμεσα στα έργα εκτίθενται βιωματικές καταθέσεις των Ευζώνων, που συγκέντρωσε η φωτογράφος και ολοκληρώνουν την εικόνα των ανθρώπων πίσω από την στολή.

Με σεβασμό και ευθύνη, μεταφέρεται η σκληρή καθημερινότητα, το απέραντο αίσθημα τιμής και η αμέριστη αφοσίωση στο καθήκον. Έννοιες όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Πατρίδα και η Σημαία προσωποποιούνται στα μάτια του Εύζωνα, στο σταθερό του βήμα και στο ακλόνητο σώμα. Ένα οπτικό αποτέλεσμα, τόσο ανθρωποκεντρικό όσο και συμβολικό, που γεννά συναισθήματα μέσα από την δύναμη της εικόνας, της απόλυτης συμμετρίας και των χρωματικών αντιθέσεων. Από το ξημέρωμα στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, μέχρι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τις εθιμοτυπικές αποστολές, ο θεατής θα θαυμάσει, θα συγκινηθεί και θα ανακαλύψει στην ολότητά του, το σύμβολο του Εύζωνα.

Ξεναγός στην εικαστική εμπειρία θα είναι η κα.Δήμητρα Χατζηαδάμ, για να μοιραστεί ιστορίες από την φωτογραφική παραγωγή και να εξηγήσει όσα δεν χωρούν στις γραπτές περιγραφές. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ξεναγήσεων σε σχολικά τμήματα για να γνωρίσουν βιωματικά οι μικροί θεατές το σώμα των Ευζώνων. Σκοπός της φωτογράφου είναι η έκθεση να συνεχίσει το ταξίδι της, επανασυστήνοντας τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σε Έλληνες και φιλέλληνες. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, με τη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Διάρκεια έκθεσης: 24.10 – 02.11| 2021
Χώρος: Δημαρχείο Σύρου-Ερμούπολης, Αίθουσα Γ.& Ε. Βάττη | Πλατεία Μιαούλη
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:30 -13:30 & 18:30 - 21:30 | Τετάρτη απόγευμα κλειστά
Φορέας Οργάνωσης: Λύκειο Ελληνίδων | www.lesyrou.gr/
Δήμος Σύρου-Ερμούπολη | www.syros-ermoupolis.gr/

Facebook: www.facebook.com/dimitra.hatziadam/
Instagram: www.instagram.com/dimitra_hatziadam/
YouTube: Dimitra Hatziadam

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΗΔΗ ΣΕ 18 ΠΟΛΕΙΣ 23 Νοε 2021 | 11:43

"Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών": Στο Ναύπλιο η έκθεση φωτογραφίας από 24 ως 30 Νοεμβρίου

Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί γέννημα της μακροχρόνιας εργασίας της φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, διαπιστευμένης φωτογράφου του Προεδρικού Μεγάρου.

ΣΥΓΚΙΝΕΙ Ο Κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗΣ 21 Νοε 2021 | 18:12

Πατέρας Ελένης Τοπαλούδη για έκθεση She’s Gone: Τα ρούχα αυτά είναι της Ελένης, της Καρολάιν, της Δώρας, της Γαρυφαλλιάς...

"Τα ρούχα αυτά είναι και της Ελένης, και της Καρολάιν, της Ζωής, της Δώρας, της Γαρυφαλλιάς και όλων των άλλων κοριτσιών", είπε ο κ. Τοπαλούδης.

ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ 20 Νοε 2021 | 08:15

Αθήνα, 200 χρόνια 200 κτίρια: Μία υπέροχη έκθεση για τα εμβληματικά κτίρια της πόλης που δεν πρέπει να χάσετε

Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια που συναντάμε στην καθημερινότητα μας μέσα στην πόλη και για πολλά από αυτά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.

ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 17 Νοε 2021 | 19:56

"She’s gone": Ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη σε έκθεση για τις γυναικτονίες

Η έκθεση She's gone ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, από πόλη σε πόλη - Για την Ελλάδα περιλαμβάνεται ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ 12 Νοε 2021 | 13:07

Η Art Athina επιστρέφει, αλλά όχι όπως την ξέραμε - Ολες οι λεπτομέρειες

Προσαρμοσμένη στις παρούσες συνθήκες, εν μέρει ψηφιακή, εν μέρει με φυσική παρουσία, ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου η Art Athina.

09 Δεκ 2021 | 16:00

Γιατί να μένεις στα ίδια όταν υπάρχει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα;

Υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί λόγοι που η νέα συσκευή PULZE κάνει τη διαφορά.

09 Δεκ 2021 | 14:49

Το MateBook 14s της HUAWEI είναι τόσο κομψό, λειτουργικό και ελαφρύ που το έχω μαζί μου όλη την ημέρα

Αναζητώντας το ιδανικό laptop, κατέληξα στο κομψό και ελαφρύ MateBook 14s της HUAWEI ιδανικό τόσο για δουλειά όσο και διασκέδαση.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 09 Δεκ 2021 | 09:08

Πώς θα εξελιχτούν οι σχέσεις μας τον τελευταίο μήνα του χρόνου;

Για να δούμε λοιπόν πως θα εξελιχτεί ο έρωτας τον μήνα των Χριστουγέννων; Διάβασε και τον ωροσκόπο σου.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 09 Δεκ 2021 | 06:41

Συνταγή για τραγανά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με λίγα υλικά - Χωρίς μίξερ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το τραπέζι, ενώ τα χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζονται.

ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 08 Δεκ 2021 | 08:07

Ακης Πετρετζίκης: Τα 4+1 μυστικά για να φτιάξετε τα καλύτερα μελομακάρονα

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει τα πέντε μυστικά για τέλεια, αφράτα μελομακάρονα, που θα σας ξετρελάνουν!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 07 Δεκ 2021 | 07:53

Συνταγή: Απίθανος χριστουγεννιάτικος κορμός με σαντιγί καρύδας από τον Ακη Πετρετζίκη

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη τα γλυκά έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται. Ο Ακης Πετρετζίκης μας προτείνει έναν κορμό σοκολάτας με σαντιγί καρύδας για το γιορτινό τραπέζι.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 09:36

Ποιο είναι το άλλο σου μισό ανάλογα με το ζώδιό σου;

Μάθε σε ποιο ζώδιο βρίσκεται η Σελήνη σου και βρες το άλλο σου μισό στον ζωδιακό κύκλο