Ιχθυοκαλλιέργεια: Η πλέον βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών

Με σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η θάλασσα γύρω μας είναι απέραντη, ωστόσο ο πλούτος της δεν είναι αστείρευτος.

Υπεραλλίευση και χρήση μεθόδων αλίευσης επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πάνω απ’ όλα βιώσιμη λύση που μπορεί και ήδη κάνει τη διαφορά.

Αυτή είναι η ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, λειτουργώντας με γνώμονα την καθαρότητα των νερών και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ιχθυοκαλλιέργεια: Η πλέον βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών

Ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διασφαλίζει ότι η θάλασσα παραμένει καθαρή, για να μας προσφέρει απλόχερα τους θησαυρούς της, τώρα και στο μέλλον.

Κάτω από την ομπρέλα Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) 23 εταιρείες-μέλη του κλάδου εργάζονται μαζί με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και την προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού.

Η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη βρίσκουν την κύρια πηγή πρωτεϊνών στη θάλασσα, η υδατοκαλλιέργεια μειώνει την κατανάλωση άγριων ψαριών και βάζει όρια στην υπερεκμετάλλευση αυτού του εξαιρετικά ευάλωτου πόρου.

Αυτό σημαίνει, ότι αν βασιζόμασταν αποκλειστικά στην ελεύθερη αλιεία για να καλύψουμε τις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες σε ψάρι, θα αποδεκατίζαμε τους ελεύθερους πληθυσμούς, προκαλώντας ανεπανόρθωτή ζημιά.

Ετσι, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Συνδυάζοντας πλεονεκτήματα όπως φρεσκάδα, εξαιρετική ποιότητα και γεύση στο ψάρι, η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σήμερα τη μοναδική βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών.

ΕΛΟΠΥ

Χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι η ιχθυοκαλλιέργεια έχει χαμηλό επίπεδο παρέμβασης στο περιβάλλον, σε σχέση με άλλες μορφές εντατικής παραγωγής πρωτεϊνών, αφού εξαρτάται και η ίδια άμεσα από το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η ποιότητα και η καθαρότητα του νερού παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβίωση της εκτροφής.

Είναι, λοιπόν, προς όφελος του κλάδου να προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τα ψάρια και να διασφαλίζει συνεχώς την ποιότητα του νερού, κάτι που επιτυγχάνει μέσα από καθημερινές μετρήσεις και ελέγχους γύρω και κάτω από τους κλωβούς.
Επιπλέον, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας περνούν από τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς.

ΕΛΟΠΥ

Προστασία της βιοποικιλότητας και έλεγχοι

Με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας ακολουθούν κανόνες εργασίας, εκπαιδεύσεις, προγράμματα για την προστασία των θαλάσσιων φυτών (φυτοπλαγκτόν) και των θαλάσσιων και χερσαίων ζώων (θαλασσοπούλια), ειδικά των προστατευόμενων ειδών σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN.

Οι ενέργειες αυτές επιτρέπουν τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον να είναι βιώσιμο όσο και στα ψάρια να συνεχίσουν να εκτρέφονται, και αποτελούν ένα σκέλος της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει κάθε είδους πρόληψη και προφύλαξη που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, θαλάσσιο, χερσαίο και αέριο.

Όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας των Μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) λειτουργούν σύμφωνα με ειδικά και θεσμοθετημένα περιβαλλοντικά πλαίσια και κανονισμούς, που καθορίζονται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και πάντα σε εναρμόνιση με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΟΠΥ

Σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού από την ΕΛΟΠΥ

Δείχνοντας την μεγάλη ευαισθησία τους προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η ΕΛΟΠΥ και τα 23 μέλη της υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευθύνης που περιλαμβάνει καθαρισμούς βυθών, κυρίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο κλάδος, με στόχο τη διατήρηση, τη βελτίωση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής και βιοποικιλότητας, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της κάθε περιοχής.

ΕΛΟΠΥ

Μέσα σε δύο μήνες έχουν υλοποιήσει 3 δράσεις καθαρισμού βυθών στο Λιμάνι της Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, στο Λιμάνι της Βόνιτσας και στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Θωμά, στην Πρέβεζα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους, με τοπικές καταδυτικές εταιρείες και την συμμετοχή εθελοντών, βελτιώνοντας σημαντικά την κατάσταση του βυθού.

ΕΛΟΠΥ

Η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ σχολίασε σχετικά:

"Για όλους εμάς στην ΕΛΟΠΥ, η θάλασσα είναι το σπίτι μας, εκεί όπου μεγαλώνουν κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ζωής και της βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τη θάλασσα. Καθαρά και όμορφα λιμάνια, σημαίνει προσέλκυση επισκεπτών και αύξηση της δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Για την ΕΛΟΠΥ, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο τουρισμός είναι δύο δραστηριότητες που βαδίζουν μαζί και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του του ΑΕΠ της χώρας μας".

ΕΛΟΠΥ

ΕΛΟΠΥ

Η ΕΛΟΠΥ δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Η ευαισθητοποίηση και η προσφορά της ΕΛΟΠΥ προς το κοινωνικό σύνολο επεκτείνεται και με την προσφορά φρέσκων ψαριών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο "Το Χαμόγελο του Παιδιού", απολαμβάνουν κάθε μήνα ολόφρεσκα λαβράκια και τσιπούρες ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, εντάσσοντας σταθερά το ψάρι με όλες τις θρεπτικές του αξίες στη διατροφή τους.

Ακόμα, η ΕΛΟΠΥ προσφέρει σταθερά, σε μηνιαία βάση, φρέσκα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στα Κοινωνικά Παντοπωλεία του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλές από τις εταιρείες-μέλη της.

Τέλος, στην αρχή της πανδημίας η ΕΛΟΠΥ στήριξε την πρωτοβουλία εστιατορίων που μαγειρεύαν, εθελοντικά, σε καθημερινή βάση, γεύματα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19 του Νομού Αττικής, προσφέροντας φρέσκο, ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας.

Με πάθος, αφοσίωση και προσήλωση στο στρατηγικό της όραμα, η ΕΛΟΠΥ συνεχίζει με συνέπεια το έργο της, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας. Το 2021 είναι μια χρονιά εντατικής δουλειάς, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην ανάπτυξη και την πρόοδο, με αισιοδοξία και δημιουργικότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

17 Ιουν 2021 | 13:07

Η ΔΕΛΤΑ πρωταγωνιστεί και πάλι για ένα καλύτερο αύριο

Η ΔΕΛΤΑ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, στηρίζοντας το μέλλον του κόσμου, τα παιδιά, και προσφέροντας ανακούφιση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ "ΕΛΠΙΔΑ" 14 Ιουν 2021 | 18:22

Olympus Pilgrim 350km: ένας αγώνας με υψηλό στόχο!

Η MetLife στηρίζει τη νέα αγωνιστική προσπάθεια του Θωμά Πουρλίδα, με στόχο την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου με Νοητική Αναπηρία "Ελπίδα".

14 Ιουν 2021 | 15:21

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: 50 χρόνια στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη

Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, προστατεύει τη φύση και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 13:55

ΕΛΟΠΥ: Τιμητική διάκριση στο 7ο Συμπόσιο Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας

Τιμητική διάκριση για τον ΕΛΟΠΥ στο 7ο Συμποσίου Ιατρικού Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 09 Ιουν 2021 | 15:09
ΤΟ «PLASTIC FREE» ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ 09 Ιουν 2021 | 14:57

Πέντε καλοκαιρινοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας γίνονται Plastic Free από τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Πρόθεση όλων είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού, η επένδυση στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας και η προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

08 Ιουν 2021 | 17:42

Οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα και η ακτογραμμή της Ηπείρου γίνονται ακόμα πιο κρυστάλλινες

Η ΒΙΚΟΣ στηρίζει το έργο της Acheron Actions για τον καθαρισμό των θαλασσών και των ακτών της Ηπείρου, με μια σειρά δράσεων και εκπαίδευσης του κοινού στο θέμα της ορθής χρήσης του πλαστικού

ΠΑΙΞΤΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩΝΤΑΣ 07 Ιουν 2021 | 13:43

Η AS Company τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και επενδύει στο βιώσιμο παιχνίδι

Η AS Company έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή τις πράσινες αξίες υιοθετώντας πολιτικές, που στοχεύουν στη συνεχή βελτίωση, όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 06 Ιουν 2021 | 17:31

Τρίκαλα: Μισό chally, πλαστικό μπουκάλι 40 ετών και 3 τόνοι σκουπίδια από καθαρισμό της όχθης του Αγιαμονιώτη ποταμού

Τα σκουπίδια βρέθηκαν κατά τον καθαρισμό της όχθης του Αγιαμονιώτη ποταμού στα Τρίκαλα.

05 Ιουν 2021 | 18:41

Αλέξης Τσίπρας: Η Πράσινη Επανάσταση είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές

"Η Πράσινη Επανάσταση είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές", αναφέρει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΝΕΣΥΡΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ 05 Ιουν 2021 | 18:03

Τρίκαλα: Βρήκαν άθικτο πλαστικό μπουκάλι γάλα 40 ετών στην κοίτη του Αγιαμονιώτου ποταμού

Πλαστικό μπουκάλι του "Εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων", που χρησιμοποιούνταν για το "γάλα κακάο" βρέθηκε στην κοίτη του Αγιαμονιώτου ποταμού.

#WORLDENVIRONMENTDAY 05 Ιουν 2021 | 12:12

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:" Η προστασία του δεν είναι σύνθημα και λόγια" [Βίντεο]

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.