Η θάλασσα γύρω μας είναι απέραντη, ωστόσο ο πλούτος της δεν είναι αστείρευτος.
Υπεραλλίευση και χρήση μεθόδων αλίευσης επιβαρύνουν το περιβάλλον και προκαλούν σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες.
Ωστόσο, υπάρχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πάνω απ’ όλα βιώσιμη λύση που μπορεί και ήδη κάνει τη διαφορά.
Αυτή είναι η ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον, λειτουργώντας με γνώμονα την καθαρότητα των νερών και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ακολουθώντας αυστηρά πρωτόκολλα, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διασφαλίζει ότι η θάλασσα παραμένει καθαρή, για να μας προσφέρει απλόχερα τους θησαυρούς της, τώρα και στο μέλλον.
Κάτω από την ομπρέλα Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) 23 εταιρείες-μέλη του κλάδου εργάζονται μαζί με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και την προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού.
Η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την ώρα που περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη βρίσκουν την κύρια πηγή πρωτεϊνών στη θάλασσα, η υδατοκαλλιέργεια μειώνει την κατανάλωση άγριων ψαριών και βάζει όρια στην υπερεκμετάλλευση αυτού του εξαιρετικά ευάλωτου πόρου.
Αυτό σημαίνει, ότι αν βασιζόμασταν αποκλειστικά στην ελεύθερη αλιεία για να καλύψουμε τις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες σε ψάρι, θα αποδεκατίζαμε τους ελεύθερους πληθυσμούς, προκαλώντας ανεπανόρθωτή ζημιά.
Ετσι, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παράγοντας και για τη διατήρηση της ισορροπίας στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Συνδυάζοντας πλεονεκτήματα όπως φρεσκάδα, εξαιρετική ποιότητα και γεύση στο ψάρι, η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί σήμερα τη μοναδική βιώσιμη λύση για την προστασία του πλούτου των θαλασσών.
Χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι η ιχθυοκαλλιέργεια έχει χαμηλό επίπεδο παρέμβασης στο περιβάλλον, σε σχέση με άλλες μορφές εντατικής παραγωγής πρωτεϊνών, αφού εξαρτάται και η ίδια άμεσα από το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς η ποιότητα και η καθαρότητα του νερού παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβίωση της εκτροφής.
Είναι, λοιπόν, προς όφελος του κλάδου να προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν τα ψάρια και να διασφαλίζει συνεχώς την ποιότητα του νερού, κάτι που επιτυγχάνει μέσα από καθημερινές μετρήσεις και ελέγχους γύρω και κάτω από τους κλωβούς.
Επιπλέον, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας περνούν από τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς.
Προστασία της βιοποικιλότητας και έλεγχοι
Με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας ακολουθούν κανόνες εργασίας, εκπαιδεύσεις, προγράμματα για την προστασία των θαλάσσιων φυτών (φυτοπλαγκτόν) και των θαλάσσιων και χερσαίων ζώων (θαλασσοπούλια), ειδικά των προστατευόμενων ειδών σύμφωνα με τον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN.
Οι ενέργειες αυτές επιτρέπουν τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον να είναι βιώσιμο όσο και στα ψάρια να συνεχίσουν να εκτρέφονται, και αποτελούν ένα σκέλος της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει κάθε είδους πρόληψη και προφύλαξη που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, θαλάσσιο, χερσαίο και αέριο.
Όλες οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας των Μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) λειτουργούν σύμφωνα με ειδικά και θεσμοθετημένα περιβαλλοντικά πλαίσια και κανονισμούς, που καθορίζονται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και πάντα σε εναρμόνιση με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημαντική κοινωνική προσφορά με δράσεις καθαρισμού από την ΕΛΟΠΥ
Δείχνοντας την μεγάλη ευαισθησία τους προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η ΕΛΟΠΥ και τα 23 μέλη της υλοποιούν ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευθύνης που περιλαμβάνει καθαρισμούς βυθών, κυρίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο κλάδος, με στόχο τη διατήρηση, τη βελτίωση και την προστασία της θαλάσσιας ζωής και βιοποικιλότητας, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της κάθε περιοχής.
Μέσα σε δύο μήνες έχουν υλοποιήσει 3 δράσεις καθαρισμού βυθών στο Λιμάνι της Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, στο Λιμάνι της Βόνιτσας και στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Θωμά, στην Πρέβεζα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους, με τοπικές καταδυτικές εταιρείες και την συμμετοχή εθελοντών, βελτιώνοντας σημαντικά την κατάσταση του βυθού.
Η Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ σχολίασε σχετικά:
"Για όλους εμάς στην ΕΛΟΠΥ, η θάλασσα είναι το σπίτι μας, εκεί όπου μεγαλώνουν κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ζωής και της βιοποικιλότητας μέσα και γύρω από τη θάλασσα. Καθαρά και όμορφα λιμάνια, σημαίνει προσέλκυση επισκεπτών και αύξηση της δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων. Για την ΕΛΟΠΥ, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο τουρισμός είναι δύο δραστηριότητες που βαδίζουν μαζί και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του του ΑΕΠ της χώρας μας".
Η ΕΛΟΠΥ δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Η ευαισθητοποίηση και η προσφορά της ΕΛΟΠΥ προς το κοινωνικό σύνολο επεκτείνεται και με την προσφορά φρέσκων ψαριών σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο "Το Χαμόγελο του Παιδιού", απολαμβάνουν κάθε μήνα ολόφρεσκα λαβράκια και τσιπούρες ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, εντάσσοντας σταθερά το ψάρι με όλες τις θρεπτικές του αξίες στη διατροφή τους.
Ακόμα, η ΕΛΟΠΥ προσφέρει σταθερά, σε μηνιαία βάση, φρέσκα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στα Κοινωνικά Παντοπωλεία του Δήμου Φιλιατών και του Δήμου Ηγουμενίτσας, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας, στην οποία δραστηριοποιούνται πολλές από τις εταιρείες-μέλη της.
Τέλος, στην αρχή της πανδημίας η ΕΛΟΠΥ στήριξε την πρωτοβουλία εστιατορίων που μαγειρεύαν, εθελοντικά, σε καθημερινή βάση, γεύματα για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον Covid-19 του Νομού Αττικής, προσφέροντας φρέσκο, ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας.
Με πάθος, αφοσίωση και προσήλωση στο στρατηγικό της όραμα, η ΕΛΟΠΥ συνεχίζει με συνέπεια το έργο της, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας. Το 2021 είναι μια χρονιά εντατικής δουλειάς, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην ανάπτυξη και την πρόοδο, με αισιοδοξία και δημιουργικότητα.