
Η Τσικνοπέμπτη φτάνει και ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για τις αγαπημένες μας πανσέτες! Η πανσέτα του Ακη είναι με πατάτες και μία υπέροχη σως, που πραγματικά θα σας κάνει να γλέιφετε και τα δάχτυλά σας.
Τσικνοπέμπτη - Η πανσέτα του Ακη
Υλικά
Για τις πατάτες
4 πατάτες
1/2 σκ. σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
δεντρολίβανο
μαϊντανό
φρέσκο κρεμμυδάκι
Για την πανσέτα
500 γρ. πανσέτα, χοιρινή χωρίς κόκαλο σε φέτες 1 εκ.
250 γρ. αλάτι, χοντρό
4 κλ. δεντρολίβανο
5 κλ. θυμάρι
1 κ.γ. πιπέρι
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
100 γρ. ζάχαρη καστανή
φλούδα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σως
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2-3 κ.σ. νερό
ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Κόβουμε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τις πατάτες που έχουμε πλύνει πάνω στα αλουμινόχαρτα και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.
Σε κάθε αλουμινόχαρτο βάζουμε 1/2 σκ. σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά και βούτυρο) και λίγο δεντρολίβανο και κλείνουμε καλά τα αλουμινόχαρτα.
Τις βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για 45 λεπτά.
Για την πανσέτα
Στον κάδο του μπλέντερ χτυπάμε αλάτι χοντρό, καστανή ζάχαρη, τους αστεροειδείς γλυκάνισους, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο και φλούδα από 1 λεμόνι.
Κόβουμε την πανσέτα σε φέτες, περίπου 1 δάχτυλο χοντρές.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τη μισή μαρινάδα και από πάνω τις πανσέτες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη μαρινάδα και πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις πανσέτες σε ένα μπολ με νερό και τις ξεπλένουμε να φύγει η μαρινάδα.
Τοποθετούμε τις πανσέτες σε χαρτί κουζίνας και βάζουμε και από πάνω να ρουφήξουν την υγρασία. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την γκριλιέρα ή το ταψί σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πανσέτες για 3-4 λεπτά.
Για τη σως
Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νεράκι για να γίνει μία σάλτσα.
Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
Αφαιρούμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις χοντροκόβουμε και ρίχνουμε από πάνω τη σως.
Ψιλοκόβουμε μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τέλος, προσθέτουμε από πάνω και τις πανσέτες και ολοκληρώνουμε με λίγη σος από πάνω.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr