Follow us

Η πρόληψη είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών μας

Ένα καινοτόμο πιλοτικό έργο προδιαγεγραμμένης καύσης έχει ξεκινήσει στη Χίο με στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών από το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, με την υποστήριξη της Procter & Gamble.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
wwf

Την περασμένη χρονιά, η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια περιβαλλοντική καταστροφή με δραματικές συνέπειες για τη ζωή μας. Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας είχαν τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και προσωπικό κόστος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και τους κατοίκους τους.

Γίνεται να προλάβουμε αυτή την καταστροφή; Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τα δάση μας που αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, είναι η φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι οι πνεύμονες Γης και ανθρώπου;

Η πρόληψη είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών μας

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούνται δράσεις, ιδίως πρόληψης – ώστε να προλαβαίνουμε "το κακό", πριν αυτό εκδηλωθεί και γιγαντωθεί.

Πλέον όλοι συνειδητοποιούμε ότι η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί και η πρόληψη στην πράξη είναι ο μονόδρομος που θα μας οδηγήσει στην αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών και εν τέλει στην προστασία των δασών παγκοσμίως.

Σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται η πιλοτική εφαρμογή για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών από το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, με την υποστήριξη της Procter & Gamble, ένα καινοτόμο έργο που εφαρμόζεται ήδη στο νησί της Χίου.

Η πρόληψη είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών μας

Η προδιαγεγραμμένη καύση ως εργαλείο πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Από τη δεκαετία του 1970, σχεδόν πριν μισό αιώνα, μέλη της δασικής επιστημονικής κοινότητας και της δασικής υπηρεσίας της χώρας μας, είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες για τη μελέτη και την εφαρμογή της προδιαγεγραμμένης καύσης ως εργαλείο πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Σήμερα, η προδιαγεγραμμένη καύση χρησιμοποιείται ευρέως για τη διαχείριση της καύσιμης ύλης στις Η.Π.Α., στη νοτιοδυτική Αυστραλία όπου το κλίμα είναι μεσογειακό, στον Καναδά, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη νότια Γαλλία, στην Ιταλία και τη Σουηδία.

wwf

Στόχος, η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης και η αύξηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων απέναντι στις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Γιατί επιλέχθηκε η Χίος

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Χίο καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, που φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα σε τοπία με ποικίλα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Με οδηγό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, το διάστημα 11-18 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πειραματικές καύσεις αλλά και μετρήσεις των απαραίτητων επιστημονικών παραμέτρων σε τρεις επιλεγμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Χίου με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τον Απρίλιο μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου 2022) και μετά τη λήξη αυτής και μέχρι την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής, το 2023.

wwf

Όλα αυτά με την πολύτιμη βοήθεια της Διεύθυνσης Δασών Χίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την ομάδα εθελοντικής δράσης Χίου "Όμικρον" καθώς και άλλων τοπικών φορέων όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, ο Δήμος Χίου και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Πώς πραγματοποιείται η εργασία;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εργασία της προδιαγεγραμμένης καύσης.

Η ημέρα ξεκινάει με δειγματοληψίες βλάστησης, καθώς και μέτρηση και καταγραφή άλλων κρίσιμων στοιχείων (π.χ. μετεωρολογικά δεδομένα).

Ακολουθούν α) η δημιουργία αποψιλωμένων ζωνών περιμετρικά των επιφανειών που πρόκειται να καούν και ενίοτε αποκλαδώσεων, για την αποφυγή εξάπλωσης της φωτιάς στα δέντρα ή εκτός της επιλεγμένης επιφάνειας καύσης και β) η ανάπτυξη των απαραίτητων πυροσβεστικών εγκαταστάσεων και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης.

Στη συνέχεια, καίγονται οι μικρές αυτές επιλεγμένες εκτάσεις, και γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και χαρτογραφήσεις με τη χρήση ΣμηΕΑ(drones) και άλλου εξειδικευμένου εξοπλισμού. Τέλος, ακολουθεί πλήρης κατάσβεση και αξιολόγηση των παραπάνω ενεργειών.

Η δράση περιλαμβάνει και συντήρηση αντιπυρικών και στεγασμένων ζωνών, προκειμένου να μειωθεί η καύσιμη ύλη, ενόψει της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

wwf

Αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλες περιοχές της χώρας μας, αφού η πρακτική της μείωσης της καύσιμης ύλης μέσα από το προδιαγεγραμμένο πυρ καταγράφεται με λεπτομέρειες και τα εγχειρίδια θα παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές ολοκληρωμένα και έτοιμα προς εφαρμογή.

Ακόμα θα υπάρξει και επιστημονική τεκμηρίωση της μεθόδου με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ", οι οποίοι θα μετρήσουν συγκεκριμένες παραμέτρους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τις καύσεις.

wwf

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 02 Αυγ 2022 | 13:22

Διακοπές στο Πήλιο: Μια μοναδική καλοκαιρινή εμπειρία που συνδυάζει βουνό, θάλασσα με όλες τις ανέσεις

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Agapitos Villas & Guesthouses, μαζί με το all day "El Resto Bar", υπόσχονται αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές στο Πήλιο, με φόντο τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ 30 Ιουλ 2022 | 08:41

Hotel Marcel προς τιμήν του αρχιτέκτονα Marcel Breuer - Το σημαντικό μπρουταλιστικό κτήριο

Ο Breuer ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα και το 1968 του απονεμήθηκε το AIA Gold Medal

ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΙΚΕΣ ΦΟΡΜΕΣ 30 Ιουλ 2022 | 00:07

Οι κλασικές αξίες του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα εξοχικό στη Μύκονο

Η ανακαίνιση μιας εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο τη μετέτρεψε στο ιδανικό σπίτι διακοπών για μια δραστήρια οικογένεια

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ 28 Ιουλ 2022 | 14:54

Ξέρω ακριβώς ποια προϊόντα περιποίησης ταιριάζουν στην επιδερμίδα μου γιατί έκανα αυτό το τεστ

Βρες γρήγορα και εύκολα, όπου και αν βρίσκεσαι, τα προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν απόλυτα στην επιδερμίδα σου.

28 Ιουλ 2022 | 08:25

Νέα Σελήνη στο Λέοντα στις 28 Ιουλίου. Ποια ζώδια θα έχουν εύνοια και σε ποιο τομέα;

Ευνοούνται τα ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα του πρώτου δεκαημέρου.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ 25 Ιουλ 2022 | 17:41

HUAWEI nova Y90: Ήρθε το ιδανικό smartphone για τη γενιά των social media

Ιδανικό για τη νέα γενιά που λατρεύει να μοιράζεται στιγμές και εμπειρίες στα social media, το HUAWEI nova Y90 υποστηρίζει βίντεο διπλής προβολής όπου οι μπροστινές και οι πίσω αμφίδρομες εικόνες εμφανίζονται στην οθόνη ταυτόχρονα.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ 25 Ιουλ 2022 | 17:14

"Αλλάζω συσκευή": Πώς θα αλλάξετε άμεσα το παλιό σας κλιματιστικό ή ψυγείο με καινούργιο και πιο οικονομικό

Αγκαλιάζοντας το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή", η Media Markt προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους δικαιούχους να ανακυκλώσουν το παλιό τους κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, αντικαθιστώντας τα με ολοκαίνουριες συσκευές της επιλογής τους

25 Ιουλ 2022 | 16:11

Στα Public βρήκαμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε το σπίτι μας με τον δικό μας τρόπο

Οι οικιακές συσκευές ήρθαν στα Public για να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή στο σπίτι όπως την έχουμε φανταστεί και η νέα διαφήμιση μας δίνει ιδέες για να το πετύχουμε.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΠΙΟ 23 Ιουλ 2022 | 09:10

Γεωμετρικές φόρμες: Το εκπληκτικό κυκλαδίτικο σπίτι στη Μύκονο που απογειώνει το φυσικό φως [εικόνες]

Mε έμφαση στους όγκους και το φυσικό φως, ο σχεδιασμός μιας κατοικίας στον Ορνό της Μυκόνου επαναπροσδιορίζει την παράδοση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

21 Ιουλ 2022 | 12:46

Η Κοινωνική Ντουλάπα Skip φροντίζει ώστε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε δεν θα καταλήξουν στα σκουπίδια

Το Skip μας καλεί να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε μέσα από τη νέα πρωτοβουλία "Κοινωνική Ντουλάπα Skip" #KoinοnikiNtoulapaSkip

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 21 Ιουλ 2022 | 08:44

Ζώδια: Με τι θα ασχοληθούμε αυτό το διάστημα - Eρμής στο Λέοντα από 20 Ιουλίου ως 3 Αυγούστου

Με τον Ερμή στο Λέοντα επηρεάζονται θετικά τα ζώδια της Φωτιάς και του Αέρα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 18 Ιουλ 2022 | 07:00

Ακης Πετρετζίκης: 3+2 δροσερά, πανεύκολα κοκτέιλς για τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι μας

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία ανεβαίνει όλο και περισσότερο και... τι καλύτερο από ένα δροσερό κοκτέιλ παρέα με καλούς φίλους;