Η ψήφος σου μπορεί να διχάσει, η ψήφος σου μπορεί να ενώσει - Εσύ αποφασίζεις

Το φάντασμα της ακροδεξιάς που πλανάται πάνω από την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν για πρώτη φορά το σχηματισμό ενός «ευρωπαϊκού μαύρου μετώπου»

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου πολύ λίγο ενδιαφέρουν τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κι αυτό φαίνεται καθαρά από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία. Όμως αυτό που δε γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι ότι το αποτέλεσμα θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στις πολιτικές πρακτικές κάθε χώρας, στη ζωή τους. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν για πρώτη φορά πλειοψηφικά ποσοστά της ακροδεξιάς και το σχηματισμό ενός «ευρωπαϊκού μαύρου μετώπου». Ακροδεξιοί συνασπισμοί υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από το 1984, μάλιστα τότε συμμετείχε και η ελληνική ΕΠΕΝ, έως το 2007 που οι ρατσιστικές δηλώσεις της Αλεσάντρα Μουσολίνι για τους Ρουμάνους μετανάστες στην Ιταλία, είχαν αποτέλεσμα τη διάλυση της επίσημης ακροδεξιάς ομάδας. Το 2009 δεν συγκροτήθηκε ενιαίο σχήμα.

Μην κλείσετε λοιπόν την πόρτα σας, αλλά ούτε και τ’ αυτιά σας στους εθελοντές που θέλουν να σας μεταφέρουν το μήνυμα της ενότητας

Σύμφωνα με τον κανονισμό για να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός χρειάζονται 25 έδρες και να εκπροσωπείται σε αυτόν το ένα τέταρτο των μελών χωρών. Άρα χρειάζονται να συμμετάσχουν τα ακροδεξιά κόμματα 7 χωρών. Μέχρι τώρα οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, η Γαλλίδα Λεπέν και ο Ολλανδός Βίλντερς αποκλείουν τη συνεργασία με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το ουγγρικό Γιόμπικ και το βουλγαρικό Ατάκ. Αλλά αν δεν τους φτάσουν «τα κουκιά» κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει ένας δυνατός ακροδεξιός συνασπισμός στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου τη ζωή του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, του μέσου Έλληνα;

Για τα ακροδεξιά κόμματα των πιο ισχυρών χωρών στην Ευρώπη, οι Έλληνες είναι οι τεμπέληδες που τρώνε τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων και οι Έλληνες μετανάστες είναι οι υπεύθυνοι στη χώρα τους για την ανεργία καθώς τους παίρνουν τις δουλειές και εκμεταλλεύονται το κράτος πρόνοιας και τα επιδόματα που δίνουν οι χώρες τους στους πιο αδύναμους. Δηλαδή όπως για κάποιους Έλληνες, οι μετανάστες ευθύνονται για τα δεινά της Ελλάδας έτσι για τους βορειοευρωπαίους ακροδεξιούς είναι οι Έλληνες. Έτσι λειτουργεί η ακροδεξιά παντού. Για πολλούς Ευρωπαίους, οι Έλληνες ανήκουν στη γ΄ κατηγορία πολιτών.

η ψήφος μπορεί να ενώσει ή να διχάσει και ο καθένας από μας μπορεί να πάρει μέρος στη διαμόρφωση της Ευρώπης που θέλουμε

Με το φάντασμα της ακροδεξιάς να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, οργανώσεις που κινούνται στο χώρο του ακτιβισμού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος η ευρύτερη συμμετοχή των Ευρωπαίων στις εκλογές και η συνειδητοποίηση ότι η ψήφος μπορεί να ενώσει ή να διχάσει και ο καθένας από μας μπορεί να πάρει μέρος στη διαμόρφωση της Ευρώπης που θέλουμε.

Το «νίκησε το φόβο» είναι η εκστρατεία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «που τρέχει» με επιτυχία από την πλατφόρμα του TheTOC.gr.

Ταυτόχρονα γίνονται κι άλλες προσπάθειες. Ηδη, σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ουγγαρία, στις χώρες δηλαδή με τα πιο σοβαρά προβλήματα από την άνοδο της ακροδεξιάς, πραγματοποιείται μία κοινή καμπάνια που διοργανώνουν το ευρωπαϊκό Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων UNITED for Ιntercultural Action, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού ΕΝΑR και η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Hope not Hate, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. 94 εκπρόσωποι οργανισμών από 35 χώρες έδωσαν το παρόν σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή. Από εκεί δόθηκε το έναυσμα για το ξεκίνημα μιας ακτιβιστικής δράσης που βασίζεται σε ομάδα εθελοντών οι οποίοι θα αναλάβουν να πληροφορήσουν τους πολίτες, πόρτα – πόρτα, στις γειτονιές τους.

Στο μίσος και το φόβο προτάσσουμε την αλληλεγγύη

Μην κλείσετε λοιπόν την πόρτα σας, αλλά ούτε και τ’ αυτιά σας στους εθελοντές που θέλουν να σας μεταφέρουν το μήνυμα της ενότητας.

Μόνο η ψήφος των πολιτών σε όλη την Ευρώπη μπορεί να ενώσει και να προστατέψει τα δικαιώματα που βάλλονται κυρίως εξαιτίας του μίσους που γεννά η φτώχεια. Στο μίσος και το φόβο προτάσσουμε την αλληλεγγύη.

Η ψήφος σου είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των μη προνομιούχων ομάδων.

Ομάδες στις οποίες μάλλον έχει θέση ο καθένας μας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ 03 Απρ 2020 | 14:58

Αγγελος Συρίγος: Φοβάμαι μην στείλουν επίτηδες οι Τούρκοι, μετανάστες-φορείς του κορονοϊού στα νησιά

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για θερμό επεισόδιο εκτίμησε ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος

ΤΟ Α' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020 03 Απρ 2020 | 14:04

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση των νησιών - Μειώθηκαν κατά 5,3% οι μετανάστες στα hot spot

Ο αριθμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ στο διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος του 2020 μειώθηκε στα 36.387 άτομα, από 38.423 άτομα που ήταν το 2019.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 02 Απρ 2020 | 11:26

Κοντοζαμάνης: Αμεσα δίνουμε 50.000 μάσκες στους ιατρικούς συλλόγους

Όσοι μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα μας από την πρώτη Μαρτίου κρατούνται εκτός των υφιστάμενων δομών.

20 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ 02 Απρ 2020 | 09:38

Μηταράκης: Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα κορονοϊού σε δομές μεταναστών [βίντεο]

"Έχουμε 100 χιλιάδες μετανάστες στη χώρα που είναι το 1% του πληθυσμού. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα", ανέφερε ο υπουργός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ 29 Μαρ 2020 | 13:23

Την στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις προσφυγικές δομές ζητά η Ελλάδα

Η Ελλάδα ζητάει χρηματοδότηση για την προμήθεια υγειονομικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία θα διατεθούν στα ΚΥΤ.

ΠΑΡΟΔΙΚΗ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 28 Μαρ 2020 | 11:48
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 27 Μαρ 2020 | 15:24

Βίντεο – ντοκουμέντο από τον Έβρο: Οι Τούρκοι καίνε τις σκηνές των προσφύγων

Οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 27 Μαρ 2020 | 12:40

Διαλύεται ο προσφυγικός καταυλισμός στον Εβρο - Επιβεβαιώνει ο Παναγιωτόπουλος [εικόνες]

Η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων παραμένει η ίδια, ανέφερε ο υπουργός - Φωτιές τα ξημερώματα στις Καστανιές.

ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 27 Μαρ 2020 | 11:10

Άδειασε ο Εβρος από μετανάστες - Εκκένωσαν τον καταυλισμό οι Τούρκοι [εικόνες]

Φωτογραφίες με άδεια τη συνοριακή γραμμή των Καστανιών από μετανάστες - Οι δυνάμεις ασφαλείας των Τούρκων απώθησαν τους μετανάστες από την περιοχή.

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ 27 Μαρ 2020 | 09:31

Εβρος: Νέα επεισόδια με φωτιές στα σύνορα - Προς εκκένωση ο καταυλισμός [βίντεο - εικόνες]

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μετανάστες άρχισαν να καίνε στο δάσος σκηνές και άλλα υλικά - Σε ετοιμότητα η ελληνική πλευρά - Φόβοι για προσπάθεια παραβίασης των συνόρων.

ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Μαρ 2020 | 16:21

Σοϊλού σε Κουμουτσάκο: "Θα σας στείλω 70 χιλιάδες πρόσφυγες στον Εβρο- Τι θα κάνετε;"

Για εργαλειοποίηση χιλιάδων προσφύγων μέσω οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας μίλησε από το βήμα της Βουλής  ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 26 Μαρ 2020 | 14:18

Μηταράκης: Η Τουρκία δεν δέχεται επαναπροωθήσεις μεταναστών με τη δικαιολογία του κορονοϊού

Ο υπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία δεν δέχθηκε 60 μετανάστες για τους οποίους είχε κριθεί τελεσίδικα ότι δεν δικαιούνται άσυλο και βάσει της απόφασης αυτής έπρεπε να επαναπροωθηθούν.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 24 Μαρ 2020 | 12:05

Εντυπωσιακό: Ρεκόρ προσφοράς για τον κορονοϊό: Πάνω από 5.500 πολίτες μέσα σε μια μέρα δήλωσαν εθελοντές

Περισσότεροι από 5.500 γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας δήλωσαν συμμετοχή στην πλατφόρμα ethelontes.gov.gr.